Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.6.26, 20:56

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 79 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
 jaký odpor na diodu?? 
Autor Zpráva

Příspěvek 
No vždyť hledej indikátor vybuzení, je jich spousta i jako stavebnic.

5.12.07, 21:06
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
Martin píše:
No vždyť hledej indikátor vybuzení, je jich spousta i jako stavebnic.
já se s tom moct neviznám chtěl bych něco aby mi při malích basách sblikalo jen pár diod a postupně se rosvicovali s basama co mám koupit?? tak 20-50diod modrých hodně svítivích diod co mám koupit?? nějaký odkaz nebo přesný označení??

Včelař

Sháním vyjetý a vyfritovaný olej!

5.12.07, 23:37
Profil ICQ

Příspěvek 
Stavebnici s obvodem LM3915.

6.12.07, 00:44
Profil ICQ
rejpal

Příspěvek 
Martin píše:
V rychlosti například tady, je to snad z AR8/06.

Co je to zesilovač mi nemusíš vysvětlovat, pár jsem jich navrhnul a spousty postavil a oživil, takže jejich funkci znám naprosto dokonale. A co by podle tebe měl výkonový zesilovač být, když ne tvrdý zdoj napětí? Výstupní odpor ideálního zesilovače je nula, reálného několik miliohmů, takže miliampéra ho nemůže rozhodit. Však právě díky té zpětné vazbě jde o tvrdý zdroj napětí, protože dokud se výstupní napětí podělené děličem nerovná vstupnímu signálu, tak zesilovač jej na tuto hodnotu upraví. Vždyť samotná podstata zesilovače a zdroje je naprosto stejná. Jediný rozdíl je v tom, že po zdroji nepožadujeme druhou polaritu, takže stačí jeden tranzistor a u zdroje sleduje výstup referenční napětí a u zesilovače vstupní signál.

Takový "indikátor" si může na výstup zesáku zapojit jen amatér a doporučit ještě větší. Opravdu je to lahůdka, pro jistotu bráno jen z jedné amplitudy, 12 změn impedance, a stejně to výkonové špičky neodhalí a nejlepší hláška na konec: "umožní predísť tak napríklad výraznému skresleniu, prípadne aj poškodeniu reproduktorov". :lol:

Když máš se zesilovači takové zkušenosti, měl bys takové "indikátory" silně nedoporučovat. Přesně jak říkáš, reálný zesák nemá výstupní odpor nulový a nejde o miliampér, ale o větší proudy (však si sám spočítej, kolik mA v tom výše zmíněném zapojení může obvodem protékat). Zpětná vazba není nekonečně rychlá, samotný zesilovač taktéž, ale na skokovou změnu impedance musí reagovat skokově. To není možné, takže při rozsvícení každé ledky (a při dosažení napětí zenerky) dojde v obvodu zesilovače k zákmitu. Jelikož máš zkušenosti s návrhem zesáků, určitě to víš a měl bys vědět lépe než já, co to se zesilovačem udělá.

Například výše zmíněné zapojení při plném výkonu zesilovače a frekvenci například 10kHz vyžaduje, aby zpětná vazba zapůsobila 24x během jedné půlvlny, čímž se dostáváme až do pásma MHz...

Co se týče zdrojů, které mají elektronické proudové omezení a fungují do jisté míry srovnatelně se zesilovači, jistě víš, že odpojení části zátěže u takového (nedokonalého) zdroje může znamenat zákmit, jenž odrovná napájený obvod.

Výrobci kvalitních reprosoustav dobře ví, proč takové "indikátory" do svých reprobeden nemontují.

6.12.07, 08:18

Příspěvek 
Nepér píše:
Stavebnici s obvodem LM3915.
stavebnice s emusí asik spájet že?? zvládnu to jako poloamatér něco už jsme napájel ale dycky jen nějaký připojení repro nějakou diodu a tak...

Včelař

6.12.07, 16:42
Profil ICQ

Příspěvek 
Stačí si vybrat:
http://www.flajzar.cz/katalog.php?cat=1 ... 22567207b8

6.12.07, 21:24

Příspěvek 
fatal píše:
Takový "indikátor" si může na výstup zesáku zapojit jen amatér a doporučit ještě větší. Opravdu je to lahůdka, pro jistotu bráno jen z jedné amplitudy, 12 změn impedance, a stejně to výkonové špičky neodhalí a nejlepší hláška na konec: "umožní predísť tak napríklad výraznému skresleniu, prípadne aj poškodeniu reproduktorov". :lol:

Pochop, že zesilovači změna impedance nevadí! Když od zesilovače odpojíš nebo připojíš reprák tak ti shoří?

fatal píše:
Když máš se zesilovači takové zkušenosti, měl bys takové "indikátory" silně nedoporučovat. Přesně jak říkáš, reálný zesák nemá výstupní odpor nulový a nejde o miliampér, ale o větší proudy (však si sám spočítej, kolik mA v tom výše zmíněném zapojení může obvodem protékat). Zpětná vazba není nekonečně rychlá, samotný zesilovač taktéž, ale na skokovou změnu impedance musí reagovat skokově. To není možné, takže při rozsvícení každé ledky (a při dosažení napětí zenerky) dojde v obvodu zesilovače k zákmitu. Jelikož máš zkušenosti s návrhem zesáků, určitě to víš a měl bys vědět lépe než já, co to se zesilovačem udělá.

Ale ten vstupní odpor je v milioohmech, možná ještě míň, takže po rozsvícení LED ti klesne napětí možná o nějaký ten uV a to nemáš šanci zpozorovat, vždyť samotná nelinearita impedance reproduktorů je daleko vyšší. Nevím, proč by mělo dojít k zákmitu, zpětná vazba ihned vyrovná změnu napětí (Která ve skutečnosti žádná není, to zpětná vazba nemusí ani pocítit).

fatal píše:
Například výše zmíněné zapojení při plném výkonu zesilovače a frekvenci například 10kHz vyžaduje, aby zpětná vazba zapůsobila 24x během jedné půlvlny, čímž se dostáváme až do pásma MHz...

No tak to je dobrý, takže když máme tak pomalou zpětnou vazbu, tak jaktože je schopná udržet krok se vstupním !sinusovým! signálem až do 100-vek kHz? Vždyť podle tebe by musely být na výstupu obdélníky. Rychlost přeběhu je u zesilovače zhruba 10V/us, to znamená, že změnu napětí na výstupu o 10V je schopen zesilovač docílit za 1us.

fatal píše:
Co se týče zdrojů, které mají elektronické proudové omezení a fungují do jisté míry srovnatelně se zesilovači, jistě víš, že odpojení části zátěže u takového (nedokonalého) zdroje může znamenat zákmit, jenž odrovná napájený obvod.

Setkal jsem se s jedním ruským zdrojem, který měl regulační tranzistor zapojen naprosto nelogicky a ten to dělal, chlapci se divili, že jim to odpaluje uPC, jinak toto si zdroj nemůže dovolit, natož zesilovač.

Dám ti jeden příklad. Uvažuji zesilovač s výstupním odporem 10mOhm, rychlost přeběhu 1V/us (- věř, že to jsou minimálně o řád horší parametry, než jaké normální zesilovače mají), budu mít zátěž s indikátorem 100Ohm (to nemá ani ten s 6ti LED) a připojím ji skokově (což ve skutečnosti zdaleka není pravda, zenerka se proráží zcela plynule). Pro tento případ mi vyjde následující:
Uvýst= 20V
Rrep=4Ohm

Rrep//Rind=3,8Ohm
I=5,2A
deltaU=5,2*10m=52mV
t=5,2E-8s => zesilovač tuto skokovou změnu vyrovná za 5,2E-8s
tomu odpovídá spektrální čára harmonické někde na 20MHz a to není schopen žádný reproduktor zahrát, navíc pokud má na výstupu zesilovač filtr, tak se takováto frekvence ze zesilovače ani nedostane. Takže i když jsem ten výpočet všude zjednodušoval směrem k méně příznivému výsledku, vyšlo to jak to vyšlo.

Prostě ať se na to podívám z jakékoliv strany, nevidím v tom problém. Ale nemá to cenu tady rozebírat, ostatním to nic nepřinese a ty si to stejně nenecháš vysvětlit.

6.12.07, 22:13

Příspěvek 
http://www.flajzar.cz/detail.php?zbozi= ... 22567207b8

tadykto by se mi líbilo ale co to bude dělat když na to místo těch zeleních diod hodím ty modrý hohněsvítiví a natáhnu je po celím pokoji?? nespálí se to?

Včelař

6.12.07, 22:51
Profil ICQ

Příspěvek 
Ne, mělo by to normálně jít.

6.12.07, 23:02

Příspěvek 
Martin píše:
rači bych aby mi to potvrdil někdo kdo to zkoušel nerad bych vyhazoval peníze jen tak aby se mi to za týden spálilo :lol:

Včelař

7.12.07, 14:40
Profil ICQ

Příspěvek 
škodař píše:
Martin píše:
rači bych aby mi to potvrdil někdo kdo to zkoušel nerad bych vyhazoval peníze jen tak aby se mi to za týden spálilo :lol:

bez problémov o musí fungovať, akuát to musíš napojiť na linkový výstup, nie na repro... mohol by si to dať aj na repro, ale ak by si mal rádio pustené potichu tak by ti blikala v stĺpci iba prvá ledka, alebo žiadna, a celé spektrum lediek by ti blikalo iba pri hlasitej reprodukcii...

7.12.07, 15:17

Příspěvek 
škodař píše:
Martin píše:

Myslím, že tomu, co napíše Martin, zejména v oblasti elektroniky, můžeš bez obav plně důvěřovat :wink:

7.12.07, 18:02
Voditelj brodice

Příspěvek 
škodař píše:
Martin píše:

no uz ked to neveris martinovi co ma v skodovke palubny pocitac tak neviem kto moze byt pre teba doveryhodnejsi :lol:

7.12.07, 18:05

Příspěvek 
michalkatka píše:
škodař píše:
Martin píše:

bez problémov o musí fungovať, akuát to musíš napojiť na linkový výstup, nie na repro... mohol by si to dať aj na repro, ale ak by si mal rádio pustené potichu tak by ti blikala v stĺpci iba prvá ledka, alebo žiadna, a celé spektrum lediek by ti blikalo iba pri hlasitej reprodukcii...
a ten linkový výstup je co?? kde to mám hledat?? :oops:

Včelař

7.12.07, 18:43
Profil ICQ

Příspěvek 
tak to se martinovy omlouvám! že jsem dokázal pochybovat já nemám moc zkušeností! takže jdu do toho díky moct za tví cený rady a tvou trpělivost martine!! ale děkuji i ostatním co se zapojili do dyskuze!!!

Včelař

7.12.07, 18:46
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 79 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další