ŠKODA techweb > Komentáře k článku: Přísady PTFE versus Bishop´s Originál
ŠKODA techweb [homepage]

Komentáře k článku: Přísady PTFE versus Bishop´s Originál

RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 16.10.2009, 18:55
Od: Vladko Dobrovodský

Dá se to koupit v Praze no. Tak proč se ptáš když to víš ty imbecile????Jseš teplej??? Já jo papa tvůj Vlado


Pro-long asi nebude chlorový šmejd
Datum: 1.08.2006, 13:14
Od: Petr Ježek

Jiří Čech tu dost dštil oheň a síru na "chlorová" aditiva. Nu což, chlor je potvora nestabilní a váže se s kdečím, tak v oleji z toho bude HCl (tedy kyselina chlorovodíková) jako exemplární urychlovač koroze... Za jak dlouho asi Pro-longem (norský produkt, nezaměňovat s americkým Prolongem, o němž JČ píše v článku!), který obsahuje 30-60% "dlouhých" chlorparafinů, odrovnáte motor korozivním působením HCl? Podle obsahu vázaného chloru a podle agresivity HCl by to mělo jít s motorem rychle s kopce, do roka a do 10000 km by se měly postupně projevovat nezvratné destrukce povrchů se zřetelnou ztrátou výkonu. V roce 2000 jsem pořídil staršího Opla Omegu A s nesmrtelným osmiventilovým dvoulitrem (taxikáři vědí, že vydrží 600tkm navzdory jejich prasáckému ježdění). Za tři roky jsem najel málo - asi jen 40000 km, od počátku jsem ale používal do oleje Pro-long Oil+ a do benzínu Petrol+. Z motoru se po první výměně oleje hned po koupi vylil pěkný bordel, s novým olejem a Pro-longem se motor ztišil a vrněl v jakémkoli režimu tak, že se okolní střelci nestačili divit, jakto, že ten koráb nestíhají. Spotřeba (bez klimatizace) se pohybovala při svižné jízdě mezi 7,5 - 8 litry, nad 8 jsem se dostal jen krátkodobě v zimě na sněhu. Dnes s Omegou jezdí nějaký taxikář z Ostravy... Jak je to možné, Jiří Čechu? nabízím dvě vysvětlení: (1) Dlouhé chlorované parafiny, které jsou samy o sobě stabilní na rozdíl od samotného chloru a krátkých chlorovaných parafinů, zachovávají svou stabilitu i v podmínkách motoru v chodu (včetně náročnějších režimů studených startů a jízdy kolem 6tisíc otáček). (2) Snížená stabilita dlouhých chlorovaných parafinů vlivem reakce s EP (vysokotlakými) přísadami v olejích nevede ke vzniku HCl pro nedostatek vody v oleji a v důsledku působeni původních antioxidačních aditiv v oleji i těch v Pro-longu. Ergo, zatratí-li JČ šmahem aditiva jednoho typu, neznamená to, že koná dobrou službu motoristům. Dobrý motorář ještě nemusí být dobrý olejář... Já Pro-long nijak nepropaguji, pouze říkám, že jej úspěšně používám pět let ve třech autech, aniž by došlo na rizika, o nichž je v článku řeč


RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 1.08.2006, 12:29
Od: Petr Ježek

Bishop's prodává v Praze N.E.T Praha.


RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 19.03.2006, 20:41
Od: MaD

Může mi někdo říct, jakého Bishopa dáváte do feldy (Přesný název) a kde se dá koupit v Praze? A za kolik? Díky.


RE: RE: Maličkost
Datum: 14.01.2005, 13:30
Od: Pája

Díky, zjistím a uvidím...


RE: Maličkost
Datum: 13.01.2005, 8:27
Od: Jiří Čech

Udělej dotaz přímo na ing. Poláčka, on Ti řekne co potřebuješ. Ale balení bylo původně určeno pro typické americké motory, objem 6,6 l znamená objem oleje, ne objem motoru. ---- Jinak je jasné, že spotřeba paliva je proměnný údaj daný provozními podmínkami, ale pokud dlouhodobá spotřeba paliva, tedy na několik tisc km poklesne tak výrazně, nejde o provozní podmínky, ale skutečnost.


Maličkost
Datum: 13.01.2005, 0:04
Od: Pája
WWW: http://www.pajorek.net

Jenom taková maličkost. Prohlížel jsem si stránky Bishopa a na fotce u kombinace receptur 406+333 je text "... for gasoline engines up to 400 cubic inches..." čili do nějakých 6,6 litrů... U větších motorů (426 HEMI, klasický GM big block...) to nefunguje? Proč? Není to nesmysl? Nebo je jen zapotřebí použít toho více... Asi onu recepturu otestuji (už u menšího motůrku 215 cid) a v případě že se osvědčí, doporučím. Nedávno jsem totiž nabral docela mizerný benzín a na autě to je poznat :(( Dotaz není myšlen jako provokace, kamarád má na bazaru pár aut s většími motory, tak se jen ptám... Have a nice day... Pája


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 12.01.2005, 21:53
Od: Peter
WWW: http://sweb.cz/petercermak

2 Josef Novak: Ak myslis, ze neviem ako sa pocita spotreba tak si pozri excelovske tabulky --------------------- http://sweb.cz/PeterCermak/auto -----------------. Pointa je, ze spotreba zavisi od prevadzkovych podmienok a teda dostavam pri kazdom tankovani ine hodnoty. Potom povedat co urobila prisada a co sposobili ine podmienky je prakticky nemozne.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 12.01.2005, 17:40
Od: PPP

A na aky olej ta felda a astra predtym frcali? Ci nie je pes zakopany tam. Menej viskozny olej, navyse lepsie rozpustajuci karbon sa na spotrebe urcite podpise.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 12.01.2005, 16:47
Od: Josef Novák

Myslím, že každý řidič, pokud není intelektuálně nesmělý, dokáže spotřebu svého vozidla celkem přesně určit. Nejprimitivnější způsob je natankovat plnou nádrž, jezdit, opět natankovat plnou nádrž a máte dvě čísla - ujeté kilometry a spotřebované palivo. Vydělit je už není problém. Když zapisujete výsledky dlouhodobě a občas to zprůměrujete, řekl bych, že dostanete průměrnou spotřebu svého vozu. Je to příliš složité???


RE: RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 12.01.2005, 13:20
Od: Peter

2 Jozef Novak a dalsi: To by ma zaujimalo ako vy chlapi tu spotrebu meriate. Prevadzkova spotreba je tak premenne cislo, ze si vobec netrufam povedat aku ma moje auto spotrebu a to mam palubny pocitac a este si kazde tankovanie zapisujem. Ked jazdim po meste tak mi moj milacik (felcka) papa cez 9, mimo niekedy pod 6 v lete a v zime je to priblizne litrik navrch. Pritom jazdim pomerne krotko a dodrziavam v meste a vacsinou aj mimo mesta rychlostne limity. Aj spotreba je zavisla od trasy a aj ked sa mi niekedy podari dostat na nejakej trase pod 5, nikdy to nepovazuje za typicku spotrebu auta. Dokonca 2 jazdy po tej istej trase sa mozu od seba spotrebou lisit aj o viac ako 0,5 l/100 km. No a jazdim od aprila na plnu syntetiku od Slovnaftu (predtym GTX3) a ziadne sr&$ky vcitane Bishopa do oleja davat nemienim.


RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 11.01.2005, 20:38
Od: Josef Novák

Pokud je můj příspěvek matoucí, je mi líto. Snažil jsem se vypsat vše stručně a jasně. Nereálné to není, u felicie 1,3 jsem zaznamenal zhruba stejný výsledek - pokles spotřeby ze 7,4 na 5,7 a pak ustálení na 6,0-6,1. Lze vysledovat, jak účinek přísad první 3000 km nastupuje, až dosáhne vrcholu, a pak, jak se přísady spotřebovávají, dochází opět k mírnému nárůstu. Očekávám, že příštích 10 000 km bych mohl jezdit tak za 6,0 - 6,5, až do další výměny oleje a aplikace nových přísad. Uvidíme...


RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 11.01.2005, 19:40
Od: Josef Novák

Nakupuji u jedné firmy v Záběhlicích, na název si nevzpomenu, ale podívám se a příště napíšu.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 11.01.2005, 17:46
Od: Jiří Čech

Kdyby ho nepoužil v uvedené kombinaci, dosáhl by také zlepšení, ale ne tak výrazného. Na rozdíl o teflonových a chlórových svinstev ale skutečně kompresní tlaky zvyšuje, a to po celou dobu životnosti přísady.


RE: RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 11.01.2005, 11:51
Od: Lubomír Tresner

Konečně vidím, že se i na toho Bishopa díváte reálně. Mám z Vás radost.


RE: RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 10.01.2005, 21:23
Od: Jiří Čech

POřečteš-li pozorně, tak použil jak 460-g do oleje, tak 333-g na vyčištění palivové soustavy a sacího traktu. Změna typu oleje mohla také udělat své. Když to všechno sečteš, připočteš nárůst kompresních tlaků, tak je výrazný pokles spotřeby docela reálný. Ovšem dejme tomu, že se s tím autem také naučil zacházet...


RE: RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 10.01.2005, 20:56
Od: Pája

Reakce na post p. Josefa Nováka... přijde mi to jako dost nereálné a matoucí.


RE: RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 10.01.2005, 19:10
Od: Jiří Čech

Bishop o žádných 30% úspory paliva nemluví, nevím kde jsi na to přišel. --- Bishopa koupíš se slevou na moje jméno přímo v Havířově nebo na dobírku, najdi si odkaz v mém článku.


RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 10.01.2005, 18:45
Od: Pája

To popisované snížení spotřeby z osmi na sotva šest je trošku extrémní, není to spíše naučenou lehčí nohou? Já když jsem zakoupil svoje zánovní auto, jezdil jsem s bídou za 17 na sto... po výměně oleje jezdím doteďka s průměrem 9,5 ... žádný Bishop podle mně nesníží spotřebu o proklamovaných 30 procent... ale možná se mýlím... každopádně přeju hodně tisíc mil bez nehod!


RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 10.01.2005, 17:48
Od: Kybergreg

No, to se mi líbí. Celkem slušně popsaná vlastní zkušenost. A propos - od koho (kde) kupujete ty přísady Bishop's original?


RE: Opět Bishop v praxi
Datum: 10.01.2005, 17:22
Od: mike

Tak dopadneme jednou všichni, já měl S120A před asi 6 lety, od té doby mne taky vozí GM, akorát v naftě, a stejně sem koukám pořád...


Opět Bishop v praxi
Datum: 10.01.2005, 14:23
Od: Josef Novák

Zdravím, pánové! Získal jsem další zkušenost s přísadami Bishop´s a rád bych se o ně podělil. Má zasloužilá felda, na níž jsem loni prvně ozkoušel Bishopa, šla na podzim do světa s dvaceti křížky na motoru a já se stal majitelem zánovní Astry caravan G 1.6 8v. Jelikož už měla za sebou sto tisíc a řekla si o osm litrů naturalu na sto, usoudil jsem, že je čas na další pokus s přísadami. Aplikoval jsem sadu 460g a 333, polosyntetický olej a původní dvouelektrodové svíčky GM nahradil svíčkami BRISK Premium. Od výměny jsem za dva měsíce najezdil 3000 km s výsledkem, který mě donutil všechny výpočty třikrát kontrolovat. Spotřeba paliva klesala systematicky po decilitrech až k současným 5,83 l/100km, což považuji za velice solidní na třináctimetrákové auto hnané jednašestkou. Zatím tedy můžu konstatovat, že i Opel se po aplikaci přísad chová stejně jako Škodivka - zklidnění chodu motoru a snížení jeho hlučnosti, lepší starty, snížení spotřeby paliva, a že nástup účinků je navlas stejný - první tři tisíce km od výměny. Budu nadále sledovat jak palivo, tak olej, a kdyby se přihodilo něco zásadního, nenechám si to pro sebe. Ačkoliv mě nyní vozí GM, přeji Škodě zdar!


RE: RE: Něco do pranice
Datum: 15.12.2004, 6:27
Od: Jiří Čech

Xeramix na Bohdalci? To jsou ještě čučkaři - Shell oficiálně nabízí Slick 50...


RE: Něco do pranice
Datum: 14.12.2004, 21:04
Od: mike

Dnes jsem viděl nabídku na myslím Xeramic přímo na STK Na Bohdalci, tomu se říká správná reklama na správné místě ! Nebylo to v televizi, ale přímo nalepené a vystavené na pultíku příjmu. přísadám zdar


Něco do pranice
Datum: 13.12.2004, 14:47
Od: Kybergreg
WWW: http://www.sport1.de/coremedia/generator/www.sport1.de/Sportarten/Auto-Motor/Auto/Motorvision__TV/Main.html

Čau lidi, našel jsem na netu jeden článek o další přísadě do oleje. Je to na http://www.sport1.de/coremedia/generator/www.sport1.de/Sportarten/Auto-Motor/Auto/Motorvision__TV/Main.html zhruba v poslední třetině stránky; mělo by i stačit klinout na www adresu v záhlaví tohoto příspěvku. Je to německy, tak pro ty, co německy nevládnou, jsem se to podstatné pokusil přeložit: "Přísada do oleje Reducto. ... Ceny benzínu jsou už několik měsíců na rekordní úrovni a konec cenové spirály není v dohledu. Přísady do oleje nemají tu nejlepší pověst. Slibují více výkonu při nižší spotřebě a nižším opotřebení. Ale některé tyto přísady by přeci jen mohly být něčeho schopny. Univerzita německého Bundeswehru v Mnichově podrobně zkoumala účinky koncentrátu Reducto na plynové turbíně. Výsledky analýzy oleje jsou překvapující. Reducto snižuje tření uvnitř motoru. Podle výrobce se dá použít do všech typů motorů všech roků výroby. Použití je poměrně jednoduché. Po vypuštění vyjetého oleje a výměně olejového filtru se přísada nalije společně s novým olejem. Očividně na tom něco je: Neboť i samo Ředitelství dálnic v jižním Bavorsku používá tuto přísadu. BMW Mobile Tradition se vyjádřilo pozitivně, Univerzita Bundeswehru přípravek prozkoumala. Výsledek: Spotřeba se údajně sníží až o osm procent. Také běh motoru se zklidní. Nevýhoda: Podle typu auta se plný účinek dostaví až po ujetí 3 až 5 tisíc km. Zato půl litru Reducto vystačí na cca 70 tisíc km. Nicméně při ceně od 30 Euro za balení nemůže člověk mnoho zkazit. Info: www.reducto.de" Bohužel ani na websajtu Reducto se nedá zjistit ani přibližné složení. Jestli o tom někdo víte něco bližšího, tak se můžete podělit.


EKOLUBE.CZ
Datum: 12.12.2004, 12:08
Od: SekaCZek

Zdravím pánové, jsem rád že si můžu přečíst i něco jiného než diskuze o tom jak se maj zapojit modrý diody apod. Tady se člověk dozví spoustu užitečných věcí. Díval jsem se na stránky EKOLUBE na výsledky různých testů a po jejich prostudování musí být každému vše jasné. Divím se že to tam vůbec maj. Doporučuji si přečíst ty PDFka a dále se otázkou nalít či nenalít nezabývat. ŠKODA RULEZZ


RE: RE: RE: Dotazy
Datum: 7.12.2004, 11:01
Od: jarousch

Velice pusobive, kde ja jsem to jenom uz videl? Aha, uz vim, PS 23 v teleshoppingu :-))))))))))))))


RE: RE: Dotazy
Datum: 7.12.2004, 8:35
Od: Petr (fatal)

Odkaz na UM Plus: http://www.um-plus.com/


RE: Dotazy
Datum: 5.12.2004, 23:27
Od: Jiří Čech

Pokud stratíš olej, destrukce motoru je otázkou stovek metrů. Zvýší se teplota v pánvích, protože teplo není olejem odváděno, olejový folm se spálí a vzniklý asfalt udělá své. UM plus bude jistě nějaké svinstvi na bázi chlóru nebo i PTFE. --- Cvakání kamenů je slyšitelné za pomalejší jízdy na neutrál, pokud to jen cvakne při změně, není to ještě tak hrozné, ale dobré to také není.


Dotazy
Datum: 5.12.2004, 15:12
Od: Petr (fatal)

E-mailem mi přišla nabídka na zázračný prostředek "UM plus" (už se tu určitě také probíral), prostě klasická reklama. Ale velice mne zaujala věta: "aj pri strate motorového oleja je možné s použitím UM plus prejsť s Vašim vozidlom ďalších 50 km bez poškodenia motora, diferenciálu alebo prevodovky". Zajímá mne jestli je to vůbec teoreticky možné? Pokud mám v motoru jen předepsaný olej, za jak dlouho po poruše mazání dojde k poškození třecích ploch při normální jízdě? --- Dále jsem si všiml diskuse o cvakání kamenů v poloosách, pokud cvaknou v malé rychlosti při změně z tahu na brždění motorem a naopak, je to v pořádku? (742.12, 4q, úzká kyvadlová náprava) --- Škodě zdar!


Dotazy
Datum: 5.12.2004, 15:10
Od: Petr (fatal)

E-mailem mi přišla nabídka na zázračný prostředek "UM plus" (už se tu určitě také probíral), prostě klasická reklama. Ale velice mne zaujala věta: "aj pri strate motorového oleja je možné s použitím UM plus prejsť s Vašim vozidlom ďalších 50 km bez poškodenia motora, diferenciálu alebo prevodovky". Zajímá mne jestli je to vůbec teoreticky možné? Pokud mám v motoru jen předepsaný olej, za jak dlouho po poruše mazání dojde k poškození třecích ploch při normální jízdě? --- Dále jsem si všiml diskuse o cvakání kamenů v poloosách, pokud cvaknou v malé rychlosti při změně z tahu na brždění motorem a naopak, je to v pořádku? (742.12, 4q, úzká kyvadlová náprava) --- Škodě zdar!


RE: RE: No jo...
Datum: 17.11.2004, 9:55
Od: CHonda

Vážený pane tresnere, nechtěl jsem se vyjadřovat, ale nedá mi to. Obchodní ředitel, technolog a jednatel mi příjde dost extrémní kombinace. Já si osobně myslel, že technolog má práce až nad hlavu a nestíhá u toho další dvě povolání na plný úvazek. No, časy se mění. Reklamu si prosím dělejte jinde, na žvásty typu Ekolube si zakládá na vztahu k zákazníkovi atd. tady moc lidí nenaletí. K zadírání motorů bez oleje - zkoušeli jsme váš přípravek na ladě 2101. Ano, máte pravdu, dlouhých 90s se nezadřel. A to byl na 3000ot. O tom, že by vyšší viskozita oleje zvyšovala výkon motoru... Já nemám vzdělání v oboru tribotechniky, ale co vy píšete dokážu i já kvalifikovat jako účelově zkreslené. Přípravky Bishops nemohu komentovat, nikdy jsem je nezkoušel. Zato Ekolube ano a že by to byla nějaká bomba...


POJISTKY FAVO
Datum: 25.09.2004, 11:37
Od: kachnis
WWW: www.greendevil.wz.cz

lidicky plís,jak kam mam ve favu pripojit autoradio???jde mi o to, ze u me ve 105ce loupnu drat pod sroubek u pojistky a je hotovo, ale favo sroupky nema :((( sou tam jenom nejaky zasuvecky a ja s takhle modernim vozem nemam zkusenost :( dik moc.mozna spis piste na mejla.....dik


RE: RE: RE: RE: RE: Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 21.09.2004, 13:11
Od: Jiří Čech

Vůle se neudělá na kamenech, které jsou tvrdší než "zářez" do kterého zapadají. Problém vytloukání tohoto uložení je jen u motorů 742.13, u 781 se to nestává, nikdo neví proč. Já jsem nikdy takovouto kombinaci dohromady nedával a tak to znám jen z oprav nebo stěžování si takto postižených. S jednou takovou stotřícou jsem jel, cvakání na neutrál bylo dost slyšet. Jinak potrubí na 110 R není shodné s 130. Dělej jak umíš.


RE: RE: RE: RE: RE: Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 21.09.2004, 10:45
Od: Pavel K.

Esi se nepletu pak pod pojmem sutry jsou mysleny "kameny" na konci poloos pres ktere se prenasi moment z prevodovky na poloosy. Udajne to ma byt nevysvetlitelny problem kyvka ve spojeni s motorem 742.13x (popr. 781.13x, popr. felda, fabije....:) Moje vysvetleni je v tom, ze majitel silnejsiho motoru, si to nerad po vynalozenem usili nechava pro sebe a ma potrebu prezentovat to hlavne pri rozjezdech :) Vim o jednom pripadu, kdy manik vystridal za 3 mesice 4ks ubohych 4q prevodovek :) Ja osobne mam zkusenost s 4q 4,22 versus motor favo 136. Na jedny poloose byly kameny lehce "nacaty" uz pri zastavbe, druha strana OK. Po 50tkm kdyz jsem prevodovku a napravu demontil, byl stav zhruba stejny. Podotykam, ze gumovacky pri rozjezdu jsem si setril jenom pro zvlastni prilezitosti :) a motor jezdil prevazne na LPG, takze s ponekud omezenym odstuchem.....


RE: RE: RE: RE: Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 21.09.2004, 8:08
Od: Adam

Jehlový ventil netěsní ani jeden. Postupně jeden po druhém odcházely. S tím tvrdochromováním - já nechci kecat, ten motor mám koupený od bývalého závodníka, který říkal, že déle vydrží, neboť má tvrdochromované činné plochy. Jestli to jsou válce, písty, kroužky nebo bůhvíco, to nevím. Jaktože nepasuje výfukáč? Různé rozteče? To budu muset říznout do sahary od chladiče, 130 má ty roury ke tlumiči na výšku, místo za sebou jako ten R-kovej co tam mám teď. A proč by mi měly klepat nějaké šutry v převodovce? Pracuji v kovozpracovatelské továrně, můžu si je nechat udělat na míru z velmi tvrdého nebo houževnatého materiálu, poraďte.


RE: RE: RE: Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 21.09.2004, 7:41
Od: Jiří Čech

Jehlový ventil musí těsnit sám od sebe, pokud protéká i při podržení prstem, je vada v kuželové ploše, ventil se musí vyměnit za NOVÝ. Jinak tam být nemůže. Tvrdochromovaný povrch válců?????? Pokud je válec v pořádku, musí být vidět honování (křižné šrafování). Zkus vyměnit na 1. válci celou sadu kroužků, třeba si to dá říct. Ohledně motoru 130 - na převodovce musíš převrtat horní dva otvory pro šrouby od motoru na min. 10,5 mm, jinak je to shodné se 120. Pravděpodobně Ti brzy začnou klepat kameny na poloosách. Výfuk - převařit přírubu, žádné potrubí ze 100/110 tam nepasuje.


RE: RE: Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 21.09.2004, 7:22
Od: Adam

Plováky jsem měnil čtyři - jeden bílý starší, dva hnědé novější (ze 70. let), jeden plechový z SOPc ze sedana. Vše stejné - i když ten ventil zacpu rukou, benzín jde skrz. Jinak převodovka je 120-ková 4,22 převod. A s tímhle motorem jsem osobně najel asi 60 - 80 tis. a když jsem sundával tu hlavu, tak jsem zpozoroval pouze minimální opotřebení válců, povrch byl krásně hlaďoučký. Možná je to tím, že činné plochy mám tvrdochromované. Jinak kaput je kroužek na prvním válci (po směru jízdy), on byl vždycky nějaký slabý, svíčka se olejovala co pamatuju. Teď je samozřejmě zaolejovaná okamžitě, po minutě jízdy je nová svíčka černá jak bota a olej čurá výfukem. Zajímavost - při vlhčím vzduchu (navečer, ráno při rozednění) je to mnohem lepší, včera večer při jízdě z Benešova přes dálnici byla spotřeba oleje minimální! Ale předtím odpoledne kolem 14. hodiny - 3/4 litru oleje na 78 km... V pátek instaluji motor ze 130, 55tis. najeto, po nějakým důchodci a pak zkusím ten Vámi popsaný postup.


RE: Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 20.09.2004, 22:38
Od: Jiří Čech

Problém není v jehlovém ventilu, ale plováku. Zkus na to jít z jiné strany. Jinak motor je asi kaput, protože takové honění těmto motorům zcela jistě nesvědčí. Ty jsi totiž vyčistil pouze sání a ne vnitřek motoru. Mělo to jít cestou 333g - 501 - 460g a teprve potom by to bylo o něčem.


RE: RE: RE: Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 20.09.2004, 14:01
Od: Pavel K.

O tom, ze jednoduchej 32BS karbec chyta na benal na prvni cvrnk sice neni pochyb. Kdyz jsem do svoji S100 ve finale montoval SEDR, motor sice nechytal tak presvedcive jako s 32BS, ale spotreba sla min o litr dolu. Jestli mas na mysli, ze vymontujes SEDR nekde na vrakaci a flaknes ho na svuj motor, pak na 90pct zaplaces, protoze bez repase neni co resit. Na "amaterskem" serizeni SEDRu problem nevidim :) No a k ty vydrzi motoru: Jet na dalnici prumer 120km/h se 4q (4,44 stalej prevod predpokladam) skoro 2 hodiny v kuse neni nic, co by motoru na zivotnosti pridavalo :) Praha-Brno jsem radsi jezdil 2 hodiny a spis nez pocitem letu, jsem se kochal 7,5l/100 spotrebou na lpg :)


RE: RE: Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 20.09.2004, 12:30
Od: Adam

No, motor sice dost namáhám, ale těch 100 - 120 tis. by měl vydržet, ne? Krom toho to něpřetěžuju, dokud to není prohřátý a vůbec jsem k tomu dost hodnej. Ten ventil má těsnění a je dotáhlej 11-kou tenkostěnnou, tak jak má být. SEDR? Nikdy, měl jsem tři a byla to taková KATASTROFA, že to slovy nelze popsat - amatérsky neseřiditelné, vlevo těsně přiléhá ke chladiči, auto nestartovalo, blbě jelo, špatný odšťuch, vysoký volnoběh (nelze seřídit), vysoká spořeba a tak všechny dvojité Jikovy odhazuji v dál. Teď přemýšlím o 130kovém motoru, tak tam budu muset nějak vymyslet, aby tam šlo namontovat sací paroží stovkové, jsou tam jiná uchycení (rozdíl M8 - M10, viz Cedrych). Mimochodem - u jednoduchého karburátoru mi spotřeba nepřekročí 10l/100km i s pedálem na podlaze. A že to jede, panečku! Po D1 Praha-Brno 1h 38 min (sobota večer, volná dálnice).To máš pocit, jako když létáš...


RE: Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 20.09.2004, 11:47
Od: Pavel K.

Jestli i nadale hodlas setrvat v roli "pana leveho pruhu" pri 4000km/mesic, pak te nesmi prekvapit spotreba nekolika motoru za rok :) A mas ten jehlovej ventil dobre dotazenej tenkostenym trubkacem. Ja to kdysi provizorne dotahnul klestema-capovkama a pak se divil. Tesneni pod ventilem mas? A co takhle vyzkouset SEDR, prece jenom pri takhle vysokym podilu jizdy na benal se tim uz da leccos usetrit.....


Bishop - zkušenosti, problémy
Datum: 20.09.2004, 11:04
Od: Adam

Zdravím, při sundání hlavy letos v létě jsem zpozoroval karbonové úsady na pístech, nšly dolu, tak jsem zakoupil 333g a nalil ji do své 1000MB s motorem 120, hlava 110L. Jezdím na hranici výkonu, denně a měsíčně najedu 3500-4000 km, třetina Praha, třetina dálnice, třetina okresky. Musím uznat, po takových 50 - 100 km najednou to auto jelo na dálnici o dvacet víc a především, začalo startovat na první pokus!!! Jezdím i na LPG (3/4 doby jízdy, zbytek na benzín) a tam to bylo také znát. Poznal jsem, co je to být pánem levého pruhu - ve třech lidech 155 km/h na rovince. Jenomže: najednou se začal (po pár dnech) přeplavovat karburátor. Zjistil jsem enormně hladký chod ventilu (normálně jakoby trochu drhne), prostě palivo protékalo kolem. Tak jsem vyměnil ventil. Po 100 km totéž. Vyměnil jsem benzínovou pumpu. Nic. Tak jsem dal třetí ventil a po 100 km opět. Tak jezdím s přeplaveným karburátorem, už mi došly. Můj názor je, že ten stovkový karburátor (32 BS Dif-24) má ventil, který Bishop promazal tak, že už neuzavírá, resp. že se benzín skrz něj protlačí. Ten ventil je namontovaný správně, i s tím hliníkovým těsněním dole. Jsem z Prahy, tak to klidně ukážu v praxi. Dále: najednou se zvýšila spotřeba oleje. Obávám se, že jsem investoval do špatného motoru, asi mi říká nashle, před měsícem byla spotřeba 1,5 l /1000km, teď je tak 5. Olej mám Super Stabil M7ADX 15W-40. Sháním ventil, příp. celý karburátor na 110L, nemá někdo? Zdar Adam


RE: Bishop v praxi
Datum: 12.09.2004, 18:59
Od: Jiří Čech

Jistě, rok uplynul a je zapotřebí vrstvu obnovit, nyní stačí pouze 460 - g bez odkalovače. Pokud chceš opět použít 333 - g (do paliva), nejlépe tom udělat před výměnou oleje, aby se případné nečistoty které nevyletěly výfukem s olejem vyplavily.


Bishop v praxi
Datum: 12.09.2004, 17:19
Od: RF

Rád bych přispěl troškou k tématice Bishopa. Nikterak odborně, pouze zkušenostmi. Po pročtení všeho zde publikovaného jsem cca před rokem zakoupil sadu tří výrobků Bishop´s a aplikoval je na svém autě. Předkládám výsledky: Vozem je škodivka felicia 1.3 40kW rv.95, v době aplikace měl motor za sebou 180 000 km. Nejprve jsem nalil odkalovací přísadu, ujel předepsané kilometry a za tepla vylil. Smrdělo to teda festovně, zcela subjektivně mi přišlo, že vyteklo víc humusu než při obvyklé výměně bez přísady. Olej mi přišel hustší, černější, než obvykle po 10 000 km, ale taky se mi to jen mohlo zdát. Nalil jsem novou náplň - polosyntetiku a přidal druhou přísadu, tu, co má v oleji zůstat. Poté jsem do skoro prázdné nádrže nalil přísadu do paliva, pojezdil dle návodu a dolil do plna. Následující měsíce jsem si vedl záznamy o spotřebě a sledoval chod auta. Během asi 3000 km se motor slyšitelně zklidnil (ne tak jako v teleshoppingu, ale znát to bylo) a ze 7,1 postupně spadla spotřeba krátkodobě někam k 5,8 a pak stoupla k 6,0-6,3, kde se zatím drží. (Jsem u 190 000). Auto lépe startuje a méně hřeje, což jsem poznal hlavně v létě. Asi to funguje, ale už to začíná vypadat, že jak se přísada spotřebovala, motor se nenápadně začíná vracet zpátky k původnímu stavu, bude potřeba další aplikace. Aby to nevypadalo jako reklama - jezdím opravdu velice šetrně. Nedávno jsem mimořádně absolvoval D1 Praha - Brno a zpět ve velkém spěchu, kdy jsem nebohé auto hnal na hranici možností 150-160 km/h a jel jsem zhruba za 12 litrů na sto, takže nejvíc fakt záleží na tom, jak jedete...


RE: RE: RE: RE: RE: Další v pořadí...
Datum: 30.07.2004, 14:36
Od: Pavel K.

Ty ses ale vosklivej, brat porad lidem iluze :) Nedavno jsem nakupoval nejaky dily na "vlecku" v KH. Jezdim tam rad, maji tam na S1xx pomerne za lacino snad vsechno a to vcetne "vleckovych speku" a navic vedi o cem zakaznici mluvi. Ale dost reklamy :) Prijel tam nejakej klucina v uzofce 120LS (plasty, mracitka) a chtel "tu prisadu do voleje, za 200, co tam nedavno kupoval, kvuli zlepseni komprese", pani N., neomylne odhadla, ze prisla jeji sance a nabidla tunerovi "lepsi pripravek za 250, se kterym se uz hned po aplikaci nemusi ujet tech 100km". Oba byli s uzavrenym dealem evidentne spokojeni, jen zvuk nastartovaneho moturku minimalne volal po vymene rozvodu spis nez po flasticce zazraku za 250 :) Mozna se mi to zdalo, ale mimodek jsme se s pani N. na sebe lehce pousmali :) Ale ta cena, tomu se neda odolat :)


RE: RE: RE: RE: Další v pořadí...
Datum: 30.07.2004, 11:43
Od: Jiří Čech

Že by měl Prolong novou možnost aplikace? To teda žeru... 3x denně bez chleba...


RE: RE: RE: Další v pořadí...
Datum: 30.07.2004, 8:47
Od: Pavel K.

Kdyz uz jsme u tech udajnych chlorovych smejdu: Nedavno byl na CT1 v Guinessove svete rekordu chlapek, co sestrojil olektromobil, co svisti skoro 400km/h, coz me sice zaujalo, ale jeste vic me dostala velka reklama Prolongu dominujici na kapote onoho bileho sipu. Zrejme castice Prolongu elektromagneticky navazene na polove nastavce elektromotoru zpusobily narust vykonu o 50pct a umoznily dosahnout noveho svetoveho rekordu :)


RE: RE: Další v pořadí...
Datum: 29.07.2004, 21:16
Od: Jiří Čech

Popis odpovídá Bishiopovi, jak odpovídají popisy Prolongu a dalších svinstev na bázi chlóru. Ta ruská sračka je také chlórový šmejd.


RE: Další v pořadí...
Datum: 29.07.2004, 18:14
Od: L.T.

Ono to možná je pro někoho na zasmání, ale jinak je to principiálně velmi podobné Bishopu.


RE: RE: RE: RE: Další v pořadí...
Datum: 7.07.2004, 13:33
Od: Rs.

Mam navrh: nechme vylepsovani oleje, a PORADTE mi prosim, z ceho a za kolik vzit (rozhoduje jako vzdy cena :-): 1) vymenik VODA-OLEJ 2) elektricke tlakove cerpadlo na olej 3) serepeticky typu hadice, ventily ap. beru i napady typu vem to z nejakeho hydralugickeho aparatu stavebniho stroje (jakeho, kde prodavaji) ?


RE: RE: RE: Další v pořadí...
Datum: 7.07.2004, 11:16
Od: PPP

Kdeze som len videl podobny popis takeho zazraku ? :))) Ziaden teflon, kov, viazanie sa na kov :))).


RE: RE: Další v pořadí...
Datum: 7.07.2004, 10:54
Od: dr.Voštěp

za pouhých 1490 Sk,při odběru 50 ks SLEVA,tomu se nedá odolat


RE: Další v pořadí...
Datum: 6.07.2004, 12:11
Od: kachnis

:) kde se ten zazrak da koupit :)


Další v pořadí...
Datum: 5.07.2004, 12:03
Od: Jiří Čech

Chcete-li se zasmát, máte možnost na http://www.royalcom.sk/


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 24.06.2004, 19:35
Od: Jiří Čech

Když poskytne něco heslovitě, jsem ochoten to převést do srozumitelné řeči.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 24.06.2004, 14:55
Od: Rs.

Diky, proste ber, ze si myslim, ze je dobry a alespon ja si to rad prectu ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 24.06.2004, 12:44
Od: SiMi

ok. Vyridim :o). Jo, je pravda, ze ma spoustu neortodoxnich a zajimavych napadu a poradi si se spoustou veci, motorar to ale neni, spis programator o hw vi take mnoho, ale nejak supercilene se mu nevenuje. Casove moznosti ma nulove, spis zaporne - protoze ma tendenci delat vsechno poctive :o). Myslim, ze na popularizaci jsou tu vhodnejsi lide, on je spis vhodny na neco jako "brainstroming". A propos samo-domo "kecalove" maji vyhody v urcite "nesesnerovanosti" mysleni... a sem tam se objevi zajimavy napad.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 24.06.2004, 12:25
Od: Roman

No-tak koukám že nejsem jedinej kterej se kdysi pustil do první úpravy motoru KN kitem. Lépe snad už peníze vyhodit nejde :-) Ale určitě by bylo dobré, kdyby se tu s námi ten člověk o něco podělil.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 24.06.2004, 10:07
Od: Rs.

ano, ale zatimco ja jsem amater (stejne dobre zvladam motory jako stavebnictvi:-), lide jako doc. Pisa se tomu venuji denne na plny uvazek a obcasne usmerneni lidi jako jsem ja je potreba :-)) Viz napr. clanek o testu aditiv do oleju od p. Maska. Ja osobne pod vlivem kecalu jako jsem ja zacal tuning svicema a K&N kitem a MUSEL jsem dojit hodne daleko, abych pochopil plnou hloubku nesmyslu, kterou jsem provedl.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 24.06.2004, 8:55
Od: Roman

Pořát lepší je diskuze "samo domo kecalů", jak jsi napsal, než diskuze žádná. Z těhlech řečí a názorů si člověk přece jen něco odnese a udělá si úsudek a to je vždycky dobre.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 24.06.2004, 8:22
Od: Rs.

SiMi> To je on ... pozdravujte (nezna mne), ma dobre napady, coz se dnes malokdy vidi. Nechcete ho presvedcit, aby napsal nejaky popularizujici clanek o rizeni atmosferickych benzinu sem na TechWeb - pripada mi, ze to zustava pouze na takovych samo-domo kecalech jako ja ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 23.06.2004, 22:01
Od: SiMi

P. Pisa - cmp.felk.cvut.cz/~pisa/ .Kolega. Ovsem z toho piezo cidla, udelaneho samodomo metodou, protoze na normalni cidlo nebyly na fakulte pochopitelne prachy, lezly dost podivny udaje a energie spocitana z obehu vychazela taky divne. Taky delal ridici jednotku zapalovani pro plynovy busy ve spolopraci s Magnetonem s 80C552, ale to uz je nejaka doba....


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 23.06.2004, 7:57
Od: Rs.

muzu, ale bude to chvili trvat ... je to nejaky myslim docent Píša, zabyval se optimalizaci zapalovací soustavy (jako prvni pokus mel Warburga)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 22.06.2004, 22:38
Od: zapa

Zminujete se o pracích pana Pisy nebo Píšy. Můžete upřesnit odkaz?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vy
Datum: 22.06.2004, 9:30
Od: Rs.

asi nejak tak ... u toho cidla tlaku spalovani Pisa psal cenu cca 80-100k :-))


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybran
Datum: 21.06.2004, 18:00
Od: Jiří Čech

Plná adaptace znamená příliš mnoho čidel a spoustu dalších převodníků = vysoká cena, takže nic. Lépe používat kvalitní materiály na motor, aby dlouho vydržel pouze s lambdou a čidlem klepání.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KA
Datum: 21.06.2004, 8:28
Od: Rs.

to anonym>no a bez dokumentace kazdy, kdo nechrapal na hodinach numericke matiky (staci dve rozdilne EPROM pro stejny 135/136 motor a jednotku), zbytek si uhodnete sami. S tim vypocetnim vykonem a adaptaci - na to, aby se jednotka adaptovala behem jednoho cyklu nema, ale to ani myslim neni ucelem mapami rizenych jednotek - ty si musi posunout mapu podle aktualni lambdy (zjednodusene kvality plneni) a na to staci 16-bity. Navrhnout adaptaci podle jednoho cidla - neni problem (BMM), podle rozdilnych dvou - to chce uz premmyslet (Sim2P), navrhnout plnou adaptaci - problem, viz prace p. Pisy - a vyjma spec. pripadu LPG autobusu to automobilky pry nezajimalo (asi moc novatorske a "samoserizujici se").


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KA
Datum: 19.06.2004, 17:01
Od: Jiří Čech

U atmosférického motoru toho čipem nelze příliš získat, pokut nejsou proměnné i mechanické hodnoty (délka sacího potrubí, otevření vačky a velikost kompresního poměru). Zpětná vazba od čidla klepání je nedostatečná, protože se hledá pouze hodnota pro detonace, ale vzdálenost od hranice klepání je celkem neznámá do doby, než motor zaklepe. Co musí čip s fabriky umět v první řadě je splnění emisních limitů, otázka výkonu je podružná. Ono totiž řídit předstih a vstřikování je problém, protože každý pracovní cyklus je odlišný od předešlého a tak hodnota předstihu a vstříknutého množství paliva je pouze jakýmsi průměrem. Čím jsou menší rozdíly mezi jednotlivými cykly, což je dáno kvalitou zpracování sacího traktu, spolavacího prostoru a výfukového potrubí, tím se více do toho průměru trefíme a tím se motor chová lépe.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALY
Datum: 19.06.2004, 16:10
Od: anonym

Povim Vam, v cem je potiz se Skodovkovymi ECU. Delam SW (programy) pro neco podobneho jako jsou ridici jednotky v aute. Jednoho cloveka, co to dela pro Skodovku znam. Problem je v tom, ze on ma polovicni plat nez ja. Tak se potom divte, ze ti kdo neco umi se do skodovky moc nehrnou a delaji tam jen nadsenci nebo lide ne az tak schopni a stari praktici, kteri nejakym novotam v rizeni motoru uz moc neholduji. Na poradne adaptivni rizeni ta jednotka nema vypocetni vykon. Ladit program zmenou konstant (mapy) dokaze s potrebnou dokumentaci kazdy prumerne sikovny elektro prumyslovak.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 18.06.2004, 7:59
Od: Rs.

pozorujes dobre, mezi Fab 1.4 a Fel 1.3MPI patri jeste vsechny monostriky.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 18.06.2004, 5:53
Od: Jiří Čech

Před tou Š 120 ještě Š 100 - 110, Fiat 125p, Moskvič.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 17.06.2004, 22:48
Od: Petr

Diky za vysvetleni. Dle mych "pozorovani" lze seradit dle startovani tepleho motoru skodovky asi takhle: 120 1.2; Fel 1.6; Fab 1.4; Fel 1.3. U jinych nevim. To tuknuti na klicek je naprosto presny vyraz.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 17.06.2004, 13:43
Od: Rs.

Jinak kdo se rad hrabe v binarnich vypisech a chce mit aspon trochu prehled, zajiste vi, ze nemusi vse delat sam a napr v Rusku maji "podobny" pristup k autum jako my. Kuk na http://www.opelmoscow.ru/opelecu.htm - Bosche BMM 1.2,1.3 ani Sim2P tam sice nemaji, ale treba Vas to bude inspirovat alespon k zamysleni o nehoraznych cenach za "chipy" ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 17.06.2004, 9:45
Od: Rs.

Se systemem 2-2 souhlas (promyslete si zpusob snimani na ozubech setrvacniku a prijdete na duvod sami). ad dira - primarni problem neni ve smesi (delaji to i Fabie s jinymi jednotkami), ale v celkovem sacim traktu - zkuste (kratkodobe, po desti) vzit papirovy kornout, nejakou silonku nebo stary papirovy filtr, nalepit to misto kolena nad skrtici klapku. Pokud se to nezlepsi-nezmeni, potom mne kamenujte.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 17.06.2004, 6:50
Od: Jiří Čech

Systém 2-2 musí nejdříve najít jednotlivé dvojice válců a proto musí udělat o něco více zdvihů. Motory s rozdělovačem se synchronizují rychleji, u karburátorových motorů se nic takového neřeší, zapalování jde automaticky s písty a karbu je zcela jedno který válec saje. Nejlépe chytaly karb. motory bez odpojovače volnoběhu, stačilo ťuknout na klíček a motor běžel (platí pro teplý motor).


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 16.06.2004, 21:43
Od: Petr

Je systemem 2-2 zpusobeno "pozdni" startovani? Fel 1.3MPI chytne vzdy, ale mnohem pozdeji, nez napriklad Fab 1.4, Fel 1.6, nebo dokonce 120 1.2! Je jedno, jestli je motor teply nebo studeny. Taky je zajimave, ze Fel 1.3MPI pri hodne studenem motoru a slapnuti na pedal skoro az na doraz nezdechne, ale ani netahne, nekdy az po 5 sekundach to zacne pridavat. (neco podobneho popisoval nize p. Cech)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 16.06.2004, 17:16
Od: Jiří Čech

Bohatější směs katalyzátoru nevadí, jen vyjdou horší emise. Bohatá směs se používá tak jako tak při plném výkonu, zde se asi ještě trochu více přidá, protože tento režïm je na emisní kontrole neměřitelný. Čip něco málo přidá, někomu to ke štěstí stačí, ale pokud chci skutečně vyšší výkon, musím na to jinak. Díra pod plynem slícováním ani jinou úpravou potrubí nezmizí, tady je chyba v přípravě směsi ať karbem, nebo čipem.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 16.06.2004, 7:33
Od: Rs.

No, jedna strana mince je, co je "seriovem" nastaveni a do jake miry se to muze rozhasit "samo" (bezne se mapy ani dalsi parametry se u motoru nemeni, generalka/negeneralka)= tam bych hledal vysvetleni, proc MPi ma jenom diru, po uprave sani dira zmizi ale karbec cuka, a druha strana mince je, co tam lze "pridat navic" verzus ostatni sledovane parametry motorove skupiny= podle mne maximalne malicko (bacha na zivotnost katu) privstrik. Jinymi slovy mne pripada, ze chiptuneri bez uprav motoru tak trochu dost balamuti veci neznale lidi a malokdy jim vysypou vsechny pro a proti (pokud je vubec znaji). Navic vyuzivaji faktu, ze chip je "bezbolestna" a "vratna" uprava, takze diky jejich marketingovemu pusobeni se nutnost chipovat ponekud precenuje. No a jako vysmech mi pripada davat do serioveho auta znovu (jiny=tuningovy) seriovy chip. Bud ladim (upravuji, menim) motor, a potom je to unikat se vsim vsudy, nebo ....


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 15.06.2004, 16:40
Od: Jiří Čech

Zajímavá je ale jedna věc - když mám špatně seřízený karbec a šlápnu na plyn, motor cukne zpět (brzdí), zatímco u MPi se pouze opozdí rozběh bez toho cuknutí, přestože mám mechanické ovládání škrtící klapky. To mi nějak nesedí s tím malým obohacením, jak se tady tvrdí. U Fabie s elektronickým ovládáním servem je to něco jiného, tam je vše podřízeno také splnění emisí a celkem bych chápal, že klapka se otvírá ne podle nohy, ale podle nějaké mapy v ŘJ.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 15.06.2004, 16:15
Od: Rs.

.. souhlas .. S tou dirou - samozdrejme, ze prechodovy rezim je reseny vzdy predstih+smes, ale vtip je v tom, ze pokud se mirne prida smes (napr. ponechanim ECU na pokoji a "aero-vycistenim" kanalu) tak to funguje skvele. Vlastni "dira" pod plynem je u noveho auta (mam moznost srovnavat u Fab) je dana velmi vysokym dynamickym odporem sani (dlouhe, neopracovane kanaly, jejich otacka o 360st, dalsi otacka o 3x90 na filtr, pomerne tenky privod studeneho vzduchu a predehrivac fungujici na podtlak=slapnu na plyn, kratkodobe vznikne podtlakova vlna a klapka predehrivace udela hop) a tady je podle mne na prvnim miste neco udelat s timhle a ne to humplovat predstihem a dalsim privstrikem - opet pomyslny smirgl a to identickym zpusobem jako u Skoda 1xx. Trochu jina situace samozdrejme je u "panu zavodniku", kteri jsou si vedomi toho, ze kdyz to vyzenou mapama v ECU, tak jim motor taky muze vydrzet ani ne polovicni dobu a potom breci nad rozlitym mlikem. VSECHNY atmo-benzinove motory, co maji mechanickou skrticku (taha se za ni lankem), jsou od vyrobcu omezovane dodatecnym seskrcenim nekde a (nebo) kompresi .... a potom neni nad to upravit, napalit mapy vykonejsiho typu a adaptace ma dosti siroke rozmezi - cim jednodussi jednotka a horsi puvodni vyrobni technologie motoru, tim "sirsi" adaptace - jedna sada map ridi celou serii motoru !!!


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 15.06.2004, 13:53
Od: Jiří Čech

Přeskokové napětí - napětí na svíčce v okamžiku přeskoku jiskry, má být cca 9 kV, bez tlaku (tedy při výfuku apod. u zapalovací lišty na druhé svíčce) je do 3 kV, spíše méně. Také to jde vymyslet jinak, třeba zapálit naráz ve všech válcích a podle přeskokového napětí určit pálící válec. Možností je více, ošem ekonomika věci je u série přednější. každopádně považuji za důležitější změnit vstřikování z nepřímého (jedno jestli simultáního nebo sekvenčního) na přímé do válců. Každopádně mapy předstihu jsou nejdůležitější, nějaké vypočítávání předstihu se nedá rozumně použít (jestli dobře chápu zde často uváděný pojem "výpočet předstihu"). Každý motor je o něco jiný, kromě toho každý spalovací cyklus je odlišný od předchozího, "přesný" předstih je vlastně průměrem z mnoha cyklů. Mimochodem - myslím si, že díra v plynu při přechodu z volnoběhu do výkonu je trochu v něčem jiném než jen v bohatosti směsi, podle mne je tam jinak řešena rychlost regulace, ovšem je to jen dojem.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 15.06.2004, 11:11
Od: Rs.

S tim lze jenom souhlasit, spousta veci je o tom, jestli to dotycny zvladne dotahnout (=nevzda se) nebo dojde k tomu, ze je jednodussi to nechat nekoho udelat (=koupit hotove). Co chces simulovat? Mas mapy ze stare ECU, znas zhruba algoritmus, navrhnes si svoji adaptaci a dej se zazrak. A zbytek je o spolehlivosti/spravnosti navrhu. Motor neni az tak vrtosivy stroj, abys ho vhodne navrzenou funkci alespon nerozjel (otazka jak kvalitne ...). Kazdopadne si myslim, ze neni hanba neco zvrtat a "pochlubeni se" chybnym vysledkem je dukaz - schopnosti neco delat, znacne odvahy a kolegialnosti (aneb zkuste to jinak). Existuje jedno stare heslo - kdo nic nedela nic nepomrvi ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 15.06.2004, 10:40
Od: Saky
WWW: skoda-upravy.wz.cz

ale ja netvrdim ze to nejde.. ano vsechno jde, dokonce se to da koupit i hotovytreba od Boshe.. ja jen rikam ze v domacich podminkach se to tezko odsimuluje a pochybuju ze to bude lepsi nez original a jsem zvedavej az to nekdo dotahne do konce nic vic jsem nerekl..


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 15.06.2004, 8:53
Od: Rs.

Saky> uz zase jsem se nechal vyprovokovat a rekl neco, o cem jsem mel drzet hubu. Bud neco o tom vis, potom znas i problemy ktere s tim jsou a vis, ze mas-li IO, doma udelas srovnatelnou jednotku s Motronicem nebo lepsi (viz Michl, ten to dokazal a prodava je), kazdopadne je to o necem jinem, nes posmrdlit mapy v ECU, pripadne je kopirovat od nekoho gramotnejsiho. Dovoluji si Te upozornit, ze parametricke rizeni motoru neni jedina moznost a pouziva se kvuli seriovosti ..


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 14.06.2004, 18:38
Od: Saky
WWW: skoda-upravy.wz.cz

ono kdyz to vezmeme do podrobna tak ono by to slo i stylem pokus omyl.. proste nasadit bud jeden nebo druhej a pokud by to behem nekolika otacek nechytlo tak obracene, to by bylo z hlediska vyvoje rizeni nejjednodussi.. nevim cemu rikate preskokove napeti.. ovsem vzdycky bude problem ze se bude muset zbytecne otocit starterem minimalne o otacku vic. a v pripade nejake poruchy uz to asi tak jednoduce nebude.. nicmene stejne si o vyznamu domorbo elektroniky svoje. .a opravdu se tesim na nejake podobne jako je aspon MPI bastl-) to je jako se zapalovanim kazdej si mysli ze vyvine neco lepsiho nez ty blbci ve skodovce ale nakonec je rad kdyz mu to vubec funguje a lepsi nez treba fackovy stejne nikdo nevymysli..


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 14.06.2004, 17:53
Od: Jiří Čech

Né že bych répal - 1-1-1-1 se udělat dá velice jednoduše i bez snímání polohy vačky, stačí měřit přeskokové napětí na některém z válců a podle něj se zasynchronizovat. Otázkou je jestli to bude mít takový přínos, který by ospravedlnil zvýšené náklady a další komplikace. Fel 1,3 MPi jezdí selkem slušně a docela za málo, přechod na 1-1-1-1 to příliš nezlepší. Jinak pravdou je to, že přečipované motory se chovají lépe ohledně reakce na pedál plynu, mají o nějaké to deko menší spotřebu v normálním režimu a asi tak o 5% vyšší výkon, který je nahoněn jen a pouze bohatostí a předstihem blíže k hranici detonací. Motor 781 má rozumnou hranici výkonu někde okolo 90 k, kdy se dá spolehnout na to, že nás nenechá ve štychu někde 500 km od domova, proto kdo chce závodit, tak ať si pořídí větší objem s přiměřeně lepším podvozkem (třeba BMW atd.). Myslím že jste se dostali do nereálné roviny - LPG je tu od toho, aby to méně bolelo peněženku a právě proto jsme ochotni i zapomenout na to, že to nebude takové jako s Shell V-Powerem. Problémy se zhasínáním motoru - co servis, to série blbců, kteří dokáží donekonečna mluvit proč to tak musí být, místo aby pět minut přemýšleli a pět minut pracovali. To přece znáte skoro všichni, nebo ne? Pokud nejsou obě ECU v souladu, tak se s tím nikdy nikdo rozumně nedomluví. Stačí malá chybička v programu a bolení hlavy je hned na světě.


Chipy
Datum: 14.06.2004, 17:39
Od: Honza

Asi takhle... Zadnym Chipem (ani Dejlem :-) nelze zvysit vykon o nejake zavratne cislo. To je blbost. Inteligentni programator trochu posune a doplni mapy (pristrik pri plnem vykonu, predstih), posunuti omezovace. Tot vse. U Fel 1.3 zmizi neprijemna dira v plynu. Toto jsou zmeny pozitivni a vhodne. Vic nema cenu delat. Pokud chcete vyrabet silny motor, tak ze Skodofky o 1300 ccm to nejde - nijak. Na tyhle motory se nic lepsiho nez stavajici jednotka (s optimalizovanyma mapama) vymyslet neda a nema ani smysl se o to pokouset. Sofistikovane rizeni motoru ma smysl tam, kde mate CO ovlivnit a to CO je nastaveni mechaniky podle zatizeni, otacek.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 14.06.2004, 16:54
Od: Saky
WWW: skoda-upravy.wz.cz

co myslis tim udelat presnejsi casovani vstriku na zavirajici se vacku a sekvenci 1-1-1-1 ? ono kdyz felda nema snimani polohy vackovyho hridele tak nikdo neudela vstriky 1-1-1-1 ale vzdycky jen 2-2 pokud je to teda to co myslis ty.. nebot RJ proste nemuze vedet kterej ze dvou valcu ma zrovna palit.. ano bylo by tam reseni pouzit vacku z fabky (pripadne ji predelat na jine casovani) a dobastlit tam cidlo a pak si predelat uplne jinej soft nicmene k cemu? proste chipovani je jen o zmene dat nikdo se ti se systemem menit nebude.. vetsi vliv nez nejake vstrikovani 1-1-1-1 by bylo aby se umel sam zvetsovat predstih a pri pripadnem klepani nesnizoval tak idiotsky jako tomu u MPi je.. a jestli se chces s necim bastlit tak s chuti do toho. znal jsem mnoho bastliru co si chteli vymyslet vlasti jednotku a mnozi byli spickovi experti v programovani procesoru a navrhu podobnych obvodu.. nicmene ja si myslim ze nikdo ani ty nevyrobi lepsi system nez je seriove MPi dokonce si myslim ze se mu ani rovnat nebude.. proste kde vezmes data? stejne tam nejake budes muset dat a ty pravdepodobne obslehnes z puvodnich datovych map.. proste tvrzeni ze si nekdo udela vlastni jednotku k motoru slichavam hodne casto ale uz me nekdo ukazte nejake vysledky aby se aspon rovnali tomu jak vy pisete bastlu ze skodovky..


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALY
Datum: 14.06.2004, 16:15
Od: Rs.

a jeste jednou se omlouvam za neslusnost - mam asi mizerny den


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATO
Datum: 14.06.2004, 16:02
Od: Rs.

No a ceho chces tim chipem dosahnout ??? ... uznavam, nemusel jsem byt tak osklivy-promin ... Znas rozmezi adaptace, mas aspon hrubou predstavu, jak Ti to LPG tam napojili a jestli maji nejake smlouvy s vyrobcem origo ECU nebo jsou to takovi amateri a kecalove jako ja? Vis, posledni dobou mne fascinuji vyroky typu neco jsem udelal a svete div se, sice je to perfektni, ale .... a LPG k tomu patri. Bud chces ladit motor - a potom se zacina se smirglem v ruce, nebo chces setrit na palivu bez ohledu na vlastnosti motoru - a potom mas LPG a jakekoliv chipovani seriove atmosfery je nonsens. Kdyz me neveris, tak si svuj problem prokonzultuj s customer-care Skody. Udej jim typy jednotek podle obj. cisel, cislo homologace, pripadne sdel jmeno odbornika na chipovani a uvidis co povi. ALE kazdopadne, upozornuji, ze jsem amater, mylim se velmi casto, a myslim si, ze vlastni zkusenost za vyhozenych 6-15tis do seriove atmosfery (nutno zkusit objektivni mereni KONKRETNIHO vozu na brzde) bude pro Tebe to nejlepsi.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 14.06.2004, 15:25
Od: thomas

A prosim Te nenech se zmast tou cifrou 200000 km. Je to skutecne 200 tis. a motor jede furt slusne ( mel jsem sanci srovnat to na mimonskych valkach s jinymi o 100 tis. mladsimi ). A neboj se, nejsem blazen, abych o necem takovem, jako je chiptuning, vubec premyslel, pokud by ten motor mel byt v pr..... A diky Vicimu za oporu.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 14.06.2004, 15:19
Od: thomas

Děkuji za odpovědi, ale pokud ja jsem line prase nebo vul, tak Ty si jenom tluchuba a mozna takovy expert o kterem jsem napsal, mozna ses jeden z takovych vejtahu, ktere tady komentujete, mozna z jine branze. Prominte mi vsichni ty vyrazi, ale nemohu se udrzet, polozil jsem slusnou otazku a hned jsem vul nebo prase? Mel jsem Te kamarade za slusnyho a chytryho, kdyz si se tady tak angazoval a "pomahal" Cechovi, ktery je mimo jine u me furt ten slusny a chytry, protoze pokud jsem potreboval, tak byl ochoten mi slusne odpovedet. Pokud neznas Marrelli, tak se do toho vubec nemotej a jestli Ti na svezeni staci nejaka udejchana 105 ( prominte mi spokojeni uzivatele ) tak se do toho nes.....r, jestli neumis slusne odpovedet. Jsem snad liny prase, kdyz mi nestaci 1.6 55kW? Pokud mam s ni za sebou 200000km a jezdi "mozna" slusne bez velkych problemu ( jako ze jsou mezi nami i takovy kdo zadreli motor na 60000 km ) tak mam snad uz narok na dojem linyho auta. Prominte mi vsichni a ty hlavne, ze jsem se nechal tak unest, protoze pouzivat mezi "mistry" takove vyrazi, nad to jsem povznesen. Jeste jednou mi promin. Pokud budes tak ochotny na vsechny, mozna budes za chvily jediny, kdo tady bude neco psat a komentovat. Dekuji a "expertum" zdar.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 14.06.2004, 12:44
Od: Rs.

Ty jednotky stoji za h...., souhlasim, srovnej s plnym Motronicem od Bosche, taky duvod proc jsem trvale nevymenil BMM, ktere umim bez problemu (az na kvalitu soucastky :-)) chipnout za Sim2P, ktere mam taky a rozhodl se postavit si vlastni ECU (sen na dlouhe lokte), ALE toto chiptuner uz neni schopen vyrazne ovlivnit, problemy jsou predevsim mimo mapy. Nebo ty snad znas nekoho, kdo ten SW procesoru a signalniho procesoru meni? Pokud ano, proc zaroven neudela sekveci 1-1-1-1 a presnejsi casovani vstriku "na zavirajici se vacku". A zase - kdyz mas 1.3MPI, kukni na vstupy do sacich kanalu a nasledujici koleno, tady toho udelas vic, nez nejakym honenim predstihu ... proste co nemas v HW tak SW uz nevylepsi. Zakerna nabidka - posli program pro procesor MPI a ja se zavazu ho analyzovat, okomentovat a zverejnit na TechWebu ... muj email znas ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vy
Datum: 14.06.2004, 12:19
Od: vici

no podle mych info primo od zdroje s tou skvelosti skodovky nesouhlasim. vim presne jak a za jakych podminek vznikal soft pro 1,3MPi a myslim ze je to takovy bastl ze tomu neublizi uz zadny chiptuner!!!!!!!


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybran
Datum: 14.06.2004, 12:15
Od: Rs.

Navic na tema vyrobce> Netvrdim, ze Skoda a.s. je dokonala automobilka s ferovym chovanim k zakaznikovi, ale fakt, ze na vsechno maji jaksi potrebne vybaveni, nebastli to na kolene, delaji overovaci serie, homologace, maji na to vzdy aspon 2 lidi se stejnym zamerenim proste neokecas. A nejaky bastlir meho kalibru, ktery si horko tezko nekde pronajima valcovou brzdu a potom se tvari jako posel Bozi ne-li sam Buh je vuci tomuhle smesne. Zeptej se mistru chiptuneru, na kolikati autech (motorech) a kolika stovek motohodinach delali overovaci serii svych chipu predtim, nez to zacali nekomu bastlit za penize do motoru !!! Kdyz budes mit stesti, tak Ti dopredu ukazou emisni testy tak ze dvou motoru, nejake porovnavaci jizdni a trvanlivostni zkousky = nula nula nic nebo spousta spokojenych zakazniku - ale kde vezmes jistotu, ze Ty nejses prave tim prvnim pokusnym kralikem, ktery za svoje penize jim tu provozni a trvanlivostni zkousku udela ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vy
Datum: 14.06.2004, 12:13
Od: vici

nejsem reklama na chiptuning ale s chiplym mpi jsem jezdil. takze vim co umi/neumi. o opracovani a podobnych vecech toho vim dost a vyzkousel jsem toho opravdu hodne (a utratil hodne penez :o(( ) abych si mohl udelat usudek co k cemu je a neni............


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybran
Datum: 14.06.2004, 12:07
Od: vici

ja proti plast sani nemam nic, ale kdyz jsi psal o autorovi dotazu "=line prase, pokud chce honit neco a neobtezuje se aspon zalicovat a zbavit otrepu kanaly ... " tak jsem to ze je u 1,6 sani plastove specialne uvedl aby ti doslo ze s nim asi nic neudela....... a co se tyce chipleho auta tak nechlasta. hochu pripadas mi mirne mimo..promin rozdil mezi sw a mapama beru. pod pojmem SW (chip) myslim mapy.......


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KA
Datum: 14.06.2004, 12:03
Od: Rs.

pozor na terminologii, je rozdil mezi SW (programem, ktery ridi motor) a jeho polem konstant (mapy v nejake PROM pameti). Kdo zna a umi zmenit SW v napr. BoschBMM/ Simos2P a nema inside informace necht se prihlasi :-))) Dira pod plynem zmizi hlavne diky zvetseni privstriku (= chlasta to), podobny efekt dosahnes peclivym opracovanim saciho traktu ("zadarmo" s dalsimi pozitivnimi efekty). Cip MUSIS zmenit pouze kdyz vyrazne zmenis/posunes plneni (predevsim vacka, vyrazne zmeny v sani+spalovaky, neni tim mysleno bezne opracovani z 25+-0.5 na 25,5-+0.00x mm). Co mas proti kvalitnimu plastu na saci potrubi ??? oproti neopracovanemu tlakovemu hliniku (Fav,Fel) je pro seriove auto vyhodnejsi ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALY
Datum: 14.06.2004, 11:18
Od: vici

a pro 1,6 o chipu plati to same (1,6 ma sani dokonce plastove:o))))


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATO
Datum: 14.06.2004, 11:12
Od: vici

no ze neprinese narust vykonu je jasne. ale u 1,3MPi prokazatelne zmizi dira pod plynem, lepe se rozjizdi, sjou lepsi prechodove rezimy, na pocit to jede lip. jestli to ma nebo nema pro nekoho za ty penize cenu je uz na zvazeni. co se tyce toho jestli je vyrobce blbec nebo neni - skodovka neni vyrobce, jam jen neco slataji a pusti na cesty, takze v tomhle pripade blbci jsou. viz chyba v SW 1,3 mpi neumoznujici vymazat VAGem adaptacni hodnoty atd. jejich sw je prinejmensim taky bastl. krom toho pokud udelas u mpi upravu hlava/vacka tak musis stejne jeste dat jiny sw..cili tak jako jsi o tu cenu chipu vys. P.S. 1,3 MPi a 1,6 ma kanaly slicovane a otrepu zbavene uz z fabriky (proti favu podstatny rozdil...) na vic ti neodpovim protoze jsem tvuj prispevek opet nejak nepochopil......


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 14.06.2004, 10:21
Od: Rs.

No, protoze chipovani (rozumej analogie stelovani sroubku v rozdelovaci a karbecu) atmosferickych motoru je vzdy neco za neco (a vyrobce neni takovy kreten jak nekteri "experti" na prepalovani Eprom tvrdi) = vul pokud presne nevi, co kde nastavi (tj. udela si to sam, nebo zna presny "obsah" zmen), a vykon - bez alespon minimalnich mechanickych uprav prinos vykonu je velmi diskutabilni (max 4% a vic jde rapidne na ukor motoru)=line prase, pokud chce honit neco a neobtezuje se aspon zalicovat a zbavit otrepu kanaly ... Vici, chip na BMM oficialne stoji 4k, na slozitejsi ECU cca 15k a prinese ve srovnani napr s ofic. cenikem CMT nebo Cepka, Sakyho za zakladni upravu hlavy velke houby, jeste orezane zpetnovazebnimi mechanismy jednotky (zvlaste Simosy). To co narves do mapy jeste se nemusi dlouhodobe projevit na vystupu kazde ECU! Navic mapy ma smysl menit pro lidi, co jezdi "trvale" mezi peakem Nm a max otackami, a toto pro vetsinu lidi je bu-bu-bu. Pokud toho cloveka znas, tak se nech od neho trochu povozit, pripadne ho nauc vcas a spravne radit, brzdit a zatacet a bude se divit, co v tom aute je .... A rozhodne bude chtit nejdriv udelat podvozek.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 14.06.2004, 9:32
Od: vici

proc by mel byt vule nebo line prase? chipnuti 1,3 i 1,6 vyznam ma. i kdyz zvyseni vykonu neprinese. ovsem je otazka jestli vyresi jeho problem - az budu mit cas tak nad tim pouvazüju


TUNINGSRAZ
Datum: 14.06.2004, 8:44
Od: kachnis
WWW: ...

sobotu se kona v Moste na plechaci tuningsraz


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 14.06.2004, 8:41
Od: Rs.

1) Simose (MPI) jsem jeste kompletne neanalyzoval, Marelli mne nezajima (=muzu kecat) 2) Neuvadis typy jednotek - co chces za konkretni odpovedi 3) Perioda neni dana jednou ECU (BMM i Sim se uci velmi rychle radove minuty pri vhodnych podminkach), pokud je problem tady, tak si postav jednoduchy prevodnik (150Kc) + VAG demo a pokazde kdyz to udela, vycti pamet zavad (po cca 10 OK startech se u BMM smaze sama) 4) U Lovtecu+MPI je opravdu problem s odpojenim vstrikovacu (oni misto nich nedaji nahradni civku a ECU to opravdu detekuje a "monteri" LPG sad o tom vi a vubec je to nevzrusuje) 5) nechas-li si prechipovat seriovou atmosferu, jsi bud vul nebo line prase ... vliv na LPG bude podle toho, kam ten chip strcis (mas dve jednotky, LPG jednotka by-passuje seriovou ECU) 6) zkus hledat LOVTEC Googlem 7) bud opatrny na slova typu expert - jsem drobny amatersky motor-kutil


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 14.06.2004, 8:28
Od: Rs.

Ja si to precetl. Mas to dobre, jenom bych zduraznil, ze kvuli pretlaku v okamziku otev. VV (cca 0.5 MPa - vacka, komprese) tento tlakovy rozdil je schopen vyvolat akustickou razovou vlnu (rychlost cca 800m/sec, srovnej s rychlosti zvuku) a tato vlna se zjednodusene siri "kulove" od zdroje vzniku. A tento raz je duvodem, proc motor bez vyfukoveho potrubi proste nejede a proc se vsichni rozumni lide snazi ze zacatku mit trubky (ruzne rezonance) a dal to nejak pomalu utlumit, aby ven nesel takovy peak tlaku. Podobne (mene intenzivni, s jinou fazi) razy vznikaji na kazdem ohybu a spojeni potrubi .... Potrubi pro jednovalec-dvoutakt se zamerne resi jako odrazive smerem ven (viz dyza - kuknete na Pionyra, ono to nema ventily, ze) coz v pripade ostrejsi vacky pomuze i ventilovemu motoru.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 11.06.2004, 15:50
Od: thomas

Vážení, když jste takový experti přes ŘJ, může mi někdo vysvětlit tento jev: Mám 1.6 feldu 97 s LPG (jednobodové vstřikování plynu do sání, ne přímé do válců). Funkce: start vždy na benzín, po vytočení přes 3 tis. otáček a prudkém poklesu ( sundání nohy z plynu ) dojde k přepnutí na LPG. Problém: po ujetí cca 15000 km (postupně, ne v kuse ;-() ) s bezvadnou funkcí dojde sem tam k tomu (upozorňuji při jakékoliv rychlosti), že při brždění motorem dojde ke chcípnutí motoru ( jako když někdo "sfoukne" plamen). Začne to pozvolna nabírat na intenzitě, že postupem času nejde přibrzdit motorem aniž by to chcíplo. Pokud dojde ke chcípnutí musí se nastartovat a dochází k tomu, že doba než natlakuje čerpadlo se prodlužuje z 5 sek. třeba na 30 sek. Pozvolna dochází také k tomu, že přepnutí na plyn také není pokaždé v pořádku, tzn. k přepnutí dojde, ale motor jakoby "jel na 3 válce" - kucká, houpou otáčky, nejde vytočit a obvykle chcípne. byl jsem na VACu u "experta" a ten my řekl, že je všechno v pořádku a na jediné co přišel byla "strouchnivělá" hadice oddechu od vany do sání. Dle VACu byla ŘJ v pořádku, čistil mi i servoklapku a nic. Hadici jsem vyměnil aniž bych tomu dával nějakou souvislost. Ve značkovém servisu mi řekli, že je v háji servoklapka a ŘJ a musejí ji vyměnit, pro sichr však jeden z maníků vyměnil na zkoušku ŘJ z jiné stejné feldy, zjistil že je najednou všechno v pohodě a když tam vrazil mojí ŘJ zpět, bylo všechno jak má být a jezdil jsem dál. Perioda závady se zkrátila na 5000 km a došlo k tomu samému, teď je to cca 3000 km a dělá to zase. Zkoušel mi namluvit, že je to v tom, že ŘJ zaznamenává chybová hlášení o fungujícím motoru a neběžících vstřikách a pal. čerpadlu a tím, že je inteligentní a učí se, upravuje si program a dochází k nesmyslům. Po jejím vyjmutí se "vybije" a chyby se vymažou a je všechno OK. Ptám se tedy: 1) na kolik km se může zkrátit perioda závady? 2) je to vůbec pravda? 3) má někdo stejnou závadu? 4) jak to, že to firma vestavující LPG do aut o tom neví, nevyřeší to a zkoušejí mi namluvit, že jsem jediný, kdo má tento problém ( mj. nejsou jediní, kdo se strašně diví, kontaktoval jsem více firem na vestavbu LPG do 1.6 feldy ) 5) pokud si nechám přečipovat jednotku na vyšší výkon, bude rozdíl i při jízdě na LPG 6) nedojde po vyjmutí jednotky k vymazání i nového programu? Díky každému za logické a pravdivé vysvětlení. Mimo jiné, už mi přepínání na LPG oddělalo palivové čerpadlo za 6500,- ( prý díky častému zapínání a krátkému chodu do přepnutí na LPG ). Otázka okrajem, pokud by to mělo oddělat pal. čerpadlo, proč tedy naběží pořád i při chodu na LPG, když je tam zpětné potrubí?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 11.06.2004, 14:46
Od: Kybergreg

Protitlak výfuku, odpor výfukového potrubí apod.: Uvažujme prozatím jednoduché výfukové potrubí - máme jednoválcový motor (abychom nemuseli uvažovat spojování výfuků jednotlivých válců), jehož výfukové potrubí je jednoduchá trubka určité délky. Pokud bude délka trubky nulová (žádná trubka), budou zplodiny hoření (jsou to plyny) z válce unikat pouze díky tomu, že se rozpínají (po shoření směsi jsou zplodiny ve válci "natlakované"), a také díky tomu, že je píst pohybem směrem k ventilům z válce vytlačuje. Nic jiného zplodinám při opouštění válce v tomto případě nepomáhá. Naproti tomu při použití výfukového potrubí ve formě trubky nenulové délky do hry vstupuje další faktor - setrvačnost vyfukovaných zplodin (v té trubce). Vyfukované zplodiny totiž také mají určitou hmotnost (i když velmi malou) a tím pádem pokud se pohybují, tak mají také určitou setrvačnost. To se projeví hlavně ve vyšších a vysokých otáčkách, kdy skrz výfuk proudí velké množství zplodin. Zplodiny, které již jsou ve výfuku, se mají tendenci vlastní setrvačností pohybovat směrem ke konci výfuku a díky tomu vzniká na začátku výfuku (za výfukovým ventilem) mírný podtlak, který při dalším otevření výfukového ventilu další zplodiny z válce doslova vysaje a zároveň umožní lepší a rychlejší nasátí nové směsi do válce v době, kdy jsou otevřeny oba ventily (výfukový zavírá, sací otvírá) zároveň. Tím se značně zlepší výplach válce ve srovnání se situací bez výfukového potrubí, obzvláště ve vyšších a vysokých otáčkách, ale myslím, že znát je to i v nízkých a volnoběžných otáčkách. Pokud bude ovšem výfukové potrubí příliš dlouhé, budou v něm neúměrně narůstat hydraulické ztráty (způsobené třením plynů o stěny potrubí), které nakonec převýší "sací" schopnost potrubí, a celkový efekt potrubí bude záporný. Vyfukované zplodiny se v něm budou městnat a v potrubí bude vznikat přetlak, který se bude naopak snažit zplodiny "cpát" zpátky do válce (stejná situace nastane když se potrubí přiucpe - např. brambora strčená do výfuku a propíchnutá brčkem ;-)). Nelze tedy mluvit o "protitlaku" výfukového potrubí (pouze v případě špatně udělaného či poškozeného výfuku). Druhá funkce výfukového potrubí je tlumení hluku (kvůli tomu jsou na výfukovém potrubí ty různé "hrnce" - hlavně na konci potrubí; neplést s katalyzátorem) a tlumení rázových vln vznikajících při otevírání a zavírání výfukových (a částečně i sacích) ventilů, kdy vzniká v plynech ve výfukovém potrubí stojaté vlnění, které má určité vlasnosti a určitý vliv na pohyb plynů v potrubí. Kvůli těmto stojatým vlněním a kvůli optimální setrvačnosti plynů v potrubí se vypočítávají určité optimální délky potrubí. Ale to už je v podstatě z části zvukařina a o tom by měli něco napsat zasvěcenější osoby. U víceválcových motorů (tj. u aut u všech) do hry ještě vstupuje spojování výfuků z jednotlivých válců do jednoho potrubí. Vznikají tak různé varianty jako 4-2-1, 4-1 apod., které mají každá různé vlastnosti, a to je pak ještě větší věda než u výfuků pro jednoválce. Někoho by mohlo napadnout - proč nemá každý válec vlastní výfukové potrubí? No, jednak je to z ekonomického hlediska a jednak spojování výfuků do jednoho potrubí má výhodu v rovnoměrnějším proudění zplodin ven z výfuku - díky tomu výfukové potrubí jako celek lépe "vysává" zplodiny z válců. Má to ovšem zase nevýhodu ve značně složitějším průběhu stojatých (a nestojatých) vlnění a rázových vln v potrubí, proto se výfuky musí ladit. A to se po počátečních výpočtech stejně nakonec musí dodělat experimentální cestou pokusů a omylů. No a poslední funkcí výfukového potrubí je ochlazení a zbytková expanze (což spolu souvisí) výfukových plynů, ale to už píšu jen tak pro pořádek. Uff, to jsem se nějak rozjel. Snad si to aspoň někdo přečte. ;-)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 7.06.2004, 9:31
Od: Rs.

ad "zblbnuti" adaptace. BMM neni zase tak "inteligentni" jednotka, navic na lambda adaptaci si dali zalezet, protoze se prakticky jedna o jediny zpetnovazebni clen, ktery urcuje zmeny plneni motoru v prubehu opotrebeni. Takze to "snese" rozptyl vyrobnich hodnot i nejake mensi zasahy, pokud se respektuji korekcni algoritmy ECU. Tj. (amoralni a nesmyslna) nahrada katu trubkou (uz vidim ty propracovane a odladene svody ve tvaru dyzy) opravdu vyjma emisi nepujde poznat na chodu 781, 791-BMM. Neco jineho jsou Fabie s Euro4 a 2 lambdami nebo netesnost kuzeloveho kloubu mezi I.vyfukem a katem ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 7.06.2004, 8:04
Od: Rs.

byl jsem mimo, toz jsem se nepridal: 1) co si kdo predstavuje pod pojmem nutny protitlak? Laicka predstava: zadna trubka= nulovy odpor neplati! ono ta trubka ma mensi odpor, cim je delsi (do urcite miry). 2) ladene potrubi u 1.3 na 6tis 4:1 vyjde orientacne na 850mm, je-li KAT na teto (nebo nasobcich 1/2, 1/4...) delce lze ho z hlediska "ladeni" vyfuku bez problemu nahradit trubkou 3) chcete-li se drbat s katem a mate uz dobre odladene svody 4:1, dejte kovovy kat, protahnete mu vstupni kuzel. 4) u dobreho motoru se kat nezanese a ani neroztavi (tavi se benzinem "navic")


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 7.06.2004, 7:56
Od: Viky

Grafy v clanku http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=294 popisuji chovani motoru s katem a bez katu docela hezky, podle nich by asi pomohlo "zblbnout" motor (ECU nebo lambdu), aby udrzoval hodnotu lambda nekde kolem 0.9-0.95, vykon by se asi jeste zvysil, NOx snizil, ale nevim, co by delalo obohaceni ve chvili prudkeho seslapnuti plynu.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 4.06.2004, 13:36
Od: Jiří Čech

Na této adrese je schéma sice podobné tomu co znám, ale je proti tomu co znám já nějak celé posunuté a CO je tam úplně nějak špatně. Najdu, naskenuji a pošlu na Tvůj mail.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 4.06.2004, 9:53
Od: Petr Mikyska

Nevim jake grafy jste videl. Podivejte se napr na tento: www.sweb.cz/akcesk2002/SM_54.GIF . Mate samozrejme pravdu s tim ze se NOx tvori nejvice pri vysokych teplotach, ale pri stechiometricke smesi nezbyva volny kyslik pro jejich tvorbu. Samozrejme nejaky kyslik s sebou nese palivo (alkoholy, estery). S NOx jsem si neco uzil pri modelovani obehu plynoveho zazehoveho motoru.


RE: RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 4.06.2004, 7:39
Od: Jiří Čech

Při stechiometrické směsi jsou hodnoty NOx nejvyšší, stačí se podívat na graf zplodin. V motoru nejde o volné hoření, ale hoření pod tlakem a tudíž s vysokými teplotami. NOx se tvoří právě při vysokých teplotách nejvíce. Spalování paliva v motorech je celkem komplikovaný jev.


RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 3.06.2004, 19:02
Od: Petr Mikyska

Dovolim si opravu: pri lambda=1 jsou naopak emise NOx priznive - zcela logicky, nebot smes je stechiometricka a neni tam tudiz volny kyslik nezbytny pro tvorbu NOx. Zazehovy motor ma maximalni emise NOx pri lambda asi 1.1-1.2, pri vyssich hodnatach emise rychle klesaji, je tam sice prebytek kysliku, ale klesaji teploty obehu a NOx se tvori pri teplote nad 1900 K.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: KAT
Datum: 3.06.2004, 12:44
Od: Beaver
WWW: http://beaver.acid.cz

Jen bych doplnil, že katalyzátor lze "beztrestně" vyndat zejména u motorů s vyšším obsahem, kde už protitlak nehraje takovou roli a převážně u turbomotorů, kde je jakákoliv překážka ve výfuku ke škodě věci, jelikož turbo vyžaduje vyšší průchodnost potrubí. Ale ruku na srdce, tyhle motory stejně nejezdí přeplňovaný 100% času, naopak turbo zabere jen tu a tam, záleží samozřejmě i na stylu jízdy. No a když se jede bez turba, je to de facto atmosférický motor a vyžaduje protitlak :) Ačkoliv je zde další faktor a to ten, že onen protitlak dělá právě ono turbo. Tak si to přeberte jak chcete, aplikovat se to pravděpodobně dá stejně jen na Oktávii 1.8T :o)


RE: RE: RE: RE: RE: KAT
Datum: 2.06.2004, 14:20
Od: vici

jenze rozdil mezi motorem volvo a skoda 1,3 je soudnemu cloveku zrejmy. ......


RE: RE: RE: RE: KAT
Datum: 2.06.2004, 13:35
Od: Peter

Kto vie trocha anglicky, najde clanok o niektorych aspektoch amputacie katu. ------------------------------------------------------ http://au.geocities.com/ozbrick850/engine-catremv.html ------------------------------------------------------ Niektore katalyzatory sa znicia natavenim, pricom vyrazne narastie protitlak a poklesne vykon. V takom pripade odstranenie je mozna prva pomoc. Idealne vsak je vzdy po zisteni dovodov destrukcie a oprave chyby instalovat novy kat.


RE: RE: RE: KAT
Datum: 2.06.2004, 12:02
Od: Ales

Me by spise zajimalo , jestli kdyz uz je ten kat spatny / nefukncni/ a vynda se , jestli kdyz se zmeni protitlaky , tak jetli se nazacnou podpalovat ventily , jestli se kroutak neposune do vyssich otacek, nezvedne se spotreba,kazdy tvri neco jineho ,tak by me zajimal take Vas nazor dik.


RE: RE: KAT
Datum: 2.06.2004, 10:53
Od: Pavel K.

To, ze bypass katu asi neprida 10kW je asi bez pochyb, ale je usmevne, ze zrovna na TW se na "hrisnika" nadsti tolik siry :) Ano, jsou mezi nami taci jejichz motor rekneme nesmrdi, ale dalsi pul mega ruzne smrdicich shkodivek, provozovanych lidickama, co vedi tak maximalne kam se leje benal a olej, si s par stovkama aut s vybrakovanym katem vytre pihel jak s housetem :)


RE: KAT
Datum: 2.06.2004, 9:35
Od: Peter

Ti majitelia starych kramov jazdia, lebo na lepsie nemaju a stale ubudaju z nasich ciest. Naproti tomu majitel felicie s vybratym katalyzatorom ma na vyber a kona protizakonne. Ak zufalo potrebujes ten 1kW navyse, kup si radsej silnejsi motor. Ak mas 40kW HTP alebo nieco podobne, tak ta ten katalyzator z biedy nevytrhne. Absencia protitlaku vo vyfuku moze na druhej strane zhorsit vykonove charakteristiky pri nizsich otackach. Vyjadrenie --- SU MI UKRADNUTI. Ja sa snazim vzdy jednat slusne.--- na mna posobi nepresvedcivo.


RE: RE: KAT
Datum: 2.06.2004, 9:27
Od: vici

jenze mezi ty dnesni motory nepatri 1,3 bmm a mpi a ani 1,6mpi ve felicii - ty jedou bez katu lip.......


RE: KAT
Datum: 2.06.2004, 6:55
Od: Jiří Čech

To nejsou nadávky v pravém slova smyslu, to se jen snažím vám rozsvítit v hlavě. Jeden trouba totiž něco kdysi dávno pustil do éteru na základě zkušeností s BMM a stává se z toho dogma, kterému všichni věří. Dnešní motory s katalyzátory dosahují větších výkonů a nižší spotřeby paliva než staré karburátorové bez něj, o smradech nemluvě. Myslím si, že jsem toho o motorech už napsal za ten rok a půl dost na to, aby jste všichni pochopili důležitost toho či onoho dílu ve vozidle. Mimochodem F 1 za celý rok nespotřebuje ani tolik paliva, jako jeden Boeing 747 při přeletu Atlantiku. Takže toto není rozumný argument.


KAT
Datum: 2.06.2004, 6:39
Od: Base

Vdaka za odpoved.... Par ludi sa tu do mna navazalo. SU MI UKRADNUTI. Ja sa snazim vzdy jednat slusne. Ako tu moze niekto hovorit o vykone motora s katom a bez neho, ked to sam nevyskusal. Take nazory si ani nevsimam a nemienim ani komentovat. Ja tiez jazdim na bicykli a rocne najazdim okolo 10 000km a mozem povedat, ze jazdit za starymi ceskymi KAROSAMI, starymi Praga V3S, TRAMBUSMI a AVIAMI je omnoho horsie. A to uz nehovorim o WARTBURGOCH a TRABANTOCH, ktorych je tiez este u nas dost. Tak nadavajte hlavne ich majitelom..... Ked ste uz taki ochranari, tak vybehnite a zablokujte trate FORMULE F1 a dalsich pretekov motorovych vozidiel, pretoze oni tiez nepouzivaju katalyzatory a urcite spotrebuju ovela viac benzinov ako ja za jeden rok......... Inak vdaka za odpovede (JC), ked si odmyslim tie nadavky........


RE: RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 1.06.2004, 21:39
Od: Pája

Ad KAT: Já myslím, že vyndání katalyzátoru má pozivní efekt na výkon pouze v případě, že daný shodný motor byl používán i bez katalyzátoru a byl původně navržen pro práci bez něj. to se týká tuším některých Favoritů a Rapidů, kde je výkon bez katu opravdu o 1-2 koně vyšší než s katem. Nadruhou stranu, novější motory jsou navrženy (tlak ve výfukovém potrubí) na práci s katem a jeho vyndáním dojde dle mého názoru nejlépe k ničemu, v horším případě k poklesu výkonu. Za to to nestojí. Ale u Fa a např. také u Lady 21043 nebo 21053 a 21073 stojí za to kat prorazit (beztak už nefunguje)-získáte celý JEDEN Kůň výkonu navíc.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo.
Datum: 1.06.2004, 18:28
Od: Jiří Čech

VŠEM patřilo všem "vynálezcům" Prolongů, Militeců, Ekolube M1, pančovaného Slicku 50 atd. Nemluvím v těchto komentářích s normálními uživateli webu, ale s lidmi od těchto firem. Nebuďte tak vztahovační, oni totiž ti "praví" ví o kom mluvím.


RE: RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 1.06.2004, 18:25
Od: Jiří Čech

Výfukovým ventilům se nestane nic s katalyzátorem i bez něho, výfukovým ventilům vadí velmi silně malý předstih nepoříslušející dané bohatosti směsi. Každopádně já nevím co kdo odstraněním katalyzátoru sleduje, když se mu zdá že mu to málo jede díky katu (blbost, jede to stejně), tak si může namontovat kat z většího auta. Motor s katalyzátorem jezdí převážně na stechiopmetrickou směs, kde je vysoká produkce NOx, které způsobují smog.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo.
Datum: 1.06.2004, 12:01
Od: Rs.

omlouvam se, mate pravdu, ale mel jsem pocit, ze drbeme clanek o teflonovem aditivu. Kazdopadne jsem rad, ze mimo misu nebudete sam :-)) Dodatecna aditiva do motor-oleje byly predmetem jineho clanku zde a byt Vami, moc bych tu setrnost nerozmazaval .... viz. http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=418, zaplatte si srovnavaci analyzu v tomto stylu na onom ustavu, myslim si ze Vam to radi udelaji.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 1.06.2004, 10:46
Od: L. Tresner

Pan Steklý by se měl naučit číst lépe a pozorněji. Musíte rozlišovat zásadní věc a to, kdy píši o Ekolube Teflon a kdy o Ekolube M1. Jinak budete mít v hlavě pořád zmatek a budete mimo mísu.


RE: RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 1.06.2004, 9:27
Od: Peter

Katalyzator na feliciu stoji cca 2500 SKK, na fabku asi 4000 aj s DPH. Povazujem vykuchanie katalyzatora za absolutne amoralne riesenie. V KOsiciach je to oblubeny folklor taxikarov, ze si poziciavaju jeden kat na STK. Kedze dost jazdim na bicykli, vidim to aj z tej strany, a auto s vykuchanym katom produkuje viac smradu ako S120 v dobrom stave - takmer na urovni vylagrovaneho zigulaka, ono sa pri navrhu motora s tym katom naozaj pocita. Naopak, auto s katalyzatorom je volnym nosom nezistitelne. Technicky jazda bez katu motoru neskodi, skodi ale nasmu zivotnemu prostrediu. Kto chce zarobit 1-2kw znefunkcnenim katu nepatri na cestu - je PRASA. -------------------------- ceny dielov ma napriklad http://www.askof.sk/cennik.html


RE: Vybrany KATALYZATOR
Datum: 1.06.2004, 8:44
Od: Rs.

ad kat> motor neposkodis, pokud misto neho das trubku, ale jsi PRASE a takove tvory patri strilet na potkani. Motory s katem maji obvykle vysokou kompresi, produkuji hodne NOx a kdo to v kolonach ma za tebou dejchat .... S tim strednim dilem a vykonovym prinosem bych si az tak jisty nebyl, zvlaste u BMM. Vyfuk je potreba pocitat, potom ladit, ne nahrazovat jenom trubkami ...


Vybrany KATALYZATOR
Datum: 1.06.2004, 8:30
Od: Base

Zaujimalo by ma ako je to s tymi znicenymi vyfukovymi ventilmi, ked mam vybrany katalyzator. Ja mam Feliciu 1.6 a mam vybrany katalyzator, zakladam ho len ked idem na technicku kontrolu a jazdim bez neho asi 4 roky. Spotreba je okolo 6 - 7 l/100km, motor zatial bezi bez problemov. Kamarat ma Feliciu 1.3 monopoint a tiez ma vybrany katalyzator a stredny tlmic a jazdi tiez bez problemov viac ako 4 roky a na vysokych otackach od 3500 do 4500. Tak pan Cech mozem poskodit motor tym ze som vybral KAT alebo nie. Inak p. Cech na Vas podnet som v roku 2000 okamzite vypustil z motora olej do ktoreho som pridal zazracnu prisadu MOTOR UP a nalial cisty olej CASTROL (polosyntetika). Motor je zatial OK! (na moje stastie) DAKUJEM!!! Inak na Slovensku stale reklamuju v TV pripravok MOTOR UP. Nechapem...............


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 1.06.2004, 8:03
Od: Rs.

to LT>chová citlivě ke stávajícím aditivům v oleji a podporuje jejich synergii. ALE o patro niz jste prohlasil, ze Ekolube NEVYLEPSUJE olej ... Clovece vy uz kecate jak po 10 pivu. Ja beru teflon v hlavnich a ojnicnich loziscich, ale via motor-oil ho tam proste nenaslinujete a jinde nema co pohledavat ... Co tak samostudium odborne literatury a nejake rozjimani o pravdomluvnosti ?????


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 1.06.2004, 7:47
Od: Viky

To je bitva! Ja bych si po sledovani techhle diskuzi do auta nenalil teda vylepsovadlo vubec zadny, mozna ani olej ne. :-) Nicmene priklanim se spis k JC, prestoze pise "Prostě vám všem vadí, že nemůžete přijít na to jak to funguje a proto není možné aby to fungovalo.", vadi mi to slovo VSEM, ale jinak ma argumenty docela dobry.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 31.05.2004, 21:41
Od: Jiří Čech

M1 - do vyčerpaných olejů by se musely doplnit všechna aditiva, takže nějaký antimon je stejně nezachrání. Ovšem opět zde demagogicky píšete o teflonu v Bishopovi, psal jsem to mockrát jak to s tím teflonem bylo a pokud jde o klamání zákazníků, klamou ti, kteří skutečně teflon do olejů ve velkém množství přidávají a výrobek nesplňuje to, co je deklarováno. U amerických soudůl prohráli ostatní a ne Bishop. C350G se nevyrábí a sem se dostal celkem omylem, dnes na trhu není a všechny další přípravky od Bishopa jsou teflonu prosté. Psát o zahuštění oleje po smíchání přípravku s olejem bez skutečného použití v motoru je silně zavádějící, protože tento přípravek neovlivňuje olej, ale má zcela jinou funkci. Prostě vám všem vadí, že nemůžete přijít na to jak to funguje a proto není možné aby to fungovalo. Já to také nevím a ani asi nikdy vědět nebudu, přesto mne jako zákazníka spíše zajímá jestli Bishop v motoru funguje a nezničí mi motor. O VA Brno mám - a nejen já - velmi špatné mínění ohledně prováděných testů. Rozbory přípravku jsou zcela o ničem, protože rozbor ještě neznamená že to nefunguje nebo funguje. Každopádně jste mne a asi i mnoho ostatních čtenářů tohoto webu nepřesvědčil o funkčnosti přípravků Ekolube Teflon a ani nepředložil motorové testy. To co je napsáno v referencích je skutečně ubohé a spíše svědčí proti Ekolube přípravkům. Zkusil jste někdy nějakého Bishopa aplikovat v nějakém motoru? Asi ne, ale já přípravky Ekolube ano a dopadl jsem špatně. Takže si napiště o nějakou přísadu, nalejte ji do nějakého "laciného" motoru podle návodu (doporučuji přečíst postup v mém článku, který platí pro staré motory) a po zakotvení přísady začít měřit spotřebu, výkonové parametry, obsah otěru v oleji atd. Potom teprve dělejte závěry.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 31.05.2004, 14:51
Od: Truhlík

Uff Uff Uff, či som sa vyľakal. Minule som kúpil 5l oleja Fuchs Titan Carat 10W40 do mojej Cromy 2.0 TDid. Použil som ho zatial len na dolievanie. Kúpil som ho lebo stál len 720 sk, a podľa starších článkov nie je z ruskej ropy, ako by mohol byť napr. Castrol. 5 L preto lebo iné balenie nemali. Tak som vyplašený Vašimi príspevkami k tomuto výrobcovi o obsahu aditíva MOS v oleji preliezol Net a zistil som, že toto aditívum je obsiahnuté iba v olejoch označených "CFE" napr. Titan CFE MC SAE 5W40 (10W40, 15W40). Takže ostatných hádam 50 vyrábaných typov toto "aditívum" neobsahuje. Ešte by som sa Vás chcel opýtať či mohol STP oil Treatment mať vplyv na trysky ak tesnosť krúžkov nebola ideálna a trochu oleja šlo do spaľovacieho priestoru (1,5 až 2l na 10.000km). No stalo sa, že zánovné trysky sa mi začali pridierať, až som na to doplatil a prepálil piest a ešte zlomil ventil, ten tam padol... Alebo aftermarket Bosch na našich trhoch je III. trieda.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 31.05.2004, 12:05
Od: L.Tresner

Tak jsem docela rád,že jste pane Čech uznal aspoň to co jsem již dříve tvrdil,že v Bishopu je, nebo byl teflon. A v podstatě říkáte sám ,že Bishop dělá s teflonem vlastně podvod na zákazníky tím, že tvrdí nebo tvrdil,že účinná látka je v přípravku "to" něco jiného než skutečně je. Testy Ekolube dělala hlavně VA v Brně a jistě si nemyslíte, že jsem jim pomáhal z rozbory olejů a ferografií. Mimo jiné, testy nebyly ani zadávány naší firmou,ale vojáci je dělali u více přípravků aby zjistili který je opravu účinný pro případné použití v armádě. Myslím tedy, že to je dostatečný důkaz nestrannosti testů. Wear test byl použit jeko logický doplněk olejářských testů. Jeho vypovídací schopnost je velmi dobrá i když pro tento typ přísad není rozhodující. Co se týká Ekolube M-1, ten skutečně neobsahuje Cl a zmínka o vzniku HCl v části 5.BTL byla překlepem a pozůstatkem z předchozího BTL./děkuji za upozornění/.Dipropylphoshorodithioate,který je v přípravku použit jako hlavní účinná složka není jistě nic nového ani převratného v aditivářské praxi. Jeho koncentrace v oleji může být až 3% a to ve výsledném oleji při dozaci přísady kolem 6% zdaleka není. Jinak je tento přípravek,stejně jako ostatní chemická aditiva nejvhodnější pro doaditivaci již částečně vyčerpaných olejů.Takže netvdím, že by to měl být nějaký zázrak ale účinná vysokotlaká,protizadírací a protioděrová přísada,která se proti některým jiným chová citlivě ke stávajícím aditivům v oleji a podporuje jejich synergii.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 30.05.2004, 16:20
Od: Jiří Čech

Takže jsem si dal trochu práce se sháněním informací a teď už to mám jakž takž po kupě. Bishop C 350 G neobsahuje teflon v podobě známé z ostatních teflonových přípravků (má jít – jestli jsem dobře rozuměl – o nějaký V-teflon, údajně jakousi tekutou bázi, ale toto označení neberte příliš vážně), jeho množství (méně než 1%) v přípravku o objemu 236 ml by se po rozmíchání v 7,8 l motorového oleje stalo sotva nalezitelným, byl tam přidáván z důvodu původního tvrzení o účinnosti PTFE jako základního prvku, ovšem pokud si někdo skutečně myslí, že Bishopův přípravek je založen na teflonu, je na velkém omylu. Nynější přípravky teflon neobsahují. Bishopovy přípravky nebyly nikdy patentovány, byly chráněny pouze obchodním tajemstvím. V tomto byly moje informace v článku chybné (špatný překlad z angličtiny). Bishop nenechal přípravky patentovat z důvodu utajení složení a technologie výroby jeho vynálezu, proto nikdo dodnes nedokázal jeho postup napodobit, což mnoho lidí určitého typu děsně štve. Dále k Ekolube PTFE – stačí si pročíst reference (vřele doporučuji) a přesně se potvrzuje to, co říkám od začátku. Teflon funguje krátkodobě, po 2000 km se vše začne vracet do starých kolejí a potom se vše buď dostane na stejnou hodnotu, nebo se ještě více zhorší (o zvýšení výkonu motoru o uvedenou hodnotu přes 22% silně pochybuji, pokud byl motor dost vydřený tak je to krátkodobě možné, teflon píst na chvíli dotěsní, zvláště když je ho tam 5x více než u konkurence). Výmluvy na to, že nebylo kontrolováno seřízení motoru je pouhá obezlička jak vysvětlit rychlý zánik funkce teflonu, který se nabalí produkty karbonizace a zachytí se ve filtru. Prověřit stav čtvrtého válce je otázka půl hodiny po vychladnutí motoru, demontovat hlavu a udělat kuk dokáže každý trochu zručný chlap. Jeden válec přestal fungovat a jen tak od pasu se řekne, že to teflon nemohl způsobit proto, že se nezvýšilo množství kovového otěru v oleji (ale mohlo to vzniknout zalepením pístních kroužků rozpatlaným teflonem v synergii s karbonem…). Takže slibovaných 60 000 km funkčnosti přípravku je v dalekém nedohlednu. Nejvíce mne dojala zkouška na „přístrojích WEAR TESTER firmy Plint“, naměřené hodnoty jsou neskutečně nízké na to co je původně slibováno. Test po dobu jedné hodiny je celkem o ničem, protože žádný motor ani převodovka nefunguje pouze jednu hodinu, ale hodin tisíce a pokud by mělo být nějaké měření směrodatné, tak musí zkouška trvat minimálně 300 hodin (odpovídá cca 15 000 km). Kromě toho nemá taková zkouška s motorovými vozidly zcela nic společného, protože nic podobného Plintu se v autech nenachází. Jinak ani jedna reference neudává typ vozidla, stav tachometru, kdo a jak z nezávislých zkušeben dělal rozbory olejů (pan Tresner se nebude zlobit, přestože věřím v jeho schopnost provést rozbor oleje, v takových případech je nutný nezávislý arbitr) a vyhodnocení atd. Takových referencí si mohu za večer napsat dvacet. Ekolube M1 – no to je úplná hvězda severu. Chlór není v bezpečnostním listě uveden, ale produktem hoření může být HCl (pánové chemici, vysvětlete hloupému elektrikáři jak může vzniknout kyselina chlorovodíková v případě, když není přítomen chlór). Co se týká „organického antimonu“, přísady typu dipropylphosphorodithioate (přítomen v množství 15 – 29% v M1), dialkyldithiocarbanate a dialkylphosporodithioate se používají celosvětově jako DOPLNĚK vysokotlaké přísady ZDDP, které je ale v oleji od 0,05 do 0,15%, u olejů pro závodní motory max 0,20%. Nadměrné množství těchto přísad způsobuje značné problémy (popsáno v článku Přísady…). Kdo umí počítat, tak je mu jasné, že aplikací Ekolube M1 si olej docela dobře aditivačně rozhodí a koleduje si o problémy s rozvodovými orgány, svíčkami atd. Pan Tresner tedy nevyvinul nic nového, jen tam „nasypal“ zcela běžný produkt který je známý už léta. Na to přišla i firma STP a její STP Oil Treatment (s vyšším obsahem ZDDP) je u nás stále na trhu. Sehnal jsem konečně tu diplomovou práci a je faktem, že příliš Bishopa neopěvuje, ale to jen z toho důvodu, že v době vzniku dipl. práce byly testy Bishopa teprve v počátcích a tak nebylo k dispozici dostatečné množství výsledků. Závěr nebyl o tom že Bishop neškodí, ale že na základě zjištěných pozitivních výsledků je nutné pokračovat v testech až do vyčerpání funkce přípravku, tedy po dobu 1 roku.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 29.05.2004, 23:29
Od: MR

Takze pani specifikaciu olejov madit najdete na http://www.vurup.sk/madit/osob/slovak.html


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Pa
Datum: 29.05.2004, 22:11
Od: Jiří Čech

Každý motor je stavěný na určité oktanové číslo, je to dané stupněm komprese a tvarem spalovacího prostoru. Používání benzínu s vyšším nebo nižším oktanovým číslem je tudíž neefektivní. Úprava předstihu směrem dolů pomocí čidla klepání je pouhou obezličkou pro zabránění tomu, aby byl motor a katalyzátor poškozen dlouhodobým provozem v detonačním režimu, také se předstih sníží kvůli zaneseným spalovacím prostorům, které zvýší oktanový požadavek motoru.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 29.05.2004, 21:25
Od: Petr

Tak to teda nechapu, proc tam vubec nejake cidlo detonaci je... Staci fixni tabulka na benzin o par oktanu horsi a pohoda, presne jako u starych rozdelovacu. Pripada mi to zbytecne odflaknute ze strany vyrobce, upravit program tak, aby umel i zvyseni predstihu je podle meho nazoru problem tydne vyvoje.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 21:35
Od: Jiří Čech

Škodovky zatím nemají progresivní ŘJ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 19:29
Od: Pája

To je pravda jen z části... některé progresivnější ŘJ (Např. BMW i jiné) dokážou předstih i zvětšovat. Princip je zhruba takový, že v jistých (relativně dlouhých) intervalech se "ověří" prostřednictvím detonačního čidla zvýšení předstihu o x stupňů nahoru... pak je jako benzín uváděn N87-100 nebo N92-100 jako v případě BMW. přizpůsobování směrem dolů funguje jako u klasických ŘJ v kratších časových intervalech. Cituji výňatek obecného popisu ŘJ Chrysler: "...more octane results in better performance and economy because the ignition system wil compensate for their characteristics by ADVANCING THE TIMING..."


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 18:47
Od: Jiří Čech

Jednotky umí seřídit předstih směrem dolů, tedy k horším benzínům, ale víceoktanový benzín nenajdou. Musí se ŘJ přeprogramovat tak, že se posune základní předstih o pár stupňů nahoru. --- Jestli máš černé svíce i po delší jízdě, máš buď bohatou směs, nebo se do spalovacího prostoru dostává olej, případně je špatná tepelná hodnota svíček (příliš studené). Kolik to žere oleje a jaký máš nastavený předstih, zavírá sytič?


Dotaz
Datum: 28.05.2004, 17:09
Od: Jakub

předem se omlouvám se za dotaz mimo tema. Mam motor 136, jezdim na 95, karb. SEDR 120L a mám svíčky černé(karbon?), netušíte někdo proč? Byly černé skoro hned, jak jsem je tam nové dal(takove nejake s trema elektrodama po 120st. dokola BRISK) a po asi 1100 km jsou cerne pořád. Dik


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 16:00
Od: Roman

Tomu nerozumim-takže když se použije benzín s vysokým % oktanu, tak by se měl změnit(zvýšit) předstih? Ale nový motory si přece říděj předstih sami, takže tam by přece neměl bejt problém né?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 15:38
Od: Rs.

Aneb kdyz se chce, jde vsechno. Asi jsem mel vyloucit pripad rozladenych prehratych motoru, prominte.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 15:29
Od: Jiří Čech

Malý předstih propálí každé ventilové sedlo, jen mu to u kvalitnějších materiálů trvá delší dobu. Moskvič měl také vsazovaná sedla a nebyl problém podpálit ventily. Vysokou teplotou výfukových plynů, která je výsledkem dohořívání paliva během expanze, se deformuje ventilový talíř, který potom netěsní a profuk při zavřeném ventilu udělá svoje. I vsazená sedla u škodovek na LPG při malékm předstihu se více obrušují, viděl jsem to na své Š 120 LS.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 11:41
Od: Rs.

jo a k tem ventilum, pokud je vsazovane sedlo (vsechny hlinikove hlavy) a serizene ventily (zaviraji se) tak to propalit je opravdu cin hodny zapisu do Guinesovy knihy rekordu. Ventily se podpalovaly u litinovych hlav (120/130), ale to je trochu jiny material, ze .... aneb neni zelezo jako zelezo.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 11:34
Od: Rs.

Co lze ziskat vymontovanim katu - jistotu, ze auto neproleze emisnimi testy ... Zaneseny katalyzator je podle mne mytus, pokud s tim neskaces jenom za studena a nezere to olej, je zaneseny asi jako keramika na svickach, nez ho vyhodis, udelej do neho kuk.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 11:16
Od: Mike

No nevim ja videl Fa135 s kat. 40kW kolik by asi tak mela strikacka bez katalyzatoru? Staci si kupit stredni cast vyfuku s vyfuk. potrubim z Fa s karbecem. No ja mam jeste karbec, proto jsem se ptal na ten 100oct. Je to nejaky JIKOV


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 11:05
Od: Jirka

Když začala Škoda dělat Favority 135 s neřízeným katem,uváděla výkon 42kW,bez katu 43kW,takže asi zvětšený odpor ve výfuku výkon ubírá.Výfukové tlumiče jsou až na zakončení trubek totožné.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 28.05.2004, 8:27
Od: Tonda

No jelikoz stary je jiz ucpany a tohle neni skodovka ale ma to motor 1.8 BMM , tak myslim ze se zvedne vykon , mozna se pletl , moc se v tom nevyznam....


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 27.05.2004, 19:39
Od: Jiří Čech

Co získáš tím, že vymontuješ katalyzátor? U BMM by mne to tedy velice zajímalo.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 27.05.2004, 16:57
Od: SILKEN

Jen taková úvaha : není lepší brát klasický Nat. 98 po celou dobu. Je o 4 kč levnější než V-Power 100 ....než střídat N95 a V-100 ?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 27.05.2004, 16:12
Od: Tonda

Kdyz se tady nekdo zminoval o podplenych ventilech , zajimalo by me jestli kdyz vyndam katalyzator tak takoveto nebezpeci hrozi ? , mam jednobod a nekdo mi rikal ze se zvedne spotreba a zacnou se podpalovat ventily, je to pravda ? nebo by stacilo jiz nefunkcni katalyzator vymlatit a dovnitr navarit provrtanou a uprostred zavarenou trubku , aby zvysila trochu odpor vyfuku a tolik se ty ventily nepodpalovali, dik za odpoved .


RE: RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 27.05.2004, 15:32
Od: Beaver
WWW: http://beaver.acid.cz

Sice jsem zase off-topic, nebo spíše off-Škoda se svým autem a motorem, nicméně výrobce pro můj motor předepisuje "benzín s min. oktanovým číslem 98". Pochopitelně když jsem při penězích, tak beru 100 okt. U mě snad podpálení ventilů tedy nehrozí.


TDI PD
Datum: 26.05.2004, 10:45
Od: Karel Arkobad

Dekuji za vycerpavajici informace. Jaky je vas nazor na pridani aditiva (tedy asi Bishop's) do kvalitniho oleje - treba Shell 5W-40 ci 0W-30 splnujiciho VW normu 505.1 ci 506.1. Jde mi jednak o to, jestli takto spickovy olej jde jeste vylepsit. A take mi jde o to, jak se prisada zachova v motoru PD s extremnimi tlaky - rekl bych, ze olej v motorech TDI PumpeDuse musi snaset zatizeni nesrovnatelne vyssi, nez treba v atmosferickem benzinovem motoru (takze treba verim tomu, ze chlor by se z aditiva typu ProLong uvolnoval daleko rychleji a vice). Jde mi o to, ze chiptuningem mam vykon motoru 1.9 TDI PD zvysen z puvodnich 110kW/320Nm na cca 140kW a 420Nm a proto bych chtel motoru jeho zivot co nejvice zprijemnit. Je aditivum tou cestou? Dale bych samozrejme rad pridal aditivum i do prevodovkoveho oleje. Tam jiz kritika jinych aditiv typu Slick ci ProLong nebyva tak striktni. Ktere aditivum tedy dat do prevodovky? Opet Bishop's, nebo jine? Jeste vas poprosim, abyste pripadnou reakci zasilal na muj maij Arkobad@Centrum.cz , protoze se do diskusi vracim jen velmi sporadicky. Diky.


RE: RE: RE: RE: Palivo
Datum: 26.05.2004, 9:02
Od: Rs.

Podle nemeckych testu nelit ani do Fel/Fab s cidlem klepani! Tam sice neublizi, ale bohuzel krome odlehceni penezenky je prinos v chybe mereni :-)) jinymi slovy nula-nula-nic. Uz za dob radeni na fechtlech existovaly sajrajty do benzinu .... ale pro auto co neudelam na "kvalite" atmosfery neradno honit chemii ....


RE: RE: RE: Palivo
Datum: 26.05.2004, 8:06
Od: Mike

Takze nelit. Nestalo by to za to. Lepsi jezdit pomalu a dlouho nez honem a kratce.


RE: RE: Palivo
Datum: 26.05.2004, 0:15
Od: Pája

...což celkem vysvětluje, proč je tolik tunerů s podpálenými ventily a následným typickým dýmem a smradem... ono s komentáři typu "já do svojí škodovky liju jedině V-P Racing" se člověk nesetkává až tak zřídka, jak by možná očekával...


RE: Palivo
Datum: 25.05.2004, 19:16
Od: Jiří Čech

Čím více oktanů, tím buď větší kompresi, nebo větší předstih. Pro vyzkoušení parametrů je lepší pouze zvýšení předstihu, jak se to dělá jsem popsal v článku Přestavba zapalování. Jinak použití 100 okt,. může při delším provozu vést k podpálení výfukových ventilů.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 25.05.2004, 17:05
Od: Max

Moje zkusenosti jsou takove ze jak ekolube tak slick motoru neublizi a po omezenou dobu i nejak funguji.Videl jsem vsak vlozky z favorita po pouziti LUBRIFILMu a ty byli na vyhozeni.


Palivo
Datum: 25.05.2004, 15:41
Od: Mike

No mam dotaz co si myslite i tom novem benzimu 100oct. Mohl bych poskodit motor favorita kdybych ho tam nalil?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 24.05.2004, 7:52
Od: Rs.

znovu opakuji, ze Bishopa nechapu, ale objevil jsem zajimavou vec - Shell a Castrol cosi jako oil-aditivum prodavali .. a prestali ..


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 23.05.2004, 13:59
Od: Jiří Čech

Vyjádřím se brzy, v pondělí 24. 5. začínám testovat Bishopa v motoru.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 23.05.2004, 13:17
Od: Dudo

1. Preco sa stale p. Cech nevyjadruje k jeho silnej podpore vyrobkov Bishop?? 2. To si fakt myslite, ze take spickove firmy ako shell, BP a pod. nevedia vyrobit kvalitny olej. Asi to co s v ich olejoch nachadza uplne staci. Maju asi kvalitnejsich tribotechnikov a lepsi vyvoj nemyslite??


RE: RE: RE: RE: RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 19.05.2004, 12:37
Od: Jiří Čech

Olej s Mo2S prodává pouze Titan Fuchs, žádný výrobce motorových vozidel ho ale nedoporučuje. Původně byl Mo2S určen jako "záchranná brzda" pro návrat na mateřské letiště po prostřelení olejové vany. Osobně bzch si ho do motoru nikdy nedal, ale uznám že nezpůsobí tolik škody jako PTFE.


RE: RE: RE: RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 19.05.2004, 9:59
Od: PPP

Presne ako pise Rs. MoS by sa mal pouzivat aj v pripade velmi jemnej zrnitosti akurat tak do pomalobeznych lozisk s vacsimi prevadzkovymi volami. V novom motore by teda dobrotu asi nerobil a v modernom aj ked zabehanom asi tiez nie. Nie som odobornik na maziva, ale ked vsetci vyrobcovia maziv (okrem tych ktori robia "aditiva", to nie su podla mna vyrobcovia maziv) pisu o svojich vazelinach s MoS ze su urcene len do pomalobeznych lozisk a teda nepatri ani do lozisk v nabojoch kolies (snad len nejakej vojenskej V3S :) ), tak pochybujem, ze by MoS patril do klznych ploch v motore. A v motorovom oleji ho neponuka myslim ziaden vyrobca maziv.


RE: RE: RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 19.05.2004, 8:39
Od: Rs.

Muj osobni nazor je, ze MoS sice funguje (homokin. klouby), ale pokud motor vykaze po pouziti MoS vyrazne zlepseni, je blbe navrzeny (loziska, mazani) nebo hodne opotrebeny. Navic mi nikdy nebylo jasne, co se stane s tou sírou v okamziku, kdy zafunguje EP vlastnost molybden di-sulfidu.


RE: RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 19.05.2004, 8:12
Od: Luděk Pavlus

Molyku jsem dával zásadně až do "zajetých" motorů, minimálně musel mít 50tkm. Do nového bych ji nikdy nedal, ani tak ne kvůli záruce, ale protože si myslím, že při záběhu to musí v motoru (zjednodušeně řečeno) trochu "dřít", aby se motor dobře zaběhl.


RE: Moje vlastní zkušenosti
Datum: 18.05.2004, 19:24
Od: Jiří Čech

Molybdensulfid na rozdíl od PTFE může fungovat a asi i nějak funguje, protože jde o zcela jinou sloučeninu, celkem úspěšně byla zkoušena za války. Každopádně kdyby jsi měl vozidlo v záruce a motor zkolaboval, tak Ti nikdo neuzná reklamaci. Ovšem je nutné mít velmi jemnou zrnitost, jinak se kromě zachytávání ve filtru usazuje na dně a nechce se mu příliš do vznosu.


Moje vlastní zkušenosti
Datum: 18.05.2004, 18:59
Od: Luděk Pavlus

Rád bych se na tomto místě podělil s ostatními o svoje zkušenosti s přísadami do motorových olejů. Já již víc jak deset let používám příravky na bázi MoS2 od firmy LM a to k plné spokojenosti. Použil jsem je v následujících vozech: škoda Rapid 136: Po aplikaci došlo k podstatnému snížení spotřeby oleje a k nepatrnému snížení spotřeby paliva. Zde byl přípravek použit v kombinaci se standartním minerálím olejem, aplikace při každé výměně oleje. Najeto asi 40tkm, motor OK (stále ho mám). Opel Kadett 2.0: Zde se použití aditiva subjektivně vpodstatě neprojevilo. Auto jsem měl asi 6 let, najel s ním kolem 100tkm a motor byl stále OK. Opět v kombinaci s minerálním olejem a při každé výměně. Opel Calibra 2.0 turbo: Zde se subjektivně vliv aditiva projevil nejvíce. Po jeho aplikaci přestalo být slyšet ložisko turba (takový ten jemný pískot) a o něco klesla spotřeba (cca 0,8l). Pak jsem asi po dobu dvou let nemohl LM sehnat. Po první výměně bez použití LM se nestalo nic (asi toho bylo dost usazeno ve vaně), teď po druhé výměně se znovu začíná ozývat turbo a vzrostla zpět spotřeba. Zde použito v kombinaci s Castrol Magnatec 5W40 (plná syn.) Naštěstí jsem našel nového distributora a chystám se MoS2 znovu použít. Dám vědět, jak to dopadlo. P.S. Nejsem zaměstnancem ani majitelem firmy, distribuující LM, MoS2 nebo jiná aditiva.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: klepání
Datum: 18.05.2004, 11:10
Od: mirek

Díky za odpověď,s tím odposlechem to dnes zkusím.U mě je problém v tom,že to auto docela jede,maže to a zatím jsem nevařil.Olej občas doleju,ale není to tak hrozné,spíš je to dáno vůlí ventilů ve vodítkách,to je původní,jinak výbrus dle původního majitele,najeto odhadem 50 tis.km.A strašně nerad bych něco rozdělal jen ze srandy:)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: klepání
Datum: 18.05.2004, 9:14
Od: Rs.

ad nasada - chce to ji nedrzet pevne a na jeji konec u ucha dat neco jako sluchatko (no, jde to i s tim, co se pouziva na odpady - takova gumova vyveva, ale na chlubeni to moc neni a chce to delat tak, aby vas nikdo nevidel :-). S trubkou je to vyrazne jednodussi na techniku, ale slysis vic pozadi ... Jestli klepe na volnobeh a je to tupe mohly by to byt pisty (podivej se jak moc "strika" na volnobeh olej). Cepy jsem nikdy neslysel, ale pry je to takove nadvakrat a neni to tupe (jako trylek nebo jak se tomu rika). Pokud Ti to dela vzdy a mas podezdreni na cerpadlo, tak zkus ho nahradit nejakym elektrickym (na chvilku ti ho nekdo pujci).


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 17.05.2004, 20:11
Od: Lubomír

Už jsem to psal ve dřívějšich textech,že dlouhodobé testy na přísady Ekolube byly dělány na VAAZ v r 1993/pomocí ferografie a trendové analýzy/ a strojní zkoušky na VUPM Benzina Praha v tomtéž roce.Testy jsou dostatečně vypovídající a najdete je na našich webových stránkách. Jinak si také myslím,že tyto debaty na téma přísady do olejů k ničemu nevedou a nemají zde na této úrovni význam proto s nimi já osobně končím.


RE: No jo...
Datum: 17.05.2004, 19:51
Od: MP

v dobré vůli jsou uz dvakrát použil přípravek SLICK 50 ve dvou starších motorech S 120 a S 130 a oba uz dojezdili. S120 byl osetren v 80 000km a i pri nejlepší péči vydržel do 125 000km, pak se zapekly pístní krouzky aniž bych nekdy vařil. Motor začal kouřit a špatně startoval. Druhy S 130 dopadl hůře. Byl "ošetřen" zhruba ve 100 000 najetych km a po 7 000 km se přethly šrouby na víku ojnice a to vyletělo blokem ven - nemít hasicí přístroj, tak shořelo všechno. Že by se něco na klice přidřelo? Nechci spekulovat, ale uz podobné přípravky zkoušet nebudu. MP


RE: RE: RE: RE: RE: RE: klepání
Datum: 17.05.2004, 19:41
Od: Petr

Nevim jestli to dela kazda druha 120, ale ta moje urcite.


RE: RE: RE: RE: RE: klepání
Datum: 17.05.2004, 16:07
Od: mirek

Alternátor jsem už vyloučil,ten jsem dělal nedávno,jeho uchycení je taky v pořádku.To klepání je pomalejší než otáčky motoru,pravidelné,slyšitelné jen na volnoběh. Spíš by mě zajimalo,co by mě čekalo za opravu,pokud by se jednalo o vačku.Pokuď to bude pístní čep,tak podle slov mého známého mechanika,výbrus nebo si zvyknout na klepání a jezdit,prý to dělá každá druhá 120.Motor jsem zkoušel poslouchat přes násadu od koštěte,ale asi to chce trochu cviku.


RE: RE: RE: RE: klepání
Datum: 17.05.2004, 15:43
Od: Rs.

tak si vem trubku od vysavace, jeden konec k uchu a druhym "luxuj" po motoru. Kdyz ne-najdes maximum, totez udelej s cca 15-20 mm tlustou drevenou tyci (v truhlarskych potrebach jako tyc na koliky, napr hornbach ap.). A rekni odkud to jde nejvic. pokud je to pomalejsi nez otacky, ale pravidelne hledej kolem kliky a cerpadla, pokud je to rychlejsi a pravidelne hledej kolem vacky a a alternatoru. Pokud je to nepravidelne, tak mne to delal uvolneny spojovaci kus chladici trubky ktery je pod remenici kliky prisroubovany k takove pacce. Taky bys mel rozlisit klepani pistu pri nizkych otackach (ale je to pravidelne, tupe, na volnobeh).


RE: RE: RE: klepání
Datum: 17.05.2004, 14:58
Od: mirek

Myslím,že ventily to nebudou,ty jsem seřizoval nedávno,ale teď jsem se dozvěděl,že by to mohl být volný pístní čep v pístu.Je to spíš takové ťukání,než když zvoní ventily.Bylo by to možné?Odpojoval jsem jednotlivé kabely od válců,ale znatelné snížení hluku jsem nepozoroval.Myslíte,že by to mohla dělat již zmiňovaná vačka paliv.čerpadla?Nerad bych zbytečně něco sundal:)Vana dělaná 2x za půl roku,čerpadlo přetěsněno a neteče:)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 17.05.2004, 12:21
Od: Rs.

Ackoliv nechapu intenzivni propagaci Bishopa ze strany JC, s jeho vysvetlenim co udela Ekolube v oleji souhlasim plne. A jako varovani uvadim opet problematiku pistnich krouzku (prip. voditek), kde v podstate je prekrocena max. provozni teplota motor-oleje a vyrobci oleju tak nejak doufaji, ze aditiva v oleji to stihnou rozpustit a odplavit do pryc. Problem je, ze vyrobce oleje opravdu nepocital s necim jako je dodatecne aditivum. A vzhledem k obecne nechuti rict presne co v tom je (olej verzus aditivum) bych osobne chtel referenci vyrobce oleje a motoru (Koramo + Skoda) nez bych tam neco takoveho (znovu) nalil. TAKE NAVRHUJI KONEC DEBATY O OLEJ-ADITIVECH.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 17.05.2004, 12:04
Od: Jiří Čech

Pro informaci všem laikům – opotřebení motoru se dá měřit bez jeho demontáže pomocí rozboru oleje na pevné látky, hlavně otěr přítomných kovů a křemičitých látek v oleji (proniklý prach přes vzduchový filtr). Sledují se určité kovy v motoru přítomné a podle jejich množství se dá vypočítat srovnáním se statistickou křivkou (průměrné opotřebení velkého množství stejného typu motorů) velikost opotřebení konkrétního motoru, přesnost je menší než 1%. Tímto způsobem se sleduje opotřebení i u těch dvou lokomotiv ČD. Rozdíl tam je velmi výrazný. Takto se dá vysledovat i kvalita olejů jednotlivých výrobců. Momentálně je výrazně sledováno nákladní Volvo s olejem ELF, kde po ujetí 1 800 000 km motor vykazuje pouhé 30% opotřebení…


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 17.05.2004, 12:03
Od: Jiří Čech

Zatím jsem zde neobdržel vysvětlení jevu, který nastane při nalití PTFE do motoru: poujetí cca 50 – 100 km motor při běhu na volnoběh výrazně ztichne, jak se říká – jen šeptá. Po ujetí dalších stovek až tisíců km tento jev zmizí. Jestli se zvýší tlaky nevím, protože jsem je neměřil a mnou „ošetřené“ motory přípravkem Ekolube PTFE byly v dobrém stavu (několik měřených škodovek před aplikací PTFE mělo tlaky okolo 1,3 MPa), takže rozdíl v chodu a spotřebě byl nepostřehnutelný. Už jsem to jednou psal ve svých článcích, ale na osvěžení to zopakuji: protože se přípravek podle návodu aplikuje do nové olejové náplně patřičně promíchaný a navíc do teplého oleje, částice teflonu se rychle dostanou do oblasti pístních kroužků, které dotěsní, tím se zmenší jak profuk, tak vůle pístu ve válci, motor ztichne a snad by se mohly i zvětšit kompresní tlaky. S pokračující tvorbou karbonu se částice PTFE nabalí karbonem, tím se zvětší jejich velikost a zachytí se ve filtru. V oleji je proto nenajdete, protože „teflon se nanesl na všechny třecí části motoru, kde pevně přilnul, jeho odstranění je možné pouze obroušením“ – citát z „dobové literatury návodů“ ke všem přípravkům s teflonem – bodejť by jste ho tam našli, když je všechen ve filtru! Takže jestli některý přípravek funguje rychle po aplikaci, je to kromě chlórových typů i typ s PTFE. Bishop ihned po aplikaci nefunguje, musí nejdříve proběhnout vyčistění ploch a zakotvení přísady na povrchu kovů. Jestli si dobře pamatuji účel přísad Bishop, jde o zabezpečení co nejlepšího mazání styčných ploch jakéhokoli typu stroje, odstranění trhání olejového filmu, zasekávání mechanizmů, snížení tření. Výsledkem je zvýšení životnosti zařízení, protože se jednotlivé části navzájem dotýkají pouze přes vrstvu oleje. Přísada olej nevylepšuje, pouze ho „nutí“ správně mazat. Když ale olej chvíli chybí (studený start), jeho funkci na chvíli přebírá nadifundovaný „koberec“ přípravku. Tuto funkci ale PTFE nemůže mít, protože na stěnách není a pokud tam nějaké množství je, je zcela jistě nedostatečné. Motor ošetřený PTFE údajně ujel 16 km rozumnou rychlostí do začátku znaků zadírání – diesel ošetřený Bishopem ujel bez chladící kapaliny okolo 100 km bez toho aby se zadřel, pouze se vyměnilo těsnění pod hlavou a přebrousila se hlava. Kdo nevěří, pošlu referenci od ing. Korduly s popisem stavu, motor dodnes běží. Ovšem podobných referencí je k dispozici vícero. A nakonec – pořád jsem od pana Tresnera nedostal odpověď na to, kde byly dělány s přípravkem Ekolube PTFE dlouhodobé motorové zkoušky a s jakým výsledkem.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 17.05.2004, 10:17
Od: Rs.

LT tady placl o nejakych testech na Dopravni fakulte, mate na mysli nasledujici rocnikovou praci?: Školní rok: 2001/2002, zimní semestr Ročník: II (obor DP-SV), st. skupina 27 Jméno: Francouz Tomáš, Baník Lukáš Pracovní skupina: 10 Datum vypracování: 22.11. 2001 Název práce: Přísady do olejů a pohonných hmot, pro zkvalitnění chodu benzínových i naftových spalovacích motorů. Pokud jsem to vyhrabal z archivu spravne, tak to NENI TEST! ale teoreticke placani na tema vypis z literatury ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 17.05.2004, 9:17
Od: Peter

Ja uz som myslel, ze z predchadzajucich clankov uz kazdy pochopil, ze do motora je potrebne naliat olej podla specifiukacie vyrobcu a jazdit. Firma DuPont ako hlavny vyrobca ptfe a vlastnik znacky teflon tvrdi, ze pridavanie teflonu motorom nic nepomaha. Tak mozno by bolo dobre k teme prisady pridat aj temu masticka z netopierov. Moderny motor vydrzi viac ako auto a akakolvek prisada to moze zasadne iba zhorsit, prinajlepsom neublizi.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 17.05.2004, 8:14
Od: Rs

ale nepřipadá mi průkazný test> no, pro lidi, co jezdi na malych vysokovykonych atmosferickych benzinech dynamickym zpusobem porovnani s relativne pomalubeznym (vetsinou turbo) naftovym motorem s prevazne ustalenym provoznim rezimem opravdu nemusi byt az tak zajimave. Ale nepokousel bych se popichovat nekoho za hafu specifikaci oleje. Pokud nevis do ceho to lejes, je ti i dvojnasobek specifikaci na houbec.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 16.05.2004, 18:06
Od: Lubomír Tresner

To souhlasí, protože jedině teflon je to co může v těchto přísadách něco pozitivního udělat. Při testech v r.1993 se to jasně prokázalo při porovnání výsledků naprosto stejných modelových zkoušek např. ČKS-hodinová zkouška, což je normovaný poměrně tvrdý olejářský test. V porovnání s přípravky Slick 50,Nulon,Hitflon,Slider2000 vykázalo EKOLUBE viditelně lepší výsledky v oblasti opotřebení. A bylo to pouze vyšším obsahem a kvalitou použitého teflonu!Proto jsem si nikdy nedělal žádné iluze o zázračném složení těchto zahraničních aditiv. O dýchání zplodin z PTFE nemůže být v kontextu s množstvím jiných jedovatých zplodin produkovaných každým motorem ani řeči. Jsou to jen bájné,ryze teoretické vývody odpůrců těchto přísad.(Nebo konkurence?). Ty diplomové práce o Bishopu opravdu mám-diplomka snad není státní tajemství? Nebo u Bishopa ano? Takže jistě chápete,že jsem si ty závěry z prstu nevycucal.Je to samozřejmě popsáno kulantně-metodou nikomu neublížit-nicméně rámcově byl výsledek popsán jak jsem již řekl dříve-0 od 0 pošla,tedy neprůkazné. A myslím, že právě proto, že Bishop buď vůbec nemá,nebo má hodně málo PTFE.Je také faktem,že byly u ČD za spolupráce Dopr.fak.Pernerovy univerzity v Pardubicích testovány i některé zahraniční teflonové přísady,které v některých případech ucpávaly olejové filtry.Toto se opravdu u Bishopu neobjevilo. V tom byl skutečně lepší.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 16.05.2004, 16:41
Od: Jiří Čech

Přesná specifikace Maditu mi není známa, ale olej musel pryč z obou lokomotiv. Otázkou je, jestli šlo skutečně o Madit Turbo podle uvedené specifikace, nalepit samolepku na kdeco umím také. Zplodiny z PTFE jsme asi dýchat příliš nemohli, protože se zde před rokem cca 1997 Bishop neprodával a C350G bylo malé množství. Uvedené jedno procento v balení 236 ml na cca 7,8 l oleje - přepočítej si skutečné množství v olejové náplni, s motorem to nemohlo udělat vůbec nic. Ekolube, konkrétně pan Tresner mi tehdy (po povodních 2002) řekl, že tak dobré výsledky mají proto, že obsah PTFE je 5x (slovy pětkrát) větší, než u ostatních značek.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 16.05.2004, 10:55
Od: P Machek

Dobře, takže splodiny z PTFE jsme mohli dýchat také z přípravků Bishop. A ohledně testů na lokomotivách-nejsem odborník, ale nepřipadá mi průkazný test, během něhož se mění používaný olej, popř. se vyměňují vstřiky. To budou úspory na palivu určitě úžasné. Navíc ze stránek koramo.cz: Mogul M7ADSIII má specifikace: CF-4/SF MB 227.1 , nesplňuje žádné jiné normy. Slovnaft Madit turbo: SAE 15W-40 API CG4/SJ ACEA E2-99 MB 228.3 VW 501.00 a 505.00 MAN 271 VOLVO VDS TATRA TDS 30/12 LIAZ 258-2 DAEWOO-AVIA DEUTZ. Takže se všechno podělalo při přechodu z horšího oleje ošetřeného Bishopem na kvalitnější olej. Jsem zvědavý na další výsledky testů.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 16.05.2004, 9:22
Od: Jiří Čech

Bishop nevyráběl teflonové přípravky, přečti si příslušný článek. Teflon byl pouze jako zástěrka, pokud byl přítomen, tak ve velmi malém množství.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 16.05.2004, 7:52
Od: P Machek

No, jak já to vidím, tak žádný zázrak jmnem Bishop se nekoná, stejně tak jako u ostatních aditiv. Motoru to nijak zvlášť nepomůže, ale ani to neuškodí. Navíc jak vyplývá z textu, Bishop vyráběl teflonové přípravky, takže spadá do jednoho rance všech zaručeně špičkových přípravků.


RE: RE: Ventily
Datum: 15.05.2004, 22:07
Od: kachnis

no tak dekuju :) chtel sem vedet, jesli pro ni muzu neco udelat doma sam, tak vim ze co sem moh,udelal sem,zbytek prenecham odbornikum :)


RE: PS 23
Datum: 15.05.2004, 22:04
Od: kachnis

PS 23, neni to ten sajrajt co nam v motoru vyhladi ty miniaturni hory ve valcich,ztisi ho,zvysi nam vykon a takovyhle kraviny???


PS 23
Datum: 15.05.2004, 21:11
Od: Jiří Čech

Zkuste www.olejservis.cz , je tam diskuzní fórum, kde si můžete dávat dotazy a na ně si odpovídat, pouze na přípravky Militec a PS 23 vložit odpověď nelze - velmi zajímavé, že? Firma totiž prodává oleje a uvedená svinstva a tak nechce, aby jí do toho někdo kecal. To také o něčem svědčí.


RE: Ventily
Datum: 15.05.2004, 21:09
Od: Jiří Čech

Pokud tedy chceš odpovědět na celkem jednoduchou otázku, tak ventily se vymění tak, že se hlava demontuje, ventil se podlouží aby nevyjižděl ven a po stlačení pružiny se vyjmou klínky, ventil se vysune ven. Pokud nejde, je nutné obrousit hranu zápichu pri klínek, je rozklepaná. Hlava se vyčistí ze všech stran, dosedací plocha se přebrousí do roviny, namontují se ventily s naolejovaným dříkem (předtím se zabrousí sedla a do nich ventily) a to je tak asi vše co se dá udělat. Jestli hlava praskne, tomu se dopředu nedá nijak zabránit, pokud se tím nemyslí nepřehřívání motoru. Jinak výměna sedel a vodítek ventilů není možná doma amatérsky, obě části jsou součástí materiálu hlavy a tak se musí vyrobit nová vodítka a sedla, strojně provést opracování hlavy a vodítka se sedly nalisovat s přesahem, u sedel za tepla (ohřát hlavu a podchladit sedla). To jsi chtěl slyšet?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 15.05.2004, 20:59
Od: Jiří Čech

Je zajímavé, že Bishop nemá testy pouze z USA, ale od mnoha zkušeben v EU. Kde máte testy ze zkušeben EU nebo aspoň ČR - SR vy? Je velmi zajímavé, že znáte výsledky testy Bishopa u ČD, přestože je nezná zatím ani ing. Poláček z B´Original, protože zatím nepřišly všechny výsledky rozborů olejů a není hotové měření opotřebení motorů fyzicky. Vy o Bishopovi víte vše - kdo Vám poskytuje informace o probíhajících testech u ČD, když nejste testovaným subjektem? O funkčnosti a hlavně motorových testech vašich přípravků s PTFE neví nikdo nic, dozvíme se někdy kdo takové testy udělal a s jakými výsledky? Netahejte sem nějaké mikroskopy nebo měření ve VA Brno. Jinak nějaký výběr textu nechci, seženu si kompletní text z nezávislého zdroje.


Ventily
Datum: 15.05.2004, 20:25
Od: Kachnis
WWW: www.greendevil.wz.cz

Lidicky,misto hadani o nicem, nemohl byste nekdo napsat treba clanek,jak vymenit na litinove hlave ventily a co a jak ji provest aby vydrzela dal jezdit??


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 15.05.2004, 13:37
Od: Lubomír Tresner

Pane Čech nejdříve k Militecu: samozřejmě jsme si některé testy provedli sami, ale na druhé straně jsme měli spoustu materiálů a testů renomovaných zkušeben z USA, stejně jako má jistě Bishop. Těchto testů máme ještě v archivu na kila. Jistě jsme si tehdy neuvědomili, že může právě z Ameriky přicházet takový švindl. Až se nám to začalo nějak "nezdát", chtěli jsme to vidět na vlastní oči, a proto jsme tam jeli. S tím Bishopem u Českých drah se jistě prokázalo jen jediné, že nepoškodil za dobu testů motory. Jinak ostatní výsledky jsou vcelku nepůkazné. Jestli chcete, ušetřím Vám práci. Mohu Vám na Váš soukromý mail poslat vybrané kapitoly právě z těch dvou diplomových prací, které se týkají Bishopu. S pozdravem LT


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 15.05.2004, 13:04
Od: Jiří Čech

Ano, máte pravdu, nenapsal jste to, tímto se tedy omlouvám, rychlé čtení Vašeho textu způsobilo toto nedorozumnění. Ovšem únik prudce jedovaté látky i v malých množstvích do ovzduší je pro ovzduší jistě škodlivé, pokud by takových motorů běhalo mnoho, je to zcela vážný problém. Jedovaté látky v ovzduší nemají co dělat i mikromnožství, dýcháme to všichni, ne jen zaměstnanci Ekolube s.r.o. Bishop C350G se sem dostal někdy v roce 1998 a jak se rychle objevil, tak se také rychle ztratil, byl nahrazen recepturami se zcela jinýmí čísly a složením, zatím se snažím zjistit o co tehdy s C350G šlo. Testy na Dopravní fakultě v Pardubicích na nynější receptury dopadly velmi úspěšně, dokonce je na téma Bishop zpracována diplomová práce, pátrám po ní, až se dopátrám dám k dispozici. Problém mezi Bishopem a ostatními výrobky je hlavně v tom, že Bishop má provozní testy a mnoho motorových zkoušek, což u ostatních není, nikdo není schopen předložit dlouhodobé nezávislé testy na jakémkoli motoru. K Militecu - je zajímavé, že Extribo jako takové tehdy muselo jet do USA aby se na něco kohosi zeptalo, copak tribotechnici duší tělem v Extribu (nebo snad už EKOLUBE) nedokázali udělat rozbor na nebezpečné látky a provést i třeba laické provozní testy na vlastních automobilech? Já jsem něchtěně takový test provedl na svém vozidle s velmi výmluvným výsledkem, ovšem příčinu kolapsu motoru jsem přičítal něčemu zcela jinému (nedostatku oleje). Takže pokud mi někdo chce dokázat prospěšnost svého výrobku, nejlépe to provede dlouhodobým provozním testem. Bishop toto předvádí u ČD, prostě dvě stejné lokomotivy ve zhruba stejném druhu provozu, jedna ošetřená, druhá ne. Měří se opotřebení oleje, podle výsledků se olej mění, měří se spotřeba paliva a hned se z toho vypočítává rozdíl v provozních nákladech, stanovovalo se opotřebení podle množství otěru ve vzorcích oleje. První rok na olej Mogul M7ADS III proběhl velmi úspěšně, výsledky jsou k dispozici. Další rok byl použit levný nekvalitní oleje Madit Turbo (blíže nespecifikováno), který "odpráskl" i Bishopa, u obou lokomotiv začaly problémy s opotřebením, olej musel pryč. Později se pro vadu vstřikovačů objevila nafta v oleji a nějaký píst se i propálil, ovšem to nemá s Bishopem nic společného, šlo prokazatelně o vadné vstřikovací trysky. Po ukončení zkoušek bude měřeno opotřebení v opravnách v Šumperku (jesli si to dobře pamatuji). Průběžné výsledky jsem už viděl a není pravda, že se nic neprokázalo, úspory tam jsou a znovu opakuji, že bych chtěl mít ty peníze, které se v provozu ušetřily.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 15.05.2004, 11:21
Od: Lubomír Tresner

To jsem nikdy nenapsal.Kdybyste mé články pozorně četl zjistil byste,že píši o zanedbatelném a neškodném úniku plynů vzniklých spálením PTFE ve spalovacím prostoru v množstvích něco málo ppm,což je pro kat.i ovzduší neškodné ne. To jsem napsal-jen pro pořádek.


RE: RE: klepání
Datum: 15.05.2004, 7:54
Od: Jiří Čech

Možná velká vůle na ventilu, chce to všechno zkontrolovat a hlavně vysledovat z kterého místa hluk vychází.


RE: klepání
Datum: 14.05.2004, 21:49
Od: Petr

Ze by vacka palivoveho cerpadla?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 19:09
Od: Jiří Čech

Poznámka o katalyzátoru byla z důvodu toho, že jste sám napsal , že kdyby PTFE unikal z motoru přes spalovací prostor, tak by dávno zničil katalyzátor. Stav katalyzátoru tak není měříkem uníku či neúniku PTFE z motoru.


RE: RE: RE: RE: zaujimave...
Datum: 14.05.2004, 17:00
Od: Beaver
WWW: http://beaver.acid.cz

Jo, dokumentuju si kdejaký ptákoviny, viz http://beaver.acid.cz. Jinak je to Supra MkIII z roku 90.


RE: RE: RE: zaujimave...
Datum: 14.05.2004, 16:02
Od: Rs.

Ve spouste veci mas pravdu, s Japonci jsou dva problemy: 1) obcas pouzivaji technologie, ktere tady nenapodobis, 2) kazda chyba je mnohonasobne drazsi (=vyrazne vetsi zodpovednost) nez u skoduli. Predpokladam, ze vetsina lidi si to plati ze sveho a nekrmi je tatinek ... TO Beaver: Ale proc ne, zkus napsat/vyfotit mas-li cim co jste s tim provedli a jak to vypadalo ... Na Supru clovek nenarazi kazdy den ...


RE: RE: zaujimave...
Datum: 14.05.2004, 14:42
Od: Ludo

Z tohto pohladu je podla mna uplne jedno v ktorom aute ten motor je. A skusenosti takto ziskane potom pouzijem na lubovolnom motore co ma piesty, valce, kluku.... Ja som sa hodne naucil pri upravach Trabantoveho motora co lietal v lietadle, pripadne na inych motoroch, co zo skodovkou nemali nic spolocne. Kazda takato skusenost rozumne rozmyslajuceho cloveka, co si vie spojit veci dokopy jedine obohati. Ale suhlasim, ze je to web o skodovkach a vacsina info by mala byt o tomto aute. Tento problem by som skor radil do skupiny "praxe" motoru ako pokracovanie clankov o teorii motorov od JC.


RE: zaujimave...
Datum: 14.05.2004, 14:22
Od: Beaver

Ludo Palaj: Akorát teda že web je o Škodovkách, takže články o Supře by byly poněkud mimo, já jsem sem hodil dotaz skrz olej do Supry proto, protože jsem nenašel v současné době povolanější lidi, než je např. Jiří Čech, kteří by s problematikou byli dostatečně obeznámeni.


zaujimave...
Datum: 14.05.2004, 13:44
Od: Ludo Palaj

Je naozaj zaujimave sledovat tieto debaty o zazracnych vodickach a o tom ktora je lepsia a preco. Osobne to vidim asi takto: Pokial by nejaka z nich mala nejaky efekt, a)davno by po nej skocila nejaka olejarska firma b)vyrobcovia aut by sa o nu trhali c)bola by naliata v kazdom motore kde zalezi na kazdom koniku naviac (preteky). Proste vsetci by to chceli pouzivat, lebo by im to prinieslo vyhody oproti konkurencii. Ak sa nic z toho nesplnilo, tak to asi bude iba nejaka namotavka pre ludsku hlupost. Takze ak vyrobca vravi ze do motora ma ist taky a onaky olej, tak ho tam asi treba naliat, lebo si to nevycucal len tak z prsta a dbat o to aby bol motor v takom stave ako ma byt. Osobne by som asi viacej privital debatu o tom co z tou 6 valcovou suprou a ako to nakoniec dopadlo. Inak naozaj by tu mohla vzniknut nejaka vseobecna diskusia v style stromu otazok a odpovedi


RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 13:26
Od: L.T.

Takže souhlasíte aspoň s tím, že PTFE katalyzátoru neublíží, to jsem rád. S tím Ek. M1 je to možná jako s tím mým Bishopem, měl jste na testech hodně starou recepturu,která se nevyrábí od r.2000! Ta ještě chlor obsahovala. Nová s označením M1 "New Formula" už ne.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 13:26
Od: Jiří Čech

Pokud na válcích nebude vidět honování, problému s GO se asi nevyhneš. Vyleštěný válec nedrží olej a kroužky a válec se rychle odřou na vyšší drsnost s následkem zvětšení rozměru výlze a stržení hran kroužků. A jsi zase na GO.


RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 12:31
Od: Beaver

Jiří Čech: Supru mi předchozí majitel uvařil, problém kroužků tedy vidím v tomhle. Proto momentálně doufám, že by překroužkování mohlo stačit. Jinak by ta GO byla pochopitelně nutná, každopádně po vyndání klikovky a pístů se ukáže, jak vypadá povrch válců. Do GO se mi ovšem vůbec nechce, je to poněkud dražší legrace.


RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 12:22
Od: Jiří Čech

V drážce I. pístního kroužku nesmí teploty přesáhnout cca 230°C, potom začíná nebezpečí tvorby asfaltových látek. PTFE, které projde s olejem do spalovacího prostoru, normálně shoří s olejem a vyletí ven, katalyzátor se vzniklou zplodinou nic neudělá, protože na ni není stavěn!!! Z tohoto důvodu se při emisních testech nic takového nezjistilo, prortože se tato látka normálně v motoru nevyskytuje a tak ji nikdo ve zplodinách nehledá, měřící přístroje kontrolují jiné typy chemických sloučenin. Katalyzátor se PTFE nemůže ucpat, protože teplota katu je vysoko nad 400°C a to se buď PTFE spálí, nebo rozteče a vyletí ven. Mimochodem - pokud nechám auto více než dva dny stát (pátek - pondělí), teflon si sedne na dno vany, kde se smísí s kaly a dalším bordelem a už se z něj nehne. O těch dvou dnech mluvím proto, protože jsem si konkrétně u Ekolube vyzkoušel dobu po kterou PTFE vydrží ve vznosu, po důkladné protřepání se po 48 hod začalo PTFE objevovat usazené na dně originálního balení. Takže nějaké vytahování se tím, že PTFE nahrazuje mezní tření při nastartování studeného motoru zde asi není na místě, zbylé PTFE z posledního chodu motoru se rychle vyplaví z kanálů a ložisek, pístní kroužky je setřou z válců a tak tam není nic, co by tento účinek mělo. A co se týká VAAZ Brno (dnes VA Brno), pokud si budu někdy něco chtít nechat otestovat, tak určitě ne u nich. Ekolube M-1 je naředěný Militec, bohužel jsou u vás lidé, kteří tohle normálně pustili do světa. Ono stačí udělat jednu věc - koupit si u vás M-1 a nechat projít testem na chlór v Trifoservisu Čelákovice...


RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 12:16
Od: Rs.

Presne o to, co jste napsal ... zbytek usudku necham na kazdem, jenom doporucuji si najit, jake max. trvale teploty zarucuji jini vyrobci maziv s teflonem. Motor-olej neni jenom teflon, a ackoliv ma teflon velmi dobre (mazaci, chemicke) vlastnosti, nevidel jsem, ze by nekoho jenom napadlo ho "pri-slinovat" do pistu nebo voditek ventilu. Co se stane, kdyz se nahodou pripece 1. krouzek doufam vi kazdy (motor v riti)... Krome toho mooc dobre vite, jak snadne je se vyhnout "opravnenosti" reklamace.


RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 11:56
Od: L.T.

Nevím dost dobře o co Vám jde u 1.pístního kroužku,ale teploty 320°C se zde rozhodně ani u TDI Common Rail nevyskytují. Max.teploty bývají kolem 230-260°C a to teflon vydrží bez potíží o plamené frontě v hlavě válců jsem již mluvil. El.mikroskop,kterým byl PTFE měřen byl u vojáků na tehdejší VAAZ a já z něj viděl jen obrázky,takže podrobnosti o něm a o měření nevím. Ekolube M1 nevylepšuje olej ale kluzný povrch způsobem,který již byl popsán.


RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 11:23
Od: Rs.

vtip je v tom, ze pokud nekeca, tak se J.C. o neco takoveho snazi. No a najdi dobrovolnika, ktery si udela GO motoru a potencionalne si ho znici aditivem. Navic bys musel mit aspon dve hodne podobna auta (typ, GO, provoz) abys mohl mluvit o pravdepodobnem ucinku nebo neucinku. Potkal jsi nekdy na dalnici kolonu overovacich aut z MB? Ja asi 2x a tech aut "za sebou" jelo vzdy vic jak 4 ... Jinak s napadem souhlasim :-)) rozvody jsou priserna vec ...


RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 10:33
Od: PPP

Mam taky drobny napad. Bishopa nie je podla mna problem otestovat. Ak naozaj ucinkuje, tak musi mat na skodovku (120/136, favo, fel) jeden blahodarny ucinok a to taky, ze uchrani retaz rozvodov od vydratia v capoch a teda od tzv. "vytahania". Ak tomu nezabrani, tak je to podvod. Pri pouzivanej skodovke sa to da overit uz behom roka, pretoze tie dnesne rozvody su v prdeli uz po 20tkm.


RE: RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 10:24
Od: Jiří Čech

Správně měly vedle sebe jet vozidla dvě, jedno ošetřené a druhé neošetřené, stejný počet ujetých kilometrů a stejný olej. Potom ¨by se poznalo, jak je to s tím mazáním teflonem skutečně. Zatím se snažím zjistit podrobnosti o Boshop C 350 G, jak to s ním vlastně přesně bylo, asi to nebude hned. Každopádně se tato receptura v ČR minimálně 5 let neprodává ani se nikde neobjevila.


RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 8:51
Od: Rs.

Krom toho, LT jiste vi, jake je materialove slozeni trecich dvojic kolem kliky a ojnic, takze bych soukromne otipoval 16 km pri 90km/hod suche zkousky = 11 minut jako neprukaznych (kolik minut mel referencni stroj?). Ono totiz kombinace bronz/ocel se pouziva i do trvale suchych lozisek a zadrou se po zahrati spise krouzky-pisty nebo rozvody.


RE: RE: No jo...
Datum: 14.05.2004, 8:45
Od: Rs.

ocenuji, ze autor nasel odvahu a "priznal se". Na internetu visim 8,5 hod denne z titulu zamestnani. Nezkousel jsem Bishopa (je drahy :-)), ale Ekolube. Kdo cte komentare, vi ze se nenavezu do kazdeho. Ale bohuzel LT stale nevysvetlil pro mne nepochopitelne (a dulezite) 3 veci: 1. pistni krouzek (zvlaste TDI CommonRail), jak to bylo s tim el. mikroskopem, ktere konkretni vlastnosti ma Ekolube M1 zlepsit u oleju API SH-SL (at si pichnu-Bishop tvrdi ze prilnavost a soudrznost olejoveho filmu tam, kde neni tlakove mazani-valce, cast rozvodu - muj blby Mogul bez aditiv z motoru bez vany nevykape vsechen ani za 3 dny).


RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 21:22
Od: Lubomír Tresner

Tak aby bylo jasno a aby nedocházelo k dohadům a nedorozuměním, jsem skutečně zaměstnancem fy. Ekolube ve funkci techn.ředitele a technologa, který přímo vytváří receptury, mimo jiné i na výrobky s PTFE. Nejsem tedy opravdu zcela "nezávislý", nejsem však duší obchodník, ale technik. Kdybych něčemu nevěřil, tak bych to určitě nedělal. Protože ale vím a jsem o tom za dobu třinácti let výroby našeho výrobku EKOLUBE přesvědčen, že neškodí motorům, ani majitelům vozů, nevidím důvod k polemikám tohoto typu "jak jsme našimi výrobky někomu zničili motor". Za třináct let výroby přípravku nebyla prokázána ani jedna oprávněná reklamace tohoto typu. Jestli se mýlím, a někdo o takovém případu ví, prosím sdělte mi to a dokažte, že je to tak. Jsme firma, která si v prvé řadě zakládá na dobrém a trvalém vztahu se zákazníkem a na všeobecně dobré reputaci, kterou snad zdárně budujeme od svého vzniku v roce 1991. Nejsme žádní pokoutní dealeři, za nikoho se naskrýváme, ale pevně si stojíme za tím, co vyrábíme. Několik poznámek k textu: 1. firma Ekolube nevyrábí Militec 1 ani jiná aditiva pro automobily s obsahem chlóru! Je pravda, že Militec 1 jsme prodávali asi do roku 1995. Po naší návštěvě v USA u výrobce tohoto prostředku jsme však od prodeje záhy upustili. Firma na nás nepůsobila věrohodně a od té doby máme o amerických přípravcích své mínění. Zástupci výrobce nám nebyli schopni odpovědět ani na jeden asi ze čtyřiceti odborných dotazů ohledně výrobku Militec 1. Hlavně je zajímalo množství, které jsme schopni prodat. Od roku 2000 vyrábíme molekulárně aktivní přípravek Ekolube M1 bez obsahu chlóru, který však má podobné užitné vlastnosti jako přípravky chlorované, avšak bez vedlejších negativních účinků. Jako aktivní látka je zde mimo jiné použit organický antimon. 2. ojniční ložisko se se správným PTFE rozhodně nezadře, a to nejen s olejem, ale ani bez oleje! V roce 1993 jsme absolvovali tzv. "suchý test" za přítomnosti televize v Praze na Škodě Favorit. Motor běžel bez oleje, po ošetření teflonem, na 3000 ot/90 km v hod. a ujel do prvních příznaků zadírání něco přes 16 km! Oprava potom stála pouze několik set korun, neboť bylo nutné vyměnit pouze 4 pánve dvou vnitřních ojničních ložisek, která se nestačila chladit přestupem tepla do vnějších partií motoru. Jinak byl motor zcela v pořádku a najel po této opravě dalších 150 000 km!To by bez předchozího ošetření teflonem bylo stěží možné. 3. teflon není dobrá vysokotlaká přísada - v motoru však nejsou nutné vysokotlaké přísady, a teflon tam má úplně jinou funkci!¨(vysvětleno dříve) 4. o spalování teflonu ve spalovacím prostoru jsem již mluvil - je zanedbatelné a neškodné - podle vaší teorie by nemohly projít emisní kontrolou žádné automobily osazené katalyzátory, protože by tyto již nefungovaly a byly by zničeny teflonem - jak víte, není tomu tak! 5. recepturu Bishop´s C 350 G jsem zakoupil asi před 3 lety, ještě když byli zástupci B. ve Vřesové. IČ spektra na ni mi dělali na VŠCHT - ústavu technologie ropy v Praze a spoustu dalších informací o Bishopovi mají na DF University v Pardubicích. Další potřebné rozbory jsem dělal sám. Takže žádná agentura "JPP", ale seriozní výsledky měření! Nevylučuji, že jiné Bishopy - modernější - už PTFE neobsahují, ale ten, který jsem testoval, byl takový jaký byl. Že obsahuje tato receptura dvě navzájem nerozpustné složky, to je fakt, a co je horší, že se tyto složky nerozpustí ani v čerstvém motorovém oleji, a to ani po zahřátí. Takže ne, že se zakalí po 2,5 tis. km jak píšete, ale ihned jako čerstvý! Zde došlo patrně k nepochopení textu článku. Rovněž zahuštění motorového oleje po aplikaci přísady dochází, a ne že ne! Výkon motoru se zvýší ne geniálním mazáním přípravku, ale dotěsněním spalovacího prostoru vlivem vyšší viskozity oleje, a tím zvýšením expanzních tlaků a jejich lepší využitelnosti. Omyl je rovněž v tvrzení nefiltrovatelnosti emulze. Nikde nepíši, že se navzájem nemísitelné složky shlukují. Naopak emulze je velmi jemná, homogenní a stabilní a jako taková nemá vliv na filtraci. Co se Bishopu týče, nevymýšlím si ani ho nekritizuji, ale opírám se při jeho hodnocení o seriozní laboratorní měření, ať se to někomu líbí nebo ne. 6. kdyby jste se podíval na internet www.ekolube.cz, nemusel byste číst staré, už neplatné letáky o našich výrobcích (viz Ekolube M1), i když připouštím, že text se příliš od původního nezměnil, protože nebyly důvody. Zlepšily se pouze vlastnosti výrobku, vlastní funkce zůstala téměř stejná. 7. závěrem jen doufám, že nebyl pan Bishop stejně "geniální" jako ti výrobci Militecu a jiných amerických teleshopingových přísad. Úplně na závěr bych chtěl říci, že se nehodlám dále zabývat žabomyšími problémy a potyčkami kolem aplikace PTFE a nekonečně zdůvodňovat několika zatrpklým odpůrcům, proč něco funguje, když to opravdu funguje. Netvrdím, že PTFE je lékem na všechno, ale myslím, že své pevné místo v tribotechnických aplikacích si již dávno našel. Jsou zde k debatování i zajímavější témata o aplikacích PTFE než toto. Nejsem ani odpůrce jiných "zázračných" přísad, ale je třeba dívat se na věci technicky nezaujatě a s dostatkem informací. Nejsem také člověk ležící 24 hodin na internetu (jako někdo - viz RS), protože myslím, že čas se dá trávit účelněji než špičkováním a vrtáním do kde koho. Rozumné a konkrétní dotazy jsem nadále ochoten odpovědět osobně nebo telefonem, protože popisovat tyto problémy je velmi zdlouhavé - a čas je drahý. L.T.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 21:10
Od: Jiří Čech

Moje skutečná adresa je známá provozovateli webu, kromě toho stačí podat trestní oznámení na neznámého pachatele a Policie ČR si mne velmi rychle najde. Jestli je Fuchsem CZ myšlen Titan Fuchs, tak ostudu s molybdensulfidem si utrhli na ostravsku docela veřejně a asi by se o tom veřejně bavit příliš nechtěli.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 19:31
Od: Petr Vančák

Žalovat koho? E-mailovou adresu? Zkuste tu větu o recyklovaných olejích napsat na papír a se svým podpisem a adresou poslat Fuchsu CZ a soudů si určitě užijete.Budete tu zábavu splácet celý život. Ale Vaši e-mailovou adresu asi nikdo žalovat nebude, takže můžete pomlouvat libovolnou značku dále.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 17:07
Od: Jiří Čech

My řízci z Moravy se k tomu postavíme asi takto: všichni, kterým jsem pomluvil jejich výrobky či prodejní sortiment, žalujte mne! Dokažte před soudem svá tvrzení o tom, že nemám pravdu.


RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 17:04
Od: Jiří Čech

Ta suspenze byl právě smíchaný PTFE s molybdensulfidem, který se nenanese a tak si vesele v oleji plave. S molybdensulfidem narazil Titan Fuchs, dodával pravděpodobně recyklovaný olej s Mo2S, problém byl v tom, že když se nechal sud s olejem několik dní stát, molybdensulfid se usadil na dně sudu a bylo po ptákách. Pane Tresnere, my nemáme hlavu pouze jako dekl na krk...


RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 17:00
Od: Jiří Čech

Lidový tvůrce pan Čech skutečně existuje, několik z vás se se mnou již osobně setkalo, několik dalších mi telefonovalo. Pan Tresner se asi se mnou setkal také (pokud nejsou ve firmě dva), po povodních 2002 jsem od Ekolube koupil asi 20 l převodového oleje CLP 460 s PTFE do šnekových převodovek dávkovacích čerpadel, kde PTFE prakticky nic pozitivního nepředvedlo, až mi někdo rozchodí počítač na nafasovaný digifoťák, tak začnu vesele fotit stav těchto převodovek a množství zahuštěného PTFE v rozích převodových skříní. Na firmu Ekolube jsem nezanevřel dále si tam olej CLP 460 kupuji, jinak se tam dá sehnat nalévané Texaco do motoru za velmi přijatelný peníz (nádoby na olej s sebou). Bishop´s Original Havířov sem tam někdy dostanu na otestování nějaký vzorek něčeho, naposledy šlo o Octan Booster do benzínu (protože nyní nemám možnost více jezdit vlastními auty na benzín, vzorky jsem rozdal přátelům a čekám na výsledky, první ohlasy jsou velmi dobré). Pravidelně používám (a řádně platím) od Bishopa aditivum do nafty do služební Octavie. Pokud někdo vyžaduje nějaké omluvy, asi dost dobře nechápe meritum věci – nikoho jsem snad verbálně neurazil a pokud jde o omyly technického charakteru, patří to k diskuzi stejně jako pravdy, já také po nikom omluvy nevyžaduji, každý je omylný. K složení Bishopových přípravků – existuje veřejně dostupný chemický vzorec této látky (poskytne ing. Poláček z Bishop´s Original), kde je i jakési populární vysvětlení funkce. Problém je v tom, že vzorec je věc jedna, schopnost tuto látku vyrobit je věc druhá. Právě neschopnost opajcovat technologický postup vytáčí mnoho lidí do bezvědomí a tak se na Bishopa háže špína. Nasypat PTFE do oleje umím také, jen ho někde sehnat v tak jemném prášku ještě neumím. Ještě bych dodal, že mechanici z ostravských šachet už kdysi používali velmi hrubý teflon jako přísadu do převodového oleje pro kterousi jednostupňovou převodovku na důlních kombajnech, kde se takto snižovala hlučnost a relativně se prodloužila životnost, ovšem takto ošetřená převodovka se při odporoučení házela přímo do šrotu, oprava neměla cenu. A také jsem kdesi napsal – dokonce několikrát – že pokud použijete kvalitní olej bez jakékoli přísady a měníte ho v předepsaných intervalech, motoru neublížíte a ke štěstí mu to stačí. Nikdo vás nenutí Bishopa ani jiné typy přísad do olejů používat. --- Pokud jsou zapečené pístní kroužky, předpokládám i opotřebení válců motoru, kroužky se zapečou vysokou teplotou oleje, kdy se začnou vylučovat asfaltové složky. Při takových teplotách olej už nemaže a povrch válců bude buď velmi drsný, nebo naopak velmi vyleštěný – obojí je špatné. Pouhá výměna pístních kroužků nepomůže, efekt je krátkodobý a možná ani těch 5 000 km nevydrží, spíše tak 500 km. Jestli se se zapečenými kroužky dále jezdí, olej není správně po povrchu válce roztírán a stírán, zbytek snad dojde každému. Tlaky se zdají v pořádku – co to znamená zdají se? Kolik mají jednotlivé válce? Je to smutné, ale asi chudák Supra bude muset na GO. Zvýšit množství čerpaného oleje zvýší tlak oleje, ale na spotřebu oleje nemá přímý vliv, pouze se více oleje dostává na stěny válce rozstřikem z ložisek ojnic na klice, pístní kroužky si s tím neporadí a spotřeba oleje se takto zvýší. Je jedno o jaký olej jde, jestli syntetiku nebo minerál.


RE: RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 16:54
Od: Rs.

patrilo tam: A na vic narozdil od Vas mam "koule" ...


RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 16:45
Od: Rs.

takze znovu: 1) Opravdu nevim, rekl jsem tusim ze M1, byla to mala lahvicka, na obalu mela cosi o teflonu, MoSu a Ekolube, popis aplikace, ktery jsem dodrzel. Navic nevim, ze by Vase firma zverejnovala presny obsah tech lahvicek. 2) Ja se netajim tim ze mnoho mych znalosti je teoretickeho razu, je to taky pohled na vec a nemyslim, ze jako jeden z nazoru je k nicemu. 3) v motorech se hrabu co cas, penize prip. kamaradi dovoli a pomuzou ... ale na rozdil od Vas se tim nezivim, takze jsem "amater". 4) napsal jsem faze oleje, ne faze Ecolube, a presneji tam melo byt, ze zatimco olej se zdal byti cisty, plavaly v nem okem prave rozlisitelne tmave utvary, v chemii jsme tomu rikali suspenze, problem byl, ze po tydeni odstavce tato suspenze byla do cca 2/3 vany a na vrchu byl cisty olej bez techto castic (mam na to dost dlouhou trubicku, kterou umim zastarat az na dno, ackoliv to neni zcela presne, obrazek o tom, co v oleji plave nebo ne si clovek udela). 5) S teoreticky odbornym tonem jste zacal Vy onim poukazem na "odbornou obec". A na vic od Vas mam "koule" na to, abych rekl-priznal, kde jsou moje hranice. 6) na konec: pokud jste na tom alespon s teoretickymi vedomostmi lepe nez ja, tak to dokazte a UPRESNETE svuj clanek nejmene na uroven prumerneho studenta VS technickeho zamereni.


RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 15:53
Od: Lubomír Tresner

Vážený pane,vždyť Vy ani nevíte, co jste si do auta naléval. Ekolube M1 rozhodně nemá pevnou fázi a nic se z něj nemůže separovat. Bishop určitě nesmí vytvářet žádné laky ani vosky-to by byl pěkný průšvih. Jinak Vám rozhodně nechci brát Vaše teoretické znalosti, ale zdá se mi,že jsou opravdu pouze teoretické. Možná by to chtělo méně hodin u monitoru a něco pořádného dělat. Jako osobní realizaci bych psaní takových komentářů, jaké píšete, rozhodně neviděl. L.T.


RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 14:53
Od: Rs.

Empiricky zjisteno, JC by mohl skutecne existovat. O Bishopovi nevim nic, ale jeho znalosti motoru jsou mirne receno velmi slusne a k nekterym se nemohl dostat jinak nez vlastnimi pokusy. Mnoho veci, ktere rika jsem si overoval pomoci VS skript, manualu, automechaniku a castecne vlasnimi pokusy. Ale co se tyce aditiv, zkousel jsem pouze Ecolube, tusim M1 a po 1500km jsem se lekl separace pevne a kapalne faze oleje, motor proplachl a od te doby na lahvinku aditiva nesahl. Neco se da pochopit z archivu clanku tady na TechWebu, chce to trochu cist mezi radky. Jedine co by mohlo HYPOTETICKY mluvit pro Bishopa je, ze olej po sobe zanechava krome karbonu jeste usady charakteru laku a vosku, ktere jsou obecne zadouci kvuli adhezi oleje na mazanou dvojici/vymezeni vuli. ALE splasit rozumnou a aktualni tribo-literaturu je opravdu problem, navic mne to az tak nelaka = vychazim z obecnych poucek pro konstrukci mazacich soustav (motoru) popisujici situaci se na prelomu olovo/natural, max. API SH, tj. uz ponekud mimo. Osobne Bishopa v motoru nemam, pouzivam Mogul GX-FE Pro 10W/40 jako vlastni volbu cena/vykon/motor/predchozi olej a jsem SPOKOJENY.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to
Datum: 13.05.2004, 14:07
Od: Rs.

no, extremne nerad "doporucuji" neco, co jsem na vlastnim motoru nezkousel, ale Bishop cosi na to ma a J.C. tvrdi, ze to nejsou podvodnici. Ale tohle musis probrat opravdu s nekym jinym nez se mnou ... (z chemie mam bezne stredoskolske zaklady). Podle mne je to hodit ven, rozebrat vycistit a pod velkou lupou a dutinomerem zjistit, kolik te to bude stat. Jeste nikdy se mi chemicky nepovedlo to, co "rukama" mechanicky.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něc
Datum: 13.05.2004, 13:59
Od: Beaver

Přesněji - tlaky na válcích se zdají v pořádku, motor má kompresi podle všeho dobrou, ale stírací kroužky nestírají, nechávají to svině jedny shořet. Čili motor samotnej by měl být v pořádku. Ale když se to už pak rozhodí, tak samozřejmě ohledám všechno co půjde a uvidí se. Zatím řeším jen ten olej.


RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 13:57
Od: Petr Vančák

Zajímavá diskuze.. Je jasné, za co bojuje p. Trestner, jakožto spolumajitel firmy.(Lehce mohl svoje jméno zamlčet) Co ale nechápu, za koho se do krve rve p.Čech (není to jen nějaký pseudonym prodejce Bishopu?). Jsme na internetu, tady je možné všechno. P. Čech poplival složení i funkčnost všech přípravků, které existují. Hravě si odvozuje jejich složení podle barvy, vůně nebo reklamního sloganu. Jen jednu přísadu vychvaluje, i když přiznává, že její skutečné složení nezná, viz jeho vlastní slova: "P. Tresner svoje tvrzení dooporavdy nemyslí vážně, jen si není schopný odvodit (není sám, já to také neumím) skutečné složení a technologický postup výroby" Ví tedy, co má pomluvit, ale neví co vlastně vychvaluje? Já mám o jeho snahách jasné mínění. Pro drahý Bishop je to levná reklama.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 13:55
Od: Rs.

No, vzhledem k predpokladane cene valcu, bych si dal praci, splasil dutinomer a nekoho, kdo tomu typu motoru (spis technologii vyroby valcu) rozumi (mne ne) a zkusil odhadnout perspektivu stavajicich. Jinak "po telefonu" ano, valce krouzky i pisty a cepy. Krouzky jsou obvykle tvrdsi nez valce a pokud prave prestaly tesnit, valce jsou davno na pravde bozi. Prekrouzkovanim tohodle dosahnes akorat domrveni dalsi sady krouzku (velmi rychle (max 5tis) se prispusobi staremu valci a problem je zpet).


klepání
Datum: 13.05.2004, 12:58
Od: mirek

Měl bych malou prozbu,dělal jsem rozvody,už byly dost slyšet.Motor je teď opravdu tižší,ale zase pravidelně něco klepe,ale pomaleji než jsou otáčky motoru.Při přidání plynu to není slyšet.Čím by to mohlo být?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 12:47
Od: Beaver

Na obou stranách ? Jinak já opravdu potřebuju jenom překroužkovat, stírací jsou zapečený.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 12:41
Od: Rs.

... jenom prekrouzkovat jsou vyhozene penize ... treci dvojici menit pokud mozno na obou stranach ... jinak asi za pusu jak u skodule to nebude ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 12:39
Od: Beaver

Aha, no tak to souhlas, jednak bude muset motor ven z auta a pak jestli jsem dobře pochopil objednávací systém Toyoty, tak nejde objednat pouze stírací kroužky a sada pro všech 6 válců přijde na cca 9 tisíc. No jo, holt sem si měl asi nechat Favorita a byl by klid :)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 12:32
Od: Rs.

Promin, slil jsem 2 vety do 1. Byla myslena vymena pistnich skupin.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 12:13
Od: Beaver

Mírně mi unikl smysl věty. Supra ovšem souhlasí. V Brně neparkuju, jsem z Jihlavy, ale pokud je mi známo, min. dvě MkIII po Brně jezdí. Každopádně ta moje žere olej, stírací kroužky budou v tahu, takže minerál mi díky nízké ceně prospěje hned dvakrát.


RE: RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 12:07
Od: Rs.

Supra, tady rict tak to vymen se prodrazi ... osobni - neparkujes na Oble v Brne ?


RE: RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 11:50
Od: Beaver

Není zvrhlý, doporučil mi to odborník na moje auto (není to zrovna Škodovka...). Tlak oleje a čerpaný objem bych zvyšoval asi poněkud komplikovaně.


RE: RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 11:41
Od: Rs.

Zvrhly napad-a co mirne zvysit tlak oleje a vyrazne zvysit jeho cerpany objem/min .... Jinak Castrol za Castrol ...


RE: RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 11:33
Od: Beaver

V motoru který je v pořádku a těsní je přísada na nic. U motoru který už netěsní a žere olej nalejete přísadu což u přípravků s chlórem způsobí jeho finální destrukci nebo tam dáte něco s teflonem, ale ten se stejně díky netěsným kroužkům spálí ve válci, aby se pak s velkou slávou jeho toxické zbytky v horní úvrati vyhnaly do ovzduší. Nějak nevím, kterou variantu zvolit a proto radši do motoru žádný přísady dávat nebudu. OTÁZKA MÍRNĚ OFFTOPIC - hodlám právě v motoru nahradit olej Castrol Magnatec 10-40 nějakým minerálním olejem 15-40 a zajímalo by mě, jestli bude dostatečně hustý eventuelně jaký olej zvolit, protože můj motor má poměrně velké vůle a syntetika mu jak jsem zjistil neprospívá.


RE: RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 11:29
Od: Rs.

nerozumim dotazu, vtip je v tom, ze ze naprasovani zlata se pouziva na tyto vzorky k zvyrazneni reliefu pod beznym SEM mikroskopem (uhlik je pro neho "neviditelny"). Uhlikate slouceniny dobre vidi a dokaze castecne urcit i podil prvku nizkonapetovy (jednotky az desitky V) extremne vysovakuovy mikroskop, ale tam je vakuum takove, ze k jeho tvorbe se NESMI pouzit olejova vyveva, nemluve o vzorku s vysokym podilem tekavych (olej, benzin) latek adherovanych na povrchu. Neco takoveho by ti tu hracku (mikroskop) znicilo! Takze na to, aby nekdo s jistotou rekl, ze tenhle flek na obrazku pouziteho valce motoru z el.mikroskopu je jeho PTFE a nic jineho, tak ma vcelku problem. A mne by zajimalo, jak to udelal, protoze je to na patent a vyrazne lepsi zbohatnuti nez z prisad do oleje.


RE: Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 11:14
Od: Jericho

Me by odradilo uz jen to, ze neco podobnyho do nas cpal Helmut nebo jak se jmenuje nekdy pred rokem v bedne.


RE: RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 11:09
Od: Jericho

K tomu naprasovani.No gdyz delas nejakej vzorek a cosi na neco naprasujes,tak prace vis co ti de z katody na anodu ne?Jina vec je jestli vzal nejakou cast motoru a "strcil" to pod mikroskop.


Nepřipománá Vám to něco?
Datum: 13.05.2004, 10:52
Od: jarousch

A jsme zase tam kde jsme byly naposledy před půl rokem. Opět se rozjede neplodná diskuze na toto téma? Každej ať si kurví motor čím chce...


co do motoru
Datum: 13.05.2004, 10:31
Od: Petr

Clanek i diskusi jsem si se zajmem precetl a dosel jsem k zaveru, ze do motoru nikdy nenaliju nic jineho nez prislusny motorovy olej. Tim urcite nic nezkazim. Laicka otazka: Proc by prokazatelne funkcni aditiva nedavali vyrobci primo do svych oleju?


RE: Výpis z obchodního rejstříku (www.justice.cz)
Datum: 13.05.2004, 10:18
Od: Rs.

:-)) Timto se Ing. Lubomírovi Tresnerovi omlouvam, ze jsem ho podeziral, ze je pouhym zamestnancem ci spolupracovnikem fy. Ekolube s.r.o. :-)) On je to Pan Jednatel ...


Výpis z obchodního rejstříku (www.justice.cz)
Datum: 13.05.2004, 10:04
Od: tomas

V ý p i s z obchodního rejstříku, vedeného Krajským soudem v Brně oddíl C. , vložka 34329 ! ! ! U P O Z O R N Ě N Í ! ! ! Tento výpis má pouze informativní charakter. Data pro jeho vytvoření byla získána z počítačové sítě INTERNET. V případě, že se domníváte, že obsahuje chyby, obraťte se prosím na rejstříkový soud. Den zápisu: 03.09.1999 Obchodní firma: EKOLUBE, s.r.o. Sídlo: Brno, Pražákova 10, PSČ: 61900, Okres: Brno-město Identifikační číslo: 25573977 Právní forma: Společnost s ručením omezeným Předmět podnikání: - Nákup, prodej a skladování paliv a maziv včetně jejich dovozu s výjimkou výhradního nákupu, prodeje a skladování paliv a maziv ve spotřebitelském balení do 50 kg na jeden kus balení - Výroba a zpracování paliv a maziv Statutární orgán : jednatel: Ing. Martin Plotzer, r.č. 620806/0628 Brno, Výletní 12, Okres: Brno-město jednatel: Ing. Lubomír Tresner, r.č. 560426/2752 Brno, Ostrá 26, Okres: Brno-město Způsob zastupování: Každý z jednatelů jedná jménem společnosti samostatně s výjimkou prodeje a nákupu nemovitostí pro společnost, převzetí půjček a úvěrů nad hodnotu 100000,-Kč a prodeje a nákupu věcí movitých nad hodnotu 500000,-Kč, kdy jednají oba jednatelé společně. Výše vkladu každého společníka a rozsah splacení: Ing. Martin Plotzer, r.č. 620806/0628 Brno, Výletní 12, Okres: Brno-město Vklad: 50000,- Kč Splaceno: 100 % Ing. Lubomír Tresner, r.č. 560426/2752 Brno, Ostrá 26, Okres: Brno-město Vklad: 50000,- Kč Splaceno: 100 % Základní kapitál: 100000,- Kč


RE: RE: ad odbornost
Datum: 13.05.2004, 9:36
Od: Rs.

To jsem poznal, proto jsem pozadoval jeho doplneni a dal Vam cca 3 hodiny + noc, nez jsem se Vam ho zacal otloukat o hlavu. Ale zatimco JC se neskryva za pojmy typu "uzka tribotechnicka obec", pouziva vlastni hlavu za vlastni penize a ackoliv osobne nerad priznava chybu, umi se ji nakonec i pochlubit. Zatimco Vas styl je velmi, velmi podpasovy, neodborny a NEETICKY. Coz pri sume vedomosti co asi mate, abyste mohl vyplodit kritizovany clanek, je k breku. Jinymi slovy "ODBORNIKY" Vaseho typu tady ja osobne nechci a budu do nich kousat tak, ze si to priste rozmysli. ... Pravda nejsem admin webu ...


RE: RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 9:00
Od: Rs.

Navic se mne pomerne dotklo otirani se o "vedecke hi-tech" metody. Treba by mne zajimalo, jakym el-mikroskopem, jakou technologii a postupem a na kterem pracovisti LT ziskal jistotu o casticich PTFE v honovani valce. Napoveda: aby mel jistotu, musel by pouzit jeden urcity mikroskop, ktery je v CR jenom jeden, je experimentalni a ke komercnim ucelum se proste nepouziva. Nebo to zkusit v Nemecku ci Japonsku, ale tam mu to neudelaji za dobre slovo. Takze bylo to TEM, SEM, .... pri jakem napeti? jak jste pripravil vzorek - naprasovanim ? a jak jste urcil ze je to PTFE a ne kus uhliku?


RE: ad odbornost
Datum: 13.05.2004, 9:00
Od: L.Tresner

Vážený pane,tohle není odborný článek to byste mohl poznat při Vašem vzdělání.Je to pouze odpověď na lidovou tvořivost pana Čecha. A jako taková snad nemusí mit atributy vědeckého pojednání. S pozdravem L.T.


kreteni a pod.
Datum: 13.05.2004, 8:53
Od: vici

Opravdu nepochopim dusevne labilni jedince kteri maji stale potrebu resit neco kolem prisad do oleju a podobne. pokud kupujete kvalitni olej a nechcete si motor mermomoci znicit tak takova nejaka "sracka" neni potreba ani omylem! pokud ale chcete sponzorovat "obchodniky s lidskou blbosti" tak prosim.......


RE: No jo...
Datum: 13.05.2004, 8:37
Od: Rs.

ODBORNIK: Autorizovany servis, jehoz automechanik pri garancni prohlidce 100tis mi dal zaplatit mj. vzduch. filtr, manzety, vymenu gumovych casti brzd atd a tyto polozky neudelal neni ODBORNIK. Clovek, ktery ackoliv neco vystudoval se snizi k podvodnemu, necestnemu nebo neprofesnimu (viz pravidla psani odbornych clanku, muj byvaly sef by mne za neco takoveho asi vyliskal-reference dr. Ludek Frank, reditel Ustavu pristrojove techniky v Brne) jednani prestava byt v mych ocich ODBORNIKEM, ale je sarlatan, titul netitul. Pravda, penize jsou penize ....


RE: RE: RE: kousky
Datum: 12.05.2004, 23:23
Od: Diesel

Je to sajrajt. Normalni kvalitni olej je pro motor to nejlepsi. Na tom se snad shodnem vsichni ne ? :-)


RE: RE: kousky
Datum: 12.05.2004, 20:24
Od: Zabakus

Myslim si, ze otazka zdroje Vasich informaci ja take "komentar hodny odpovedi". Hlavne proto, ze by pak nekdo mohl o nezavislosti vasich zaveru zapochybovat. Podle meho neni nic spatneho na tom, kdyz si nekdo pochvali "svuj" vyrobek... Ale pokud jde o vyhody PTFE, je rozdil mezi nazorem pana Lubomira Tresnera a nazorem technickeho reditele fy. Ekolube... Tim Vas samozrejme nechci podezirat z niceho spatneho, to v zadnem pripade!!! Jen si myslim, ze tahle informace mela v clanku byt...


No jo...
Datum: 12.05.2004, 20:16
Od: Jiří Čech

Jak je vidět, kdo chce nějaký výrobek prodat, tak si dokáže přikrášlit jakýkoli výmysl tak, aby tomu každý věřil. Pan Tresner je skutečně zaměstnancem (nebo možná společníkem) firmy Ekolube s.r.o. Brno, která dále přípravky s PTFE a chlórem (Ekolube M 1 je Militec 1 se sníženým obsahem chlóru) prodává, podle mne tribotechnice rozumí daleko lépe než já. Takže každý hájí svoje území, proto se nedivme autorovi článku, že se snaží napravit pošramocenou reputaci uvedených přípravků. K věci – teflon f. DuPont považuje za zcela nevhodný pro použití ve spalovacích motorech všech typů. Teflon jako takový není schopný jakékoli adheze s mastným povrchem v takové míře, aby měl nějaký kladný vliv na provoz motoru. Teflonové částice se buď zachytí ve filtru, protože postupnou tvorbou karbonu s tímto vytváří větší shluky, nebo si sednou na dno olejové vany, kde vytvoří mazlavý kal a tam posečkají do doby, kdy se vana demontuje a vyčistí, protože se velmi obtížně vyplavují. Pokud se dostanou ve větší míře např. do pánví klikové hřídele, naruší tvorbu olejového fimu a klika se zadře, stačí si přečíst komentáře k mému článku, kde se o tom někdo také zmiňuje. Nějaké ostrůvky viditelné pod mikroskopem jsou sice hezká pohádka, ale aby měl povlak teflonu nebo jakékoli jiné látky nějaký kladný vliv na provoz motoru, musí být povlak souvislý a dostatečně pevně přilnutý, ne že se stěhuje z místa na místo. Kromě toho autor článku připouští, že PTFE není zrovna dobrá vysokotlaká látka, tudíž nevím co v motoru dělá, KDYŽ NENÍ DOBRÁ. Teflon asi není přímo korozivní, ale o to jsem se nikdy nepřel, teflon není chlór. Teflon se stává škodlivý v případě vysokých teplot a nikdo mi nevymluví, že teplota okolo 2000°C nepatří mezi vysoké teploty. Žádný pístní systém s běžně používanou sestavou kroužků nezabezpečí to, aby se olej nedostal do spalovacího prostoru kde tyto teploty jsou, a to po dost dlouhou dobu (mohu doložit grafy průběhu teplot spalování). Tak vysoká teplota způsobí spálení kdejaké látky, dezinformace o tom, že PTFE na stěnách je ochlazován stěnou válce je asi natolik průkazná, jako že se ve spalovacím prostoru nespaluje olej – který je také ochlazován stěnou válce. Teflon se používá u jednoho typu převodového oleje pro vysoce zatíženou jednostupňovou průmyslovou převodovku, kde velmi hrubé zrno PTFE má za úkol přesně to, co p. Tresner popisuje – oddělit kovové části v oblasti mezního tření, teflon je zde neustále ve vznosu, olej ale má trochu odlišné složení než běžné převodové oleje. Nejsem si sice přesně jistý, ale výrobcem této speciality je snad Total. Dále – p. Tresner sice tvrdí, že podvodníci jsou ti, kteří mluví o souvislé vrstvě teflonu na povrchu, ale nějak zapomíná na to, že Ekolube (ještě pod názvem Extribo) to tvrdilo také! Dnes sice píší o „nesouvislé vrstvě od 1 do 3 um“, ale ostatní blafy jsou de facto stejné. Pan Tresner zapomněl dodat, že uvedená mikroskopem zjistitelné ostrůvky se dají velmi lehce odstranit, třeba setřít prstem. Na rozdíl od PTFE vytváří Bishopova přísada skutečně souvislou a pod elektronovým mikroskopem dokazatelnou vrstvu čehosi, co skutečně po dobu 12 měsíců funguje. K Bishopovi – p. Tresner má velmi nedostatečné informace o přípravcích Bishop, protože receptura C 350 G se dávno nevyrábí a silně pochybuji vzhledem k době vzniku, že se někdy s tímto přípravkem setkal a co nějaká agentura JPP přinesla, to nelze brát vážně. Otázkou je, jestli uvedené složení patří skutečnému Bishopovi a ne nějaké napodobenině (Slick 50, co se stále prodává, je také něco úplně jiného, než co vytvořil Bishop). Teflon byl skutečně jen v začátcích do přípravku v zanedbatelném množství přidáván a dnes žádný přípravek od Bishopa teflon neobsahuje ani omylem. Právě na této skutečnosti shořeli bývalí společníci, kteří o skladbě Bishopových přísad nevěděli zhola nic – prostě si mysleli, že PTFE je to pravé ořechové a cpali ho tam hlava nehlava. Také je tu jeden problém – pod názvy Bishopových přípravků se prodávalo kdejaké svinstvo do doby, než to americké soudy zarazily, ovšem pančovaný Slick 50 se v Evropě dále prodává bez ohledu na výrok soudu. O obsahu PTFE v přípravcích Ekolube není pochyb, ale pokud by někdo chtěl zjistit obsah PTFE u Bishopa, stačí si přefiltrovat jeho přípravek přes filtrační papír – nezůstane tam nic, na rozdíl od Ekolube a ostatních. Dále popis funkce, že se zvýší tlaky a poklesne spotřeba oleje, což se za krátký čas vytratí – přesně tak se chová přísada s teflonem, tento jev nastane zhruba po ujetí 50 – 100 km, kdy motor na volnoběh je velmi tichý, ale postupem času (a netrvá to zase tak moc dlouho) se hlučnost dostane na původní úroveň. Bishop nic takového netvrdí, tam se mluví o 1500 – 5000 km podle typu motoru atd. Takže házet svoji špínu na druhého není zrovna přesvědčivý důkaz o funkčnosti či nefunkčnosti. Škaredá a stabilní emulze – co si pod termínem „škaredá emulze“ máme představit, že se neleskne jako zrcadlo nebo nevypadá jako Claudia Schiffer? Když nevím o co jde, tak bych nedělal takovéto závěry. Pokud je přípravek nějakou emulzí (což možné je), je na pohled celkem hezký, aspoň co se týká konzistence a barvy. Že se olej během cca 2 500 km zakalí nebo jinak změní barvu je způsobeno rozpuštěním karbonových a lakových úsad, stačí olej vypustit a použít novou náplň (což se doporučuje v případě, že nebyl před tím aplikován odkalovač, který motor z velké části vyčistí). Je také vhodné použít novou dávku přípravku, protože původní se velkým množstvím karbonu vyčerpala a účinek nemusí být dostatečný. K zahuštění oleje v žádném případě nedochází, protože by motor ztrácel výkon, ovšem motory právě po aplikaci Bishopa naopak běží lépe, je možné doložit skutečnými motorovými testy. Pokud by se určitá část látky v oleji špatně rozpouštěla, tvořila by shluky a zacpala by mazací kanály, přípůadně olejový fitr. P. Tresner svoje tvrzení dooporavdy nemyslí vážně, jen si není schopný odvodit (není sám, já to také neumím) skutečné složení a technologický postup výroby, proto si něco vymýšlí podle svých znalostí tribotechnické problematiky. Prostě typický vědecký postup – co nejsme schopni změřit, zvážit, rozřezat, atd., tak to neexistuje. O testování na lokotraktorech ČD bych se na místě p. Tresnera radši nevyjadřoval, výsledek testů nemůže znát, protože testy ještě neskončily! Na rozdíl od p. Tresnera jsem viděl průběžné výsledky těchto testů a nebyl bych si tak jistý tvrzením, že nic nepřinesly, viděl jsem čísla úspor oleje a paliva (ty peníze by mi teda bodly). K osobním zkušenostem – zatím jsem si do své Š 130 LPG dal přípravek do převodovky, která lehčeji řadí a ze „zkušebního“ kopce (Vypich – Motol) na neutrál dosáhnu v průměru o cca 5 km/h vyšší rychlosti. Co se týká motorů, slíbil jsem provést testy na brzdě na svých autech, ale vzhledem k okolnostem a rodinné situaci jsem se k tomu nedostal, nemá cenu něco nalít do motoru a potom bez objektivního měření tvrdit že je to vynikající a kdesi cosi. Ale finále se blíží a snad se brzy nějakého výsledku dočkáte. Ještě co se týká přídavných aditiv do starších konstrukcí olejů – logickou úvahou a ekonomickým propočtem dojdu k závěru, že přídavná aditiva + starý typ oleje nerovná se žádná aditiva + kvalitní moderní olej. Starý typ základového oleje nelze nikdy vylepšit žádným aditivem tak, aby se vyrovnal oleji podle API SJ/CF, jestli si to někdo myslí, chěl bych vidět skutečně provedené motorové testy s takovým olejem. Kromě toho složení olejů amerických a tuzemských je odlišné natolik, že přísady vyvinuté v USA zde nebudou fungovat optimálně, spíše situaci zhorší. Nejsem sice odborník na tribotechniku, ale takový blud nikomu nesbaštím. Dále – držím v ruce letáky k přípravkům Ekolube M-1 a Ekolube Teflon®. K PTFE jsme si už něco řekli. K Ekolube M – 1: jde o Militec 1, který má snížený obsah chlórových uhlovodíků asi na polovinu. Jinak cituji: „Ekolube M – 1 je vyroben na bázi syntetických hydrokarbonů, které se molekulárně váží ke kovovým povrchům. Chemický proces řetězení molekul začíná při teplotě cca 60°C. Jakmile se střetně Ekolube M – 1 s kovovým povrchem, pronikne mikroskopickými póry povrchu i v případě nejmenších tolerancí a oddělí vzájemně tyto povrchy slabou, ale velmi stabilní vrstvou molekul syntetických hydrokarbonů. Ekolube M – 1 působí bez rozdílů na všechny kovové materiály ….. Po proběhnutí reakce se základovým kovem již není Ekolube M – 1 součástí mazacího oleje. Svým charakterem není přísadou do oleje!“ Stejný text s prohozením slov najdete v letáku na Prolong a další chlórové přípravky. Nepřipomíná vám tento text něco, třeba jinými slovy popis funkce Bishopa? Tvrdím stále, že se všichni švindlíři s teflonem, chlórem, sírou, fosforem atd. ispirovali prací Johna Bishopa, kdyby Bishop na trh nic neuvedl, nebyli by žádné jiné přípravky. Poslední perlou byl p. Géza Galán, udajně tuzemský zástupce f. RESTORE International Co., který mne 21. 4. 2004 vyzval na „souboj“ na červnovém Autotecu, že pozve i prezidenta amerického výrobce a prý vynálezce přísad typu CSL dr. Omara Sultana. Na moji kladnou odpověď se zatím nikdo neozval… Na závěr: všechny dříve použité přípravky PTFE a Militec 1, kterými jsem si zničil motor na Š 120 LS, jsem si koupil právě u firmy Extribo, nyní Ekolube s.r.o. Brno. P. Tresner se sice snažil, ale každému soudnému člověku je jasné, že článek jsou docela slušně zpracované dezinformace. Ovšem koho chleba jíš, toho píseň zpívej…


RE: kousky
Datum: 12.05.2004, 19:02
Od: Lubomír Tresner

Toto je asi jediný komentář z těch předchozích hodný odpovědi. Takže. U PTFE se samozřejmě nepředpokládá,že motor bude ošetřen i tam, kde jsou teploty převyšující jeho bod měknutí,tedy asi těch 320°C.Naopak rozumná a ještě přípustná trvalá teplota pro jeho aplikaci je kolem 280°C! Konec konců motor není jen oblast spalovacího prostoru a mazáni 1.pístního kroužku není prioritou teflonu.Závějovité zanesení drážek po honování neznamená automaticky nepřístupnost oleje do těchto míst.Teflon nevyhlazuje nerovnosti tak jako některá chemická aditiva, a ani je nezanáší zplodinami(není to popelnatá látka),protože sublimuje za vysokých teplot téměř beze zbytku.Drážky pístních kroužků jeho zplodiny tedy nezalepí. Teflon si rovněž neklade za cíl vylepšovat olej(to dělají chemická aditiva),nýbrž ošetřit kluznou plochu a připravit tak oleji jednodušší práci. Amerika, ne 60-tých let, ale ještě 90-tých jezdila, a mnohde ještě jezdí, na oleje SAE 30, API SC-SD,tedy na olejích koncepčně podobných našemu M6AD,příp.Super Mogul.A to hlavně z důvodu množství velkolitrážních pomaloběžných benzín.motorů,kde požadavky kladené na olej, jsou minimální a výměnné lhůty kolem 6-ti max.10-ti tisíc km! Dnes se i tam pochopitelně poměry mění,ale přísady, o kterých jsem mluvil, také pocházejí z této doby. Závěrem děkuji za Vaše příspěvky. L.T.


kousky
Datum: 12.05.2004, 16:02
Od: Rs.

Autor nam clanek nejak nedoplnil, takze> teploty 320 st- na driku VV vcelku ocekavatelna hodnota pri max. zatizeni motoru (v sedle je to bezne >700 st.). povrch vyvrtu valce- ze bych mel chut si tam nechat pripect kousky pan-buh-vi-ceho (vlastnosti polymeru je, ze nemaji presnou teplotu tani, ale chovaji se jako vosky, tj. meknou a meknou, lepi se az se roztavi, navic maji v "natavenem" stavu vetsi tendenci reagovat). To honovani (presne definovane ryhy) je tam velmi zamerne a ma za ukol drzet olej na stenach nebot jinak se tam nedostane, ze ... a jeho zniceni (=vyhlazeni) je mj. duvodem pro GO motoru. Nejak jste zapomel oduvodnit 1. pistni krouzek+ drazku, ktery zvlaste u naftaku se Vam k tem 320 st. dostane a pokud se zalepi, je to pruser. Navic nechapu kterou vlastnost moderniho oleje (API SH-SL) by teflon mel vylepsit. Amerikou (60-tych let) bych se moc neohanel, dneska maji Fordy stejne pozadavky na olej jako Octavie. Pokud se nekde pletu, prosim opravit ...


RE: RE: ad odbornost
Datum: 12.05.2004, 12:51
Od: Rs.

V Careffouru tuhle byla akce teflonove panve na kila :-))


RE: ad odbornost
Datum: 12.05.2004, 12:44
Od: DEA

nevíte kde levně kvalitní teflonové pánve?


ad odbornost
Datum: 12.05.2004, 12:37
Od: Rs.
WWW: http://stekly.wz.cz

Je pravda ze ja nejsem strojar, JC neni olejar. Ale videl jsem pomerne dost odbornych clanku (par jich napsal) na to, abych: 1) neuvadite svoji profesni referenci (vzdelani-hrajete si na tribotechnika, zamestnani ci grant v ramci ktereho jste problematiku nastudoval) 2) neuvadite prameny, z kterych jste vychazel. 3) neuvadite tzv. kritickou diskuzi - kapacity oboru se stejnym/jinym nazorem. 4) pravdepodobne jste zamestnancem fy. Ecolube s.r.o., Brnenske firmy produkujici teflonova aditiva a kopirujici www stranky skutecnych odborniku. Pripadne obcanky a neslusne vyrazy si vymenujme mailem, sem prosim reakci autora na urovni ..



© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů