ŠKODA techweb [homepage]
Karosérie
27. července 2001

Dodatečná montáž otáčkoměru

místo "sdruženého" přístroje


Vozidla Škoda 120 v základním provedení (120) deLuxe (120L) měla z výroby osazenu přístrojovou desku sdruženým přístrojem ve verzích výbavy GL, LS, GLS je na tomto místě otáčkoměr. Pokud chcete získat otáčkoměr a nechcete přitom měnit celý přístrojový štít, je zde možnost dodatečné instalace otáčkoměru.

Nahoře přístrojová deska základní výbavy, dole lepších typů výbav s otáčkoměrem.

Materiál potřebný k dodatečné instalaci:

  • otáčkoměr
  • plast přístrojového štítu typu GLS s kontrolkami vně
  • 6m kabelu + konektory
Nejdříve vymontujeme přístrojovou desku, vzadu povolíme matici náhonu rychloměru, odšroubujeme čtyři šroubky v rozích přístrojové desky, povysuneme ji a odpojíme dva konektory. Zkontrlolujeme zda nám na 6 pólovou svorkovnici v autě na pin číslo 5 vede kabel, pokud ne je nutno sem přivést signál od cívky (vývod 1). Kabel vedeme stejně jako svazek od motoru, tj. vzadu nosníkem, pod sedačkou do kabiny, tam k tunelu a tudy dopředu. Fyzická výměna otáčkoměru za sdružený přístroj je jednoduchá, podsvícení můžeme bez úprav použít. Na otáčkoměr jsou tři konektory, zem, 12V a vstup. Proto musíme vyrobyt tři kabely, jeden povede od malé svorkovnice pin číslo 5 na vstup. Druhý zem napojíme na kabel malé svorkovnice pin číslo 6, 12V (zapalování) pak na pin číslo 2 též svorkovnice. Zapojení na otáčkoměru je následující (značeno barvami) zelená-vstup, červená-12V, modrá-zem.

Další postup je podle toho zda se vám podařilo sehnat plast s kontrolkami vně sdruženého přístroje(včetně pouzder kontrolek), pokud ano pouze se přesunou žárovky s objímkami. Pokud se vám tento plast nepodařilo sehnat, což je v dnešní době častější, nezbývá něž sáhnout po náhradním řešení. Možností je několik, sehnat si univerzální kontrolky příslušných barev, nebo třeba použít led diody tak jak je zde na obrázku.  POZOR kontrolka dobíjení nesmí být nahrazena led diodou, musí tam být žárovka pro zátěž alternátoru.


 

Autor článku: Chipmen (Petr Váňa)

zobrazit další autorovy články
upravit článek pro tisk

Komentáře k tomuto článku (33):




 

© 1999-2018, Petr Váňa a Insidea Digital s.r.o.
Jakýkoliv výňatek či přetisk obsahu serveru Škoda TechWeb může být použit jinde pouze s písemným svolením provozovatelů serveru, jež jsou uvedeni výše.
Zásady ochrany osobních údajů