Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 31.5.26, 18:26

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
 Správné zapojení lambdy při provozu na LPG u felíci Mpi? 
Autor Zpráva

Příspěvek Správné zapojení lambdy při provozu na LPG u felíci Mpi?
Zdravím vás. Chci se zeptat, mám čerstvě předělané auto na LPG ve vagu mi to vypíše chybu vstřikovače 1. a 2. válce, což je normální u LPG, ale co mě zaráží, píše to tam i chybu lambda sondy a pokud auto běží na lpg je v bloku m. hodnot napětí na lambda-sondě stále 1,56V, pokud přepnu na benzín lambda běhá normálně mezi 0-1V . Zapojené je to tak, že je přerušený bílý drát, co vede ze sondy do benzínové řídící jednotky. Tento přerušený vodič, je napojen z jedné strany na fialový a z druhé na šedý drát, který vede do plynové řídící jednotky, viz tato foto http://bosator.rajce.idnes.cz/Plocha/#lambda.jpg
. Předpokládám, že plynová řídící jednotka, při přepnutí na plyn, přeruší signál do benzínové a proto to zapíše tu chybu. Nejvíc mi vadí, že nemůžu zjistit hodnotu lambdy ve vagu při přepnutí na LPG, potřebuju ji znát abych si mohl ověřit bohatost směsi a případně si plyn doladit a taky bych chtěl mít jistotu, že ta plynová jednotka se signálem z lambdy pracuje. Vadí i ta zapsaná chyba a nechápu význam přerušení toku signálu do benzínové řídící jednotky při provozu na LPG. Může mi to, prosím, někdo vysvětlit, případně poradit, jak to zapojit, abych získal napětí z lambdy.Elektronika je Autronic AL-720, schéma zapojení zde: http://www.elpege.cz/pdf/schema-zapojen ... -720-P.pdf Předem moc díky za užitečné informace.

21.3.10, 23:57
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
na LPG musí ukazovat lambda bohatší směs, aby to vůbec jelo...

ty nemáš sekvenci?...co tam chceš seřizovat? i u podtlaku na BMM nebo MPI jsou všechno jen serva a všechno dělá automat

22.3.10, 00:11
Profil ICQ

Příspěvek 
Ondras83 píše:
na LPG musí ukazovat lambda bohatší směs, aby to vůbec jelo...

ty nemáš sekvenci?...co tam chceš seřizovat? i u podtlaku na BMM nebo MPI jsou všechno jen serva a všechno dělá automat

Sekvenci nemám, přišlo mi to do Mpi zbytěčný a hlavně drahý, je to řízený podlak, mělo by to brát signál z lambdy, klapky a otáčky. Lambda by se měla pohybovat mezi 0-0,8 V takže o něco bohatší než na benzín, ale bohužel se mi tohle napětí z výše popsaného důvodu nepodařilo na LPG zjistit. Jinak směs se dá seřídit případně obohatit těma 2 šroubama na reduktoru, viz foto toho mého: http://bosator.rajce.idnes.cz/ . Jen se mi zatím pořádně nepodařilo zjistit kterým, jak točit.

22.3.10, 00:24

Příspěvek 
LPG elektronika ktorá riadi ten servoventil by mala mať petnciometer, a LED, teraz neviem, ale treba to vyladiť aby svietila zelená....

22.3.10, 17:13

Příspěvek 
počkej, jak na to čumim, tak to máš polskej LPG systém?...přesně tenhle reduktor má jedna felicie, kterou sem dneska dělal....

jestli to je polák, taks udělal chybu :roll:

22.3.10, 21:15
Profil ICQ

Příspěvek 
Ondras83 píše:
počkej, jak na to čumim, tak to máš polskej LPG systém?...přesně tenhle reduktor má jedna felicie, kterou sem dneska dělal....

jestli to je polák, taks udělal chybu :roll:

Polskej systém to není, proč by to byla chyba? reduktor je tomasetto – Itálie,má odělenou vodní komoru jako BRC, elektronika Autronic – Itálie. Autronic je celkem chválená elektronika. Tomasetto reduktor se tu cca poslední 2 roky hodně montuje, díly na něj se dají bez problémů koupit, údajně je kvalitativně srovnatelný s brc, totiž já chtěl původně brc, ale to mi tady nikde nechtěli namontovat, tak doufám, že to chyba nebyla a 2. možnost byla Lovtec, ale tahle sestava by měla být na trošku lepší úrovni, hlavně elektronika. Michale tak jak to popisuješ, tak nějak to má lovtec.

22.3.10, 22:49

Příspěvek 
chyba?...dokaď to jezdí, tak to je dobrý, ale jak to začne cukat, chcípat atd, tak to prostě nejde naladit, opravit :)

22.3.10, 22:59
Profil ICQ

Příspěvek 
bosator píše:
Michale tak jak to popisuješ, tak nějak to má lovtec.

presne tak... nemali by to mať aj iné :?: nie každé auto má rovnakú lambdu aby vedeli urobiť univerzálnu elektroniku...

23.3.10, 08:01

Příspěvek 
michalkatka píše:
bosator píše:
Michale tak jak to popisuješ, tak nějak to má lovtec.

presne tak... nemali by to mať aj iné :?: nie každé auto má rovnakú lambdu aby vedeli urobiť univerzálnu elektroniku...

Právě, že autronic tyhle barevné diody nemá, má jen 4 zelené, které zobrazují jízdu na benzín, automat, nebo plyn, nebo stav v nádrži. K nastavení jednotky potřebuješ program A-MON + kabel, ale zas nastavení a možností je tam víc než u lovtecu. Me šlo spíš o zapojení lambdasondy v mém případě, při jízdě na plyn, nejde signál z lambdy do benzínové jednotky.Kdyby tam signál šel nepíše mi to 2 chyby a podle hodnot ve vagu můžu doseřídit směs na reduktoru a nepotřeboval bych pak kabel k té plynové jednotce. No ale už vím jak to zapojit, aby to takhle fungovalo.
Pro zajímavost, tady je odkaz na návod k autronicu: http://www.elpege.cz/pdf/lpg-schema-man ... 00-720.pdf

24.3.10, 22:54

Příspěvek 
ja nemyslím diódy na ovládacom prepínači, myslím diódy pre servisné nastavenie rozhrania regulácie tej elektroniky ktorá riadi LPG...

máš pravdu že v režime LPG nejde signál s lambdy do RJ motora, ale nieje to potrebné, bohatosť zmesi v režime LPG riadi jednotka LPG, tá berie signál s lambdy ( preto je do RJ motora prerušená ) a priškrcuje/povoluje priechod plynného LPG pred mixerom, čím reguluje pomer vzduch/plynný LPG, či to tá lambda skutočne reguluje by si zistil na analyzátore výfuckových plynov, alebo na emisnej.

na lovtecu ( lambacomputer ) sa činnosť lambdy dá odsledovať na tých ledkách čo sú priamo na tej elektronike...

24.3.10, 23:25

Příspěvek 
Zdravím, delší dobu jsem tu nebyl. Ten autronic nemá diody jako Lovtec, musí k tomu být kabel a PC, jinak máš v ostatním Michale pravdu. Chtěl bych vyřešit ještě tu chybu lambdy co mi to píše ve vagu, nechápu význam přerušení toku signálu do benzínové řídící jednotky při provozu na LPG. Napadlo mě takové řešení, že bych přerušený drát ze sondy (bílý) spojil jak byl původně a z něj pouze odbočil fialový drát do plynové řídící jednotky, pak by vedl signál do obou jednotek součastně, viděl bych hodnotu ve vagu a nezapsalo by to žádnou chybu. Šedý drát, který vede signál zpět z plynové do benzínové jednotky, pouze v případě přepnutí na benzín, by zůstal odpojen. Může mi to, prosím, někdo potvrdit, případně poradit, jak to zapojit, abych získal napětí z lambdy.Totiž inspiroval jsem se schématem zapojení od lovtecu, co se týče kabeláže je to hodně podobné, spíš stejné. Lambda sonda se standardně zapojuje taktéž takto přerušená, ale ve schématu zapojení přímo pro felicii Mpi mají signál pouze odbočený, tak jak popisuju, ve výsledku to funguje a podle popisu to nezapíše chybu sondy. Posílám schéma zapojení lovtecu, 7 strana v tom pdf
http://hlpropan.cz/_diagrams/dokumentace/HLT%200006.pdf
Vím, že mám autronic a tohle je zapojení lovtecu, ale snad by to mohlo být, co se lambdasondy týče, stejné, vždyť v tom bílém drátu vede jen signál a nemělo by vadit, že povede při provozu na plyn i do benzínové jednotky. Předem díky moc za potvrzení, nebo vyvrácení tohoto nápadu.

7.4.10, 21:37

Příspěvek 
toto už napadlo aj mňa, skúsiť to môžeš, ale obávam sa že to nebude robiť dobrotu, vstupná časť signálu by musela mať vysokú citlivosť a vysoký odpor aby neovpluvňovala aj druhú jednotku, ono lambda nieje iba meranie napätia, ale je to jednoduchý osciloskop a podľa teploty lambdy meria napäťový skok, to je vlastne labda hodnota a tam by sa tie dva vstupné obvody mohli skesľovať... ale skúsiť to môžeš...

8.4.10, 08:03

Příspěvek 
Jiné zapojení lambdy jsem zatím nezkusil, ale zkusím. Postavili jsme kabel k té plynové jednotce a sehnal soft. , zjištění je takové, že jednotka se signálem z lambdy opradu pracuje. Ale co mě nepotěšilo, nespolupracuje se signálem z klapky (TPS), je nastaveno: Deaktivováno, další možnosti nastavení jsou: 1. signál TPS stoupající, 2. signál TPS klesající + k oboum by mělo být nastaveno nějaké napětí. Otázka zní, nevíte někdo, kterou z možností mám u fel. Mpi nastavit a jaké tomu přísluší napětí???

30.4.10, 12:20

Příspěvek 
bosator píše:
Jiné zapojení lambdy jsem zatím nezkusil, ale zkusím. Postavili jsme kabel k té plynové jednotce a sehnal soft. , zjištění je takové, že jednotka se signálem z lambdy opradu pracuje. Ale co mě nepotěšilo, nespolupracuje se signálem z klapky (TPS), je nastaveno: Deaktivováno, další možnosti nastavení jsou: 1. signál TPS stoupající, 2. signál TPS klesající + k oboum by mělo být nastaveno nějaké napětí. Otázka zní, nevíte někdo, kterou z možností mám u fel. Mpi nastavit a jaké tomu přísluší napětí???

pokiaľ nekominuje priamo s RJ motora tak signál klapky pre LPG jednotku má byť vypnutý....

2.5.10, 08:48

Příspěvek 
pokiaľ nekominuje priamo s RJ motora tak signál klapky pre LPG jednotku má byť vypnutý....[/quote]

U felície Mpi je možnost, aby plynová jednotka brala signál z klapky!! Kabelově je to od plynaře, dokonce, zapojené. Mělo by to mít výhodu rychlejší reakce na sešlápnutí plynového pedálu. Máme doma ještě jednu felície na lpg tartarini, ta pracuje, se signálem z klapky a akceleruje o poznání lépe a to má za sebou 3x více km. Ale nemám na tartariny kabel a soft., abych zjistil, jak j to tam nastavené.

2.5.10, 11:41
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 15 ]