ŠKODA techweb > Komentáře k článku: Minerální motorové oleje
ŠKODA techweb [homepage]

Komentáře k článku: Minerální motorové oleje

RE: Jak poznám typ oleje
Datum: 12.06.2001, 14:28
Od: Igor Marko

Takze, pohladom to asi tazko zbadas, obycajne je riedkejsi a bledsi ako mineralny. Na to sa vsak spolahnut neda, takze ak si nedas spravit chemicky rozbor, musis sa spolahnut na obal. Na nom je vzdy napisany druh oleja. Bud je mineralny, polosynteticky /tiez "semisynthetic"/, synteticky /tiez "synthetic alebo fullsynthetic"/.


Jak poznám typ oleje
Datum: 5.02.2001, 15:47
Od: Slezák

Jsem naprostý laik. Jak poznám, že se jedná o olej minerální, polosyntetický či systetický? Nebo je to vždy na balení napsáno?


RE: RE: prechod
Datum: 18.01.2001, 16:42
Od: Petr Hanek

Lit o tridu (nebo o dve) lepsi olej se da bez problemu jenom po generalce. Jinak se ti uvolni usazeniny a motor zadres. Daji se pouzit vyplachovaci oleje, ale nezkousel jsem, takze znam jenom z doslechu. Do skodofky se urcite ale syntetiku lit nevyplati. Dal bych tam maximalne polosyntetiku, ale po generalce nebo proplachu. Pokud ti motor zere olej, budes to mit o dost drazsi :) petr


RE: prechod
Datum: 16.01.2001, 13:45
Od: Jindřich

Postup je takový, že když měníš olej tak místo minerálu tam naliješ prostě ten lepší olej, i když nevím jestli má význam dávat do škudky s takovým normálním motorem(trošku si uchlastne oleje) lepší olej, protože je řidčí a snadněji ti zateče do těch škvír v motoru kudyma to chlastá a pak to chlastá ještě víc oleje.Vlastní zkušenost. Teď přecházím zpátky na minerál, protože do ty škudky je to lepší. zdar


RE: jak je to s intervalem výměny oleje
Datum: 15.01.2001, 14:59
Od: Rastislav Isteník

Je skutočne pravda, že motorový olej by sa mal vymeniť po roku, pretože jednou z vlastností oleja je neutralizácia kyselín, ktoré by mohli spôsobovať vnútornú koróziu motora. Kyslé látky sa dostávajú do oleja zo splodín horenia, najmä pri prevádzkovaní studeného motora. Neutralizačné vlastnosti oleja sú dané alkalickou rezervou. Tieto vlastnosti sa zhoršujú, aj keď motor nie je v činnosti (v dôsledku oxidácie a starnutia oleja). Preto je vhodné preventívne vymieňať motorový olej aspoň raz ročne. Záujemcovia sa môžu viac dozvedieť v knihe V.Štepina-V.Veselý: Maziva v tribologii.


prechod
Datum: 15.01.2001, 10:12
Od: Karbi

kdyz chci prejit z mineralniho oleje na polo respektive na syntetiku tak je postup jaky ? diky


RE: jak je to s intervalem výměny oleje
Datum: 14.01.2001, 23:13
Od: Jiří Čipera

Ovšem,všichni výrobci olejů doporučují(u minerálních olejů),výměnnou lhůtu buďto určitý počet km(řídí se výrobcem motoru),a nebo 1 rok používání v motoru.To je teorie,v praxi se to moc nepoužívá,protože moderní oleje jsou dost kvalitní a stálé,takže ani po jednom roce neutrpí jejich kvalita.Prodloužení km výměnné lhůty se týká hlavně vozidel která mají velký proběh km během roku a mají objemnou olejovou náplň(kamionová doprava).Toto je ,ale vázáno na rozbor oleje,kde technik olejář doporučí(nebo ne)prodloužit interval výměny.Může se ovšem také stát,že technik doporučí interval výměny zkrátit aby se motor vyčistil.Vše je odvislé od stavu motoru,protože na tom závisí jak moc bude olej znehodnocený.Závěr je tedy takový,že v praxi se nedoporučuje olej v motoru starší než 2 roky,v případě,že chceme prodloužit kilometrový interval je to vázáno na rozbor a doporučení olejáře.


jak je to s intervalem výměny oleje
Datum: 12.01.2001, 14:08
Od: Radim Němec

V článku se píše o tom že je možné prodloužit km interval výměny oleje. Já jsem ale slyšel že stejně by se po cca roce měl měnit olej bez ohledu na počet ujetých km. Tak by mě zajímalo jak to je.



© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů