Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 28.4.26, 15:14

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
 Ventil topeni - podteka v interieru - jak na vymenu - S130 
Autor Zpráva

Příspěvek Ventil topeni - podteka v interieru - jak na vymenu - S130
Dobrý den,

pozapnutní topení mi zašně podtékat z vnější strany (v nístě dotažení 2mi šrouby) ventil topení. Spolujetdec má pak krom motkách nohou občas i zničené kalhoty.

Lze opravit těsnění polem tohoto ventilu nebo je nutno koupit nový celek? Lze případně těsnit i něčím jiným, např. druhem silikonu?

Co mě čeká při demontáži?

Děkuji.

MK

26.9.10, 10:11
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
Najjjednoduchšie je vymeniť tesnenia, t.j. O krúžok vo ventile a taký gumový krúžok, ktorý tesní dosadaciu plochu ventilu na teleso kúrenia...celý ventil stohí dosť peňazí...inak, treba dobre zistiť, odkiaľ to tečie, či spod ventilu, alebo cez ventil, lebo ak spod ventilu, tak treba meniť iba tú gumičku pod ventilom...

No a ako na výmenu? Vypustiť všetku kvapalinu zo systému (ale aj tak ti nejaká vytečie do interiéru), odpojiť hadice od ventilu kúrenia (ale zapamätať si, ktorá bola kde pripojená), odpojiť nejak ovládacie tiahlo (lanko) - treba dať pozor, radšej si všetko značiť, lebo ventil musí byť po montáži v rovnakej polohe, aj lanko...no, keď je všetko odpojené, tak odskrutkovať tie dve maličké matičky, čo držia ventil na telese a dať dole...hneď pod ventilom je gumové tesnenie. A ventil sa dá rozobrať a vymeniť v ňom tesniaci O krúžok...no a potom všetko späť...

PS - ak ti to tečie pod ventil, tak by malo stačiť vymeniť tú gumičku pod ventilom a vtedy stačí odpojiť hadice, a netreba odpájať tiahlo)...

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

26.9.10, 10:36

Příspěvek 
Děkuji za odpověď,

jak sleduji, největší potíž bude seznat těsnění jako takové.

26.9.10, 16:55
Profil ICQ

Příspěvek 
No, to je ľahko možné...som tu pred 2 rokmi kúpil bez problémov, no za posl. 2 roky sa toho veľa zmenilo (šrotovné)...

Megane 1,9D

26.9.10, 17:18

Příspěvek 
Nene, běžný díl k dostání... Výměna jednoduchá. Vodu vypouštět nemusíš, já si jen pod to na podlahu spolujezdce připravil lavor. Odpojíš táhlo, hadice, vyteče ti trocha vody do lavoru a můžeš sundavat kohout. Rozebereš ho, vyměníš v něm gumičku a složíš. Pak pod něj dáš nové těsnění a vrátíš ho zpět. Není na škodu to těsnění máznout troškou vazelíny. Napojíš vše zpět, pustíš topení, nastartuješ, odvzdušníš, doliješ vodu a je to.

26.9.10, 20:25

Příspěvek 
Dobrý den,

těsnění jsem sehnal, dokonce u nás dvě poslední.

Vyměnil ovšem nyní netče na stanu spolujezdce ale ukapává někde pod gumičkou na stanu radiátoru a stéká po přepážce na stranu řidiče, kde pantem klapek kape na nohu na plynu.

Plastový kroužek prasklý není, gumička byla nová a není porušená, dotaženo je dostatečně., víc bych raději nedotahovatl. Kousek potrubí na který se nasazuje těsnění se sdá také že není třeba prasklý.

Čím si můžu pomoci?

Děkuji

2.10.10, 15:35
Profil ICQ

Příspěvek 
No, už len vysledovať, kade to naozaj tečie...a netečie to tam, kde je pripojená hadička odvzdušnenia? Je na ľavejj strane radiátora...lebo ľahko j emožné, že tečie radiator samotný...

Megane 1,9D

2.10.10, 16:02

Příspěvek 
Hadička odvzdušnění to není, nyní mám sundány obě flexo trubky a dívám s skrz. Nejdem i do hlavy, že pokud protékalo jem pod ventilem ke spolujezdci uvnitř voda nebyla a naní po výměně pomalu prosakuje. Radiátor se divím vypadá pěkně, žádnou rez a pod jsem nezaznamenal, ale to je povrchově.
Co by obnášela výměna radiátoru?

Pokdu teda nový seženu.

2.10.10, 16:13
Profil ICQ

Příspěvek 
Tohle se mi nezdá. Musíš pořádně všechno otřít do sucha, pak to chvíli pustit nebo se projet a pak koukat. Pokud teče znovu pod ventilem, něco je udělaný špatně. Neskříplo se ti to těsnění nějak? Nebylo vadný? Prostě bych to rozdělal a velmi opatrně to složil znova.

4.10.10, 11:30

Příspěvek 
vložku topení koupíš v OB autodíly třeba.
někde jsem viděl na netu i nafocený postup, jak to rozebrat a vyměnit.
nejjednodušší je vyměnit celé topení, kup někde na vrakáči.
ale vyzkoušej si, jak chodí lanka ovládání , vizuálně zkontroluj, zda není zanesené atd ...

4.10.10, 11:41

Příspěvek Re: Ventil topeni - podteka v interieru - jak na vymenu - S1
Nyní jsem tento problém řešil taky a jako nejrelevantnější zdroj informací jsem na webu našel toto téma. Kroužky jsem koupil pro jistotu oba a připravil se na pořádnou dávku chladící kapaliny vyteklé do interiéru - přes středový jsem dal igelit, a pod topení lavor. Nevypouštěl jsem ani systém, ani neodpojil hadici od ventilu - chtěl jsem to udělat co nejjednoduššeji. Ventil jsem zavřel (páčka topení zcela dole), tím se zároveň uvolnil přístup k hornímu šroubu uchycení ventilu, takže demontáž byla dílem okamžiku. Jaké bylo moje překvapení, když ani z topení nevyteklo více než několik desítek ml chladící kapaliny (z hadice nic - uzavřený ventil). Nejtěžší na celé věci pak bylo přišroubovat zpět matičku na horním šroubku a uchytit táhlo do oka páky ventilu. Pak už jen odvzdušnit a dolít trochu vody a bylo to! :wink:

29.5.12, 23:17
Moderátor

Příspěvek Re: Ventil topeni - podteka v interieru - jak na vymenu - S1
http://skoda.techsajt.cz/index.php?podm ... ena_topeni
snad Ti to nějak pomůže..

http://kachnis.techsajt.cz

8.7.12, 10:01
Profil ICQ YIM Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 12 ]