ŠKODA techweb > Komentáře k článku: Zabudování reproduktorů
ŠKODA techweb [homepage]

Komentáře k článku: Zabudování reproduktorů

RE: RE: RE: RE: Jednodušší?
Datum: 1.06.2004, 15:44
Od: JAMES

souhlasim s Axelem. komplet dvoupásma a ještě ke všemu do přístr.desky je hovadina...... lepší tam dát vejškáče, protože od cca 2,5kHz se zvuk šíří směrově a od 2,5 dolu je to relativně jedno, takže chlapi basáky dolů a do dveří dejte, pokud možno něco tvrdšího, než je tapecírunk-to je totiž dost měkký a rezonuje to stejně jak v tý přístrojovce....


Rep
Datum: 17.02.2004, 22:34
Od: luboš

Nikde zadny diry do dvery nejsou potreba vrtat. Ze by tohle bylo jednodusi bych nerekl


RE: RE: RE: RE: Jednodušší?
Datum: 20.01.2004, 14:44
Od: fine

To Alex: Do tý doby než budeš mít prachy tak o tom jen sni a nemluv! Včera sem namontoval autoradio SONY + Changer Sony a 10CD. Ve dveřích 16cm třípásmový repro noname a v platě(18mm překližka + koberec) JVC 20cm ovály v prostoru za sedačkama je woofer s 12palcovým basáčkem tlačenej zesíkem blaupunkt 4*30W, všechno vystlaný mirelonem aby to nedrnčelo a je to ok.. kromě JVC všechno starší a bratru za 6.000,- Každopádně souhlasim že repro v palubce je to nejhorší co sem zatim v škoda audio viděl :-/


Fuj
Datum: 3.11.2003, 10:03
Od: s

No fuj!!!


RE: RE: RE: Jednodušší?
Datum: 16.01.2003, 22:26
Od: Alex

To je PĚKNEJ SHIT, mnohem lepší je koupit komponentní repro, středobas dát do dveří (pro lepší zvuk vyměnit čalounění za MDF desku potaženou kobercem, koženkou) výškáč na přístrojovku a použít kvalitní předimenzovaný vodiče a použít kvalitní autoradio. Tak to udělám já až budu mít prachy, tyhle Vaše řešení jsou úplně k hovnu a hoděj se tak k autorádiu od stánkařů. Do doby než budu mít prachy na kvalitní ozvučení budu raději poslouchat motor. Kvalitnímu zviku zdar. Axel


RE: RE: RE: RE: RE: RE: Jednodušší?
Datum: 2.01.2003, 10:26
Od: Pavel

No, už se mi to podělalo. Asi to odbachlo zesilovac, hraje jednom jedna bedna, do tý druhý nic neleze a to ani když to připojuju přímo na svorky rádia. No co, alespoň to udělám pořádně....


Zbytočnost
Datum: 23.11.2002, 18:08
Od: Martin Siry

Podla mna je úplne zbytočne dávať tam tie repro stačí mať dva piezoelektricke výškove repro za 250 za kus do dverí stredobas tesla za 680za kus a do zadu tesla bass 780 za kus a mate čo robiť aby vám to radio utiahlo!! ja mam subbas pioneer350sinus a dva vbyskce sin live a už som dotahoval skrutky!!!


RE: RE: RE: RE: RE: Jednodušší?
Datum: 29.10.2002, 20:08
Od: Jarab

Ty ses muj clovek, jak to tady ctu tak se nestacim divit co lidi nevymyslej za kraviny a jak nekdo premejsli o audiu. Par zakladnich postupu a zasad (solidni kabelaz, dobry umisteni, stejne kvalitni komponenty atd..) a je to o 200% lepsi nez kdyz se to tam jen tak frkne hlavne at to hraje. Ve svym aute nez mi ho nedavno ukradli sem mel stary dvojce sony asi z 90. roku co motalo kazety privazeny provazem na zadnim plate :-))). Jinak sem taky vyucenej elektronik-mechanik.


RE: RE: RE: RE: Jednodušší?
Datum: 22.10.2002, 12:31
Od: Pavel

pár faktů: výsledná kvalita zvuku je dána kvalitou celého řetězce. Řetězec je od slova řetěz a ten má nosnost nejslabšího článku. Rádio+kabely+repro, ale i umístění hrají roli a nemá cenu investovat několik tisíc do rádia a pak tam dát repro z televize nebo za pár stovek. Alespoň v domácím hi-fi platí, že repro by mělo stát stejně jako zesilovač (reciever, rádio). Umístění je taky dost důležité a logicky je nejlepší systémem domácího kina (4 nebo 5 repro) nebo stereo (2), kde by nemělo stát nic v cestě. Proto repro pod sedačkama, navíc hrajícím zespoda do sedačky, jak jsem tady někde četl je pěkná úchylárna. Musím ale dodat, že ji mám v autě taky a to dokonce s dvěma různejma reprosoustavama - levá má dobrý vejšky, pravá zase basy a středy, takže se to dobře doplňujě. Impedance a výkon jsou pochopitelně různé, jedna z nich má i asi o 2 metry delší kabel - zvonkáč, ležící stočený okolo. Pravá bedna hraje hlasitějc, ale zpohledu řidiče sedícího vlevo ej to ještě celkem optimální. Jinak jsem vyučený mechanik- elektronik...


RE: RE: RE: Jednodušší?
Datum: 29.01.2002, 17:55
Od: Ivan

Nesouhlasím. Tzv. nepřekonatelný zvuk reprobedny je šílenost která nemá s kvalitní reprodukcí nic společného. Je jedno, jestli jsou reproduktory ve dveřích, v palubce, nebo jinde. Musí být ale kvalitní a správně umístěné.


RE: RE: Jednodušší?
Datum: 27.01.2002, 23:10
Od: Vojtík

ve vozech škoda 1xx je podle mé zkušenosti nejlepší tohle řešení:Koupit si normální reprobedny(cele bedny) vhodného tvaru!,a tyto strčit pod přední sedadla reprákem nahoru.Bedny se musí sehnat takové,aby se tam vešly,samozřejmě. Výhodou je nepřekonatelný zvuk opravdové reprobedny a taky to,že k dokonalému ozvučení stačí dva reproduktory:Znáte to:Když jsou repráky jen vepředu,vepředu nikdo nic neslyší co kdo povídá a vzadu neslyší hudbu,když jsou jen vzadu,je to naopak.Takhle se to dá ozvučit jen dvouma bednama.


RE: Jednodušší?
Datum: 18.01.2002, 19:46
Od: Ivan

Myslím, že ani jedno popsané auto nehraje tak, jak může. Je opravdu zajímavé co všechno lidi nevymyslí. Přece jen to chce mít aspoň trošku znalostí z oblasti autohifi, nebo se poradit s profesionálem.


to je hruza....
Datum: 18.01.2002, 15:14
Od: Pavel

Koukam,ze tam vsichni co mate skodarnu davate pekny shity at co se tyce radia,ale hlavne repro.To je hruza.


O co vam ide?
Datum: 9.01.2002, 9:01
Od: Kimberly

Zdravim fsetkych fanusikov Skodoviek. Moja 120GLS nie je vybavena ziadnymi extra komponentami iba obycajnym autoradiom a 2mi reproduktorami od pingpongov. 2 5W repraky v bednickach mam za sedadlami. Avsak do auta mi to uplne staci aj ked je hlasitost na 1/3. Pre mna je dolezite aby som pocul zvuk motora, a nie aby som po 20 minutach jazdy v aute kde je hudba na "plne pecky" zahanat bolesti hlavy liekmi. Ved jazdu v aute je treba si vychutnat a hlavne sustredit sa na jazdu(ved kolko blbcov jazdi za znizenej viditelnosti bez svetiel).Myslim si, ze ani sebelepsi aparat v aute (a to uz nevravim o Skodovkach) nestaci na kvalitne vychutnanie muziky. Na to predsa su audio systemy do bytu. Mohol by som o tom diskutovat este dlho, ale neviem, ci vobec toto bude niekto citat. Cafte Skodovkari. PF2002.


RE: Pod sedačkou
Datum: 18.12.2001, 18:43
Od: DINSLAKEN

Jo moje řeč mám taky dve bedny pod sedačkama ozvučnice na středobasák je tam taky dostatečně velká tuším 50x30x11 mam i basreflex a nemůžu si stěžovat hraje to solidně je ale fakt že jsou k tomu připojený vyškáče který jsem umístil na dveře. Další fakt je že to chce všechno zadělat do dřevotřísky ja dal 10mm protože s 5mm se mi to hejbalo.


NĚCO NA TOM BUDE
Datum: 18.12.2001, 10:49
Od: PETR

NO ZALEŽÍ NA KAŽDÝM, CO CHCE POSLOUCHAT. JÁ MAM RÁD SPÍŠ ZVUK VOSTRÝHO MOTORU, ALE MUZIKU TAM MAM TAKY. NA TĚCH REPRAKACH AŽ TAK NEZÁLEŽÍ,JDE O TO, ABY BYLI NA SPRÁVNÝM MÍSTĚ. POD SEDAČKOU JSOU SUPER ALE CHVĚNÍ SE PŘENÁSÍ VSUDE. POUŽIL JSEM STARÉ REPRÁKY Z PROMÍTAČKY, KTERÉ JSEM DAL DO PALTA ZA SKLO. TO JSEM VYMĚNIL ZA 1,5CM SILNOU DŘEVOTŘÍSKU A VYKLIDIL PROSTOR POD NIMI.SICE OPĚRKY PULZUJÍ ALE HRAJOU LÍP NEŽ ZNAČKOVÝ CO TAM MÁ KÁMOŠ."""JE TO NA TOM KAM JE DÁTE A JAK!!!"""


MTC !? :-(
Datum: 14.12.2001, 11:56
Od: Tuner#2

Souhlasim s tím, že se najdou reproduktory, které proti dražším budou hrát lépe, ale to neplatí v případě MTC. Bohužel často se setkávám s kvalitními reproduktory, které jsou naprosto nevhodně umístěné. Zdárný příklad je tady demonstrovaná přístrojová deska. Trochu lepší je umístění do dveří, ale za předpokladu výměny "papundeklu" za něco pevnějšího, vytlumení dveří a zamezení rezonancím táhel(okna,klika). Mě se ve škodovce jeví umístění pod sedačkou jako nejlepší z důvodu pevné ozvučnice a poměrně velkého prostoru pod sedačkou(u nových aut je ten prostor daleko menší) Škodovkám a Autohifi zdar!


RE: MTC !? :-(
Datum: 14.12.2001, 10:17
Od: Karel Petr
WWW: http://skoda110r.hyperlinx.cz

Pánové nechci se do toho míchat, ale asi záleží na tom, jak se který reproduktory "povedou". Může stát, že repráky od MTC budou hrát stejně dobře jako značkové za dvojnásobnou (nebo i vyšší cenu). Já jsem dával dvojpásmové Monacory do předních dveří, maximální velikost co tam vešla (musel jsem trochu přihnout plech ve dveřích...) cena nějakých 1300,- a hraje to naprosto super. Je starou pravdou, že i špatné rádio bude hrát dobře s kvalitním repro, ale opačně nikdy.


RE: MTC !? :-(
Datum: 14.12.2001, 10:10
Od: Bleez

No taky jsem se divil, ale je to tak docela to hraje a dokonce pri jizde je slyset vic muzika nez motor a dalsi pazvuky z auta se linouci :o) Navic mne k tomu prinutila fincni stranka veci. Ja to poridil v bazaru za 600,- oba. Protoze jeste furt studuju :o( tak je pro mne kazda kacka dobra. Skudkam zdar!


MTC !? :-(
Datum: 14.12.2001, 9:38
Od: Tuner#2

To snad nemyslíš vážně s těma MTC. Jak muže reproduktor ( v případě MTC nekvalitní )v malé plastové "bedně" hrát. Po zkušenostech bych si repro od MTC a jiných pochybých firem nedal ani na WC. Autohifi zdar! ( ne v případě MTC )


RE: moje zkusenosti ...
Datum: 14.12.2001, 8:00
Od: Bleez

Zdravim vsechny, ja jsem problem reproduktoru vyresil tim, ze jsem poridil tri pasmove repracky i s ozvucnici od MTC. Na to jak to vypada to hraje docela dobre. Umistil jsem je pod palubovku pred podbeh. Stacilo jenom udelat jednu dirku pro sroubek do toho papiru co zakriva dutiny. Myslim, ze je to nejjednodussi reseni a neni to moc drahy :o)


Pod sedackou
Datum: 13.12.2001, 14:47
Od: MATTESS

To, co psal Tuner #2 muzu vrele doporucit. Vi o cem pise, hraje to dost dobre. Autohifi zdar. Mattess


Pod sedačkou
Datum: 12.12.2001, 17:09
Od: Tuner#2

A co takhle repro pod sedačkou? Mam přesně udělanou bednu z MDF uchycenou k příčné výztuze podlahy osazenou repro Sinuslive 13iL. V bedně je ideální mít středobas a výškáč dát na přístrojovou desku( do úrovně uší ) To vše je podpořeno v oblasti basů subwooferem za sedačkama ( bandpas 19/22l 20cm repro ) Komukoli tuto sestavu pustím tak žasne jak to hraje. Teorie repra vzadu není správná - důležitý je kvalitní předek ( v případě obliby hlubokého basu podpořený subwooferem - to vám poradí každý kdo problematice autohifi rozumí.


VYPADÁ TO LÍP
Datum: 12.12.2001, 10:30
Od: PETR

TENHLE PROBLÉM JSEM ŘEŠIL TAKÉ.MNOHEM LÍP TO VYPADÁ, KDYŽ SE POUŽIJOU REPRODUKTORY OBDÉLNÍKOVÉ Z FELICIE. TY CO JSOU U PLATA.JEN JE NUTNÉ VYDLABAT VÍCE MOLITANU POD KOŽENKOU, ABY REPRÁK SEDL CELOU SVOU PLOCHOU A NEDRNČEL. FOTO ZATÍM NEMÁM, ALE TOLIK NEVYČNÍVAJÍ JAKO KULATÉ.


Pekne???
Datum: 11.12.2001, 15:59
Od: Citron

Po pravde, tato variata sa mi moc nepaci, ja mam repro v dverach, ale napadlo ma,(vsak nedosiel som len zhadzovat),ze by to mohlo na tej palubke lepsie vizerat,kebyze tam das krytky, ktore idu na konci do stratena, videl som take predavat v Rakusku a vizeralo to dost pekne, tiez tam mali rozmer 165mm, aj som nad nimi rozmyslal ... :o) Skode nadalej zdar!


RE: moje zkusenosti ...
Datum: 11.12.2001, 14:13
Od: U-Geen
WWW: http://skoda.virt.cz

Já mám 4x165ky 2pasmovky, 2 ve dverich a dva vzadu a hraje to fajn. Vepredu maj polypropylenovou membranu a zadni maj hlinikovou. A nebyla drahy, daj se sehnat na netu :-)


moje zkusenosti ...
Datum: 10.12.2001, 23:10
Od: GIMLOS

Zdravim všechny ... tak já už jsem pár ŠKODAmobilů (i jiných přibližovadel) zvučil a podle mých zkušeností je nejlepší umístění repráků asi takhle: - přední dveře repráky d=165mm, buď dvoupásmovky a nebo použít jen basák a na strop dát výškáče, tyhle repra jdou umístit do předního dolního rohu dveří, dostatečně tlusté kabely vést tak, aby se při zavírání zasouvaly do dveří; vnitřek dveří zbavit všeho druhu drnčení!!! - zadní plato udělat z dřevotřísky; do něj pokud možno basáky max 166mm bez nutnosti tnout do plechu vespod (jinak podle libosti) a k nim doplnit středy a výšky Jo do těch dveří to chce, kvůli vlhkosti, repro s lakovanou membránou a nebo plastovou. Jinak nelze než souhlasit s názorem, že sebeznačkovější reprák blbě umístěnej bude hrát hůř než dobře posazenej papírák z lampovky našich dědů...


RE: akustika
Datum: 10.12.2001, 21:15
Od: S.D.Gotrek

No s tím akustickým zkratem to není tak jednoduchý. Pokud totiž zasadíš reprák do desky (=ozvučnice), záleží výsledek na tvaru té ozvučnice. Ideální je pokud by to byla deska nekonečně dlouhá i široká (ekvivalent bedny nekonečného objemu) a nekonečně tuhá. Ale jde spočítat že existují reálné velikosti ozvučnice pro které to normálně funguje. Tvrzení že není-li reprák v bedně nemá šanci basovat je značně zjednodušené ne-li zcestné. Bohužel u prostorů jako je třeba ta palubka je jediný způsob: vyzkoušet to. (Nebo to namodelovat metodou konečných prvků 8O) ).


RE: RE: akustika
Datum: 10.12.2001, 11:24
Od: Pablo

Mam takovy pocit, ze o akustice tady ani nema moc cenu mluvit. Co hluky, ktere generuje treba motor? A o hluku vznikajicim pri vyssich rychlostech (pro rejpaly: nemyslim uzasne rychlosti kolem 160km/h, ale rychost uz kolem 50km/h). Zdroju hluku je v takovym aute az dost - od motoru, hluku od kol az po netesnici sametky u oken. Pokud by toto vsechno bylo PERFEKTNE odhlucneno (coz u S120 moc nejde), muzeme se zacit bavit o akustice. Do te doby to bude hrat at uz tak nebo tak, ale konzertni mistnost z toho neudelate... Jinak jeste k napadu - napad to neni spatnej, ale montaz do dveri je podstatne jednodussi.


RE: akustika
Datum: 8.12.2001, 23:09
Od: Brain

Ja mam v zadnim plate asi 15cm ovalny repraky Tesla (uz si nepamatuju typ) a basuje to pekne. Kdyz se sklopej zadni sedadla, tak je razem po basech :-) Ve dverich je hrozne malo hloubky za reprakem. Jinak vzadu mi to vyhovuje, akorat kdyz tam nekdo sedi, tak jemu to rve do usi a ja slysim malo. Proto je asi nejlepsi mit repra vzadu a "pomocny" nekde vpredu.


RE RE
Datum: 8.12.2001, 20:53
Od: koko

Není to pěkný


RE: akustika
Datum: 8.12.2001, 0:37
Od: impact
WWW: http://www.showyoursound.com/Public/ShowInstallV2.asp?id=62

A co tohle? http://www.showyoursound.com/Public/ShowInstallV2.asp?id=62


RE: RE: akustika
Datum: 7.12.2001, 9:54
Od: JenyK

Presne moje rec. Ja mel udelanej basovej úl (jak se o tom hranatym subwooferu vyjadril kolega) vzadu za sedackama ze 2 repraku ARN226 v Band-passovy ozvucnici ladeny na 48Hz 11+18l),a ve predu ve dverich nejaky NO-NAME ,byt 3pasmovy repro. Cely to tahal Kenwood 377R (4x 20W) a v tom aute byl takovej rachot, ze ve zpetnym zrcatku byla videt jenom mlha a po 20ti minutovy jizde mne nejak divne bolela skeble :o) Cili: chci rict ze dle myho nazoru je nej. sestava jednoho "uzavrenyho" basovyho repra a k nemu stredy (dvere) a za vyhybkou vysky ,idealne posazeny v mezere mezi palubkou, vydechem vzduchu na predni sklo a sklem.


Repro v palubce
Datum: 7.12.2001, 9:33
Od: Netopýr
WWW: http://plivnik.cz

Nezda se mi to v te palubce uplne na vyhodnem miste, protoze ja (190cm) si cca v tech mistech opiram nohu o dvere - at jako ridic, tak i jako spolujezdec.


RE: akustika
Datum: 7.12.2001, 8:58
Od: Karel Petr
WWW: http://skoda110r.hyperlinx.cz

Nelze s tebou než souhlasit. Pro dobrou funkčnost a zvuk repráku je potřebná bedna (můžou to být v případě nouze i dveře), ale tím, že přístrojovka je z druhé strany otevřená to asi nebude úplně ono. Je to sice objektivní a změřitelné, ale subjektivně se to může zdát v pořádku. Nechci ovšem prosazovat násilím svůj názor a neslyšel jsem, jak to autorovi hraje. Všechno je otázkou vkusu. Mně se víc líbí reproduktory ve dveřích a autorovi v palubce.


akustika
Datum: 7.12.2001, 8:41
Od: emc

Panove, a rika vam neco akusticky zkrat? To jako ze predni strana mambrany je ve stejnym prostoru jako zadni? Zkracene receno ze pokud reprak neni "v bedne" tak nema sanci basovat. Ve dverich je ak. zkrat odstraneny. Ja mam repraky pr. 165 mm v nadstavbe z plechu tl. 3 mm uchyceny ne v sololitu, ale primo do plechu. To potom i uplne obycejnej reprak hraje o 3 tridy jinde! Ale pokud sebelepsi a sebedrazsi reprak nema podminky ("bednu") tak hraje jak chrchlak od tingtongu z trhu. Sestava hraje vzdycky tak jakej je jeji nejslabsi clanek, a to je skoro vzdy reprak. A k bednam vzadu: Mam je tam taky, ale faderem to mam tak 70:30 na predek, protoze mi nesedi kdyz zvuk prichazi odzadu.


Repro
Datum: 6.12.2001, 19:51
Od: Cartman

Nejlepší je dát reproduktory do zadního plata !!! Má to nejlepší zvuk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


RE: RE: Jednodušší?
Datum: 6.12.2001, 17:48
Od: RANGER

Pripoustim ze to vypada hodne zajimave, ale furt mi prijde jednodusi napadnout SOLOLIT na dverich nez jednicku plech v palubce. A draty sem vedl taky okolo omezovace v buzirce a zadny problem. A navic u ridice mam v tech mistech spinace zadni mlhovky a vetraku chladice. Ale zvuk bude asi lepsi na te palubce, ve dverich je to utopeny.


RE: Jednodušší?
Datum: 6.12.2001, 15:39
Od: Jiří Okénka

S tim souhlasím ,akorát já jsem ty díry pro ten vodič v k reprákům vedl přes ty dveře ,4 díry a 4 gumové průchodky na tom není nic složitého.Ale v čem vidím problém repráků v palubovce že ta díra tam prostě už zůstane a kdyby si někdo chtěl pořídit repráky větší ,tak se mě zdá že toho místa tam už není.V těch dveřích to čalounění případně hodím pryč a na vrakáčí si koupím nové.Je to jednodušší řešení jak zadělávat díru v palubovce.Ale jinak dobrý nápad.Škodě zdar.


moja skusenost
Datum: 6.12.2001, 15:14
Od: MIRO

Ja mam predne repraky vo dverach, nemusel som ani vrtat do dveri, proste kabel som tahal popri tom mechanizme(narychlo neviem jak sa to vola) cim sa otvaraju dvere, doteraz neboli ziadne problemy s kablami. Zvuk je celkom slusny dovtedy kym si nesadne vedla mna niekto a neda nejaku tasku ku dveram. Ale to uz pridam hlasitost na tie "mensie" co mam vzadu pod oknom. Tie som montoval ako prve, su nasrobovane asi v 1 cm hrubej doske, priestor za sedackami je vyplneni molitanom a ostatnymi vecami, aby to lepsie basovalo :o) Skode zdar MIRO


Jednodušší?
Datum: 6.12.2001, 14:30
Od: Karel Petr
WWW: http://skoda110r.hyperlinx.cz

Já jsem montoval reprák do dveří a to tvoje řešení mi zase nepříjde až o tolik jednodušší. Do dveří to lze vyřezat nožem. Souhlasím s tím, že by bylo potřeba kabely tahat přes nějakou průchodku, ale v době montáž se mi s tím nechtělo hrát a tak jsem je vytáhl pod čalouněním dveří a zavedl pod čalounění vnitřního blatníku. Akorát tam čouhá cca 5 cm drátu, ale to vydržím.



© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů