Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 30.6.26, 14:51

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
 Pežoťáci zas vymejšlí ptákoviny ... 
Autor Zpráva

Příspěvek 
Drak píše:
michalkatka píše:
...akurát na karose je to zbytočné...

Zbytečný to není, ale nechtělo by se mi po každým startu bez luftu měnit váleček.

:lol: :lol: :lol:

4.12.07, 20:11
Příspěvek Reklama

rejpal

Příspěvek 
Drak píše:
Každá diskuze pointu má, debaty bez pointy se vedou možná v domově důchodců při sledování dallasu, nebo na slepičím sletu u kadeřnice. Patrně nečteš asi moc pozorně, nikde sem nenapsal, že je to nutné, jen že je to vůči elektroinstalaci a spotřebičům vhodné, ve vyjímečných případech nutné, jen pro upřesnění.
Těch 800A je měřeno ampérmetrem na zkušební stolici, kterou se běžně testujou startéry všech druhů, dá se s ní měřit i startér přímo v autě se zdrojem v autě. Nejsem vědec, ani fyzik, ale technik, proto ti nedokážu obhájit, jak je to možný, ale počáteční špička u ztuhlýho motoru při plném nabití baterky se pohybuje v této mezi. Sám si to asi nezměříš, protože taková mašinka stojí v řádu statisíců, samostatnej ampérmetr s takovým rozsahem je jen na objednávku a stojí v řádu desetitisíců, ale můžeme se klidně domluvit a navštívit mojeho kamaráda, kterej se živí repasem startérů a tuto mašinku vlastní.
Ani dobrej karburátorovej motor ti nechytne v -20°C bez problémů, ty motory nejsou prostě na takovou teplotu konstruovaný.
U kolegů, u kterých vím, že pravidelně startujou se spojkou a měl sem u jejich aut vanu dole, (mj. 2 vozy zn. Peugeot) není poznat ani po 400.000 km nijak zvláštní opotřebení axiálů, takže pořád tvrdím, že teorie toho pána je bohapustej kec.
Nevím, jestli chápeš, co to znamená odběrová špička, je to nejvyšší hodnota proudu, kterou si startér po dobu svojeho provozu vezme a ta hodnota závisí na odporu, kterej musí startér překonávat, takže čím víc mu zmenším odpor, tím menší proud bude potřebovat k roztočení a práci, těch 800A se v obvodu vyskytne mžitkově, (v řádu ms).
Nejlíp poznáš rozdíl startu se spojkou a bez u auta V3S, kde je obvod startéru jištěnej pojistkou, zkus si v zimě nastartovat nejdřív se spojkou, zjistíš, že se nic neděje a pak bez spojky, pojistky vyletí jak řepa z ďury.

Pointu asi každý z nás chápe jinak. K "nutné"/"vhodné" - možná jsem něco přehlédl, nebo jsem tě špatně pochopil, omlouvám se.

Pokud bude příležitost, rád si ten startovací proud nechám proměřit. Ampérmetr s tak vysokým rozsahem a pamětí opravdu každý nemá.

Nejsem expert přes motory, ale řekl bych, že některé jsou konstruované na nízké teploty. Neslyšel jsem, že by třeba majitelé vozů LADA měli v zimě problémy se startováním. Někteří zde přispívající mají tyto stroje, tak mi to můžou vyvrátit nebo potvrdit.

Měl jsi možnost srovnání opotřebení těch axiálů se srovnatelným autem, které bylo startováno bez spojky? Nebylo by třeba to opotřebení menší než "nijak zvláštní"? Není to opotřebení u některých motorů vlivem nedostatečného dimenzování kroužků větší? Teorii toho pána bych jen tak neodsuzoval, ale pokud máš tu jistotu...

Domnívám se, že mám alespoň základní vědomosti o průběhu proudu při zapnutí stejnosměrného motoru. Pokud se mýlím, rád se poučím. Podle mého názoru je nejvyšší proud v okamžiku sepnutí, tedy když jsou otáčky startéru nulové. V okamžiku sepnutí není startér bržděn motorem (s převodovkou nebo bez), ale vlastním setrvačným momentem. Vlivem indukčnosti bude špička proudu asi o pár ms oproti sepnutí zpožděná, ale podle mě to bude ještě před uplatněním vlivu odporu motoru (a převodovky). Takže špička by měla být dle mého názoru nezávislá na zátěži (a zhruba odpovídající proudu při zablokovaném rotoru) a poté by měl proud klesat až na ustálenou hodnotu (plusmínus dle aktuální pozice pístů) dle zátěže a momentu setrvačnosti motoru (a převodovky)...

S V3S si to asi nevyzkouším, nemám tu příležitost, ale pokud vím, má trochu složitější převodovku...

Ať si každý startuje jak chce, já to zítra zase nahodím bez spojky. 8)

4.12.07, 22:47
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
rejpal

Příspěvek 
kachnis píše:
stejnosmernej proud klestakem??? ten bude asi teda drahej a nema ho doma kdekdo :)

Kdyby jen stejnosměrný proud... Na proudové špičky je třeba hodně kvalitního přístroje s pamětí. A to asi nemá doma nikdo.

4.12.07, 22:55

Příspěvek 
Co se týče vozidel LADA, tak ty pochopitelně stavěný na větší mrazy jsou, mám na mysli škodu od 1000-130, ty prostě na mrazy konstruovaný nejsou, viz. špatné starty pod teplotou -15°C, zamrzání dveří, zámků, katastrofální ropovod pod autem, obří náplň chlazení, tepelná ztráta interiéru vůči výkonu topení, atd, atd.
Srovnat axiály můžu jen podle opotřebení, ty co sem měřil a vím, že majitelé startujou se spojkou se nijak rozměrově nelišily od tabulkové hodnoty vzhledem k počtu najetých km a síla obou stran byla přibližně stejná, takže opotřebení té půlky, která by měla být namáhaná podle té diskutabilní teorie je srovnatelný s polovinou drouhou, od které se klika při spojce odtláčí. Axiál nelze nijak, než odrbáním při výrobě poddimenzovat, je to prachsprostej kus plechu s drážkou, na kterým je nanesená ložisková kompozice a nemá jinou funkci, než držet kliku v jedné axiální poloze.
Startér má narozdíl od běžnýho motoru průběh jinej, při sepnutí se nejdřív přes pomocný vinutí stykače mírně roztočí, aby bylo zajištěno, že zub nepřijde na zub a roztáčí se plným výkonem až když je pastorek zasunutej ve věnci, takže největší odběr proudu má až při protáčení motorem v době rozběhu.
V3S má trochu jednodušší převodovku, postrádá synchrony a jednu rychlost, takže ve srovnání se stejně velkou pětikvaltovou synchronizovanou převodovkou má menší odpor.

Na závěr trochu paradoxně prohlásím, že taky startuju bez spojky, u mě to ale jinak nejde, ve výrobě mi ju nějak zapoměli namontovat.

4.12.07, 23:04

Příspěvek 
Sadra17 píše:
Ondras83 píše:
já teda nechápu, jak někdo může startovat auto bez spojky....všechno startuju se spojkou a nevim, proč to nedělá každej... :roll: :roll: :roll:

tak mi nastartuj Jawu 50 se spojkou :lol: :lol:

hoši dost...mám tohohle řešení spojky plný zuby :roll: :twisted: :evil: :shock: :D :) :!: :!: :!: :!:

4.12.07, 23:27
Profil ICQ
Hliník navždy.

Příspěvek 
Jojo ja bych uzavrel tak ze je dmnc startovat bez spojky pokud ji auto ma a v manualu neni vyslovne receno se se to delat nema :)

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

5.12.07, 00:19
Moderátor

Příspěvek 
tak a zamknul bych topic :)

http://kachnis.techsajt.cz

5.12.07, 12:23
Profil ICQ YIM Zobrazit autorovy stránky
rejpal

Příspěvek 
Drak píše:
Co se týče vozidel LADA, tak ty pochopitelně stavěný na větší mrazy jsou, mám na mysli škodu od 1000-130, ty prostě na mrazy konstruovaný nejsou, viz. špatné starty pod teplotou -15°C, zamrzání dveří, zámků, katastrofální ropovod pod autem, obří náplň chlazení, tepelná ztráta interiéru vůči výkonu topení, atd, atd.
Srovnat axiály můžu jen podle opotřebení, ty co sem měřil a vím, že majitelé startujou se spojkou se nijak rozměrově nelišily od tabulkové hodnoty vzhledem k počtu najetých km a síla obou stran byla přibližně stejná, takže opotřebení té půlky, která by měla být namáhaná podle té diskutabilní teorie je srovnatelný s polovinou drouhou, od které se klika při spojce odtláčí. Axiál nelze nijak, než odrbáním při výrobě poddimenzovat, je to prachsprostej kus plechu s drážkou, na kterým je nanesená ložisková kompozice a nemá jinou funkci, než držet kliku v jedné axiální poloze.
Startér má narozdíl od běžnýho motoru průběh jinej, při sepnutí se nejdřív přes pomocný vinutí stykače mírně roztočí, aby bylo zajištěno, že zub nepřijde na zub a roztáčí se plným výkonem až když je pastorek zasunutej ve věnci, takže největší odběr proudu má až při protáčení motorem v době rozběhu.
V3S má trochu jednodušší převodovku, postrádá synchrony a jednu rychlost, takže ve srovnání se stejně velkou pětikvaltovou synchronizovanou převodovkou má menší odpor.

Na závěr trochu paradoxně prohlásím, že taky startuju bez spojky, u mě to ale jinak nejde, ve výrobě mi ju nějak zapoměli namontovat.

Přesně jak píšeš, škodovky nejsou na velké mrazy stavěné. Takže pokud je problém nastartovat při hodně nízkých teplotách, nebude to tou nezmáčknutou spojkou, ale spíše celkovou konstrukcí.

Když jsou kroužky na obou stranách opotřebené přibližně stejně, zřejmě opravdu k měřitelnému opotřebení vlivem sešlápnuté spojky nedochází. Poddimenzováním kroužků v minulém příspěvku jsem měl na mysli malou plochu vzhledem k axiální síle. Až budu mít čas, mohl bych omrknou své kroužky a pak napsat na co jsem přišel.

Pokud se startér roztáčí ve více "krocích", pak je samozřejmě průběh jiný. Doposud jsem byl přesvědčen, že se startér spíná až po vysunutí pastorku.

Ok, beru zpět, ve V3S se fakt nevyznám.

Jak to odpojování máš v autě řešené, je tam od výroby automatika, která převodovku odpojí při startu sama? Nebo je tam převodovka je připojená stále, ale má menší odpor?

5.12.07, 14:52
rejpal

Příspěvek 
Ondras83 píše:
hoši dost...mám tohohle řešení spojky plný zuby

Účast není povinná. :wink:

Matthes píše:
Jojo ja bych uzavrel tak ze je dmnc startovat bez spojky pokud ji auto ma a v manualu neni vyslovne receno se se to delat nema :)

Já bych to uzavřel tak, že je dmnc psát takové soudy, nechť si každý startuje jak chce. 8)

kachnis píše:
tak a zamknul bych topic :)

Hlavně co nejrychleji, než se dostanu k nějakému proměření a rozjedeme tu další diskusi. :twisted:

5.12.07, 14:57
Hliník navždy.

Příspěvek 
fatal píše:
Matthes píše:

Já bych to uzavřel tak, že je dmnc psát takové soudy, nechť si každý startuje jak chce. 8)

Jo startuj si treba s nohou za krkem, kdyz ti neni lito baterky a starteru tak proc ne ... :) Proc by asi soudruzi psali do navodu ze se ma slapat na spojku :roll:

5.12.07, 15:02
rejpal

Příspěvek 
Matthes píše:
Jo startuj si treba s nohou za krkem, kdyz ti neni lito baterky a starteru tak proc ne ... :) Proc by asi soudruzi psali do navodu ze se ma slapat na spojku :roll:

Baterka stejně brzy odejde a startér to přežije...

Děláš všechno, co soudruzi psali do návodu? Dočetl jsem se, že horký motor se má startovat s plně sešlápnutým plynem, nikdy jsem tak nestartoval, taky je to taková chyba? :lol:

5.12.07, 15:35
Hliník navždy.

Příspěvek 
fatal píše:
Matthes píše:

Děláš všechno, co soudruzi psali do návodu? Dočetl jsem se, že horký motor se má startovat s plně sešlápnutým plynem, nikdy jsem tak nestartoval, taky je to taková chyba? :lol:

Me to jinak nechytne teply ... jak to necham stat 10 minut tak jedine s plnym plynem.

5.12.07, 15:37

Příspěvek 
fatal píše:
Matthes píše:

Jenže každý motor je trochu jiný, nějaký chce startovat s plynem některý bez.. :roll:

Ale s tím druhým to je jasné - při připojené převodovce k motoru musí akumulátor startéru poskytnout daleko vyšší proud než by musel při startování s vyšláplou spojkou což jeho životnosti skutečně neprospívá. Však si to představ zjednodušeně: Bez záteže startér potřebuje minimální proud oproti stavu kdy musí něčím točit. Tak je to i v tom autě, pokud musí zároveň s motorem točit i převodovkou, potřebuje vyšší proud a jeho otáčky jsou také o něco nižší...

Nemluvě o silových kontaktech na spínači, těm taky pomůžeš když přes ně něbudeš tahat zbytečně velké proudy.

5.12.07, 15:43
rejpal

Příspěvek 
Matthes píše:
Me to jinak nechytne teply ... jak to necham stat 10 minut tak jedine s plnym plynem.

Mi to chytá bez problémů. Každý motor, s kterým jsem měl tu čest, chytal bez přidání plynu...

5.12.07, 15:48
rejpal

Příspěvek 
Šemik píše:
Jenže každý motor je trochu jiný, nějaký chce startovat s plynem některý bez.. :roll:

Ale s tím druhým to je jasné - při připojené převodovce k motoru musí akumulátor startéru poskytnout daleko vyšší proud než by musel při startování s vyšláplou spojkou což jeho životnosti skutečně neprospívá. Však si to představ zjednodušeně: Bez záteže startér potřebuje minimální proud oproti stavu kdy musí něčím točit. Tak je to i v tom autě, pokud musí zároveň s motorem točit i převodovkou, potřebuje vyšší proud a jeho otáčky jsou také o něco nižší...

Nemluvě o silových kontaktech na spínači, těm taky pomůžeš když přes ně něbudeš tahat zbytečně velké proudy.

Zrovna ty motory, s kterými mám zkušenosti, jsou nějaké extra. To se pak nedivím, že máme jiné názory...

Budu se opakovat, jaký proud jsi naměřil při startování se spojkou a bez? Formulace "daleko větší" znamená jaký nárůst?

Rozdíl mezi nulovou zátěží a zatížení motorem je mnohem vyšší, než rozdíl mezi zatížení motorem a zatížení motorem s převodovkou. Takže srovnávat tyto rozdíly je podle mě nicneříkající.

Silové kontakty musí být dimenzované na vyšší proudy, navíc při sepnutí ten rozdíl tak velký nebude (i když už si tím nejsem tak jistý), při rozepnutí je v ideálním stavu nastartováno a proud je tedy zanedbatelný, v opačném případě je někde problém a ten by měl být odstraněn.

Naposledy upravil fatal dne 5.12.07, 16:02, celkově upraveno 2

5.12.07, 16:00
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další