ŠKODA techweb > Komentáře k článku: Aktivní bezpečnost
ŠKODA techweb [homepage]

Komentáře k článku: Aktivní bezpečnost

reakce
Datum: 13.04.2011, 21:57
Od: miroslav jurco

Dnes jsem si přečetl Váš článek ohledně pasívní bezpečnosti provozu motorových vozidel a skládám klobouk nad Vaším jednoduchým, ale velmi srozumitelným podáním. Sám jsem vlastníkem vozidla Škoda Fielicie Lxi,tzn. mnohými řidiči opovrhovaným vozidlem slabší kubatůry, nicméně jak píšete ve vašem článku je důležité se dopravit z jednoho místa na druhé živý a zdravý, a to mi stačí, tedy alespoň co se mé osoby týče. Dávám Vám za pravdu, že nám řidičům v ČR schází ohleduplnost a kolegialita vůči sobě i když se najdou výjimky a to mohu posoudit, neboť jezdím denně, jak soukromýn tak i firemním vozidlem. S přáním hezkého dne Vám přej Mirek Jurco.


Omluva
Datum: 7.07.2006, 12:46
Od: Jiří Čech

Na upozornonění pozůstalých po p. Marii Noveské, bývalé poslankyně Parlamentu ČR, uvádím toto: Uvedené informace o její havárii na mokré vozovce, použité v tomto článku, byly použity z neověřeného zdroje (ranní zpravodajství některé z pražských stanic) a nebyly dále prověřovány. Tedy není údajně pravdou, že havarovala v inkriminovaný den za deště ve vysoké rychlosti. Uvádím tedy text, který mi byl pozůstalými doporučen k otištění: „Marie Noveská byla zabita 11. září 1998 v 6,15 hod. ráno na suché vozovce, v místech na D1, kde se nikdy kaluž nevyskytovala a nevyskytuje se dodnes. Vozidlo paní Noveské KIA Sephia s automatickou převodovkou uváděnou rychlost 180 km/hod nedosahovalo. Paní Noveská s tímto vozidlem po dálnici jezdila cestovní rychlostí do 130 km/hod.“ Tímto se tedy omlouvám pozůstalým za uvedení neověřených informací, uvedený odstavec byl již z článku odstraněn.


RE: Zákon odrazu
Datum: 6.02.2004, 18:15
Od: Jiří Čech

Teorie pro parabolu platí v případě, že je světlo bodové a v ohnisku, což u H4 v žádném případě není. H4 má ještě navíc clonku u vlákna tlumeného světla, která zabezpečuje omezení svícení směrem nahoru. Jak jsem řekl, stačí se podívat na tlumená světla zepředu, aby bylo vidět která část paraboly vyzařuje.


Zákon odrazu
Datum: 6.02.2004, 9:32
Od: Martin Navrátil

Ohledně mračítek (viz příslušná sekce v článku): Pane Čech, nechtěl bych zpochybňovat Váš zákon odrazu, ale pokud si správně pamatuji středoškolskou matematiku (přece jenom je to téměř 10 let), tak parabola má tu vlastnost, že paprsky vyslané z jejího ohniska se od ní odrážejí rovnoběžně s osou. Domnívám se, že to je důvod, proč se jako odrazová plocha používá právě parabola. Není tedy pravda, že zatemněním paraboly v horní části ("mračítko") vytvoříme stín přímo před vozidlem - paprsky se nekříží, ale vycházejí rovně. Naopak vytvoříme stín v nejvzdálenější osvětlené ploše. Pokud nemám pravdu, kamenujte mě. Tím nechci říct, že mračítka zvyšují bezpečnost.


barvy auta
Datum: 18.01.2004, 10:27
Od: DjDD

Jako mnoho jiných chci především poděkovat JČ za skvělé články !!! S (ne)bezpečností barev karoserie celkem souhlasím, jen u bílé bych měl poznámku: V krajích, kde po delší období leží napadlý sníh, to zrovna moc dobře viditelná barva nebude. A teď nemluvím zrovna o Skandinávii, ono i na Vysočině ten sníh bývá celkem často (právě tam jsem si vyslechl dost nelichotivých poznámek, proč jezdím v bílém autě...).


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 13.01.2004, 18:15
Od: Jiří Čech

Já jsem neřekl, že na naučení se zvládání smyku jsou nejlepší zimní gumy, já tvrdím, že v zimě by se mělo jezdit na zimních pneumatikách. Letní pneu totiž k tomu smyku, který může ohrozit další účastníky provozu, mají daleko větší tendenci, smyk je navíc daleko výraznější.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Do
Datum: 13.01.2004, 10:43
Od: Petr

2 Cech: Tak to je jasne, Vy jste zavodil, venoval jste tomu plno casu. Ja tolik casu nemam (mam i jine zajmy), takze se k Vasim vykonum pouze priblizuju. Neco mame spolecne - moje plice mi taky nestaci. --- Ja ridicak delal v 16ti letech, stal me (spise rodice) asi ctyrnasobek. --- Myslim, ze kazdy rozumny ridic zkousi smyky mimo hlavni dopravni tepny, to neni treba zduraznovat. Ja snih nijak zvlast nezkousim, pres zimu jezdim vyjimecne, ale kdyz vidim prazdny ujezdeny klouzavy placek, neodolam :-) Nesouhlasim s Vami, myslim, ze pro nauceni se zvladani auta ve smyku jsou lepsi letni pneu. Ale nechapejte me spatne, nemyslim tim zacatecniky v normalnim provozu. A co se tyce zimnich pneu, jejich vyznam je podle mne precenovan, nekteri ridici si pak mysli, ze na zimnich pneu muzou jezdit jako v lete. Vy jste jezdil hodne, cena benzinu asi nebyla spatna :-) Snih ma sve vyhody, mi taky nevadi.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i n
Datum: 13.01.2004, 10:19
Od: Petr

2 Jan: Na kole 55km za den neni problem, neni problem ani 100km s prevysenim pod 1000m, ale malokdo ma cas obetovat sportu 6 hodin kazdy druhy den. Proto se divim tem desetitisicum km za rok. Co se tyce prumerne rychlosti, nad 25kmph znamena kazdy dalsi kmph velky narust namahy. Rady casopisu jsou prinejmensim zkreslene, delaji z ctenaru voly. Redaktori jsou lide, kteri jsou presvedceni o sve vyjimecnosti a spravnosti vseho co napisou, svou chybu nepriznaji. Taky mne bavi predjizdet machry s vybavou za desetitisice se starou favoritkou :-) Nejlepsi je, kdyz se me snazi drzet, drive nebo pozdeji odpadnou :-) Ale kdysi mne predjel starsi cyklista na super kole, asi kolem 70 let, do velkeho stoupani. Nakonec jsem ho predjel, ale on byl v pohode a ja polomrtvy.


RE: RE: RE: 100tkm?
Datum: 12.01.2004, 21:24
Od: PPP

Ked teraz citem tych 100tkm, tak mi po rozume beha len sot z televiznych novin ako kamionista nad plackou z vlecky za svojim kamionom v priekope bedaka: "300tkm bez jedinej nehody a teraz toto" :))).


RE: RE: 100tkm?
Datum: 12.01.2004, 19:11
Od: mino

OK, veď ja to všetko akceptujem, že je potrebné najazdiť pomerne toho dosť, aby sa nazbierali určité skúsenosti a ovládanie auta (pohyby) sa zautomatizovalo. Lenže tých 100 000 km je len číslo. Niekto ich môže najazdiť na jednom aute, potom sadne na chvíľu do druhého (nejaký súrny prípad niekoho niekde zaviesť) a po dvoch kilometroch havaruje, hoci môže mať pohyby zautomatizované, pretože napr. brzda je umiestnená ináč a noha je v okamžiku, keď treba náhle brzdiť, spletená. Stáva sa aj to. Dobrým príkladom je napr. taká škodovečka a nejaké nové auto. Práve preto nie je možné tvrdiť tých tak trochu "teoretických" 100 tis. km, a o to mi práve ide, aby si to uznal aj Ty. Zhrnul by som to asi takto: Na to, aby bol človek skutočne dobrým šoférom, musí čo najlepšie zvládať všetky bežné jazdné situácie za každého počasia a taktiež čo najlepšie aj nebežné situácie, musí vedieť rýchlo reagovať, byť obozretný. Ako som už vravel, musí vedieť jazdiť v akomkoľvek aute s akýmkoľvek technickým vybavením (nie šofér s autom s ABS sadne do škodovky, havaruje, a potom sa bude vyhovárať na auto, že on je zvyknutý na ABS:). Proste všetko ovládať čo najlepšie a mať zo všetkého možného čo najviac skúseností. Samozrejme, čím viac najazdených km, tým väčšia PRAVDEPODOBNOSŤ, že sú aj väčšie skúsenosti. Lenže nie je to lineárne úmerné! Takže zabudnime na nejakú stanovenú hranicu a hodnoťme a posudzujme to čo vidíme, teda konkrétnu osobu. Každý má predsa iné schopnosti a možnosti. [P.S. štatistiky a čísla sú na nič, všetko je aj tak v reáli ináč; P.S.2: všetci veľmi dobre poznáme veľký kopec "skúsených" s kopcom nabehaných kilometrov, ktorí jazdia v lete v šľapkách, v zime neprimerane rýchlo, atď. atď. no ešte sa im nič nestalo. Sú naozaj skúsení? Alebo len "vedia prejsť zákrutu maximálnou možnou pomerne bezpečnou rýchlosťou"? Všetko je len a len na ľuďoch;]. Majte sa všetci krásne a snažte sa jazdiť tak, aby o vás nikto nikdy nepovedal "To bolo čo za debila?!".


RE: RE: RE: 100tkm?
Datum: 12.01.2004, 16:23
Od: Jiří Čech

Odpověď máš u druhého článku.


RE: RE: 100tkm?
Datum: 12.01.2004, 10:12
Od: Pavel K.

"Že jsou mezi námi takoví, kteří porušují předpisy doslova programově a neustále si koledují o malér, je otázka pro psychology a také o tolerantnosti společnosti, která jim to trpí."............Ale nechceš tím říct, že za celý týden nespácháš vědomě alespoň jeden přestupeček :) Ještě mi tu chybí zmínka o skupině tzv. "bezpečných řidičů", kteří se z nějakého důvodu cítí vyvoleni ty ostatní vychovávat svými naschvály a zbytečným vytvářením krizovek.


RE: 100tkm?
Datum: 11.01.2004, 22:05
Od: Jiří Čech

Hranice 100 000 km není z mé hlavy, toto číslo jsem poprvé četl ve Světě motorů ještě v době, kdy jsem neměl řidičák. (Tehdy se tam rozebíraly vlivy na nehodovost, které faktory a v jakých případech nejvíce nehodovost ovlivňují. Názory našich psychologů a dalších pracovníků těmito jevy se zabývajícími byly prakticky stejné s výsledky západních výzkumů, v některých západních zemích nesměli řidiči do určitého věku jezdit rychleji než asi 100 km/h atd.) To, co popisuješ, není o dobrém řidiči, to je spíše o strachu. Problém je to, jestli jde skutečně o rozvážnost, nebo o brzdu silničního provozu. V několika komentářích k článku jsem se snažil vysvětlit důležitost najetých kilometrů pro získání automatizovaných návyků, kdy reflexivně (tedy okamžitě) uděláš správný pohyb patřičnou končetinou, aniž bys dlouze přemýšlel o tom co se vlastně děje. Za 20 000 km se toho skutečně moc nenaučíš. Ano, na jedné straně takový člověk nejezdí jako prase a nepřivádí do úzkých ostatní řidiče svou agresivitou, ovšem na straně druhé může jeho nadměrná „rozvážnost“ brzdit provoz a rozčilovat některé choleričtější jedince, kteří začnou dělat nerozvážné věci. Pravda je také o tom, že někteří jedinci jezdí bezohledně velmi dlouho, většinou než se ožení a mají děti (což je dnes docela v pozdním věku), někteří se nenaučí jezdit za celý život, protože na to prostě nemají vlohy. Je to jako ve sportu – na to, abys mohl hrát I. ligu, musíš hodně dlouho trénovat a také toho hodně nahrát (naházet, naběhat, naskákat, naplavat atd.) a hlavně pro to musíš mít aspoň trochu talentu. Že jsou mezi námi takoví, kteří porušují předpisy doslova programově a neustále si koledují o malér, je otázka pro psychology a také o tolerantnosti společnosti, která jim to trpí.


100tkm?
Datum: 11.01.2004, 20:46
Od: mino

Odkaz pre p. Čecha: Máte fakt veľmi dobré články, čoho je príkladom aj tento. Ako aj ostatným, ani mne sa však nepozdáva tvrdenie, že vodič sa stane dobrým vodičom až po najazdení cca 100tkm. Je to také relatívne tvrdenie, že to až pekné nie je! Nie je to ani tak o tom, že niekto potrebuje jazdiť na veľké vzdialenosti a niekto zas nie. Povedal by som, že vy ste z tej prvo menovanej skupiny a v dôsledku toho, že máte najazdených niekoľko stoviek tisíc km sa cítite byť na cestách borec a každý kto ešte nenajazdil "100tkm" nemá dostatočné skúsenosti. Nie je to tak. Záleží to len a len na tej konkrétnej osobe. Každý jazdí ináč, na inších tratiach, za inších podmienok, každý človek je iný. Samozrejme je na nazbieranie skúseností potrebné prejsť niekoľko tých km, no koľko je tých km a aký je ten časový interval, je pri každej osobe jedinečné! Niekto najazdí 100tkm bez ujmy a navyše možno aj dosť agresívnou jazdou (šťastie?) a niekto zas prejde iba nejakých 20tkm a má viac skúseností než ten so 100tkm. Uvediem príklad: Mladý vodič tesne po autoškole si ako väčšina myslí že zvládne všetko v akejkoľvek situácii. No precení svoje sily-havaruje. Nič vážnejšieho sa mu nestane, akurát auto je celé rozmlátené. Rodičia veľa peňazí na zvyš nemajú, tak aj to rozmlátené auto si dajú nejako za lacný peniaz opraviť. Mladý začne jazdiť ďalej - no už sa poučil - a to poriadne. Hoci je do áut úplný neznalec, začne sa o ne vážne zaujímať - konštrukcie, vlastnosti atď. a teda postupom času zistí, že nie všetko čo sa týka jazdy, je autom zvládnuteľné. Potom sa mu zabije pri autonehode kamarátka. No aj napriek tomu nemá strach sadnúť si do auta, pri jazdení si dáva mimoriadny pozor, je veľmi rozvážny atď. Ubehnú zo dva roky, najazdí síce iba niekoľko tisíc km, no svojou snahou sa stáva dobrým jazdcom, pretože je to len a len o postojoch k jazdeniu! Všetko sa dá nacvičiť a v praxi odskúšať aj v RELATÍVNE krátom čase. Všetko je relatívne a preto sa nedá tvrdiť že do 100tkm nie sme dobrými vodičmi, a od 100tkm sme, pretože tomu kto si to myslí to život sám niekedy možno vyvráti, len už bude asi neskoro... Jediná vec, ktorú môžme konštatovať je to, že o tom, kto tých spomínaných 100tkm najazdil sa už dá predpokladať že zažil rôzne dopravné situácie vo všetkých ročných obdobiach. Neznamená to však, že je dobrý vodič. PS: poznám jedného chlapíka, ktorý už jazdí asi 6 rokov, tých 100tkm už určite má, no je to pohroma na cestách. S ním sa človek bojí čo i len na kúsku zviesť (120km/h cez obec kde sa pomaly neobídu ani dva autá - ďalej hádam netreba pokračovať). Skúseností môže mať mnoho, no je to zlý jazdec. Na záver by som chcel povedať, pán Čech, aby ste naďalej písali také super články a aby ste ten svoj "nezmeniteľný" názor zmenili. Škodovkám zdar!


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 10.01.2004, 21:17
Od: Pája

Mno když o kolech, tak o kolech... ale žiletkáři (cyklisté, jež používají k přesunu kolo podivně tenké konstrukce obuté na podivně tenkých gumách řečených galusky či tak nějak) se mezi "opravdové" bicyklisty (MTB, neplést s bi- cyklisty) nepočítají :o) Správné kolo (sjezďák) má 20 kg a na tom fakt 55km za den neujedeš :o))) Ale sranda...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 10.01.2004, 18:45
Od: Jiří Čech

Já jsem nikdy sériové šlapky nepoužíval, většinou se shánělo nějaké Shimano, nebo aspoň takové ty lodičky na tretry. Přes svou relatvině velkou sílu v nohou jsem nikdy nic neutrhl, asi jsem jezdil na slušnějším materiálu.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE
Datum: 10.01.2004, 15:30
Od: Jan

Jo urvana slapka u favorita-perfektni postreh :-). Tu musel obcas urvat kazdej majitel. Tenkrat je delali snad z masla.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Do
Datum: 10.01.2004, 9:22
Od: Pavel K.

Jé, tady se to zvrhlo v cyklistickou debatku :) K těm rychlostním průměrům. Vzhledem ke mé ektomorfní postavičce jsem dával přednost kratším tratím do 50km jezdil jsem nadoraz a ve dopracoval jsem se k průměru 33-34km (cyklista-samotář :). Samozrejmě podle computeru. Jinak lehčí kolo a dražší kolo je výhoda, ale u nás v polabí to moc roli nehraje. Občas jsem na favoritu urval šlapku a náhradním řešením byla stařičká sládačka. I s takovým hardware lze spoustu "cyklistů" uštvat :o)A ještě k těm začátečníkům a rychlostem. Mě zkazila autoškola :)Autoškolu jsem dělal v r.96. Pamatuju si, ze na první hodine mě instruktor vyvez za město, posadil za volant a prej "jeď". Na to, že před tím jsem absolvolvoval akorát 3km v tanku docela síla :) A jen, co jsme vyjeli, už slyším "jeď, tady můžeš 90!" a taxme jeli 90 a za chvíli "připrav se, až to půjde, předjedeš ten kamion". No a dorazil mě průjezdem průjezdem rodného městečka okresního v raní špičce :o) Ještě dneska se oklepu, když si na to vzpomenu :o) Ke sněhu mám taky docela kladnej vztah, protože hned po autoškole jsem koupil stařičkou Š100L a na "nepřekonatelných" chemlonkách jsem denodenně trénoval. Ale dobře to dopadlo, proto se tady dneska můžu takhle chvástat :)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy
Datum: 10.01.2004, 8:20
Od: Jiří Čech

Pokud jezdíte závodně, máte předepsaný objem kilometrů, který musíte splnit. Bez tohoto objemu není možné dosáhnout patřičné trénovanosti. Na kole jsem seděl pakticky denně, výjimka platila pouze pro náledí a podobné povrchy (to byla suchá příprava v tělocvičně – posilování atd.), déšť neznamenal vůbec nic, protože závodí se za každého počasí (myslím v sezóně). Průměrná rychlost v balíku se pohybovala okolo 35 km/h, nebyl jsem tempař a tak jsem při sólo trénincích měl průměr okolo 30 km/h (skutečně vyšší rychlost na kole dost bolí). Jinak nebyl jsem žádný světoborný cyklista a ve výsledkových listinách mne zrovna nenajdete, můj problém byl ve špatném poměru hmotnost – objem plic, prostě jsem to často neudýchal. Na dráze při sprintech jsem díky silným nohám exceloval, ale jak jsem potkal kopec, bylo zle. Do ujetých kilometrů se počítaly i závody, kterých bylo tehdy celkem dost. --- Jinak řidičák mám od 18 let, tehdy stál 1250 Kč. --- Občas jsou moje myšlenky chápány jednostranně. Když říkám nech auto doma, platí to pro jízdu v normálním provozu. Ten je dnes několikrát silnější, než byl v době, kdy jsem začínal. Jestli skutečně najedeš pouze 5 000 km za rok, tak si sníh zkoušej na vedlejších silnicích, kde Ti toho nebude tolik překážet. Mluvím o tom proto, že ti, kteří jezdí málo, tak zcela jistě na zimní pneu nepřezouvají a učit se bruslit na letních gumách není zrovna to nejlepší, co můžeš udělat. Problém je v tom, že řízení auta je hlavně o návycích, některé věci prostě musíš dělat automaticky, protože na to není čas myslet (vzpomeňte si, co jsem psal o schopnostech člověka poprvé sedícího v autě, rychleji než 40 km/h není schopen jet). Když se jednou na sněhu projedeš a potom ho celý rok nepotkáš, tak stejně všechno zapomeneš a začínáš znovu. Papíry jsem dostal 28. 3. 1980 a vlastní auto jsem měl od 1. 5., do nástupu na vojnu příští jaro jsem najel 27 000 km, jezdil jsem bez ohledu na počasí, tehdy nebyl takový provoz a tak jsem kolikrát na nějaké vedlejší silnici za celý půlden potkal 4 auta. Zajímavé bylo, že mi od začátku nějak vyhovovala jízda na sněhu a dodnes si celkem se sněhem rozumím.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i n
Datum: 9.01.2004, 23:22
Od: Jan

Jeste k prumeru 30km/h- pro me uz je to hodne velka rychlost a podarilo se mi ho dosahnout jen parkrat pri dobrem pocasi a asi jen na 40km trase a jeli jsme 2lidi. Vetsinou se clovek pohybuje kolem prumeru 25km/h. A nesmejte se mi.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazor
Datum: 9.01.2004, 23:14
Od: Jan

Uz nemuzu koukat na Petrovy dotazy. Na kole neni zadny problem najet 55km za den. Jsem normalni clovek(zadny sportovec) a pres prazdniny jezdim sam kazdy druhy den 100 az 150 km-za prazdniny to da 3 az 4tis km. Neni to zadny sportovni vykon, jedna se vetsinou o ctyr az sesti hodinovy vylet na obycejnem favoritu(jednou jsem jel 120km na horskym kole>Buh chran takove odvazlivce). Pokud neprekonavas velky vyskovy rozdil a nejedes zrovna na skladacce, tak je jizda na kole snadna a rychla. Prumerna rychlost lemry v rovinatem terenu je 20km/h, kdyz na to slapnes jedes 25 km/h a kdyz se chces tvarit jako nekdo rychlejsi, tak budes mit prumer tricet, ale za tu fusku to nestoji(dokud to clovek nezkusi, tak neuveri, kolik energie je treba na to, aby zvysil prumer o 5 km/h, taky to nemuzes kalit, kdyz te ceka dlouha cesta). Protoze jezdim jenom pres prazdniny, tak je treba pred prazdninama zacit zlehka, ale behem tydne najednou clovek zjisti, ze 100km neni problem. Ja vim, ze cisla co jsem tu uved jsou pro sportovce smesny a mel bych se stydet, ale soucasne se smeju, kdyz v nejakem casopise(prevazne pro zeny) doporucuji sportuchtivemu jednotlivci kolo za 50tis.Kc, kombinezu za 10ti.Kc atd. a pak mu reknou, ze je vhodne pouzivat lehci prevody, protoze jinak by se moc unavil :-) a zacit s trati do 20ti km. Podle toho casopisu by byl kazdej strejc co rano jede na kole do prace vrcholovy sportovec. Pokud nekdo jezdi zavodne a ve skupine, tak se domnivam, ze 20tis km za rok neni zadny problem. A tomu kdo si chce poridit na radu zenskeho casopisu kolo za 50 tacu a zacit sportovat doporucuju si na stareho favorita koupit obyc klipsny za 100kc a hned pozna, ze se jede o 50% lepe a zjisti, ze strci do kapsy i blondynu na kole za 50tacu (z casopisu :-). Na to jsem prisel asi pred 6ti lety, kdyz me v kopci predjel nejakej strejc na kole znacky Premier s trikoleckem a ja sedel na vypujcenym horskym kole s 28 prevody a bylo mi to k ho..u. (Protoze jsem ale hodne jesitnej tak jsem to kolo hodil na zada, vzal jsem to pres les a na kopci jsem byl stejne driv :-)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 9.01.2004, 19:21
Od: Petr

Pane Čech, podle Vás tedy každý kdo není zkušený nemá jezdit v zimě? Jak teda má nezkušený získat zkušenosti? A jak jste zkušenosti získal Vy?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 9.01.2004, 19:15
Od: Petr

2 Pavel K.: Jediná jistota v životě je smrt. Zní to strašně, ale je to tak. Takže pod pojmem "bezpečná jízda" si já představuju jízdu, do které by musela zasáhnout "vyšší moc" aby se něco stalo, pod pojmem "relativně bezpečná jízda" si vybavím jednoho známého, jemuž bych na řízení vytkl hodně věcí, ale jezdí líp než průměr. A "nebezpečná jízda"? Zažil jsem jen jednou, opravdu jsem měl strach, hledal jsem bezpečnostní pásy (marně), brzdil jsem očima (to už tak marné nebylo) a byl jsem rád když jsem konečně vystoupil. Ad začátečník vs zkušený, viz má odpověď pro p. Čecha. Nevím, kolik mám v autě najeto, ale těch 10tkm pro naučení se couvat a ovládat páčky už mám za sebou. A ještě jedna maličkost, v jakém věku jste vy zkušení dělali řidičák?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 9.01.2004, 19:12
Od: Petr

Pane Čechu, 20000 ročně? Vážně? To znamená průmerně 55km denně. Jste si tím údajem jistý? Já jezdím na kole kdykoliv mám čas a když je pěkně tak i když nemám čas, osobně znám jen jediného člověka, který je rychlejší než já (možná proto, že má 3x lehčí kolo), a stejně nemám za rok ani desetinu Vaší vzdálenosti. Ne podle deníku, ale podle tachometru, který je hodně přesný. Mimochodem, jakou jste míval průměrnou rychlost? Nikdo mi zatím nebyl schopen říct přesný údaj, abych se s ním mohl srovnat. --- Podle toho, co jste odpověděl, jsem asi ještě nepotkal zkušeného řidiče. Na rovince jedou majitelé lepších aut rychleji, ale jakmile vjedu do známých zatáček, tak mi nestačí. Často mě na rovince předjedou a za zatáčkou jsem pár metrů za nimi s nohou na brzdě. Takové jsou mé zkušenosti. No, aspoň v něčem se shodnem, ani ti riskantně předjíždějící nejsou ti zkušení. Spíše jsou to děti štěstěny, pokaždé když mě takhle někdo předjíždí, vždy mu to vyjde. Vážím si řidičů, kteří se dokáží kontrolovat a těch pár kilometrů v méně přehledných úsecích za starou škůdkou plížící se jen 90kmph přežijí. Stejně tak si vážím řidičů, kteří se nechají předjet starším a "slabším" autem.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 9.01.2004, 18:47
Od: Jiří Čech

Mluvíme o zkušených a nezkušených. Kdo najíždí za rok pouze 5 000 km, by si měl být vědom toho, že toho skutečně moc neumí a podle toho jezdit, nebo v soušasných zimních podmínkách s hromadou sněhu a náledí nejzdit vůbec (jak to dělá zcela správně můj tchán, který si je vědom toho, že toho moc za volantem neumí).


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 9.01.2004, 11:18
Od: Pavel K.

2 Sechoun: Tady nekdo mluvil o póvlu??? :)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 9.01.2004, 6:51
Od: Sechoun

Takže kdo jezdí okolo 5 tis. ročně je póvl? Když víc jezdit nepotřebuju, mám jezdit cvičně, abych překročil stanovený limit? Když mi to někdo zaplatí, rád pojedu svých 10 km do práce třeba 3x.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 8.01.2004, 16:01
Od: Pavel K.

2 Petr: Slovni spojeni "relativne bezpecna" pisu proto, ze za volantem zadna absolutni jistota neexistuje ani pri "pomale" jizde. Na oplatku zase podepisuju Jirkova slova o zacatecnikovi na duverne zname trati a zkusenem soferovi na trati, kterou jede poprve :) A muzu se zeptat kolik km v Tvem pripede staci na zbaveni se pocitu beginnera? :o)


RE: RE: Prevodovka
Datum: 8.01.2004, 9:11
Od: Juro

Prave to som chcel vediet, ci niekde nie je pouzity vacsi srob a ja by som urobil novy zavit s novym rozmerom. Stary zavit je uplne zniceny, teraz to tam mam narvane a tesni to silikon, ale nie je to 100%-ne.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 8.01.2004, 7:04
Od: Jiří Čech

131 000 km mohu doložit tréninkovými deníky (prakticky 20 000 ročně), zbytek střízlivě odhaduji podle doby, kterou jsem se potácel na kole po silnici a počtu opotřebených galusek. --- Zkušenosti jsou o tom, jak dokážeš projet neznámý úsek silnice. Nacvičit si jednu trasu není velké umění, ovšem vlastní zkušenost je taková, že začátečník i tuto trasu neprojede rychleji, než člověk s mnohaletými zkušenostmi. Právě o tom mluvím v dalším pokračování Aktivní bezpečnosti. Předjíždění v nepřehledných úsecích není o zkušenostech, to je o blbcích.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 8.01.2004, 0:29
Od: Petr

Termin nedotacivy smyk jsem si nevymyslel, nekde jsem to cetl. Ale pochopil jste presne, co tim myslim. Vy jej sice nikomu neprejete, ja take, ale je to marne, u vsech novych aut se vsim vpredu predek uklouzne drive nez zadek. Uz ted mi je jasne, ze nekdo me bude presvedcovat ze nemam pravdu, tak do toho. Najet na kole 150000? Vazne? Nemel jste nahodou na tachometru tzv. turbo? Cyklistika je dnes adrenalinovym sportem, to mohu potvrdit, obcas jde o kejhak. Ale kdyz me to tak bavi? Opet upozornuji, ze jsem nesrovnaval jizdu na kole s jizdou v aute. Jak premyslim o tech zkusenostech, ridici, kteri predjizdeji v naprosto neprehlednem useku maji asi taky zkusenosti - predem vi, ze v protismeru nebude auto. To ja neumim :-/ A doufam, ze nikdy umet nebudu. Podle toho, jak mluvite o zkusenostech to vypada, ze byste bezpecneji a rychleji nez ja projel trat, na ktere ja znam kazdy kaminek a Vy ji neznate vubec. Hmm, neverim.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 8.01.2004, 0:06
Od: Petr

5000 za rok? To se tedy pred Vami sklanim. Jak jsem jiz psal, nesrovnavam jizdu na kole a autem, sam souhlasite, ze se zkusenosti z provozu hodi. Ja jsem diky tomu v autoskole nemel problemy ani se znackami, coz mi umoznilo drive si zvyknout na rizeni auta. Jako beginner se uz necitim a pevne doufam, ze ten karambol, ktery mi predpovidate, nikdy nebude. Mi kolegove do mne nerypou ani kdyz jedu "jak s hnojem", ale ostatnim ucastnikum provozu vzdycky strasne vadi, ze v obci jedu JEN 60kmph apod. Samozrejme Vam preji, at Vas Vase databaze nezklame, mne uz parkrat zklamala, takze spoleham jen na to, co vidim. Asi jsem zabednenejsi nez Vy :-( Slovni spojeni "relativne bezpecna" se mi nelibi, znamena to, ze radsi trochu riskujete, jen abyste jel plynule?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 8.01.2004, 0:06
Od: Petr

5000 za rok? To se tedy pred Vami sklanim. Jak jsem jiz psal, nesrovnavam jizdu na kole a autem, sam souhlasite, ze se zkusenosti z provozu hodi. Ja jsem diky tomu v autoskole nemel problemy ani se znackami, coz mi umoznilo drive si zvyknout na rizeni auta. Jako beginner se uz necitim a pevne doufam, ze ten karambol, ktery mi predpovidate, nikdy nebude. Mi kolegove do mne nerypou ani kdyz jedu "jak s hnojem", ale ostatnim ucastnikum provozu vzdycky strasne vadi, ze v obci jedu JEN 60kmph apod. Samozrejme Vam preji, at Vas Vase databaze nezklame, mne uz parkrat zklamala, takze spoleham jen na to, co vidim. Asi jsem zabednenejsi nez Vy :-( Slovni spojeni "relativne bezpecna" se mi nelibi, znamena to, ze radsi trochu riskujete, jen abyste jel plynule?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 7.01.2004, 19:27
Od: Jiří Čech

Zajímalo by mne, co to je nedotáčivý smyk - podle všeho jde o smyk předních kol, který nikomu nepřeji zažít. Na kole jsem najel hodně přes 150 000 km, kdysi jsem byl aktivním cyklistou a tak jsem se na silnici také cítil jako doma, Ale to nejezdilo tolik aut a také zakomplexovaných blbů v silných autech bylo velmi poskrovnu. Dnes na kolo radši nesedám a mám velký soucit s těmi, kdo si na to troufnou. Souhlasím bez výhrad s ticem, že rozdíl mezi jízdou na kole a jízdou autem je propastný. Jak poznám, že mohu touto zatáčkou projet takovou rychlostí? To je právě o těch zkušenostech, které získáš až po mnoha desítkách tisíc kilometrů za volantem.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 7.01.2004, 19:19
Od: Pavel K.

"Zajimalo by mne, jak vite, jakou rychlosti muzete najet do zatacky, kde jste v zivote nejel?" ....................To sice s jistotou nevi nikdo, ale po projeti radove desitek tisic zatacek uz se i v mozku takovych zabednencu, jako ja, vytvori jakasi databaze, diky ktere lze odhadnou i neznamou zatacku natolik, ze moje jizda bude v neznamem terenu PLYNULA a relativne bezpecna :)


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 7.01.2004, 18:58
Od: Pavel K.

OK. Taky jsem, dnes uz bohuzel byvaly, cyklista (zadnej extrem cca 5000km/rok). Praxe ziskana za riditkama se v autoskole docela hodila. A protoze muj silnicni specialek na me dosud smutne a vycitave cuci v mem pokoji, tak ani stavajici cyklisty do skarp nesetreluju, protoze Tebou popisovane pocity si jeste zive pamatuju. Nicmene od svych prvnich ridicskych krucku jsem pocitoval, ze mezi rizenim auta a jizdou na kole je dosti patrny rozdil (nebe & dudy :)a zacinam od piky. Jinymi slovy, ac jsem pred tim byl na silnici "jako doma", za volantem jsem se povazoval, nebojim se to priznat, jako beginer i po nekolika desitkach kkm. Pak vetsinou nasleduje obdobi 100kkm+, kdy je clovek presvedcen o svych nespornych ridicskych kvalitach natolik, ze obvykle nasleduje mensi karambol :) No a ted po letech, kdyz jedeme nekam s mladsim kolegou skodofkarem-rapidistou (nastupujici generace "zavodniku"), obcas si vyslechnu narazky o "pantatech s platama vajec za zadnim sklem" ci "jizde s hnojem" :o) Tak takhle jsem na stary kolena dopad'! :o))


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 7.01.2004, 18:36
Od: Petr

Taky be me zajimalo, kdy maji svitit cyklisti, v zimnim case asi vzdy? Pres zimu na kole nejezdim, takze svitim jen pri snizene viditelnosti. Cyklisty bez svetel, kteri nemaji ani odrazku bych nakopal, taky jsem jich par potkal. Ja osobne mam kolo dle predpisu a dve zadni svetla. Nesrovnavam jizdni vlastnosti kola a auta. Podle mne je nejvetsi vyhoda nedotaciveho smyku ta, ze amater nedostane pri panice auto do hodin. Nekdy je cyklistovi na nic ukazovat zmenu smeru i 50m predem, taky ridici aut se nekdy chovaji jako volove. Kazdy cyklista vi, ze na koleje jedine kolmo, neni co dodat. Cemu rikate "mezni vlastnosti auta"? Zajimalo by mne, jak vite, jakou rychlosti muzete najet do zatacky, kde jste v zivote nejel? Radsi byt opatrny nez v lese.


RE: Prevodovka
Datum: 7.01.2004, 14:42
Od: Peter

Zhotovit vacsiu srubu a zavitnikom vyrezat novy zavit. Pri malom poskodeni, ked je mozne zasrubovat zatku bez podlozky pouzit povodnu zatku bez podlozky a utesnit to silikonom.


RE: Prevodovka
Datum: 7.01.2004, 13:41
Od: Rs

ja bych dal vetsi zavit + vlozka


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 7.01.2004, 12:23
Od: Rs

Taky se pridam: Jako ridic auta mam povinnost v zime svitit, jako motorkar vzdy a jako cyklista CO? (Vcera rano jsem potkal jednoho, co je na asfaltu doma, skoro jsem ho nevidel :-) Jizdni vlastnosti kola a auta bych moc nesrovnaval, o "vyhodach" nedotaciveho smyku, zvlaste pod plynem) si myslim sve (co se sanemi, kdyz clovek nemuze zatacet brzdenim nohou :-) Krom toho o cyklistech ve velkych mestech si myslim sve (dycha to zplodiny z aut-ja mam aspon uhlikovy filtr, je to nebezpecne sobe i ostatnim - koleje a vymoly, ukazuje to podle moznosti, nikoliv vsak adekvatne rychlosti ostatnich - k cemu je mrtvemu cyklistovi, ze ukaze mavnutim 1 sec pred odbocenim, ze to udela ... ap.) Znam jednoho vyleceneho mestskeho cyklistu, co po najezdu do koleji a pobytu v urazovce hezky vyveze na auticku kolo za mesto a jde se projet ... 10 tis. km staci tak k tomu, aby si clovek zazil pouzivani vsech pacek a pedalu v aute, nikoliv mezni vlastnosti auta (pocitano na bezny provoz, nikoliv okruh), Nejlepsi jsou Ti, co najedou do 5 tis za rok a pouze kdyz je teplo ... Nelogicnosti jizdy ohrozuji predevsim ostatni: pred zatackou, ktera je s rezervou na 120 si "opatrne" pribrzdi na 60 ...


Prevodovka
Datum: 7.01.2004, 11:57
Od: Juro

Zdravim, viem, ze sa pytam od veci, ale potrebujem radu. Na prevodovke mam poskodeny zavit vypustacieho srobu, preto sa pytam, ako by ste mi poradili to opravit. Ci me nieco vacsi srob, ktory by sa tam dal pouzit, alebo nieco ine. Dakujem za radu. Juro


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 6.01.2004, 22:28
Od: Petr

Podobnou reakci jsem očekával. Vysvětlení je prosté, jsem nejen řidič, ale i cyklista. Možná bude někdo namítat, že cyklista najede málo aby mohl něco takového říct, ale kdo jezdí na kole více, určitě bude souhlasit. A když jsme v diskusi o bezpečnosti, řidiče, který nikdy na kole nejel poznáte snadno, cyklisty při předjíždění "šimrá" pravým zrcátkem. Takovým bych přál zažít stejnou situaci z pohledu cyklisty.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 6.01.2004, 20:31
Od: Pája

Anebo je na cestě jako doma poslední týden... každý nějak začínal... A lepší se zeptat... od toho jsou fóra ne?


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 6.01.2004, 15:06
Od: Jiří Čech

Třeba má doma na zemi asfalt...


RE: RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 6.01.2004, 14:23
Od: Pavel K.

"Autem jsem opravdu moc nenajel, ale na cestě jsem jako doma."...........Nerika se tomu protimluv? :o)


RE: RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 5.01.2004, 22:29
Od: Petr

Nejlepší náměty k focení zmizí stejně rychle, jak se objeví. Takže snaha o zmenšení přetáčivosti auta osazením zadních kol lepšími pneu je zbytečná? Já bych rád měl na všech kolech stejné pneu, ale když jsem měnil 2. pár kol, nikde už ty "lepší" pneumatiky neměli (a aby to nebylo málo, všechny pneu zdražily). Autem jsem opravdu moc nenajel, ale na cestě jsem jako doma.


RE: RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 4.01.2004, 20:08
Od: Jiří Čech

Auto jelo, já také a tak to nebylo jak vyfotografovat. Ovšem nádherný to pohled... Zkušenosti za volantem jsou nejen o potkávání blbů, ale také o zvládání všech možných i nemožných překvapení, které se mohou na silnici vyskytnout. O tom bude částečně i druhá část Aktivní bezpečnosti. Pneumatiky mají být na všech kolech stejné, kdysi se povolovala kombinace vzadu radiálních a vpředu diagonálních pneu, ale to bylo z důvodu nedostatku pneumatik na trhu, dnes je všeho dost a tak není důvod k nevhodným experimentům. Přední kola vedou a hlavně brzdí, lepší je smyk zadních, než předních kol. Je vidět, že jsi toho najezdil ještě hodně málo a zkušenostmi také neoplýváš.


RE: RE: Dotazy i nazory...
Datum: 4.01.2004, 18:25
Od: Petr

Díky za odpovědi. Nevím, z čeho usuzujete že jsem netrpělivý, spíše jsem zvědavý. Co se týče toho plného rejdu, chyba bude určitě v jiném počtu otáček volantu, protože maticové/šnekové řízení má jen 2,5 otáček, což je proti Felicii s 3,7 resp. eMko s 3,8 rozdíl. Manévrování s užovkou se mi zdá mnohem lepší. Osazení zadní nápravy lepšími pneu (na Š120) se mi zdálo správné kvůli tomu, aby zadek (nejen) při aqaplanningu držel více a nedošlo k hodinám, myslím, že je jednodušší přestát nedotáčivý smyk než přetáčivý. Ale nedotáčivý smyk jsem zažil jen s Felicií, tak nevím. Po kolika tkm je vhodné nechat kola znova vyvážit? Co se týče svícení, tak Vaše tvrzení "svítící auto o sobě jasně říká, že jede" bych opravil na "svítící auto o sobě jasně říká, že jede hodně rychle, kliďte se z cesty". Takové jsou mé zkušenosti. U aut svítících jen mlhovkama to platí dvojnásob. Mlhovka místo třetího brzdového světla vypadá hrozně, proto jsem zvolil cestu vlastní výroby. Ohledně červené barvy, za červenou považuji například původní barvu zadních světel škodovek řady 105/120. O barvě světel některých žigulů, fiatů, olcitů apod. se není třeba bavit, nelze rozpoznat jestli to jsou koncovky nebo zpátečková světla, blinkry jsou často bílé atd. To je jasná chyba materiálu, jiná mnohem starší auta mají barvu stále stejnou. Takové auto nemá na cestě co dělat. A právě taková světla mi připomíná odstín, který má Octavia. 10000 nestačí ani na naučení couvání do garáže? Na tom asi něco bude, do garáže necouvám :-) , ale jinak parkuju jedině couváním. Zkušenosti opravdu nejsou o potkávání blbů, to jsem naznačil už minule. Nedostatek zkušeností lze nahradit vetší opatrností, například když nevím, jak rychle můžu projet zatáčku, tak jedu pomalu, když nevím, jestli stihnu vjet do křižovatky, tak počkám na další a delší mezeru mezi auty apod. Ale ať je člověk jakkoliv opatrný, blb ho vždy dokáže překvapit, přestože postupem času získává odolnost proti "klasickým akcím" blbů, jako například předjíždění po odstavném pruhu, předjíždění po odbočovacím pruhu, myšky mezi auty v koloně, průjezdy na červenou, bezdůvodné předčasné zařazení se po předjíždění, předjíždění před horizontem nebo v zatáčce apod., však to znáte. Těmi spoilery, o kterých jsem se zmínil minule jsem nemyslel takový "nádherný" spoiler jaký jste viděl ani ta "křídla", která jsou na jinak pěkném eRku naopak (vzduch tlačí dolů) nebo přední "spoilery" na vozech Lada (které pak vypadají jako lokomotivy), ale spoilery, které jsou vidět na závodních vozech, kde velikost, tvar a umístění dává tušit, že tam nejsou ze srandy. Také spoilery (křídla) na některých sportovních vozech jsou určitě nejen pro parádu. Škoda, že jste to "nádherné" křídlo nevyfotil, rád bych se taky pobavil, takovou senzaci jsem asi ještě neviděl.


RE: RE: vanoce
Datum: 29.12.2003, 7:53
Od: Rs

Pozde ale prece, spokojeny a uspesny Novy rok


RE: RE: RE: RE: RE: RE: re delena strava
Datum: 28.12.2003, 22:20
Od: Petr

Potrebovali by proplesk ti nasi zakonodarci... Nejmene 2x denne.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: re delena strava
Datum: 28.12.2003, 8:31
Od: Jiří Čech

Něco jsem připsal k článku Akumulátor.


RE: RE: RE: RE: RE: re delena strava
Datum: 28.12.2003, 7:46
Od: Jiří Čech

Špidla vám popřál také, ale zvýšením daní z paliv... pak se diví, že ho nikdo nemá rád...


RE: RE: RE: RE: re delena strava
Datum: 27.12.2003, 22:38
Od: Pavel

A k tem tisicum mil bez nehod jsi nam zapomel poprat i tisice galonu (samozrejme tech 3.78litrovych a ne UK 4.55litrovych) kvalitniho paliva :-}}} Jinak se take pridavam k prani vseho nej nejen do noveho roku.


RE: vanoce
Datum: 24.12.2003, 20:31
Od: Jiří Čech

Hele, volové, hlavně nechte na Silvestra auta doma, nerad bych někoho z vás po Novém roku postrádal... Jinak všechno nejlepší a takové ty kecy, však to znáte.


vanoce
Datum: 24.12.2003, 18:34
Od: kachnis

Vesely Vanoce fsem skodofkam i majitelum....


vanoce
Datum: 24.12.2003, 18:34
Od: kachnis

Vesely Vanoce fsem skodofkam i majitelum....


RE: RE: RE: re delena strava
Datum: 24.12.2003, 11:34
Od: Pája

Přeji Vám všem tady Veselé Vánoce a úspěšný Nový rok 2004, hodně zdraví, štěstí a tisíce mil bez nehod. I.P.


RE: RE: re delena strava
Datum: 23.12.2003, 23:26
Od: pavel boural

po osmém


RE: re delena strava
Datum: 23.12.2003, 22:21
Od: Jiří Čech

To jsi vypotil po pátém, nebo šestém pivu?


re delena strava
Datum: 23.12.2003, 21:37
Od: pavel boural

jsem odbornik na stravovani a jiz jsem o tomto tematu vydal nekolik svych publikaci.Vlastni myslenka delene stravy je holy nesmysl, nebot mychanim ruznych druhu jidel se vytvareji rozmanite dihidrotrichloritany a tetrapentonanometany, ktere se daji ziskat jen heptostatickymi a ponularnimi reakcemi, ktere vznikaji puze michanim techto ruznych jidel.to ze je clovek unaven, znamena, ze jeho orgasmus reaguje podrazdene na heptotaticke vyfykundovani danych kyselin a aminokyselin.receno pro lajka :dete do prdea s takovejma kokotinama.


re delena strava
Datum: 23.12.2003, 21:36
Od: pavel boural

jsem odbornik na stravovani a jiz jsem o tomto tematu vydal nekolik svych publikaci.Vlastni myslenka delene stravy je holy nesmysl, nebot mychanim ruznych druhu jidel se vytvareji rozmanite dihidrotrichloritany a tetrapentonanometany, ktere se daji ziskat jen heptostatickymi a ponularnimi reakcemi, ktere vznikaji puze michanim techto ruznych jidel.to ze je clovek unaven, znamena, ze jeho orgasmus reaguje podrazdene na heptotaticke vyfykundovani danych kyselin a aminokyselin.receno pro lajka :dete do prdea s takovejma kokotinama.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 23.12.2003, 8:50
Od: Rs

No, v principu muze obsahovat kofein a latky s podobnym ucinkem, nejakou formu glukozy (ale v tomto objemu to nema fyziologicky ucinek). Zjednodusene je to Red-Bull v tabletach. Piracetam a efedrin tam nehledej, nekoupil by jsi to bez predpisu. Tj. efekt stejny jako kafe, jenom jinak rozlozeny v case a z toho plynouci riziko neodhadnuti davky => vyrazne vetsi down ucinek nez u kafe, vysoke riziko vycerpani organizmu. Pri pouziti takovych veci musis vedet, jake jsou Tve fyziologicke limity, davku prispusobit + voda + cukr (=sladka limonada) a stejne se musis hlidat, jakmile jdes dolu, okamzite to zapichnout a dat saltrpaku nekomu jinemu. No a ukaz mi nekoho, kdo to udela :-(( Jinak pri pravidelnem pouzivani pocitej s zaludecnimi potizemi (vredy ap.), riziko pro kardiaky, vysoka zatez pro ledviny (vodu), migrenu to zhorsi a kombinovat s analgetiky je zhovadilost ap. ...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 22.12.2003, 13:40
Od: impact

taky se pry prodavaj nejaky pilulky pro ridice kamionu, po kterejch je clovek dlouho hyperaktivni a i jejich dojezd je celkem klidny, ale pry maji dost zajimave vedlejsi ucinky...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 22.12.2003, 8:41
Od: Rs

Lidi, prestante se dohadovat o ucincich jednotlivych dietetickych postupu. Lehke a rozumne jidlo s doplnovanim cukru a tekutin je na JAKOUKOLIV jizdu, zvlaste delsi urcite lepsi nez vepro-knedlo-zelo, nedej boze zalite pivkem. Jestli se budete dohadovat dal, jsem schopen Vas obstastnit stohami clanku, knizek, ktere se tim zabyvaji, aby jste dosli k zaveru, ze pravdu mate oba, nebo taky ani jeden.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 20.12.2003, 12:19
Od: Root

Paja> Ale Renault prece dela i kamiony a autobusy ;-) Krome toho vyse uvedena velkoprostorova auta se obvykle stavi na podvozcich mensich modelu, nez jsou ty nejvyssi typy. Ne, z produkce spolecnosti Renault vlastnim model R25 Baccara, tj. 2.9 V6, automat, sesle v kuzi s elektrikou (a pametma), mluvicim pocitacem atd. Z produkce spolecnosti Peugeot vlastnim zase model 605 2.5 SVDT s temer totoznou urovni vybavy (az na ten automat, take pocitac v tomhle aute mluvit nastesti neumi). Jeste nemam nic od Citroenu a zatim to ani neplanuju. Na dodavky nejak nejsem, tedy C8 i P806 se mi zhnusily ve chvili, kdy jsem videl tu minipristrojovku uprostred. Pokud by to uvnitr vypadalo jako v aute, tak proc ne...


RE: Dotazy i nazory...
Datum: 19.12.2003, 22:37
Od: Jiří Čech

Na mnoho Tvých otázek jsem chtěl odpovědět v dalších článcích, ovšem jak je vidět, jsi dost netrpělivý a tak aspoň heslovitě: vůle byla za mých mladých let předepsaná do 5°, čím menší vůle, tím lépe, i když to technickou projde, není od věci vůli vymezit. Pokud nastane u maticového řízení, je možné zkusit přitáhnout matici, ale většinou bývá přidřená a tak přitažení v určitých polohách znehybní řízení. U hřebenu to jde lépe, ovšem zde se stává, že se roztrhne manžeta a do řízení se dostane prach, který udělá s olejem, který navíc z velké části vyteče, brusnou pastu a je to na vyhození. Felda má 3,7 otáček, eMko 3,8 – chyba byla asi v něčem úplně jiném. Přestavba brzd na výkonnější má smysl vždy, většinou se významněji projeví při plně zatíženém autě. Ovšem správně spočítat nové řešení každý neumí a tak může dojít k rozhození brzdných vlastností. Nejlépe je udržovat sériové brzdy v bezvadném stavu. Nízkoprofilové pneumatiky s extrémním profilem méně pruží a tak pérování ztvrdne, uložení je více namáháno. Do profilu 60 celkem o nic nejde, ale při takových 35 už je to o zdraví. Každopádně změna profilového čísla narušuje kinematiku vedení kola. Vyvážení pneumatik – provozem se pneu opotřebuje nerovnoměrně z důvodu provozních (brzdění a rozjíždění) a také z technologických, ne vždy je pneumatika vyrobena v ideálním složení všeho se vším. Otáčet kolem na šroubech postrádá smysl, lépe nechat občas vyvážit. Na předních pneu by měl být vždy lepší vzorek, stopa vytvořená předními koly totiž odlehčuje zadním – platí to ale pouze při jízdě rovně a pokud není velký rozdíl mezi rozchodem předních a zadních kol. V zatáčce jedou kola zadní nápravy po jiné dráze, než přední – podívej se někdy na stopy na sněhu. Rozdíl ve vyšších rychlostech a tedy větších poloměrech zatáček není sice velký, ale kolikrát i to stačí. Ztmavená okna jsou povolena pouze na tak „černo“, jak je to při originále z fabriky, tedy nic moc. Jakákoli dodatečná fólie na oknech přesahuje povolené hodnoty, zrcadlové typy nesmí být na předním a předních oknech dveří. Do auta musí být vidět, abych se mohl aspoň vizuálně kontaktovat s řidičem (nejsme v USA, kde je to trochu o něčem jiném). Je zbytečné o tom diskutovat, předpis mluví jasně. CZ na zadním skle být může, ale v rohu a ne uprostřed okna. CZ musí mít předepsaný tvar a velikost (110x190 mm), cokoliv menšího a s reklamními obrázky nebo nápisy je na pokutu. Svícení jsi nepochopil – až budeš starší, nebudeš tak dobře rozeznávat na dálku a svítící auto o sobě jasně říká, že jede a neparkuje. Já mám také bílé auto a světla jsou vidět velmi dobře, dálkové tuplem. Ovšem problém je zrovna v tom, pod jakých úhlem svítí sluníčko a pod jakým se zrovna díváme. Třetí brzdové světlo může být například mlhovka, nebo cokoliv, co má atest a je červené. Speciální světlo pro 742 neexistuje. Samodomo LED není schválené, záleží na policajtech co na to řeknou. Octavie má světla v pořádku, odstín vyhovuje předpisu, záleží jen na tom, co považuješ za červenou. Podívej se na starého žigula nebo Oltcita a potom teprve mluv o červené barvě. To, že se někdo nenaučí řídit nikdy, to souhlasím (takových je na silnicích celkem dost), ale 10 000 km stačí tak na to, abys se naučil rozjíždět a startovat, ale zkušeností za tak málo kilometrů budeš mít velmi málo. Je sice pravdou, že existují jedinci s velkým talentem (Schumacher, Walter Röhl, Senna…), ale běžnému člověku 10 000 km nestačí ani na to, aby se naučil pořádně couvat do garáže. Zkušenosti nejsou o potkávání blbů, ale o tom, co všechno Tě může na silnici potkat a jestli jsi připravený to správně vyřešit. Nadměrný hluk v autě zvyšuje únavu a každopádně Tě nepřinutí být čilý. Spoilery by sice měly cosi dělat, ale dokud je neofoukneš v tunelu nebo neprovedeš zkoušky a měření, tak nevěř tomu, že něco spoilery zlepší. Zrovna minulý týden jsem viděl „nádherný“ spoiler na zelené užovce (snad s plzeňskou SPZ), kde měl zadní křídlo bez jakékoli snahy o úpravu hran svařenou z 20 mm desek PE černé barvy a přišroubovaný ke kapotě. Takovou krásu už snad v životě neuvidím.


RE: RE: RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 19.12.2003, 18:23
Od: Jiří Čech

Jen tak pro zajímavost - dělená strava obsahuje maso, pouze ho nekombinuje v jednom jídle se škroby. Znovu opakuji, že nejde o dietu, ale o způsob stravování, nic totiž člověk nevynechává. MUDr. Doležal tvrdí, že existuje 9 somatických typů od absolutních vegetariánů až po těžké masožravce. Na světě je z náboženských důvodů okolo 1 miliardy vegetariánů a a jak vidět, nějak žijí a dožívají se často vysokého věku. Můj druhý syn (třetí třída) je přirozený vegetarián (kojen byl 38 měsíců a potom byl "uťat", protože žena nastupovala do práce), maso sice občas sní, ale jen nepatrné množství (a takových lidí znám více). Nemocnost hluboce pod průměrem, váha a výška v průměru třídy. O masu a mléku se asi nedomluvíme jinak než kladivem, já plně souhlasím s výsledky práce MUDr. Doležala, protože jeho vývody jsem si na sobě ověřil a kupodivu fungovaly. S tuky naprosto souhlasím, bez tuku člověk dlouho nevydrží, případně se z něj stane anorektik (viz mnoho modelek). Pro mne není problém si namazat chleba sádlem, případně něčím jiným mastným. Dělená strava je známá velmi dlouho, správně - nevymyslel ji žádný doktor, protože ti mají klapky na očích a uších (několik světlých výjimek vyloučili velmi rychle z lékařské komory, aby jim např. homeopatikou nevyléčili všechny pacienty). Já osobně snesu tak maximálně zubaře a v případech úrazů chirurga, ovšem i to s rezervou - po úraze v dětství mám dodnes vykloubenou ruku. Dělená strava je ten nejlepší způsob, jak většina populace může řešit problém z únavou při jízdě, kromě toho se organizmus vyčistí a upraví se hmotnost. Aminokyseliny - z těch asi 26 (číslo si přesně nepamatuji, možná jich je méně) si jich pouze 8 neumí vyrobit tělo samo, těchto 8 aminokyselin obsahuje například mrkev. V další zelenině a obilovinách by se zkompletovaly také. Jenže člověk si na maso zvykl a tak je organizmus líný si je vytvářet sám, proto je mnoho problémů při prudkém přechodu z normální stravy na vegetariánskou nebo vegánskou. Také některé somatické typy, hlavně ty, které jsou vhodné pro těžkou fyzickou práci a tuto vykonávají, se bez masa docela dobře neobejdou. Já nikomu nevnucuji vegetariánství, pouze doporučuji stravu dělenou - jezte všechno, ale něco omezte, něco (uzeniny a mléko, Coca Colu atd.) vynechte a hlavně to neplácejte dohromady. Někdy v úterý 16. 12. byl na I. programu ČT v 17.00 h pořad o dělené stravě, jenže bohužel jsem přijel až v 17.30 h a pořad jsem neviděl. Údajně se zde dělená strava nezatracovala, ale vysvětlovaly se tam její účinky. Bohužel u tohoto pořadu není značeno opakování. Každopádně by nebyly informace o stravě k zahození, ale je třeba psát populární formou, protože někdy není rozumět odborným medicínským výrazům.


RE: RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 19.12.2003, 15:50
Od: Medick

Rád Vám připravím odborný výklad na téma stravování a škodovky. Bohužel začínám mít pocit, že nemáte příliš v lásce, když Vám někdo oponuje. Věřím, že je to pouze proto, že si některé pojmy vykládáme odlišně. (dieta a pod.) Co se týče dělené stravy: když vaše dítě bude mít sklony k obezitě, budete mu dávat dělenou stravu? I když ho tím ochuzujete o několik aminokyselin, které jinde než v mase nejsou? Co když si tímto způsobem i vy ochuzujete organizmus o důležité látky? Mimochodem, víte co se stane člověku, kterému chybí trvale tuky? Bude nesmírně chradnout, protože cholesterol tvoří 80% biomembrán v organizmu! Nemá smysl se hádat, to určitě ne, ale stejně tak nemá smysl říkat, že dělená strava je záchrana. Dělená strava má několik vhodných zásad, ale ty nevymyslel žádný učený doktor, jsou obecně známé pro všechny odborníky zabývající se stravováním. Bohužel, lidi tyto obecně platné zásady nerespektují.


Dotazy i nazory...
Datum: 18.12.2003, 23:07
Od: Petr

Článek je super, stejně jako ten o pasivní bezpečnosti. Těch pár chybiček, které zde v diskusi byly upřesněny nevadí. Mám pár dotazů, pár komentářů, seřadím je podle témat v článku. Řízení: Zajímalo by mne, jaká je přijatelná vůle řízení na obvodu volantu (Š120, šnekové /maticové/ řízení)? Pokud auto projde technickou bez problémů, má cenu snažit se vůli snížit? Co se týče otáček volantu mezi rejdy, když jsem se otáčel s půjčenou Felicií (novou) na mém oblíbeném místě, málem jsem přibral beton, Felda má asi více otáček volantu mezi rejdy. Brzdy: Četl jsem na techwebu úpravy brzd, přední na vícepístové, zadní na kotoučové apod., mají takové úpravy smysl pro nezávodní auto? Vámi zmiňované Porsche je prý nejlépe brzděné auto na této planetě, to jen pro doplnění. Jak by na takovém sjezdu dopadla Š120? Tlumiče: Jaký vliv na tlumiče a úchyty v karosérii mají pneumatiky s nižším profilem? Na mnoha obrázcích upravených aut je vidět, že mezi ráfkem a asfaltem je jen (doslova) pár centimetrů. Pneumatiky: Je normální, že se s ujetou vzdáleností zhorší vyvážení? Dá se tomu zabránit? Pomůže pravidelně otáčet kolo na šroubech (třeba jednou za 3000km o 90°)? Protektory bych si nikdy na auto nedal, viděl jsem jich pár a stačilo mi to (vzorek odpadal, tvořily se bubliny apod.). Aquaplaning: Jak se chovají zadní kola v rovném směru, pomůže jim stopa vytvořená předními koly? Měly by na zadních kolech být lepší pneu (lepší vzor, vyšší dezén)? Jsou lepší pneumatiky s více podélnými drážkami? Rozhled z vozidla: U Felicie mi vadí levý sloupek, je zrovna tam, kde potřebuju vidět ve většině zatáček i na křižovatkách (možná taky proto jezdím radši Š120). Jak je to s nálepkami na okně označující stát? Nezmínil jste se o silně ztmavených sklech, jsou povolená? Osvětlení vozidla: Mám udělané vlastní 3. brzdové světlo (s LED, rychleji se to rozsvítí), homologované na Š120 jsem nikde neviděl, co mi hrozí v případě zastavení policií? Můj názor, co se týče povinného svícení, normálně by nemělo být povinné nikdy, prostě jen při snížené viditelnosti. Pokud by po cestách nejezdili blbci, tak by každý měl zapnutá světla ještě dříve, než nyní vyžaduje zákon. Taky je třeba přihlédnout k dalším podmínkám, nechápu, proč bych měl mít v létě zapnuté potkávačky, když proti mé bílé karosérii ve slunečním světle nejsou poznat ani dálkovky. Asi bych si měl pořídit 4x 180W a dva další alternátory? ;-) Dalším případem je jasné zimní poledne na horách, proč by mělo černé auto, které je vidět proti bílé bariéře sněhu z 5km vzdálenosti mít zapnutá světla? Tolik můj názor, v létě přes den nesvítím, v lese světla zapínám, v tunelech taky. Neházejte všechna mračítka do jednoho pytle, už jsem viděl pěkná malá mračítka, která sice kryla skla světel, ale nezasahovala do míst, kde začíná parabola. Samozřejmě, když chci originální přední světla, tak si namontuju třeba světla z Alfa-Romeo (už jsem taky někde viděl), ale jak je to pak s předpisy nevím. Debily se zatmavenými zadními (někdy i předními) světly nebo i blinkry nechápu, není to vidět ani v úplné tmě, jak taková zhovadilost může projít technickou? Navíc to design auta spíše zhorší. Podle mého názoru je nejhezčí čirá bezbarvá optika, v noci na sebe "ladiči" nejvíce upozorní jasně červeně svítícími zadními světly. Jak je možné, že nová Octavia nemá červená zadní světla, ale nějakou pochybnou světle červeno růžovou barvu? Motor: Souhlasím s Vámi, každý začátečník by se měl naučit jezdit se starým slabým autem alespoň v autoškole. Dále by bylo lepší, kdyby se v autoškole budoucí řidiči naučili jezdit rychle, já jsem rychlostí nad 80km/h ujel za celý kurz asi jen 2km. Nesouhlasím s Vaším tvrzením o "dobrém" řidiči, někomu stačí 10tkm, někdo se nenaučí řídit nikdy. A zkušenosti? Ty jsou Vám často na prd, protože i když jste zažil na cestách všechny blbce, vždycky se najde větší blb, který Vás překvapí. Únava: Myslím, že staré auto díky své potřebě stálé pozornosti a vyvíjenému hluku dává řidiči méně příležitostí na usnutí. Také záleží na počasí, pamatuju si na jeden nepovedený den, kdy bylo abnormálně hodně bouraček, byla to tuším změna tlaku. Audio: Vždy mě pobaví autorádia, která mají velké barevné displeje a všelijaké grafické blbosti, ekvalizéry, a jiné ptákoviny. Na co? Já mám staré rádio bez displeje, hraje lépe než některá nová rádia, v součinnosti s kvalitními reproduktory je výsledný zvuk přinejmenším příjemný. A situace, kdy je třeba se více soustředit řeší tlačítko pro úplné umlčení, samozřejmě jej lze najít dotykem. Vozovky: Také nechápu, jak mohou být zatáčky klopené opačně, naštěstí je jich málo. Spoilery: Vámi udávané zvýšení odporu vzduchu je určitě vpořádku, pokud se patřičně zvýšil přítlak na danou nápravu, k tomu snad takové tuningové spoilery slouží. Škodě zdar!


RE: RE: RE: RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 17.12.2003, 20:18
Od: Pája

Nejvyšší třída = největší auto. Chápu to správně? Takže Renault Traffic? :o) Nebo Espás?? ten se mi vždycky strašně líbil. Když mi byly čtyři (cca rok 85) a naši mi koupili nějakou obrázkovou knížku, byly tam takové pohlednice a mezi nima i koncept Espáce... taxem ukázal a řekl: AUTO CHCI :o))))) no ale dodneška ho nemám, protože na další stránce byla nějaká amerika a to mi prostě změnilo život :-)


RE: RE: RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 17.12.2003, 17:14
Od: Root

Ne, ja jsem spis ujetej na francouzskou produkci nejvyssi tridy ;-) Paradoxne nikoli proto, ze bych ji povazoval za nejak uzasnou, ale spis z praktickych duvodu...


RE: RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 13.12.2003, 22:36
Od: Pája

Podle těch HTML tagů v textu bych si tipnul, že občas píšeš příspěvky na www.usmotors.cz? mám recht? .o)


RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 12.12.2003, 21:39
Od: Root

<i>Paja: Taky bych se potřeboval občas projet nějakým normálním autem, abych nakonec nezapomněl jak se řadí rychlosti a mačká spojka</i><br> To mi povidejte :-( Nedavno jsem presedl zpatky do auta s manualni prevodovkou a tak nejak automaticky uz jsem tam mel zpatecka bez spojky, zato s naplno seslapnutou brzdou... Az mi toho auta bylo lito.


RE: RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 12.12.2003, 18:27
Od: Jiří Čech

Nebudeme dále rozebírat pH, protože to nikam nepovede. Dělená strava není žádnou dietou, je to způsob stravování vhodný pro lidi, kteří mají problém s udržením hmotnosti (včetně mne) a vůbec nejde o vůli, protože se až na nějaké vysloveně škodlivé potraviny jí úplně všechno, pouze se to bezhlavě nemíchá dohromady. Nikoho nenutím na dělenou stravu přejít, kdo chce, může si to vyzkoušet a podle toho se dále zachovat. U nás se problematikou stravy jako takové celkem na vysoké úrovni zabýval MUDr. Doležal, který sice nedoporučoval dělenou stravu jeko všelék na vše, ale s masem, mlékem atd. udělal dost krátký proces. Osobně jsem si na sobě dělenou stravu vyzkoušel s velkým úspěchem a až na několik nepřesností, daných překladem a americkým způsobem psaní textu, se mohu z výsledky ztotožnit. Každopádně trávení masa samostatně a v kombinaci se škroby je v žaludku rozdílné a trvá daleko déle, než při "čisté" potravině. A když tedy biologii tak dobře znáte, tak si zde můžete odborně ulevit, jistě si to zde návštěvníci webu rádi přečtou (včetně mě).


LED žárovky
Datum: 12.12.2003, 14:00
Od: Clouseau

Zdravím, nemáte náhodou někdo zkušenost s náhradou klasických žárovek prodávanými LED žárovkami? Ne že bych je dával na Felicii, ale na takové Jawce už by mohlo jít o nezanedbatelnou úsporu energie. Jenomže nemůžu nikde najít jak to svítí, všude jen příkon a nikde žádné porovnání pro blbečky - žárovce 4W odpovídá to a to provedení. Nějaké info sice je i tady ve Světlech, ale nic moc. O praktický postřeh která žárovka se nahradit dá a která raději ne (a čím ji nahradit - třeba na www.autodoplnky.cz nabízejí "žárovky" s pěti nemo devíti LEDkama a vím houby jestli to pak svítí víc nebo se jen vykryje menší úhel vyzařování) člověk nezavaadí. V žádném případě mě nezajímají rychlá modrá světýlka, jde mi o oranžové blinkry, případně červená zadní světla nebo bílou parkovačku.


RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 11.12.2003, 14:53
Od: Medick

No, v principu sice lze souhlasit, ze pH 4 je zasaditejsi nez pH 2, ale to se ve vasem clanku nevyskytlo. Cenim si ze ste pripustil nepresnost, ale ponechme vase dalsi komentare na tema delena strava radsi stranou. Jedna vec je co radi lekari - ja jim taky neverim vsechno, druha vec je delena strava, ktere taky nelze verit vsechno. Jakakoliv dieta (delena strava je take dieta!) zalezi predevsim na vasi discipline!!! Takze k shazovani kil vam blahopreju, k dobre chuti na delenou stravu taky. Ale fakta ohledne travicich stav a traveni skrobu a bilkovin radsi nechte na pokoji. Mne by take nikdy nenapadlo psat elaborat na tema kulove cepy rizeni - minulost a budoucnost. Lidem, ktery biologii cloveka rozumeji, zbytecne jenom hnete zluci, a muzete pak u nich ztratit respekt, ktery urcite vuci vam maji :-)))


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: SVETLA
Datum: 11.12.2003, 11:20
Od: Ondřej Skácel

Aha! Tak už vím proč je mezi světly tma:o) Zkušenost s repasí zadních světel(eMkové). Očistit od špíny, paraboly stříknout imitací chromu, očistit žárovky a máte vidět ten rozdíl:o). A vyměnit jednou za pár let i přední H4 za nové taky není od věci.


re SVETLA
Datum: 11.12.2003, 9:33
Od: Kachnis

Myslel jsem presne, jak to pan Cech pochopil, ne ze sviti obe lakna v zarovce najednou.Myslim ze pri takovym sviceni by zarovka po pul hodce provozu (ne-li drive)umrela.Jen se v krajnich svetlech odpoji dalkovy a je to.Jinak 2 relatka jsou moc fajn.Na moji S105 (r.v.1980)nebylo ani jedno,taxem je dodal.Od starteru k nim mam drat 4mm2 a pri rozsviceni vsech ctyrek i s mlhofkama nemam problemy s ubytlem napeti na ceste.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: SVETLA
Datum: 11.12.2003, 9:20
Od: PPP

Moja skodofka z roku 88 (136GL) uz mala obe relatka, ale aj tak odporucam tieto relatka vymenit za nove, lebo tie stare uz maju tak zohnuty kontaktny pliesok, ze je len otazkou casu, kedy po prepnuti medzi dialkovymi a stretavackami ostane pred Vasim autickom len tma. Da sa to sice zalatat jeho prihnutim, ale po tom co mi po roku takejto upravy na relatku dialkovych urobili to iste stretavacie (mam tam 60/55 ziarovky, ziadne salajuce vysusovace cesty :) ) som ich obe vymenil a mam pokoj.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: SVETLA
Datum: 10.12.2003, 19:24
Od: Jiří Čech

K těm předním světlometům: mluvilo se zde o čtyřoké LS, kde jsou vnitřní přídavné dálkové světlomety, tedy nechám svítit vnější tlumená a k nim připojím vnitřní dálková světla. Takhle to nic nenamáhá nadměrně, pouze se musí odpojit přepínání vnějších světel od páčky a nechat je pouze na hlavním vypínači světel. U přepínání světel totiž není předepsáno, že musí zhasnout tlumená, jen se předepisuje osvětlení prostoru před autem, takže pokud dokážeš například parabolou hýbat a celý světelný systém dokáže osvětlit předepsaný prostor podle normy, nemusíš mít dvouvláknové žárovky. Ovšem taková úprava je pak schválena do provozu a nějaké další zásahy již nejsou možné. Obrysová světla vpředu mohou být pouze dvě, pokud není světlomet v předepsané vzdálenosti od vnějšího okraje, dává se obrysovka samostatně (T 603 atd.). Vzadu třeba není přípustné mít další odrazky, předepsaný počet je 2. Totéž koncová a brzdová světla mají předepsaný počet, takže známé to zdvojování zadních světel u nákladních vozidel je proti předpisům (přestože se zvětší plocha a v případě prasknutí žárovky funguje na dané straně aspoň jedna). Jiná věc je, pokud výrobce např. autobusy vybaví vzadu čtyřmi blinkry – pokud to projde schvalovačkou při uvádění do provozu, je to v pořádku (také nevím, jestli tam není nějaká změna v předpisech, třeba je to u autobusů předepsané, ty nové zákony jsem nějak moc nečetl). Ještě bych podotkl, že u motorových vozidel ne všechno, co je zakázáno, je povoleno. Není totiž v silách legislativy dopředu vymyslet všechny možné i nemožné nesmysly, které jsou schopni na svá vozítka naplácat amatéři. Kdesi na webu jsem četl, jak si někteří zlepšovatelé dávají místo obrysových žárovek modré LED, dokonce nějak blikací a jak to fantasticky vypadá – jo, vypadá, dokud se nepotkáš s ramenem zákona nebo STK. Svítit za jízdy obrysovými světly bez tlumených nesmíš a tak celá úprava ztrácí smysl, H4 vše přebijí. --- Od kteréhosi roku výroby (kdy se přešlo na halogeny) se začalo dávat přepínací relé, kdy se zapnul proud do tlumených světel přes hlavní vypínač a rozpínací kontakt relé a páčka pouze ovládala relé, při přepnutí se relé překlopí a svítí dálkové světlomety. Je také možné použít dvě spínací relé a hlavní vypínač úplně vyřadit z činnosti, ovšem při slepení kontaktů (např. při tvrdém zkratu) nelze proud vypnout a tak se může vybít akumulátor.


RE: RE: Hodne OFF TOPIC (taky neco o e-mailu)
Datum: 10.12.2003, 18:29
Od: Pavel

Teda Petre sorry ale proste mi to neda :-}}} Ty uz vypadas jak kdybys nedelal u statni firmy. Ted se situace otocila - kdysi jsi se mi smal, ze musim v soukrome firme pracovat a Ty mas ve statni dosti "volnosti" a ted je to temer opacne, ja si cely den sedim u pocitace, datluju nejaky program, cas od casu se u toho strasne rozcilim ale jinak klidek a Ty kdyz uz nemas ani pristup na net tak to je hodne zly... Jeste jednou sorry ale opravdu mi to nedalo :-}}}


RE: RE: RE: RE: RE: RE: SVETLA
Datum: 10.12.2003, 18:04
Od: Pavel

Patice jde nahradit sroubovanym spojem (kabelove ocko prisroubane k nozi zarovky), ktery vydrzi vse, pokud je proveden spravne. Nevyhodou je akorat potreba dalsiho naradi pri vymene zarovky. A samozrejme je nutne vse dobre pripevnit a izolovat. Nebo se na tyto sirsi noze (cca 10mm) delaji i fastony a pri izolaci silikonem opet tepelne namahani neni podstatne. Ovsem pokud nechas svitit obe vlakna tak bych zarovku nesrouboval - budes ji menit velmi casto - neuchladi se. Nektere S120 meli rele z vyroby a to bud jen 1 snad pro potkavaci nebo 2 i pro dalkova, vrele doporucuji doplnit instalaci na rele pro oba okruhy a bohuzel to plati i pro dost "zapadnich" vozu az do poloviny 90tych let.


Blinkry
Datum: 10.12.2003, 16:56
Od: JS

Ja jen zareaguji na zminku o barve smerovych svetel. Krasnou ukazkou ignorance jsou cervena svetla (kombinovana s brzdovymi) v USA, kdy zhruba sekundu nevite (nez svetlo blikne), zda je to blinkr nebo brzda. Ke vsemu jeste maji jejich auta velice casto jen zadni smerova svetla a pak uz jen predni a to umistena na VNITRNIM okraji prednich svetel. Z boku pak nejsou vubec videt a o zabavu je postarano. Z vlastni zkusenosti potvrzuji (nastesti to dopadlo dobre).


RE: RE: RE: RE: RE: SVETLA
Datum: 10.12.2003, 15:54
Od: Viky

Mensi namahani prepinace: Pokud mi sviti tlumeny furt, neprochazi prepinacem zadny proud pri tlumenejch a padl tu navrh mit v souvislosti s tim dalkovy pres relatko, takze prepinac je zatizenej pri dalkovejch proudem pro jedno relatko a pri tlumenejch vubec, v cemz teda mensi namahani vidim. S tim zkracenim zivotnosti souhlasim, ale mam dojem, ze mimo to se taky prudce zmensi zivotnost patice, coz u S742 povazuzu za dost dulezity. Nicmene i tak to mozna zkusim. :)


RE: RE: RE: RE: SVETLA
Datum: 10.12.2003, 13:41
Od: Honza

Nejni lepsi pridat pridavny dalkovy a nasmerovat je kam potrebuju? Auto lip vypada a navic se da osvitit vic okoli a tlumeny si "odpocinou". Mam je tam a pripada mi to lepsi nez svitit porad i tlumenejma. Zkousel jsem to. To Viky:Nevim, jak je min namahanej prepinac. Stejne musis prepnout. Svetla se za jizdy chladi proudicim vzduchem. Pri stani se nedoporucuje dlouho svitit. Zarovky a tim i paraboly se vic zahrivaji.Asi se ale zkrati zivotnost zarovky, kdyz se sviti potkavacima i dalkovyma.


RE: RE: RE: SVETLA
Datum: 10.12.2003, 12:57
Od: viky

Nechapu jednu vec: Kdyz svitim v zarovce obema vlakny, vykon je vic nez 100W, neboli proud vodicem na kostru je skoro 10A. Mam dojem, ze ackoliv se s tim urcite sqele jezdi, urcite je min namahanej prepinac dalkovych v aute, neni to trochu problem z hlediska tepelneho zatizeni svetlometu a hlavne patice?


RE: RE: RE: spanelska vesnice a EuroMagori
Datum: 10.12.2003, 11:24
Od: Diesel

Me se jezdi kdekoliv venku (Nemecko, Rakousko, Francie) velmi dobre a citim se pritom tom pohodove a bezpecne. Nerikam ze tam vsichni jezdi zrovna stoprocentne predpisove, ale pripada mi ze se chovaji tak nejak vic lidsky, nesobecky, mysli i na ostatni ucastniky provozu ... neumim to presne popsat :-). Vysledkem je potom plynula, svizna a pohodova jizda i za velmi husteho provozu. Za to nas je to v hustsim provozu radost, zvlast na dalnici v levem pruhu. Kazdy chce byt vsude prvni a ve 160km/h se klidne lepi na auto pred nim (i kdyz jasne vidi ze ten pred nim stejne nema kam jet, protoze je plno). Vysledkem je jizda stylem brzda-plyn, krizove situace a v konecnem dusledku i nizsi prumerna rychlost. Diesel


re: svetla
Datum: 10.12.2003, 11:09
Od: Kachnis

Chces rict, ze uprava na sviceni tlumenejma pri zapnutech dalkovejch je legalni i na S742 , ikdyz to nebylo schvaleno pri uvadeni do provozu? Ne ze by me to trapilo, svitit si budu stejne tak, aby se mi jelo co nejpohodlnejs a abych neoslnoval ostatni, ale proc to takhle nezapojovali uz od vyroby?? Dik za odpoved


RE: RE: Hodne OFF TOPIC (taky neco o e-mailu)
Datum: 10.12.2003, 7:55
Od: Viky

2 Chipmen: Tohle jsem ti poslal mailem, kdyby to nedoslo tak davam i sem: Ahoj, rad bych se TechWebem zabyval alespon do te miry, ze bych se zaslouzil o to, aby clanku byl dostatek, prinejmensim bych je mohl prijimat a vkladat na stranky. Precejenom, tedka se nam spektrum aktivnich autoru ponekud zuzilo, coz je urcite skoda (ne, ze by psali spatny clanky). Jinak taky umim PHP, SQL a takovy ty veci, kterejma je TW nejspis vytvorenej, ale to je otazka dohody.


RE: RE: Mlha
Datum: 9.12.2003, 21:54
Od: impact

hlavne jde o to, ze kdyz budou mlhovky vysoko tak se jejich svetlo bude odrazet ridici zpatky do xichtu a oslni ho, kdezto kdyz budou nizko, tak ho to neoslni... navic to pak vypada, jako ze tu mlhu opravdu podsvecujete...


RE: RE: SVETLA
Datum: 9.12.2003, 21:49
Od: Jiří Čech

Paraboly přehodit nesmíš, protože to tak nebylo schválené při uvádění do provozu, totéž platí se čtyřmi obrysovkami vpředu. Jinak systém se svítícími tlumenými i dálkovými dohromady legální je.


RE: RE: spanelska vesnice a EuroMagori
Datum: 9.12.2003, 21:06
Od: Jersey
WWW: http://webpark.cz/jersey

Tak tedy přispěji i já svou troškou zkušeností z cizích zemí. Jmenovitě z Rumunska. Byl jsem tam v létě po třetí s Š105 a odnesl jsem si od tamtud (letos kromě mononukleózy) asi následující: -V Rumunsku je mimo dálnice usnout za volantem naprosto vyloučeno díky promyšlené navržené síti výmolů a rozeklaných krajnic (pravda, trochu křivdím mezinárodním tahům, kde vás však zcela jistě nenechají usnout dálkovými světly svítící (nejen)kamiony a sebevraždychtiví toulaví psi, jenž jsou tam všudypřítomní). O neutuchající pozornost si také patřičně říkají všudypřítomné čoudící a na šikmo jezdící Dacie, jejichž drajvři si nemohou nechat ujít příležitost předjet zahraniční vůz. Kolikrát je v takovém případě lepší sundat nohu z plynu a nechat ho předjet, protože taková Dacie se chová dle zákonů kvantově mechaniky a zaujímá v jednom čase celou šířku vozovky. -V Rumunsku je naproti tomu velmi snadné usnout v noci na dálnici (je tam 100km úsek mezi Pitešti, kde se dělájí Dacie, a Bucurešti), neboť je vcelku rovná a v této době také prázná a únava z předešlých výmolů tedy udělá svoje (přiznám se, podařilo se mi usnout, ale naštěstí mě bez následků probudili). Ve dne je ovšem i jízda po dálnici relativně hektická. Pokud jedete celou cestu svých 140 km/h (podle otáčkoměru :-), pro rejpaly) a předjedete hrdého drajvra nablýskaného Matyze, buďte si jisti že se patřičně nasere, dupne na to a značně se kývaje a poskakuje, vás s vražedným výrazem v očích předjede a bude se před vámi držet, neubíraje z plného knedlíku (no, aspoň vás nebrzdí), ačkoliv je naprosto jasné že je na hraně on i jeho vozidlo. -Bucurešti je kapitola sama pro sebe. Pokud prší, vyjedou autem všichni. Opravdu VŠICHNI. A musím upozornit, že dnes už dosáhla i rumunská motorizace podobného rozsahu jako u nás. Výsledkem jsou, jak jinak, zácpy. V zácpě přestávají platit jakákoliv pravidla, kromě jednoho. Musíš se prostě protlačit, protože si můžeš býtjistý pouze jediným. Nikdo tě nepustí! A pokud máš náhodou tu drzost a někoho nedej bože (ano, téměř všichni Rumuni jsou kupodivu věřící) před sebe v dobré víře pustíš, tak za tebou všichni troubí a ukazují (kupodivu nepříliš křesťanské) různé posunky. Ano, i tady se počet pruhů plynule přizpůsobuje okamžité potřebě. -ALE, abych nekydal jen špínu. Viděl jsem tam pouze jedinou vážnou nehodu, tuším tureckej tirák asi usnul a fakt frajersky si rozčísnul kabinu na dvě půlky, ale jinak to byly jen plechy nebo ani to ne - hlasitější byla pak výměna názorů mezi řidiči, než samotná srážka. Taky se tam, pokud mám tu zkušenost, nedělají vyložené naschvály, spíš vás vyvedou z míry nějakou tou vidlákovinou. Ještě ke troubení. U nás, jak známo toto zvukové gesto většinou značí jediné. A to:#################### (CENZUROVANO). V Rumunsku nikoliv. Tam se tak snad zdraví nebo snad pouze neškodně oslavují svou přítomnost na silnici. -Podtrženo, sečteno, není to žádná katastrofa a pojedu tam zase (teď už Felishkou :-) ), už jen pro to, že tam mám nějaké příbuzné a i mými žilami proudí vedle české i nějaká ta rumunská krvinka...


RE: SVETLA
Datum: 9.12.2003, 19:59
Od: Kachnis

Puvodni zapojeni svetel ze S120 LS je takovyhle:Vnejsi svetlomety maj v sobe parkovacku 4W a zarovku H4.Svetlomety vnitrni (POMOCNE DALKOVE)v sobe parkovacku nemaj, maj pouze zarovku H1, ktera se rozsvicuje spolecne s hlavnimi dalkovymi svetlomety(vnejsimi).Docela bych Ti doporucil ty paraboly prehodit, anebo alespon dokoupit na okraj ty spravne a rozsvicovat parkovacky ve vnejsich i ve vnitrnich dohromady.Vypada to velice dobre a je to mensi zlo nez mit parkovacky jen ve vnitrnich.Jeste bych Ti doporucil, jestli si s tema svetlama chces pohrat,tak abys odpojil dalkovy vlako ve vnejsim svetle a relatko potkavacich propojil tak, ze bude pod napetim i pri dalkovych.vysledny efekt je takovy, ze kdyz svitis potkavackama,nic se nezmeni.Prepnes li ale na dalkovy, tak tlumeny zustanou svitit a rozsviti se dalkovy vnitrni.Je to dobry v tom, ze se nemeni osvetleni pred autem, ale jen se ti osviti navic dálka.Kdyz by bylo neco nejasny, tak pis na mejl, poradim ti.S temahle svetlama sem si totiz pekne pohral a nevymenil bych je ani za tvarovej M3.


RE: spanelska vesnice a EuroMagori
Datum: 9.12.2003, 17:08
Od: Pave K.

Postřehy z Itálie: Já jsem se zase v létě proháněl po Itálii a ač jsem o Italech-řidičích slyšel dost, musím konstatovat - zlatý Taliáni. Nemá cenu probírat, že stopka a jiné příkazové a zákazové značky tam mají spíše informační charakter. Nebo, že množství jízdních pruhů se dynamicky mění podle potřeb okamžitého provozu, či nepsané pravidlo, že červená na semaforu v noci neplatí :o) atd. atd. Ale celkově se mi tam jezdilo pohodově, žádný naschvály, každá situce dá vyřešit, většina se snaží používat mozek, když už ty předpisy jsou dodržovány jen selektivně :o) A pak se člověk vrátí sem do říše naschválů, úmyslného vytváření krizových situaciček a víkendových eskapád driverů, jejichž lebky zdobí pokrývky hlav nejrůznějších stylů :)


Svetla
Datum: 9.12.2003, 15:51
Od: Juro

Dobry den, chcel by som sa opytat jednu vec. Na S105 mam vpredu paraboly zo 120LS, ale parkovacky mam nainstalovane do vnutornych patrabol (tam, kde su iba dialkove) a pri tlmenych nemam nic. Teda pri normalnom osvetlani mi svietia vsetky styri paraboly a pri dialkovych tiez vsetko dialkovo. Nie je to v rozpore s predpismi? Mozu mat pripomienky na STK? Vyhlaska, ktora sa tymto zaobera, hovori o vzdialenostiach od zvislej osi a toto vyhovuje. Vsimol som si totiz, ze takto nejako to maju aj nove modely VW (iba tie som videl, mozno to maju aj ine auta). Spominanu nehodu medzi BA a TN si spominam, bolo to fakt krute, stalo sa to presne na nadjazde tejto dialnice na ceste z Trnavy do Nitry. Primarna chyba bolo otacanie kamiona za hmly. Bohuzial sa kazdodenne stretam s neskutocne arogantnymi vodicmi, ktori si vobec neuvedomuju ako sa spravaju a ohrozuju tym vsetkych okolo seba. S pozdravom, Juro


RE: Hodne OFF TOPIC (taky neco o e-mailu)
Datum: 9.12.2003, 15:38
Od: Petr Váňa

Zatim na web neseru ale nechodi mi posta a trpim nedostatkem casu, v dobe kdy jsem se snazil z posty vydolovat stary clanky abych nejaky obrazky doplnil z toho co se nepodarilo obnovit tak proste padla posta a mezitim mi zakazali v praci inet takze mam po prdeli. Kdyby se nasel nekdo kdo by se rad zabyval techwebem at se ozve, na emailu.cz mi snad jeste funguje web rozhrani :) Petr


Vypinace
Datum: 9.12.2003, 15:26
Od: Yokotashi

Tak treba v Trabantu jsou genialni otocne vypinace, na ktere clovek muze sahat a koukat jak dlouho chce a nezjisti nic. Od te doby, co mam packace z MIGa (asi 3 cm dlouha kovova packa s nejakou povrchovou uptavou, ze to neklouze), tak sice pravidelne vysvetluji policii, ze ne vsechny dily na mem voze pochazeji z automobilu (mnozne cislo je na miste), ale jezdi se mi vyrazne lepe - na prvni pohled clovek vidi co a jak a kdyz nechce/nemuze koukat, tak staci sahnout. Kdyz neni stopar, pomuze muzika, osvedcilo se stridat rychle a pomale pisnicky (radio nemam a pocitac s tim problemy nema :-)) Jinak perfektni clanek, no a abych si alespon trochy rypnul, tak v zaludku nejenomze nejsou zasadite travici stavy, ale dokonce tam neni ani, nekym zminovana HCl. Respektive je tam vazana v pomerne slozitych komplexech, ktere s normalni HCl nemaji mnoho spolecneho.


RE: RE: RE: Proč?
Datum: 9.12.2003, 9:17
Od: Rs.

K sviceni: Nejezdim nijak mnoho ani malo (20-30 tis/rok za svoje), ale za tento rok mi na nasich udrzovanych okreskach 2x zachranilo krk rozsvicena svetla, ktera jsem videl problesknou za zatackou v trave, jinak jsem se potil (nebudu se "vychloubat", kolik jsem jel).


RE: Hodne OFF TOPIC (taky neco o e-mailu)
Datum: 9.12.2003, 8:32
Od: vici

No spis na tenhle web vsichni zvysoka serou. Teda krome JC. Taky jsme chteli odebrat auto ze sekce Tuning, ale stale zadna odezva.....:o(


Hodne OFF TOPIC (taky neco o e-mailu)
Datum: 9.12.2003, 7:15
Od: Viky

2 Chipmen: Uz jsem ti v posledni dobe poslal 2 maily (s clankem) a zadna odpoved, nefunguje ti Utlouk, neni platna adresa, nebo jsem zablokovanej (treba kvuli virum, ktery neco posilalo pod moji adresou)? Doufam, ze se ti k precteni dostane aspon tohle....


spanelska vesnice a EuroMagori
Datum: 9.12.2003, 5:00
Od: GX

Postrehy ze spanelska: Cyklisti serou na ridice a ridici serou na cyklisty. Rocne jich spousta zhebne protoze se cpou kam nemaj, tim myslim skupinku ucpavajici celej jizdni pruh na silnnici typu stara plzenska s obrovskym provozem. Na predpisy tu sere kazdej. Kamose nabourali na hlavni. Ten kokot co to do nej napalil vyjel z jednosmerky samozrejme zakazanym smerem (na to se taky sere, parkrat jsem musel udelat peknej slalom abych se vyhnul, a jezte pak delaj ksychty). Na prednost z prava se sere primo soutezacky. Jenom podotknu ze jsem parkrat pekne cumel. Zakvili gumi, oni nic. Zatroubis na ne a oni nic. Kdo jede, ten jede. Na BLINKRY se taky sere... NO COMMENT! Na semafory jakbysmet. Hlavne tupci z Madridu. Na max. rychlost: No Comment. To se deje vsude. (210km/h v obci.) prizpusobeni rychlosti jen BLA BLA BLA... nikdy jsem nezazil ze by se me nekdo snazil pokorit za nulove viditelnosti. Ja 80 a oni jako za slunneho pocasi. Dokonce se vubec nepocita s nejakou zakonnou regulaci rychlosti za zhorsenych pvetrnostnich podminek. Na bezpecnostni pasy to samy (nastesti pro me jde pokuta pro kaskadera-letce a ne pro ridice) O uzivani rozumu nechci moc komentovat. Kdyz zastavej dva intelektualove, kazdej v jednom smeru, za zlomem, na okresce aby si pokecali tak hovno ukecas. spasi te jenom ornice, pokud neni v ceste svodidlo. Jinak ohledne EU. politici jsou vsude stejni tupci. Tady ale neni sviceni pres den moc platny a navic ve meste sem tam nekdo nesviti ani v noci. Zasterky: to samy. Jinak ohledne KrapOskoly S100: dost dobra vec. Ja porad jezdim radsi starou R11 nez o dost novejsim Fordem. S neposilovanem rizenim se toho clovek dozvi docela dost o momentalnim stavu adheze obou naprav, obvzlaste na snehu. Bratr dostal parkrat hodiny protoze u znecitliveneho servorizeni se nic nepozna dokud te nepredjedou vlastni hizde. Hlucnost, to samy. Na otackomer se normalne ani nepodivam, na co. O tech 100tKm: zalezi jak a cim. ja najel za svuj prvni rok pres 120000Km. (momentalne mam na konte tak 300tKm)Skoda ze pojistovny nedaj slevu na ujete Km, to bych pekne usetril.


RE: RE: RE: Svetla
Datum: 9.12.2003, 0:05
Od: Jan

Joooo priznavam se, problem byl nejspis mezi mnou a volantem. Proste jsem sedel ve feline prvne a bylo to moje prvni sluzebni auto a byl to muj druhy den v praci a pak uz jsem jezdil opatrne a radsi jsem to znova nezkousel(tj rezat zatacku). A uz me nebijte. Ja proste rekl co se mi stalo, pan Cech mi to mailem osvetlil. A od ted uz budu ticho. Joo jen jeste k tem cyklistum-to, ze vam cyklista spadne pod auto se da predvidat>stane se to tehdy, kdyz ho predjedete rychlosti 120km/h ve vzdalenosti 10cm (no spis padne pod to auto co jede po vas:-), a to ze vas zavrou uz bude tomu kolari jedno-tenhle styl predjizdeni cyklisty je na nasich silnicich velmi oblibeny.


RE: Dve rady
Datum: 8.12.2003, 23:12
Od: Pája

Mno mně dokáže vzdbudit i jen pomyšlení na zubaře... áááá, nesnášííím to...


Dve rady
Datum: 8.12.2003, 21:18
Od: PPP

Kedze som sa pri citani niektorych pripomienok dost pobavil poskytnem dve rady ako na unavu na dialniciach a monotonnych cestach z vlastneho pozorovania, aj ked mam za sebou len 20tkm. Prva sice nevyzera velmi seriozne, ale verte, ze je to skutocne pravda. Na pravidelnych cestach mam dost problem nezaspat podlesnych 20km zo 120. Ale ked mi dnes vrtal zubar tri zuby a otupovacia injekcia v aute prestala ucinkovat, isiel som od bolesti takmer rozkusat volant. Ale ani na sekundu sa mi nechcelo spat :). A tomu verte. Ako prakticka rada to vsak asi nie je :))). Ako druha rada, je skuste zvysit rychlost tak, aby ste este ensli riskantne, ale zase aby ste sa museli plne sustredit na premavku. Viem ze je to sice unavne, ale je to iny sposob jazdy a tak, kedze mozog zacne riesit ine problemy (nie to, kto vas predbehne, ale koho predbehnete vy), hned je to lepsie. Ked sa zacne unava prejavovat aj pri tejto jazde, alebo budete mat toho uz dost z inej priciny, vratte sa k povodnemu sposobu jazdy a zas budete chvilku fit. Este pomaha chvilku sa hrat s interierom (radiom napr.), aj ked to odvadza pozornost od cesty, pomaha to od spanku. No a v pripade radia najlepsie ucinkuje hovorena rec. Omnho lepsie nez hudba. Taky baca na salasi alebo nieco podobne je velmi vhodne :))). Peter


RE: RE: Mlha
Datum: 8.12.2003, 21:07
Od: Pája

Ne, já myslím, že ten "mítus" vznikl na základě nějaké špatné interpretace kdysi dávno. Jde o to, že mlha se většinou vyskytuje v určitém pásmu výšky, kde jsou podmínky pro její vznik a existenci nejvýhodnější (hustota, vlhkost a teplota vzduchu). Žádná cesta není absolutně vodorovná a proto někde mlhou projíždíte, jinde ji můžete podjíždět (často se mlha vyskytuje na kopečcích apod. a při sjezdu vjíždíte zespod do ní) a někde jste nad ní a je jen okolo vás (případ železničního náspu, mlha bývá často nad polem či rybníkem, ale z vlaku je vidět už krásně, chudáci zajíci bez mlhovek :()... proto je samozřejmě nenulová pravděpodobnost, že mlha někde bude mít "mezeru". A právě pro tento případ máme mlhovky, které jsou co nejníže. Ale samozřejmě,ostatně jako každé řešení, nejsou samospásné, protože ta "mezera" tam nemusí být vždycky, navíc často bývá přechod do mlhy ostrý, prostě nic není ideální, ale lepší mít mlhovky než nemít nic.


RE: RE: RE: RE: Svetla
Datum: 8.12.2003, 19:57
Od: Jiří Čech

Zakousnul se mi Outlook a tak kdo mi poslal nějaký dotaz 8. 12. do zhruba 13:00 hod., tak má prostě zatím smůlu, než se mi podaří nějak Utlouk zprovoznit. Zatím mi sice funguje, ale všechna předchozí doručená pošta je nějak nefunkční. Sorry.


RE: RE: RE: Svetla
Datum: 8.12.2003, 18:14
Od: Pája

Mezi sedačkou a řidičem? asi nemyslíš kuličkové potahy? :o)


RE: RE: Mlha
Datum: 8.12.2003, 15:13
Od: Pavel K.

Ježišmarjá, teď to po sobě čtu!!! Já vím, že mýtus se píše s tvrdým "y", aj keď není ve vyjmenovanejch slovech, nekamenovat!!! :o)


RE: Mlha
Datum: 8.12.2003, 15:00
Od: Pavel K.

2 Janmil: Ale když už poklekneš,musíš si do té "mezery" posvítit aspoň baterkou, jinak ten pokus není podle skutečnosti :o) Každopádně tomu mítu věří většina výrobců aut a montuje mlhovky co nejníž do nárazníků....


Mlha
Datum: 8.12.2003, 14:16
Od: janmil

Celkom dobry clanok, fajn som si pocital. Male rypnutie si ale neodpustim. Citujem: "ovšem mlha nikdy nedosahuje až na zem a tak se dá svítit pod ní." Nechapem ako sa takyto blabol moze pravidelne objavovat na strankach aj celkom serioznej motoristickej tlace a teraz aj vo Vasom clanku. Overovací pokus je pritom tak jednoduchy. Noviny si polozim na zem, poklaknem na jedno alebo obe kolena, zohnem sa a pozriem do tej "medzery" nad zemou. Vysledok je vzdy rovnaky: Ziadna medzera tam nie je ! Snad len za vynimocnych klimatickych okolnosti (mozno). Naozaj by ma zaujimalo, kde cely tento nezmysel vznikol, pretoze sa opakovane uz dlhe roky zjavuje tu a tam na motoristicky zameranych strankach.


RE: RE: Svetla
Datum: 8.12.2003, 12:13
Od: vici

piskani gum u feldy v zatackach - bud jsou kaput tlumice a nebo problem mezi sedackou a volantem.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Proč?
Datum: 8.12.2003, 12:12
Od: vici

cyklisti a chodci nemusi dodrzovat nic. protoze zvykem nasich zakonodarcu je misto rozlozeni zodpovednosti na organizace zabyvajici se udrzbou, opravami a znacenim silnic a ostatni ucatsniky provozu prehrat plnou miru zodpovednostiu za cokoliv na ridice. Kdybych jel max. dovolenou rychlosti, strizlivy a z vrtulniku mi spadl pred auto clovek a ja ho prejedu tak je to jen proto ze jsem neprizpusobil rychlost okamzitemu stavu vozovky (priklad..). Kdyz bude nekde po tme uprostred cesty lezet totalne ozraly chlap tak za to taky muze jen ridic, protoze neprizpusobil (jeden takovy pripad jsem videl na vlastni oci, druhy se stal znamemu, a jeste s tim ze mu policie zakazala telefonovat, a po sepsani protokolu protoze jim koncila smena mu sebrali vsecky veci, a obleceni a ve slipech ho zavreli do cely na sluzebne (nenechali ho asi se umyt od krve a zvratku - poskytoval tomu ozralovi prvni pomoc) rano mu to zduvodnili tim ze meli strach aby si neco neudelal......). Takze asi tak. Pokud se vam stane nejaka nehoda a jste tam sam, okamzite obvolejte vsecky zname co mate v telefonu, at nekdo hned prijede, pokud je to mozne - at se fizli musi pred svedky chovat jako lidi. Kdyz date ranu na totalne namrzle ceste kterou nikdy uz 14 dni neposypal, je to taky vase vina - kolegovi se to stalo - po te cest ena sidlisti s enedalo ani jit a nasrany dopravak, mla asi o 20 let na nej neskutecne sproste jecel ze neme teda v tom pripade vubec jezdit a tudiz je to jeho chyba a za tukly blatnik mu dal 1500 pokutu.........Takze at ziji nasi politici a policejni mafie!


RE: Svetla
Datum: 8.12.2003, 11:20
Od: atnarfus

S tím pískáním gum u feldy si snad děláte legraci ne? Zatáčku, kterou jsem zezdil se Š100 maxilmálně šedesátkou, jsem zdolával osmdesátkou s Favoritem a se současnou Feldou (se stabilizátorem na přední nápravě) ji jezdím naprosto pohodlně devadesátkou.


RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Proč?
Datum: 8.12.2003, 10:47
Od: Krtek

To já chápu, ale snad by teda taky měli dodržovat určitá pravidla, ne?


RE: RE: Proč?
Datum: 8.12.2003, 10:41
Od: DEA

Jo, jo, cyklisti musí taky svítit... normálně i ve dne v zimním období. Vzpomínám si, že loni takhle někoho chytli, dostal pokudtu a byla z toho celkem aféra. Že je to nesmysl, není třeba rozvádět...


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Proč?
Datum: 8.12.2003, 9:32
Od: joot

No u těch invalidů je občas problém, že se jaksi nemůžou dostat tam kam potřebujou.


Moc pekny clanek
Datum: 8.12.2003, 9:02
Od: Honza

Za tenhle clanek fakt diky. Jako za vsechny predesle. Moc pekny. Hlavne s Vama souhlasim s osobnim nazoru, ze by se neli zacatecnici prvne zajezdit na starsich autech (v dobrem technickem stavu:-)). Kdo umi jezdit se skodovkou nedelaji mu problem moderni auta, ale obracene to moc neplati. Jako kazdy spravny motorkar zacina na "fikovi" (Pionyr), tak by mel kazdy spravny ridic zacinat s ..., ne?:-))


RE: RE: RE: RE: RE: Proč?
Datum: 7.12.2003, 23:18
Od: Krtek

No, když je řeč o cyklistech, komu z vás se již stalo, že před něj, z přechodu na silnici, nebo jakkoliv jinak se dostal neosvětlený, pokud možno, člověk na elektrickém invalidním vozíku? Naprosto bezohledně (jak jinak to nazvat) kličkoval před autem? Tohle se mi na Chodově stává celkem často. Co se s tímto dá dělat?


RE: RE: RE: RE: Proč?
Datum: 7.12.2003, 19:15
Od: Jan

Dle meho nazoru mnozstvi cyklistu, kteri se nechovaji jako ucastnici silnicniho provozu se rovna mnozstvi ridicu kteri se nechovaji jako ucastnici silnicniho provozu. Problem pro cyklistu je v tom, ze behem sve jizdy potka vice automobilu nez motorista cyklistu-tudiz statisticky je stretem s automobilem daleko vice ohrozen nez motorista stretem s kolem. Hmm vypada to zamotane, ale tak nejak to bude.Az budu jezdit v tanku, tak se taky budu divit, kolik motoristu nedodrzuje dopravni predpisy.


RE: RE: RE: RE: Proč?
Datum: 7.12.2003, 17:29
Od: Lukáš Vlček

Dobra, cyklisty vynechame stranou, ale co treba lidi na MALY motorce (myslim tim staryho dobryho Simsona apod). Mam na nem nalitano uz nespocet kilometru, a je to cca rok co jsem presedlal do auta. O nejakem dodrzovani prednosti si muzu na techto "splasenych trubkach" (Simson) nechat jen zdat. Nespocekrat jsem nedostal prednost a bylo to jenom stestim ze jsem nevyflakal. Ono si totiz dost ridicu neuvedomuje, ze kdyz mi tam vleti, motorka lehka, hned se blokujou kola... a hlavne ONI JSOU OPLECHOVANY ! Nekdy tyto reakce opravdu nechapu. Navic mi jizda na motorce ulehcila ridicak. Vice jsem predvidal (musel, jinak bych mohl dopadnout spatne), krizovatku jsem si nemusel desekrat predstavit abych ji vyresil apod. O vykonu snad ani nemusim mluvit (pro nezasvecene cca 4 kone :)


RE: RE: RE: Proč?
Datum: 7.12.2003, 16:54
Od: Petr

"jen hodně řidičů stále cyklistu nerespektuje jako účastníka silničního provozu." Jenomže ti cyklisti se vůbec jako účastníci silničního provozu nechovají. O nějakém svícení v noci snad ani neslyšeli, jezdění vedle sebe je pro ně taky samozřejmé, stejně jako jízda po prostředku silnice, vynucování si přednosti na přechodu pro chodce atd atd. Až se cyklisti budou jako účastnící silničního provozu chovat (tzn. budou dodržovat předpisy), pak je budu respektovat.


RE: RE: Proč?
Datum: 6.12.2003, 19:02
Od: Pája

Já myslím, že význam celodenního svícení se dost přeceňuje. Jsem sice v zásadě pro (samozřejmě na dobrovolném základě) ale mnohem významnější dopad na pokles nehodovosti by mělo dodržování elementárních zásad bezpečné jízdy a některých existujících dopravních předpisů. Pokud jezdí na silnicích lidé, kteří nesvítí ani v noci, kličkují na rovné silnici se třetinou procenta alkoholu v krvi apod., svícení nám nijak výrazně nepomůže... A pane Čech, takových "rádobyodborníků" na všechno (např. na drogovou problematiku, viz Pavel Severa, Bém, Komorous a podobní klauni) se u nás najde vždycky dost, jejich doporučení bych minimálně nebral jako absolutní fakt... Co takhle spíše zpřísnit STK, zkoušky v autoškolách a vést nějakou smysluplnou preventivní kampaň namísto tupých akcí Krišot I a II a radar za každým telefonkem u dálnice? A reflexní pásky jsou fajn, jen hodně řidičů stále cyklistu nerespektuje jako účastníka silničního provozu. Já bych taky někdy radši jel po prázdném chodníku, než abych třeba autobusům ubíral životní prostor, jenže tam zase stojí dva měšťáci a kasírují za jízdu po prázdném chodníku...


RE: Proč?
Datum: 6.12.2003, 17:50
Od: Jiří Čech

Myslím si, že jsem důvody popsal v článku dostatečně jasně a jestli si dobře vzpomínám, ná zákoně se podílelo mnoho odborníků přes silniční dopravu a na základě jejich doporučení bylo celodenní svícení po celý rok do zákona doplněno. Jsem na silnici denně a najedu toho za rok dost na to, abych jim dal plně za pravdu. V Německu se jezdí daleko disciplinovaněji a tak tam asi celodenní svícení není tak důležité, o nehodovosti ve Španělsku, Řecku atd. je zbytečné se rozepisovat, tam nedodržují spoustu důležitějších předpisů, ne tak ještě svítit. Nebude dlouho trvat a celodenní svícení bude povinné v celé EU. --- Chodci a cyklisté sice mít světýlko nemusí, ale v jejich zájmu by měli být aspoň výrazně oblečeni a ne aby se na kole za deště producírovala osoba v tmavomodrých teplácích nebo černé šusťákové bundě. Několikrát jsem potkal závodníky při tréninku, kteří měli sice černé oblečení, ale na sobě několik kilometrů reflexní pásky a bylo je vidět na kilometr daleko. Takhle si to asi představuji, když už po nich nechceme světýlko (stejně je malé a nebylo by je pořádně ve dne vidět).


Proč?
Datum: 6.12.2003, 17:03
Od: V.Klaut

Proč se článek hemží vulgarismy typu dementi a ultradementi pro ty,kdož nepodporují celodenní svícení v létě? Jsou ultradementi snad i Portugalci,Španělé,Francouzi,Němci,Rakušané,Britové,Nizozemci,Belgičané,Švýcaři,CHorvaté,Řekové,tedy drtivá většina Evropanů? Máte snad k disposici statistiky,které dokazují,že zavedením zimního celodenního svícení poklesla u nás nehodovost? O kolik procent?


RE: RE: RE: Názor
Datum: 6.12.2003, 11:12
Od: Pája

Jéé... Suchdol nad Lužnicí, Lomnice, Třeboň... krásná to krajina. Nevíš jak to vypadá po povodních s pískovnou ve Vlkově??? No a s těma motorkářema se to právě snaží řešit zákon... Druhá věc je, jak se v praxi dodržuje, a jak nějakého toho motorkáře "dohnat" .o)


RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 6.12.2003, 11:08
Od: Pája

Mno jó, jenže kdeže jsou ty časy, když byla na silnicích sotva desetina aut co dnes a i ta nejvýkonnější měla sotva sto koní :-( Tehdy se skutečně dalo i s takovou hundrtkou udržovat solidní průměr, volnější silnice dávaly lepší možnosti právě k tomu předvídání, z kopce rozjet, do kopce udržovat rychlost apod. Taky nebylo tolik agresivních řidičů... Ale říkám, já obecně souhlasím s tím, aby se člověk naučil jezdit v méně výkonném autě (=křápu), ale to auto by mělo být vybaveno alespoň opěrkami hlavy a nějakým tím ABS pro případ krize... Taky bych se potřeboval občas projet nějakým normálním autem, abych nakonec nezapomněl jak se řadí rychlosti a mačká spojka, ale starý žižulík zrovna nejezdí :( No a dělená strava opravdu funguje, o tom žádná.


skvele
Datum: 5.12.2003, 23:40
Od: rasto

rad som si precital, aj som sa poucil ;-) este by som doplnil ze viac ako 8 hodin za volantom nie je sranda a tie predpisy pre nakladaky maju nieco do seba ;-) a chcem sa spytat ... bude aj nejaka teoreticka skola smyku ? teraz na zimu by sa hodilo, pripadne jazda s rucnou, lava noha na brzde a podobne veci ......


Svetla
Datum: 5.12.2003, 22:39
Od: Jan

Ohledne norem: plny souhlas s EMC, napr v normach 73....(stavebni) je skoro vzdy uveden postup urceni/vypoctu pozadovanych hodnot, v Eurokodu je sice napsano co se ma splnit, ale dost casto tam uz neni postup, jak to urcit. Sviceni:prozatim patrim k omezencum, co nemaji radi celorocni sviceni(ale klidne se necham presvedcit o opaku). V zime to beru, v lete ne. Byl zminen problem o neviditelnem aute ve svitici kolone-reseni>kdyz budou svitit vsichni tak takova situace nenastane-to je pravda, ale mame tu i ty, kteri svitit nemohou(chodec, cyklista). A ty povazuji za nejvice ohrozene. Ja vim, ze vsichni ridici by meli nejradeji celou silnici pro sebe(je to videt i ve stylu jizdy), ale ja taky rad jezdim na kole(a dneska je to na kole po silnici fakt vo hubu). Ke Skode100:kdyz se nejede moc rychle, neni problem jet delsi dobu, ale rozdil mezi S100 a napr S120 M v pohodli uz je obrovsky. Se stovkou se vetsinou jinak nez na trojku predjizdet nedalo. Kdyz jsem presednul ze S100 na Felicii a projel jsem obvyklou zatacku obvyklou rychlosti pro S100, tak jsem se nestacil divit>gumy piskaly a ja myslel, ze pri tom naklonu skoncim prevraceny ve skarpe, takze tvrdy podvozek ma taky neco do sebe. Taky jsem si musel zvyknout na rozjezd: rychle rozjezdy=hodne penez za gumy, staci par kaminku na krizovatce a uz se kolecka protaci. Obrovskou nevyhodou pro zacinajici ridice na modernim aute je nepritomnost pocitu rychlosti-nic neslysite, nic necitite a najednou jste ve skarpe. Stare vozy se s zvysujici rychlosti zacly prislusne vlnit a tvarit rozviklane-takze clovek mel pocit z rychosti a soucasne plny kalhoty.


RE: Názor
Datum: 5.12.2003, 21:20
Od: SiMi

Nejake chyby mozna odpusti, ale neodnauci...


RE: RE: dělená strava a automobil?
Datum: 5.12.2003, 20:49
Od: Alois

Správně pane Čechu, dobrý pilot umí lítat i na žehlicím prkně, jak říkaval můj táta.


RE: RE: Názor
Datum: 5.12.2003, 20:43
Od: Alois

Zřejmě není každý taková máčka, já bych například těm dnešním rádobymotorkářům (dárcům orgánů) naordinoval takovou noční jízdu na malém motocyklu zn. Jawa 23 Mustang ze Suchdola nad Lužnicí přes Znojmo do Mohelnice, kterou jsem uskutečnil asi před 22 lety (pravda, dnes by to už nešlo, protože by mně nějaké hovado zabilo během prvních dvaceti kilometrů).


RE: dělená strava a automobil?
Datum: 5.12.2003, 20:32
Od: Jiří Čech

Pravdou je, že „tráva“ byla zakázaná, přišli s tím snad Rumuni nebo kdo to, je to už hodně přes dvacet let a všechno si přesně nepamatuji. Jejich potahy raket měly výšku mnoho milimetrů a dávaly míčku neskutečnou faleš. Jestli byly později povoleny, to nevím, zase tak stolní tenis nesleduji. --- K dělené stravě: pravdou je, že nejsem lékař ani jiný zvěrolékař a tak přesné detaily neznám a skutečně čerpám z vydaných publikací o této problematice. Mohl bych sice namítnout, že pH 4 je zásaditější, než pH 2, ale to bychom se nikam nedostali. Každopádně jsem sám na sobě pozitivní vliv dělené stravy vyzkoušel a výsledky byly přesně podle údajů v publikaci, shodil jsem každý měsíc nadbytečných 2,5 kg, aniž bych nějak sportoval či se omezoval v jídle, navíc jsem se fyzicky cítil daleko čerstvěji. Žádný rozumně uvažující lékař nemůže stravování podle zásad dělené stravy napadnout, protože obsahuje prakticky kompletní sestavu potravin, pouze omezuje nezdravé množství masa, zakazuje zdraví škodlivé uzeniny a alergenní kravské mléko. V některých publikacích se sice zakazuje i studniční voda (nahrazuje se nevhodnou destilovanou – kazí se po ní zuby), ale to je skutečně úlet. Každopádně děkuji za upřesnění. --- K jízdě se Š 100 – Ivošku, jak vidíš, přesto, že jsem na tomto ďábelském vozidle začínal svoji kariéru, jsem ještě pořád zde. Chyby jsem udělal i s ním, následky nebyly nikdy tak hrozné, protože jsem nemohl jet díky malému výkonu motoru příliš rychle a paradoxem je, že všechny moje trable nastávaly v rychlostech do 40 km/h. Většinou se totiž člověk jedoucí pomalu tak na jízdu nesoustředí – přece jedu pomalu a tak co se může stát, že jo. Jenže jsem se musel např. naučit velmi dobře odhadovat rychlost protijedoucích vozidel, protože za mne slabý motor při předjíždění náklaďáků nic nevyřešil a bez správného odhadu bych už zde asi nebyl. O tomto píši, že pokud budeš umět dobře jezdit s křápem, o to lépe budeš jezdit s dobrým autem. --- Jakmile jsem odeslal tento článek k zveřejnění, napadla mne spousta dalších relativně důležitých věcí, které bych napsal do pokračování, takže neberte tento článek za uzavřený.


Usínání za volantem
Datum: 5.12.2003, 19:07
Od: Roman

Opět skvělý článek-díky za něj. S tou hudbou za volantem a tou otupělostí a spánkem-to je svatá pravda. Podle mě je nejhorší dálnice a několikahodinová monotóní jízda, která může člověka uklimbat tak, že i když před sebou vidí nějakou překážku nebo má i malinko uhnout volantem někam do strany, tak to prostě neudělá-oči to vidí, ale mozku je to už prostě asi jedno a k tý ruce ten povel asi prostě nevyšle. Asi se to musí zažit. Moc dobrá věc jsou třeba na dálnici takový ty minivýstupky u krajnice, který maj člověka "vzbudit", když se s vozem blíží ke svodidlům. Nevyspalej a unavenej řidič před několikahodinovou jízdou znamená obrovské riziko nehody-každý by si to měl uvědomit-není to pouze chytrá věta ale je to fakt!


RE: Názor
Datum: 5.12.2003, 18:30
Od: 626

Pravda,jízdu ve škoda 100 bych naordinoval za trest pro zlobivý řidiče..:o)) Pana čecha obdivuju,jet s tím 1300km na jeden zátah je opravdu hrdinský čin hodný řádu hrdina SSSR,protože už po 50km v tom má člověk hlavu jak balón a nervy v kýblu..:o))


Názor
Datum: 5.12.2003, 18:18
Od: Pája

Krása krása, opět velice povedený článek, a konečně i více poetický (stravování, únava)... a ani nechyběl odkaz na američku :o) Děkuji, pane Čech! :o) Jinak s tím svícením je to fakt. Někdo nesvítí vůbec, někdo zase když už ty světla rožne, tak všechna a nejlépe dálková i mlhovky a alespoň 1000W světelnou rampu :-( Já tedy svítím vlastně vždycky a aspoň si nemusím "zvykat na zimní čas". BTW: V US mají denní a vůbec celodobé svícení vyřešené. Všimněte si, každé plnokrevné US auto (vřele doporučuji seriál Kojak nebo epizody s inspektorem Callahanem :o) má celou dobu za jízdy napůl rožnuté blinkry... Podle mně je to vcelku dobré, i když asi ne ideální řešení vzhledem k filozofii "být viděn za všech okolností". U nás to je tuším nepovolené, stejně jako červené barvy blinkrů (stejně je mám narudlé :o)... Jen nesouhlasím s tím, že každý by měl nalítat tisíce kilometrů ve š100 nebo podobném vraku. Zaprvé někdo neujede tolik kilometrů ani za celý život a upírat mu jiná auta by bylo až moc velké omezování... a zadruhé... taková oktávka odpustí oproti š100 tomu začátečníkovi i nějakou tu chybičku, kterou prostě někdy udělal a udělá každý, umožní třeba rychlejší výjezd z křižovatky, vyhýbací manévr či krizové zabrždění v zatáčce (hrůza) apod. ve š100 by už ten začátečník mohl být mrtvý... ale něco podobného jako u motorek (poměr hmotnost/výkon), ovšem samozřejmě na dobrovolném základě, bych podpořil... A to stravování... v žaludku je přece jen HCL? a ta je kyselá vždycky, ne?


Zástěrky
Datum: 5.12.2003, 13:59
Od: EMC

Na to že z EU přejímáme samý lepší věci so vzpomenu vždycky, když mam přední sklo zalitý vodou nebo blátem od auta jedoucího přede mnou bez zástěrek. Jestli je pravda, že se v tomhle případě odvolávají na EU, tak pánbůh s náma. Další dobrej příklad jsou normy. Zatímco dřív bylo každýmu, kdo se tím zabýval jasný že ČSN 02 xx xx bude asi něco kolem šroubků, teď má pecha, protože EN se značí číslem postupně (tzn. bez jakýhokoliv ladu a skladu - prostě tak jak přišly). Prostě co bylo dřív stojí za prd a hodní strýčkové z EU nás naučí jak na to. Nebo ti co o tom rozhodují u nás neví kterou prdel lízat dřív?


Trava
Datum: 5.12.2003, 13:59
Od: Honza

Pane Cechu, je to vyborne. Jen malinkou poznamku o te trave v ping-pongu - Byla sice drive velice diskutovana/diskutabilni, ale dnes je povolena a pouzivana. Ale je to s ni jako se vsim, kdo s tim neumi hrat, tak tomu to stejne nepomuze....


dělená strava a automobil?
Datum: 5.12.2003, 13:52
Od: Medick

Vážený pane autore! Vaše články a příspěvky mně vždy zaujmou a čtu je jedním dechem. Myslím, že se můžu připojit k názoru kolegu řidiče Standy, který by vaše povídání vydal jako povinné čtení před zkouškami v Autoškole. Bohužel se ve vašem článku o aktivní bezpečnosti vyskytlo několik nepřesnosti - daných pravděpodobně literaturou, ze které jste čerpal. Konkrétne se jedná o nahoře uvedenou čast o stravování. "Pro trávení takto zkombinovaného jídla je zapotřebí kyselých (na maso) a zásaditých (na škroby) žaludečních šťáv, tyto se sice v žaludku vytvoří, ovšem se z velké části navzájem zneutralizují a tak dost dlouho trvá, než si organizmus s trávením potravy poradí, navíc ho to stojí velké množství energie." Dovolte mi uvést fakta na pravou míru: Zásadité trávící šťávy neexistují. Trávící šťávy se skládají z kyseliny chlorovodíkové, čili solné, dále pak z trávících enzymů, hormonů, tkáňových působků a mnoha dalších sloučenin. Kyselina udává svým pH rovným 2 až 4 "tón" pro celou směs a výsledné pH směsi se pohybuje převážně v kyselém pásmu. (pH menší nebo rovné 7,35). Vámi uvedené informace o zásaditých trávicích šťávách pocházejí pravděpodobně z brožur o oddělené stravě - nicméně nemají reálný podklad.


Trava
Datum: 5.12.2003, 13:38
Od: Honza

Pane Cechu, je to vyborne. Jen malinkou poznamku o te trave v ping-pongu - Byla sice drive velice diskutovana/diskutabilni, ale dnes je povolena a pouzivana. Ale je to s ni jako se vsim, kdo s tim neumi hrat, tak tomu to stejne nepomuze....


Rychlost
Datum: 5.12.2003, 13:29
Od: Porky

Dobry clanek ... Jinak si myslim, ze paradoxne nejvice problemu je s dodrzovanim tech nejjednoduchych pravidel, kterym kazdy rozumi. (Jet tak rychle, abych dokazal zastavit na vzdalenost na kterou mam rozhled, bezpecna vzdalenost atd.). Abych to nevypadalo ze delam chytryho - kolikrat uz se mi stalo, ze me vyskolila nejaka nenadala situace (i kdyz predtim jsem mel pocit ze jedu primerenou rychlosti a relativne bezpecne). Pak jsem se vzdycky bal zpetne domyslet co vsechno se mohlo stat a nadaval jsem sam sobe do magoru :-) Zdravim a preji vsem hodne stastnych km


Povinné čtení pro každého řidiče
Datum: 5.12.2003, 12:26
Od: Standa

Díky za skvělý článek, spolu článkem o pasivní bezpečnosti by už bylo dost stránek na knihu. Tyto dva články by se měly stát povinnou četbou pro každého řidiče, zvláště pak pražského. Už se těším až odpoledne (dnes je pátek) budu potkávat ty zoufalce, nemluvě o tom, že má začít sněžit. Už mě totiž štvou namyšlení frajírci, kteří se předhánějí v počtu porušených předpisů (jízda bez pásů, nerozsvícená světla, použití mlhovek bez mlhy, telefonování za jízdy, rychlá jízda a desítky dalších). Nechci házet pražské řidiče do jednoho pytle (sám jsem jedním z nich), ale v tom "špatném pytli" se jich mačká na můj vkus až moc.


Delena strava...
Datum: 5.12.2003, 11:12
Od: Viky

Bohuzel jsem to neprecetl ani cele, nemam zrovna cas, ale pojednani "O vyznamu delene stravy na bezpecnost silnicniho provozu" povazuju za cast nejen vyznamnou, ale taky z hlediska samotne existence nadmiru humornou. :-) (Samozrejme nic ve zlym...)



© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů