ŠKODA techweb [homepage]
Karosérie
7. srpna 2006

Oprava lůžka čepu

vzpěry zadních dveří u Škoda Favorit


Příprava: nákup čtyř náhradních plastových čepů (1,-Kč/kus), které přichytávají čalounění na vnitřní straně zadního sloupku. Ocelová destička s připravenými otvory (viz schema) a čtyři trhací nýty průměr 4 mm. Nákres destičky, doporučená tloušťka vzhledem k vyřezávanému závitu je 4-5mm.

Původní stav: vytržené lůžko čepu vzpěry.


Postup: vyklopíme zadní páté dveře, podepřeme je kouskem latě a odšroubujeme plynovou vzpěru na poškozené straně. Vzpěra zůstane viset na konci uchyceném do dveří. Sejmeme plastovou krytku šroubu zadního bezpečnostního pásu a odšroubujeme pás. Odstraníme plastové čepy na čalounění (ze strany podebereme nožem, pak chytneme a vytáhneme kleštěmi) a odejmeme čalounění (je zasunuto pod gumové těsnění zadních bočních i pátých dveří).

Ocelovou destičku umístíme tak, aby proti původní díře pro čep byla nová díra. Ocelovou jehlou (důlčíkem) zkrz připravené díry pro nýty vyznačíme na vnitřní straně zadního sloupku místa pro vrtání děr průměr 4 mm. Díry vyvrtáme i skrze původní nabodovanou ocelovou podložku (viz obrázek).

Přiložíme ocelovou destičku a pomocí nýtů ji přichytíme ke karoserii (obrázky P6 a P7).

Zatřeme základní barvou. Do destičky připevníme čep, řádně dotáhneme. Zakryjeme čalouněním (pozor na zasuntí pod gumové těsnění dveří), připevníme plastové čepy. Usadíme konec plynové vzpěry na čep.

Vyzkoušíme.

Autor článku: JV (Jiří Vomočil)

zobrazit další autorovy články
upravit článek pro tisk

Komentáře k tomuto článku (11):




 

© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů