ŠKODA techweb [homepage]
Ostatní
23. května 2001

Zabezpečení objektu pomocí mobilního telefonu

např. Garáže


Jednoho odpoledne jsem přemýšlel, jak zabránit zlodějům, aby opakovaně v nočních hodinách navštěvovali naši garáž. V duchu jsem počítal, kolik by asi stálo takové zabezpečovací zařízení, když mi do oka padl starší mobilní telefon. Ten již několik týdnů zahálel ve skříni. Nápad byl tu! Pravda, původní návrh, který se v rodině také zvažoval by vyšel ještě levněji. Spočíval v tom, že by se na vrata od garáže umístil nápis: “K…y, už jste tu byly dvakrát!!!” :-)) Nápad s mobilním telefonem je ale efektivnější, protože nápis by přes den mohly vidět děti a po 22. hodině by se dal těžko přečíst.

Pojďme tedy na to. Ideální je, když vlastníte starší mobilní telefon, který již nepoužíváte. Pokud takový nemáte, porozhlédněte se po bazarech v okolí, nebo na internetu: http://www.bazar.cz/, http://www.aukce.cz/. Dá se sehnat za 500 - 1500 Kč což je v porovnání s hodnotami, které chceme chránit před zloději, zanedbatelná částka. Je důležité, aby tento telefon disponoval funkcí ONE TOUCH. Já jsem použil telefon, který je k tomuto účelu naprosto ideální - ALCATEL One Touch Club (já jsem vás na začátku varoval). Ideální je z toho důvodu, že má výše zmíněnou funkci one touch (ale není samozřejmě jediný) a zároveň při jejím použití (když je klávesa stisknutá delší dobu), telefon po uskutečněném volání na zadané číslo, sám přejde do pohotovostního režimu - to se bude také hodit. Dále budeme potřebovat pár metrů dvoužilového vodiče, mikrospínač, pájedlo, cín, kalafunu, konektor jack mono 3,5 mm s protikusem, drobné nářadí a SIM kartu. Nejlepší pro tento účel je tarif Slyším Vás od Oskara, který vás vyjde na 10,50 Kč měsíčně vč. DPH. Nepočítám ale 1000 Kč na volací zálohu, protože pokud bude vaše platební morálka dobrá, Oskar vám vaši tisícovku po šesti měsících vrátí. Je to ověřeno - už ji mám na účtu.

Nyní k samotné montáži. Na rám dveří upevníme mikrospínač tak, aby již při pootevření dveří byl v sepnutém stavu. Od něj vedeme dvoužilový vodič (např. v liště) k místu, kde bude uložen mobilní telefon. Ten by měl být v blízkosti zásuvky 230 V/50 Hz, ve které bude zapojena nabíječka, nebo ještě lépe adaptér pro trvalý provoz ze sítě (výrobce Alcatel http://www.alcatel.cz/. Do série s mikrospínačem doporučuji zapojit skrytý "servisní" vypínač, abychom mohli zabezpečovací zařízení deaktivovat po dobu, kdy jsme v garáži místo zlodějů my - například při opravách, parkování atd. a telefon nám stále nevyzváněl. Konec vodiče opatříme konektorem jack.

Následuje citlivější část operace "Bezpečná garáž". Z vypnutého telefonu vyjmeme akumulátor a rozebereme jej (ten telefon). Je potřeba postupovat s největší opatrností. Pokud se na tuto část montáže necítíte dostatečně zkušení, přenechejte ji někomu známému, který těmto věcem alespoňtrochu rozumí. Pokud někoho takového neznáte, dejte si panáka ať se vám netřepou ruce a pokračujte dále. Rozhodně telefon nerozebírejte až v garáži, ale pěkně v klidu domova. Nejdříve se raději zbavíme elektrostatického náboje tím, že se dotkneme například topení. Potřebujeme se dostat až na plošný spoj, který je těsně pod klávesnicí. Nyní připájíme kratší část vodiče k cestám plošného spoje vedoucím např. ke klávese 1 a kabel vyvedeme ven. Zřejmě bude nutné vytvořit jehlovým pilníkem malý otvor v krytu telefonu v místě, kde se oba kryty stýkají. Telefon sestavíme v opačném pořadí, vložíme SIM kartu a připojíme akumulátor. Na druhý konec kabelu připojíme protikus konektoru jack a telefon zapneme. Nyní můžeme ověřit funkci, pokud se dovoláte, byl proces úspěšný. Pokud ne dále nemusíte číst.

V menu telefonu vypneme vyzvánění, zapneme automatické přijmutí hovoru a nastavíme jednotlačítkovou volbu - pod klávesu 1 uložíme číslo telefonu (nejlépe mobilního), na které má být poplach hlášen. Na tomto telefonu si uložíme do seznamu číslo telefonu v garáži a pojmenujeme ho např. jako GARAZ-POPLACH. Teď když připojíme upravený mob. telefon k mikrospínači, zapneme serv. vypínač a otevřeme vrata od garáže, začne telefon (u Alcatelu OTC do 2 sek.) vytáčet vaše číslo. Pokud se vám nyní na displeji objevilo GARAZ-POPLACH, byli jste úspěšní.

Telefon v garáži ukryjeme na vhodné místo. Vzhledem k jeho velikosti to není problém. K napájení lze použít vlastní akumulátor, nebo výše zmíněný adaptér. Je potřeba dbát pouze na dvě věci:

  1. Servisní vypínač před odchodem zapnout. Telefon nám sice bude hlásit poplach - tím se ověří funkce. Když hovor odmítneme, telefon po chvíli přejde do pohotovostního režimu.
  2. Svůj telefon přes noc nevypínejte. Je snad jasné proč.
Toto zařízení lze použít například i na chatě, nebo dokonce v samotném automobilu. Dokonce můžeme tajně monitorovat dění v chráněném objektu tak, že si tam prostě zavoláme (proto jsme vypnuli zvonění a nastavili aut. příjem hovoru). Zároveň si tímto způsobem můžeme čas od času zkontrolovat funkci. Je to celkem jednoduché a levné řešení, které nás bude stát na telekomunikačních poplatcích jen 10,50 Kč měsíčně a to je zanedbatelná částka.

Nyní se jen můžeme těšit :-) až nám "naše garáž zavolá". Máme dvě možnosti. Buď zavolat Policii ČR a nahlásit adresu na kterou mají jet, nebo vzít mačetu, sednout na kolo a zajet tam sami. Já osobně doporučuji první variantu. I když….. ta druhá….. se mi líbí víc.

Na vaše připomínky a náměty se těší

Autor článku: DF (Daniel Fridrich)

zobrazit další autorovy články
upravit článek pro tisk


Strnky autora http://df.web.worldonline.cz

Komentáře k tomuto článku (18):




 

© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů