ŠKODA techweb [homepage]
Ostatní
15. června 2001

Pomocník na cestách

aneb Pořiďte si “síbíčko“!


Spoustu lidí určitě nemile překvapí např. při cestě na dovolenou, z práce (do práce ) a při jakémkoliv cestování, zvláště do míst, která neznáme jakékoliv objížďky, uzavírky nebo dokonce policejní kontrola. Takovým nemilým překvapením můžete alespoň z části předejít pokud máte ve svém voze radiostanici CB ( Citizen Band – občanské pásmo ), jinak řečeno prostě vysílačku.
Tyto staničky jsou dostupné široké veřejnosti, není třeba žádných povolení a skládání např. radioamatérských zkoušek. Ovládání a provoz CB radiostanic je jednoduché zvládnout, nejjednodušší staničky mají 2 tlačítka CH+  a  CH-  (pro přepínání mezi kanály) v současnosti je jich povoleno 80, dále ovladač hlasitosti,který louží zároveň jako vypínač a nakonec ovladač potlačení šumu SQUELCH.  Složitější (a dražší ) stanice mají mnoho dalších funkcí jako paměti, autosquelch, nastavení citlivosti antény, ovladače přepínání mezi kanály umístěné na mikrofonu,LCD displej, který kromě kanálu (u obyčejnějších radiostanic je zobrazeno pouze číslo kanálu a to  LED diodami) zobrazuje i jeho frekvenci, funkce které jsou v provozu  atd. Složitější staničky jsou do auta v podstatě zbytečné, protože majitel nevyužije celý jejich potenciál. K vysílačce je přes koaxiální kabel připojena anténa .
Délky nejčastěji používaných antén jsou kolem 80-120 cm. Upevnění antény na vozidlo lze řešit více způsoby:

1. Provrtání střechy vozu ( koaxiál je veden mezi střechou a čalouněním
                       interiéru )
2. Pomocí magnetické patky antény ( odpadá provrtávání střechy, výhodou je možnost okamžitého sejmutí antény ) v současnosti se používají jakoby pružné magnety,což je vlastně guma na níž je nanesena magnetická vrstva, průměr magnetu je tak asi 150-200 mm a díky jeho velikosti a tomu že je pružný  nehrozí jeho odloupnutí ani pří agresivní jízdě.
3. Upevnění pomocí klipsu třeba na boční okno

Umístění antény je však nejvhodnější dle bodu 1 a 2 , nejideálnější je poloha antény je ve středu střechy a to proto, že střecha tvoří ideální protiváhu k anténě              ( vysílané vlny se odrážejí od povrchu střechy stejným směrem a rovnoměrněji, než kdyby anténa byla v přední nebo zadní části střechy ).
Vzdálenost na kterou lze vysílat závisí na prostředí – z kopce se dovoláme dál než,když jedeme lesem nebo údolím.Dosah radiostanice lze zvýšit montáží zesilovače,        ( max. povolený výkon je 4W , zesilovače jsou až 100W i více ) to ale není povoleno Českým radiotelekomunikační ústavem.

 

Jak daleko se dovoláme s různými anténami
 
ručka vozidlová stabilní
ručka 6 km 10 km 20 km
vozidlová 10 km 20 km 30 km
stabilní 20 km 30 km 50 km

Jsou i takové případy, kdy řidič v Benátkách ( v těch v Itálii ), resp. ve Španělsku mluvil s člověkem v ČR – příčinou právě takovýchto jevů jsou odrazy radiových vln od vrstev v atmosféře.
Použitá anténa by měla být určená pro CB stanice ( neměla by se používat anténa   k rádiu nebo k hands free, i když jsem se setkal i s takovýmto případem )
Připojení k elektr. soustavě vozu se nejvíce používá takové, kdy mínus pól přijde ukostřit a plus pól přijde k pojistce č.2 ( raději se poraďte s autoelektrikéřem,protože si nejsem 100% jistý). Je tady také ta možnost, použít elektrickou zásuvku v interiéru vozidla,nebo zásuvku pro zapalovač.
Pokud se tedy rozhodnete pro pořízení CB radiostanice do auta jako pomocníka při cestách bude pro vás nejdůležitější 10.kanál. Tento kanál je v ČR určen dalo by se říci pro pozemní dopravu    ( využívají ho řidiči kamionů a různí autodopravci na Slovensku by tomu tak mělo být s největší pravděpodobností taky tak). Dále je možné se na 10.kanále setkat s operátory neboli infy,kteří poskytují právě informace o různých uzavírkách, policejních kontrolách apod.( já sám jsem měl tu možnost slyšet upozornění pro ,,mobiláky“ , aby nebrali stopaře, protože ten den utekl ,,nějaký“ vězeň, a večer ve zprávách se z toho vyklubal Kájínek ). Právě taková infa poskytují i některé motoresty při dálnicích, i když tomu není  v takové míře jako  v západní Evropě.

Podle mého názoru  pořízení si CB radiostanice určitě neproděláte, na CB pásmu je možné se dále setkat s různými kroužky, burzami (většinou se však jedná o elektrotechnické ).

Radiostanice je možné si zakoupit ve specializovaných prodejnách pořizovací cena není nikterak vysoká starší vysílačku i s anténou seženete od 1000 Kč . Dále bych doporučil pořídit si nějakou publikaci o CB radiostanicích, kde jsou základy provozu na pásmě, různá psaná i nepsaná pravidla apod.

Zesilovač - ,, topení“

Autor článku: Jirka (Jirka aaa)

zobrazit další autorovy články
upravit článek pro tisk

Komentáře k tomuto článku (17):




 

© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů