fandax17 - škoda Forman LXi - PRODÁVÁM
| Autor |
Zpráva |
|
fandax17
|
 Re: fandax17 - škoda Forman LXi
21lucas: v tom případě je to krásně zachovalé taxi  jinak opět prosím o radu ohledně tlumičů, známý automechanik prohlídl auto a že bych měl měnit tlumiče, jak mám jako laik poznat že mám měnit tlumiče? ono to přeci jen není úplně levný  (sachs nechci) kolik mají najeto nevím, určitě víc jak 40 000 km. podle zhoupnutí jsou ok, jedině, že poslední dobou dost vržou i na menších nerovnostech, a asi by to mohlo i vypadat líp viz foto. asi celkem těžký mi takhle poradit, chápu ale budu rád za každou radu 
_________________ Škoda Forman LXi r.v.94
|
| 6.9.11, 21:48 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11968 Bydliště: Český Těšín
|
Jestli se auto po rozhoupání zhoupne a zastaví, tak jsou OK. Snad jen pokud by byly opravdu shnité misky, ale na fotce to vypadá ještě jakž takž v pohodě.
Mechnik asi odhadl fakt, že tomu moc nerozumíš a za vyhlídkou lehkého zisku ti věší bulíky na nos. Kámošovi taky nakecal, že bude třeba měnit olej v převodovce, že už tam má spíš vazelínu. Samozřejmě když jsem povolil zátku, vytekl krásný čistý olej. Tak jsme ho nalili zpět. Někteří to holt zkoušejí...
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 6.9.11, 21:55 |
|
 |
|
fandax17
|
gokralik, já si to myslel. ale znepokuje mě jak to hlasitě vrže navíc při tom vrzání i lehce vibruje volant. to je ještě normální stav?
|
| 6.9.11, 23:26 |
|
 |
|
CROWACK
Registrován: 4.3.07, 22:36 Příspěvky: 10254 Bydliště: kósek vod Jevička
|
při čem to vrže?
_________________ "Now Kato, warm up the silver hornet!" | crowack@jabber.org
|
| 6.9.11, 23:36 |
|
 |
|
fandax17
|
vypozoroval jsem, že když je teplo, tak to rádo vrže a pak taky při delší jízdě jak cca 45 minut, pak to vrže dost často. možná to bude tím, že mám nový silentblok předního tlumiče -horní http://autodilykrc.cz/eshop/detail/silentblok-predniho-tlumice-horni:051d02233914023b (probíralo se to v téhle garáži nedávno) měsíc po výměně to začalo vrzat přímo příšerně, promazal jsem sprejem a vrže to míň, ale ty lehké vibrace do volantu při vrzání zůstaly... jo a zadní tlumiče vržou taky možná je to detail, ono to trochu vrzalo co já pomatuju 
|
| 6.9.11, 23:55 |
|
 |
|
fandax17
|
chtěl bych jít na diagnostiku tlumičů, snad mi to napoví jestli jsou tlumiče KO nebo ne. neznáte někdo servis se kterým máte dobré zkušenosti a dělají to? nejlépe na praze 4. já našel akorát tenhle servis http://www.autoservisstanda.cz/ , ale zkušenosti s nimi nemám žádné... v mém servisu kam normálně chodím to nedělaji... dík za radu 
|
| 14.9.11, 11:52 |
|
 |
|
CROWACK
|
no hlavně na fotce je vidět už celkem dost orezlá miska, teď si nejsem úplně jistý, ale domnívám se, že je integrální součástí tlumiče, možná proto ta výměna...možná by stačilo to s tím mechošem probrat, jak to myslel... 
|
| 14.9.11, 12:27 |
|
 |
|
fandax17
|
no mechanik posledně říkal, že by bylo dobré to vyměnit před zimou (asi kvůli tomu aby miska nerezla víc vlivem soli) jinak ono to tlumí nic moc, železniční přejezdy, dlažební kostky, příčné prahy atd musím jezdit dost pomalu jinak se auto celé rozklepe a dělá to randál, ale pořád drží stopu, i když přejedu železniční přejezd rychle, (dejme tomu tak 2 koleje,průměrně mizerný stav přejezdu) rychleji - okolo 50km/h tak se auto bude houpat, vrzat, klepat, spolucestující budou nadávat ale auto bude pořád držet směr a pojede tam kam budu chtít. nevím jestli je to normální stav nebo ne  když jsem jel ve strejdově Formanu (r.v.93) tak přejížděl nerovnosti o něco málo klidněji... proto mě napadlo jít na tu diagnostiku tlumičů... ty % tlumičů, co mi změří, snad něco poví ne? nebo mi daj za 200 kč jen bezcenný cár papíru? 
|
| 14.9.11, 15:05 |
|
 |
|
CROWACK
|
no, tak na držení stopy nemají tlumiče zas až takový vliv, spíš to klepání a hlavně houpání, to auto se pak houpe jako parník. Já vždycky poznám, že jsou tlumiče v háji když najíždím do garáže, je tam tak 7cm schodek, auto si musí syknout a s minimálním zhoupnutím to přejet. Jak se rozkýve jak plachetnice, jsou tlumiče na odchodu...
|
| 14.9.11, 16:05 |
|
 |
|
fandax17
|
ale tak já myslel, že když jsou tlumiče v tahu, auto se rozklepe a rozhoupe tak, že půjde blbě držet směr... dočetl jsem informaci, že při špatných tlumičích se auto má naklánět a houpat. vtipný, když favorit se přece naklání a houpe už z fabriky, když má měkký tlumiče. samozřejmě že se mi to naklání a houpe, ale jestli je to ještě v normě...
|
| 14.9.11, 16:16 |
|
 |
|
gokralik
|
Prostě po jízdě zahoupej s každým rohem auta zvlášť a sleduj co se děje. Správně by se auto mělo zhoupnout a zastavit. Pokud provede ještě pár dalších kmitů, jsou v háji. A ušetříš si diagnostiku.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 14.9.11, 16:25 |
|
 |
|
Vít
Hluchoň
|
na favu se spatny tlumice projevujou takto (mimo toho, co psal gokralik o houpani, to plati taky)
zadni se vetsinou moc nepoznaji, ale oskacou gumu do tvaru pilovych zubu, ta pak vydava zvuka jako by nekdo dupal, pripadne u toho vytecou predni zpusobi potapeni cumaku v zatacce, zacne se to chovat zcela jinak, nez kdyz to bylo v poradku, napriklad v prave zatacce se auto nakloni na predni leve kolo a za normalniho stavu to tim take konci, tlumic v haji udela to, ze se to po nakloneni na to kolo tak podivne zacne houpat jakoby se chtelo zaborit do asfaltu, stopu to pak taky moc nedrzi a podle me se s tim prakticky neda rozumne jet, jenom velice opatrne, obvykle odejde nejdriv jedna a az po nejakem case druha strana, takze je patrny i rozdil v leve a prave zatacce
|
| 14.9.11, 16:45 |
|
 |
|
fandax17
|
dík všem co se mi snaží pomoct podle zhoupnutí se mi to zdálo ok, ale když známý mechanik říkal že jsou blbý, tak jsem nevěděl jak na tom jsou, takže jsem šel na diagnostiku. za 100 kč příjemní lidé a slušné služby - mechanik se autem projel, pak si ho zvedl a prohlídl, prý to není moc zrezlé. výsledky diagnostiky viz scan:  to je ještě přijatelný stav, ne? 
|
| 16.9.11, 09:33 |
|
 |
|
gokralik
|
Zadní v pohodě, ty přední už tam menší prohoupnutí asi mají. To bude možná i zatížením.
|
| 16.9.11, 11:05 |
|
 |
|
fandax17
|
jsem rád že je to ok
bohužel auto není pohodlné tak, jak bych si představoval, a to ani s GLX sedačkami, rozpěrkou předních tlumičů,...
|
| 21.9.11, 17:10 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|