Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 7.7.26, 03:30

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Kolísající volnoběh Felicia 1.3 MPI 
Autor Zpráva

Příspěvek 
vyčistit klapku, základní nastavení jednotky (po vyčištění klapky samozřejmost) mrkni na labádu, vonný tyčky jak píše miloš, svíčky, gumový kolínko od posilovače brzd (na to mrkni hned a uvidíš)...pak jedině diagnostika

svíčkama a zapalovací lištou to asi nebude

tohle dělala sousedova MPI taky, nakonec se měnila celá klapka :roll:

6.11.08, 18:35
Profil ICQ
Příspěvek Reklama

Příspěvek 
ZÁVADA VYŘEŠENA :

Je to zajímavé ale na vině byla DEFEKTNÍ ECU (ř.j. motoru).

Ke známýmu kde se auto opravovalo jeho kamoš s diagnostikou (u toho jsem nebyl takže nevím ani jakou diag. měl :( ) a říkal že v ECU byla zapsaná chyba lambda sondy a už nevim jakejch dalších věcí (bylo toho víc ale víc se ke mě nedostalo jen ta O2 sonda). Dál dorazili známý známého z jistého servisu se svou diagnostikou a přišli na to stejné (opět jsem u toho nebyl :( ). Nic se nevyřešilo a dnes mě známý zavolal že k němu dorazil zase někdo kdo už tento problém řešil, a jednoznačně řekl že "je to výrobní vada ŘJ, která se projevovala i na prvních Octaviích (tohle řekl já to netvrdím) kde se řešila částečnou výmněnou elektroinstalace" pak řekl že "závada nějak souvisí s dlouhodobě nečištěnou škrtící klapkou, ecu si postupně upravuje hodnoty odpovídající klapce až se dostane do stavu kde se" asi kousne, stav nejde to upravit ani přes počítač.

Sehnali jinou ECU, dali ju do auta (nevím jestli ju museli nějak resetovat nebo v ni zmenit hodnoty počitačem to už neřekli) a vpohodě nastartovali.
Pro zopakování jednalo se o auto Škoda Felicia rv. 1997 MPI 1.3l.

Až známého navštívím tak se zeptám na všechny detaily co mě neřekl do telefonu a pak vám to sem dopíšu.

Co mě nejvíc zarazilo tak že ECU "nějak jela" sice kolísaly otáčky, ale jela a pak že se vklidu dala diagnostikovat. Já jsem vsázel na vadný snímač u škrtící klapky nebo O2 sondu.

Tak hodně zdaru, třeba to někomu pomůže :)

6.11.08, 19:47
Profil Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
no, u MPIček je problém s tim, že jak hodně někdo používá cyklovač stěračů, vypálí se plošnej spoj a je to na vyhození, jeslti byla klapka pořádně zasraná, věřim tomu, že si to už řj nesrovnala...pokaždý když se u MPI čistí klapka, tak se pak musí na diagnostiku a seřídit řj, protože ty tam odstraníš karbon, řj tu klapku dává furt stejně ale vona tam je mezírka a tam to přisává....taky se tim moh vlasntě posrat potenciometr vstřikovací klapky a řj mohla dávat špatný údaje....vyčistěte hlavně klapku, aby řj neodešla znova :wink:

6.11.08, 20:05
Profil ICQ

Příspěvek 
Klapka už je vyčištěná, to že by její zakarbonování mohlo zúsobit poškození odporové dráhy snímače si nemyslím, teda pokud by se nejak "nevylagrovala osička" že by se karbon dostal až ke snímači. Jenže já klapku sundal, šroubovákem jsem odehnul přídržný packy krytu, a uvnitř si to zkontroloval - VŠE opticky jako nové, ani smítko nečistoty, pak jsem to opatrne zalisoval ve svěráku zpět. Tam problém nebyl.

Co je ale divný tak že se ta ECU dostala někam z čeho už nešla "přenastavit zpět". Je to pro mě dost zajímavá zkušenost, já mám Toyotu Celicu z rv. 91, jsou tam v ECU 16bit. mikrokontroléry které počítají veškerá nastavení v "reálném čase", nemám ani palivové mapy. Pokud se vyskytne závada tak pokud netrvá dlouhodobě nikam se neuloží, když se proste objeví tak se rožne kontrolka, pokud je přechodná zase zhasne, odpojením baterky nebo zkratem příslušných pinu uděláš reset. Co ce zajímám o Nissany tak tam už palivove mapy jsou, a když vyčistíš klapku tak to chvíli trvá až několik km než si to ECU srovná nebo odpojíš baterku na xx minut a přejdeš do továrního nastavení. Před měsícem jsem pomáhal s odstraněním závad na Oplu Vectra B, auto nešlo vytočit přes xxx tis. ot. Zkoumal jsem závadu vyblikáním kódů, bylo podezření na váhu vzduchu, tak jsme ju sehnali přes známý a NIC. Naštvalo me to jak prase, tak jsem si řikal že to vyblikani chyb nic moc... no a dopadlo to tak že odjeli na jinej vrakač tam dali jinou vahu vzduchu a Vectra si ti už pelášila domů - prostě váha kterou mě půjčili byla KO, a to jsem tam nekolik hodin proměřoval dráty mezi snímačama a konektorem ECU. Ale opet, odpojení baterie = reset do tov. nastaveni a vymaz chyb.

U felicie jsem nic takovyho niky neřešil takže mě celý ten proces jak popisujete s nastavovanim pozic klapky dost zaskočil, myslel jsem že je tam taky nejake vychozi nastaveni, na druhou stranu jsem si nevšiml že by na směšovaču šlo cokoliv nastavit, to zase u toho myho japonca když jsem čistil klapku stoupl me volnobeh přes 2,500 ot. a zjistil jsem že je tam šroubek na nastaveni vychozi polohy, zablokoval jsem ECU aby nepouštěla EGR, dostavil volnoběh podle manualu a hotovo.

Holt každej to máme jinak :)

6.11.08, 20:35

Příspěvek 
Skús s programom priamo na feliciu:Hlavní funkce programu
Program dokáže vyřešit známý problém vozidel Škoda Felicia s motorem 1.3 MPI 40/50kW se zvýšeným či nepravidelným volnoběhem, který nelze řešit standardní diagnostikou a projeví se např. po vyčištění nebo výměně škrtící klapky.

Díky přímému zásahu do paměti EEPROM, dokáže tento program nastavit adaptační hodnoty řídící jednotky do stavu, který odpovídá nové jednotce. Tím se volnoběžné otáčky vrátí na původní požadovanou hodnotu. Vyhnete se tak velmi drahé výměně řídící jednotky, což je postup používaný běžně v servisech.

6.11.08, 23:45

Příspěvek 
OK, sice už je problém vyřešen ale tohle zní jinak velmi zajímavě. Nevis nahodou jak se program primo jmenuje ? A jaky je potřeba kabel ?

7.11.08, 00:47
Mistr mechanik

Příspěvek 
MichalS píše:
OK, sice už je problém vyřešen ale tohle zní jinak velmi zajímavě. Nevis nahodou jak se program primo jmenuje ? A jaky je potřeba kabel ?

na to programu je finkční jen com 1 a 2, but si koupíš jejich kaba cca za 1500 nebo nevím, program je zdarma, miloš

7.11.08, 08:07
Mistr mechanik

Příspěvek 
slovacek.milos píše:
MichalS píše:

na tom programu je funčkční jen com 1 a 2, but si koupíš jejich kabel cca za 1500 nebo nevím, program je zdarma,

vag com svoboda na netu zdarma ke stažení,

já se na to vyprdnul ta řídící jednotka si časem poradí a nebo jezdím na ten přepis cca 36 km za chvilku je to hotovo miloš

7.11.08, 08:10

Příspěvek 
kabel mám,a program vyriesí problém,takze pouzivám bezne

7.11.08, 10:15
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2