Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22.6.26, 11:46

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 Jak zvýšit (dočasně) otáčky volnoběhu - Fabia 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Jak zvýšit (dočasně) otáčky volnoběhu - Fabia
ja fakt neviem čo sa tu rieši, zohrievanie auta a kúrenie je na dnešných autách vyriešené dobre, ak je zima samozrejme to trvá trošku dlhšie, ak je námraza naštartujem, pustím všetko na sklo na dvojku rýchlosť, zapálim si a kým dofajčím je to očistené a môžem vyrážať...

niekedy som si večer nachystal obyčajný fén 1,8kW cez zadné okno tak aby smeroval dopredu, keď som ráno vstal, iba som v chodbe zapichol zástrčku do zásuvky a kým som sa vychystal škrabať som nemusel...

29.11.13, 15:40
Příspěvek Reklama

ventYl píše:
Uz nemysli, nevies to. V tvojom pripade mysliet znamena ho**o vediet. Zvyseny volnobeh ti motor skor nezahreje, paradoxne by si mohol celkom kludne dosiahnut opak. Vykasli sa na to. Naozaj.

Jsi si tím tak jistý? Netvrdím, že jsem pochopil všechny principy fungování světa, nicméně tvrdit, že nemám myslet, protože vím ho**o, jsou docela silná slova...
Mým záměrem v tomto tématu bylo zjistit, jestli lze jednoduše trochu navýšit volnoběh do zimy i do léta. Pro nebystré, název tématu nezní, "určete mi diagnózu, ulevte si", "potřebuji topit", ale "Jak zvýšit (dočasně) otáčky volnoběhu - Fabia"). V úvodu prvního příspěvku jsem napsal důvody, které mě přiměly se tímto problémem začít zajímat, současně jsem však dodal, že otáčky se mi jeví nízké i "v letním režimu", proto je chci navýšit.... často se však v odpovědích řeší více mé mentální zdraví, nebo jak podařené jsou ty "trojhrnkové zázraky", jaký zločin je tvrdit, že je tento motor "relativně složitý a velký".

To o emisních normách jsem neznal, dík za to, docela tomu i věřím. Zajímá mne však proč novější motor nemůže pracovat s chudší směsí a úmyslně ji obohacuje? Je to kvuli NOx ? A dochází k tomu nadměrnému obohacení i při vyšších otáčkách a vyšší zátěži? Přeci jen, s otáčkami souvisí rychlost komprese (při rychlejší kompresi si stlačený vzduch zachová více tepla, protože jej nestihne odvést do zmrzlé stěny válce), motor má větší ztráty (pumpa, alternátor, dynamické síly jsou větší a tím i tření..) což musí motor kompenzovat navýšením výkonu, což by mělo opět vytvořit více tepla....bude zde stále tolik paliva navíc, co bude jen chladit? ....neohřeje se lamba sonda rychleji?

Mimochodem předevčírem jsem si všiml, že Cimbu ty otáčky také navyšuje (pro klidnější chod motoru), takže asi úplně neplatí "zvýšení volnoběhu" naprostá blbost a o to zvýšení tu jde.

29.11.13, 20:58

Pozri, ked tvrdis o HTP ze je to nejaky echt zlozity motor, tak si clovek hned urobi nazor. Odpoved na tvoju otazku ako zvysit volnobezne otazky je jednoducha, ovsem realizacia je zlozita. Vsetko co musis urobit je zmenit software (alebo presnejsie povedane prednastavene datove polia) v riadiacej jednotke. Nic viac, nic menej. Ovsem nikto ti tu nepovie ako na to, pretoze s tym nikto nema skusenosti. Horsie je, ze ti zrejme neporadi vobec nikto na internete, pretoze kazdy kto s tym ma skusenosti sa s tym vacsinou zivi - a svoje know-how proste nepusti. Sam som bol prekvapeny ked som sa tymto zacal zaoberat, ze nikto nechce poradit, musis si to vsetko najst sam, a sam sa aj naucit. Fabia HTP ma riadiacu jednotku od siemensu, myslim ze snad simos 3p ci podobnu co uz samo o sebe znamena ze to bude oriesok, kedze smotny software je dost zlozity, v porovnani s jednotkami bosch, ktore su relativne prehladne.

V prvom rade si zisti akym sposobom sa chiptuning na tvojej jednotke vykonava, ci je to mozne skrz diagnosticky/kodovaci kabel (tzv FLASH medota), alebo je nutne jednotku rozobrat, vypajkovat pamat a tu nasladne pomocou specializovaneho zariadenia vycitat. Dalsia vec je programove vybavenie ktore potrebujes na analyzu binarneho kodu z pamati riadiacej jednotky, to si behom chvilky vygooglis. Co uz podla mna nevygooglis (a ak ano tak si viacmenej vyhral) je presny postup akym jednotka naraba so vstupnymi udajmi (cidla vseho druhu) a ako to ovplyvnuje vystupne udaje (v konecnom dosledku volnobezne otacky motoru). Potom uz staci najst v kode datove pole s konstantmi pre volnobeh, to upravit podla gusta, nahrat novy binarny obraz do jednotky a veselo jazdit s volnobehom pre mna za mna aj 5000 otacok. :)

29.11.13, 21:48
Profil Zobrazit autorovy stránky

Díky za vysvětlení. Teď už vím, že sám do toho vrtat nebudu...jinak obecně jsem proti vrtání do věcí co fungují -na autě mám doposud vše sériové a auto beru jako příjemný dopravní prostředek, k čemuž mi HTP bohatě postačuje. Slabinu, která je však asi řešitelná, je ten "slabý" volnoběh....opravdu bych to tipoval na snahu automobilky docílit co nejnižší spotřeby/emisí při stání, což je v zájmu pěkných čísel ale proti zájmu motoru i komfortu.....pro mé jezdění ten mrtvý volnoběh nemá význam, nic mi nepřináší, a naopak, manželka se s tím občas zbytečně trápí, motor občas při rozjezdu zdechne a při tom sebou škubne jak kdyby chtěl opustit auto....

Obecně jsem proti tuningům, chipům atd...od auta chci aby jezdilo spolehlivě a pokud možno komfortně...47kW mi bohatě postačuje..
Přesto mne zaujal chip CIMBU, který slibuje, že HTP se uklidní, také zvedne volnoběh, nějak řeší EGR a motor trochu posílí odspodu, zatím se tu nikdo k tomu nevyjádřil, jak je to s tím chipem, zda to má cenu. Mne tedy láká hlavně to uklidnění. Na jiném fóru jsem četl chválu i nějakou kritiku a že CIMBU přidává u HTP jen více paliva a nejedná se o nějaké vyladění, že je to v podstatě drahý podfuk....
...kdybych věděl, že to motoru neuškodí, asi bych do toho i šel....resp. o tom hodně uvažoval.

Mimochodem, nevíte kdy začala škoda dávat tepelnou izolaci mezi katalyzátor a blok motoru, první motory to prý neměly viz problémy s přehříváním oleje. Je ta izolace už u všech motoru BME 47kW? Zajímá mne to

29.11.13, 22:51

Na svým prvním autě š octavia super r.v. 1962 jsem měl udělanej ruční plyn lankem od pedálu.
Důvod byl ten, že v zimě měl karburátor tendenci zamrzat a v důsledku toho špatně držel volnoběh.
Třeba by to šlo dobastlit i na Fabii.... :D

29.11.13, 23:00
Junior TW team

Ke mě jezdí Daewoo Tico, na tunelu má přišroubovanou pásovinu a přes vazací drát spojený s pedálem plynu :mrgreen:

29.11.13, 23:04
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Jardak píše:
Na svým prvním autě š octavia super r.v. 1962 jsem měl udělanej ruční plyn lankem od pedálu.
Důvod byl ten, že v zimě měl karburátor tendenci zamrzat a v důsledku toho špatně držel volnoběh.
Třeba by to šlo dobastlit i na Fabii.... :D

nešlo má to elektrickej plyn

30.11.13, 00:28
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Este ma napadlo, ako to ma riesenu klimatizaciu? Nieje fabia dostatocne hlupa na to zeby stacilo zapojit feedback z klimakompresoru aby jednotka dvihla volnobeh?

30.11.13, 00:36
Dřevák na focení, neumí ostřit

to už bude mít nejspíš kompresor nastálo zaplej

30.11.13, 00:42
Profil ICQ

CrazyMan: jj vím, že to má elektrický plyn, ale nic nebrání dát lanko rovnou na pedál. Některý auta tak mají řešenej tempomat....

30.11.13, 09:59
Ignorant pravidel

Jardak > jen tak mimo tema ktere auto tak ma reseny tempomat?? kdyz uz je plyn elektronickej naco tahat blbe lanka? kdyz staci 2 cidla a "mozek" kterej pak ovlada klapku

30.11.13, 10:19

21lucas: jedná se většinou o univerzální sady pro auta který ho neměly v nabídce. Nebo se použije servomodul s kabeláží a volantem s tlačítkama z jinýho modelu kde ovládá škrtící klapku do modelu kde je elektronický plyn. Takhle např. borci montovaly tempomat z benzinu na naftu u jedničkovýho focusu. Servomodul u benzinu ovládal klapku a u diesla s elektrickým plynem rovnou pedál. Kupodivu to funguje velice pěkně.

30.11.13, 18:06
Ignorant pravidel

takze homo domo dodelavky, ja myslel ze original

30.11.13, 19:04

Dunde.e píše:
ventYl píše:
Uz nemysli, nevies to. V tvojom pripade mysliet znamena ho**o vediet. Zvyseny volnobeh ti motor skor nezahreje, paradoxne by si mohol celkom kludne dosiahnut opak. Vykasli sa na to. Naozaj.

Jsi si tím tak jistý? Netvrdím, že jsem pochopil všechny principy fungování světa, nicméně tvrdit, že nemám myslet, protože vím ho**o, jsou docela silná slova...
Mým záměrem v tomto tématu bylo zjistit, jestli lze jednoduše trochu navýšit volnoběh do zimy i do léta. Pro nebystré, název tématu nezní, "určete mi diagnózu, ulevte si", "potřebuji topit", ale "Jak zvýšit (dočasně) otáčky volnoběhu - Fabia"). V úvodu prvního příspěvku jsem napsal důvody, které mě přiměly se tímto problémem začít zajímat, současně jsem však dodal, že otáčky se mi jeví nízké i "v letním režimu", proto je chci navýšit.... často se však v odpovědích řeší více mé mentální zdraví, nebo jak podařené jsou ty "trojhrnkové zázraky", jaký zločin je tvrdit, že je tento motor "relativně složitý a velký".

To o emisních normách jsem neznal, dík za to, docela tomu i věřím. Zajímá mne však proč novější motor nemůže pracovat s chudší směsí a úmyslně ji obohacuje? Je to kvuli NOx ? A dochází k tomu nadměrnému obohacení i při vyšších otáčkách a vyšší zátěži? Přeci jen, s otáčkami souvisí rychlost komprese (při rychlejší kompresi si stlačený vzduch zachová více tepla, protože jej nestihne odvést do zmrzlé stěny válce), motor má větší ztráty (pumpa, alternátor, dynamické síly jsou větší a tím i tření..) což musí motor kompenzovat navýšením výkonu, což by mělo opět vytvořit více tepla....bude zde stále tolik paliva navíc, co bude jen chladit? ....neohřeje se lamba sonda rychleji?

Mimochodem předevčírem jsem si všiml, že Cimbu ty otáčky také navyšuje (pro klidnější chod motoru), takže asi úplně neplatí "zvýšení volnoběhu" naprostá blbost a o to zvýšení tu jde.

tymto stylom som ti to napisal prave preto, ze uz v prvom prispevku si dostal odpoved, ze tvoja uvaha zvysene volnobezne otacky -> rychlejsie ohriatie motora je bez dalsich uprav, tkore nie su trivialne UPLNE SCESTNA. a aj napriek tomu, ze uz po prvom prispevku si mal napovedu, ze vymyslas volovinu, si ju tu aj nadalej rozvijal aj napriek tomu, ze ti tu par ludi napisalo, ze to a) nie je jednoduche b) nie je ucelne.

k tej zmesi. WOTAFAK? jaka chudsia zmes a umyselne je obohatena? nechapes koncept, nechapes princip. obohatenie u studeneho motora je vzdy preto, pretoze motor nema spatnu vazbu o tom, aka je zmes. pri starsich emisnych normach sa to hnalo k hranici toho, aby to za kazdych okolnosti startlo emisie neemisie. pri novsich sa uz zmes nezenie tak na hranu, pretoze emisne normy vyzaduju nejaky cas dokedy musi emisny system zacat pracovat, co sa s hala bala zmesou tazko dosahuje. a ano, toto obohatenie aj ked mozno proporcionalne mensie (netusim, nikdy som to nesledoval) maju aj vo vyssich otackach. nemaju ho moc podla coho regulovat.

WOTAFAK druhy krat vztah otacky vs. kompresia vs. rychlost odovzdavania tepla, etc. neviem, ci si elementarne uvedomujes princip funkcie motora, hlavne zatazenie vs. skrtiaca klapka vs. otacky a vykon motora. skrtiaca klapka skrti sanie do motora, cim mu sposobuje znacne hydraulicke straty. teda motor na volnobehu moze natiahnut odhadom niekolko malo % svojho povodneho zdvihoveho objemu. to znamena male mnozstvo vyvinuteho kompresneho tepla, ale aj trocha menej dekompresneho ochladenia zmesi. cele to kazi akurat to nespalene palivo. ak sa otacky zvysia (ale oni sa svine nezvysia len tak, treba bud dodat externu energiu pri deceleracii, alebo otvorit klapku) objemova ucinnost motora sa zvysi, kompresne teplo je vacsie, dekompresne ochladenie naopak mensie.

naozaj nemysli. minimalne nie do momentu, nez si pre svoje napady vyhladas prislusne podklady, lebo tu inak sam zo seba svojimi vyrokmi robis blbca. uvadzas totiz tvrdenia, ktore su elementarne zle, alebo postavene na vode a overit si ich spravnost trva menej, nez napisat tento prispevok. show some control!

[H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula
Skoda 742 Forever Team

2.12.13, 15:32

ventYl píše:
naozaj nemysli. minimalne nie do momentu, nez si pre svoje napady vyhladas prislusne podklady, lebo tu inak sam zo seba svojimi vyrokmi robis blbca. uvadzas totiz tvrdenia, ktore su elementarne zle, alebo postavene na vode a overit si ich spravnost trva menej, nez napisat tento prispevok. show some control!

Můžeš mi napsat, které tvrzení/výroky máš na mysli? Odpověz prosím stručně a konkrétně.

2.12.13, 23:53
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další