Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 31.5.26, 17:29

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Legilatíva na Slovensku. 
Autor Zpráva

Příspěvek 
Zákaz vjezdu do podzemních garáží (nálepka na zadním skle je povinná), povinnost každoroční revize plynového zařízení, dražší emise i STK (proč je dražší i STK netuším, rozsah kontroly je stejný). Karburátor se "zalepuje", časem zatuhává druhá klapka a na benzín to nejezdí jako dřív, v zimě se mi v motoru utváří mazlavý žlutý hlen (na funkčnost nemá vliv), zaklepávají se výfukové ventily (údajně i u některých nových aut).

U sekvenčního vstřikování po 20 tisících km odešly dva vstřikovací ventily (nekvalitní LPG) a motor měl zbytečně zvýšenou spotřebu, u některých motorů nelze ani sekvenční vstřikování seřídit tak, aby spotřeba byla stejná s benzínem (vyšší spotřeba LPG). Startování je vynucené na benzín a ten ubývá rychleji, než by člověk čekal (cca 8 nádrží plynu na 1 benzínu). Bomba zabere velkou část kufru, případně tam otravuje rezerva (vhodný je obal a vyřešit uchycení). Čas od času někdo šlohne víčko od ventilu (nechápu) nebo se zapomene na střeše po tankování.

U škodovky se mi LPG už několikrát zaplatil, ale u nových aut už to tak skvělé není, je potřeba si to dobře spočítat a náklady na provoz rozhodně nejsou poloviční, ale spíš tří-čtvrtinové.

28.12.09, 21:38
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
No myslím si že jazdenie na LPG sa oplatí a pri momentálnej cene LPG už ani nehovoriac.Beriem v úvahu že auto nestojí celé dni,týždne,mesiace v garáži alebo pred činžiakom,ale jazdí.

Montáž plynového zariadenia:
-podtlak cca 700 Eur (21 000 Sk)
-seq cca 1200 Eur (36 000 Sk)

Kontroly:STK,EK dvojročný interval,kvôli LPG trochu drahšia
STK iba na LPG zrušená (už je nepovinná)

Výmeny:Filtra LPG 10Eur (300Sk)

BA versus LPG v číslach.

LPG 36 litrov/plná nádrž 36x13,8=496 Sk BA95 36 litrov 36x35,5=1278 Sk

Spotreba:BA95 7l/100km =248,5 Sk 2,48 Sk/km LPG 8,2l/100km =113,16 Sk 1,13Sk/km

ROZDIEL: +1,35Sk

Štartovanie na benzín,v chladnejšom období niekoľko minút na benzín pokiaľ neprepne automaticky na LPG,no v teplom období po naštartovaní ihneď prepne na LPG.
Rezerva už nieje povinná,keď je v aute samolepiaca súpravu.

Takže ak si to niekto spočíta a autom jazdí tak sa mu to určite vyplatí.Čísla nepustia.Aj navýšené prostriedky za kontroly sú zanedbateľné pri úspore prostriedkov.
Podľa prepočtu ak najazdíš ročne iba 15 000 km tak je úspora skoro 560 Eur (16800 Sk).Podtlak návratnosť za 15-16 mes a seqenčné návratnosť po cca 2 rokoch,ak najazdí niekto viac tým skoršia návratnosť.
Odjazdil som na felícii podtlak už 100 000 km za 4,5 roka a to stál LPG aj 21 Sk/lkoľko som ušetril,počítaj.

2.1.10, 11:17

Příspěvek 
no tak to celkem potěš maňo s tím automatickým startováním na benzín 8 nádrží plynu na 1 lpg, to se mi nechce věřit. Já už provozuju škodovku 130 tku na plyn přes dva roky a zatím spokojenost. CO se systému lpg týče (základní lovtec, podtlak uplně obyč) naprosto bez problémů, spotřeba při normální jízdě do osmi litrů, na lpg startuje do - 15 (odzkoušeno), takže benzín není třeba (jen někdy přepnu a trochu to projedu i na něj). Auto už se už zaplatilo a těď už jen šetří. Plyn stojí u nás 11.80. Motor šepotá olej čisťounký motor necuká, a co je dobré, jede mnohem lépe než na benzin. U sedra karbece je totiž velice jednoduché spřáhnout obě klapky, já teda mechanicky otvírám druhou až při polovičním otevření první a je to ideální, auto velmi dobře tahá, pocitově jede lépe jak favorit. Takže spokojenost.emise mě stály 500, stejně tak technická, revize do dvou set. co jsou trošku zápory, ale to bohatě vynahradí plná nádrž za 470 kč.

2.1.10, 18:38
Profil ICQ

Příspěvek 
Niekto tu pochopil o čom som písal (článok nad týmto).a ak niekto napíše že popri 8 LPG nádrží (8x36l) miniem aj jednu benzínovú (46l)tak nech mi prepáči ale nevie počítať ani teoreticky.Keď si prepočítam koľko najazdím s autom a koľko štartujem berúc do úvahy studené a teplé obdobie (prepnutie po zvýšení otáčok) tak mi to vychádza presne raz toľko nádrží LPG ako písal niekto že 8,takže keby napísal 16x36l LPG a 1x46l BA95 to by mohlo sedieť.To je 7948 km LPG / 1633 km BA.To je pri automatickom prepínaný na plyn.Ak niekto na plyn aj štartuje tak teoreticky môže BA95 vylúčiť,no nerobil by som to.Teda prečo,je v zahraničí Poľsku,Taliansku,Holandsku toľko vozidiel prestavaných na LPG,zo strandy?,a to cudzinci jazdia iné štreky ako my.

2.1.10, 21:49

Příspěvek 
Někdo se ptal na nevýhody LPG, tak jsem to shrnul a za tím, co jsem napsal, si stojím. Jsou to věci, se kterými někdo třeba nepočítá.

Může to být o něco málo víc, než 8:1, každopádně to ubývá dost rychle a 16 plynových na 1 benzín rozhodně neujedu. Žerou to studené starty v zimě ve městě a taky nějaké odvětrání benzínových par, kde ten benzín mizí i když se vrací do nádrže "přepadovým" potrubím (říkal mechanik). Neříkám to ale jako pravidlo pro každé auto, třeba to někomu jinému tak rychle neubývá (já mluvím o automatickém sekvenčním vstřikování, kde řidič o LPG prakticky vůbec neví).

Primitivní podtlakový systém u starého karburátorového motoru se mi celkově jeví jako odolnější kombinace než moderní motor se sekvenčním vstřikováním. S manuálním přepínáním je navíc možné jezdit výhradně na plyn, to u moderního systému nelze.

Komu se to oplatí si každý musí umět spočítat.

4.1.10, 01:06

Příspěvek Re: 8-)
Tomáš1280 píše:
Jazdné vlastnosti sú uplne rovnake pri benzíne a plyne.?.
Vôbec ziadne obmedzenia :?:

Nie, nie sú rovnaké...na sériovom motore je úbytok výkonu citeľný...ale zasa napr. vo Favo,Felda,742 je asik optimálne zvýšiť KP na nejakých 10,5; bo LPG má vysoké oktánové číslo...

Napr. kamarát Peugeoťák má Favo 135 na LPG a tam je rozdiel voči benzínu sakra poznať...otázka je, akoby to bolo, keby dá hlavu dole ale o 1,5 mm a dostane sa kdesi na kP 10,5...ale on o tom nechce ani počuť...hej, na benzín by to potom asik mohlo klepať...

A spotreba na tom Fave? Pri jemnej jazde tak o 15% vyššia, ale pri dynamickejšej jazde je nárast ešte väčší...

Stále je voľba z rozumu Felda 50kW (ešte lepšie Kombi) na LPG..lacné vozenie, aj údržba...

Megane 1,9D
AR 156 1,9 JTD; AR 159 SW 1,9 JTD; AR 146 1,6 Twin Spark 88kW, ´97

4.1.10, 09:24
Dřevák na focení, neumí ostřit

Příspěvek Re: 8-)
ferrari píše:
Stále je voľba z rozumu Felda 50kW (ešte lepšie Kombi) na LPG..lacné vozenie, aj údržba...

to odněkud znám :lol:

4.1.10, 10:53
Profil ICQ

Příspěvek 
Preto som písal tento príspevok lebo mám 1,3 BMM 50kw a funguje v pohode.Všetko čo som musel meniť z LPG sústavy bol LPG filter (vždy pri kontrole tesnosti,cena za filter nejaké drobné),relátko na odpájanie benzínu(nefunkčný kontakt a miešal sa BA95+LPG,pri pridaný plynu motor zdochol,po pohýbaný kontaktom fungoval ďalej,no napriek tomu vymenené) cena 27 Eur,Vymenené zlomené plastové kolienko na splyňovači (privádzajúce plyn z regulátora do sania)za kovové,cena 5 Eur.
To sú všetky opravy za viac ako 4 roky prevádzky LPG zariadenia v aute a najazdených 100 000 km.
Overená spotreba 8,2 l LPG/100km či je leto a či zima,ide akurát oto že v zime sa zahrieva a prepína automaticky po zahriati a dosiahnutí nad cca 2000 ot a v lete prepne ihneď po naštartovaní. a pridaný otáčok.

4.1.10, 15:27
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2