ŠKODA techweb [homepage]
Karosérie
29. října 1999

Omezovač otevření dveří

vozů Škoda 105-Rapid


Všechny vozy produkce Š105 - Rapid, byly vybaveny na všech dvěřích omezovači otevření. Omezovač otevření dveří je schovaný ve dveřích  a ven kouká pouze táhlo spojené se spodním pantem přišroubovaným ke karoserii. Omezovač je přišroubován do dveří dvěma šrouby M6. Provedení pro levou i pravou stranu jsou schodná pouze otočená o 180 stupňů. Omezovač má dvě polohy aretace. V průběhu výroby byly montovány dva typy omezovače.

Na obrázku je vlevo starší provedení a vpravo novější provedení.Táhlo mezi dvěma svorkami je nutné občas mazat tukem. V průběhu mých zkušeností s těmito omezovači jsem našel dva problémy, první je , že starší aretační čepy po čase propadávaly a aretace přestala fungovat a hrozilo i poškození dveří. Tento problém lze jednoduše odstranit použitím závlačky, jak ukazuje další obrázek. Nebo je možné zakoupit nový čep jako náhradní díl , který už je kounstruován tak, že nahoře má ohnuty okraje a po naražení již plně drží a nevypadává.

Druhým problémem se kterým jsem se setkal, je vydávání ostrých "ran" při otvírání dveří. Tyto rány jsou způsobovány vůlí čepu, který vždy když se omezovač zastaví v jedné ze dvou poloh vydá ránu, v tomto případě je řešení také jednoduché, stačí koupit nový čep a vyměnit je.

Autor článku: Chipmen (Petr Váňa)

zobrazit další autorovy články
upravit článek pro tisk

Komentáře k tomuto článku (7):




 

© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů