Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.6.26, 18:30

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 115 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
 Repro na palto 
Autor Zpráva

Příspěvek 
fatal píše:
Tuner#2 píše:
Nesmysl to je, neb se od toho upustilo hned po vzniku ...

Nesmysl to není, ale tady zase házím hrách na zeď, že?
Od kvadrofonie se neupustilo, naopak se přidaly další kanály.
Kvadrofonie se v různých obměnách používá v téměř všech filmech, v hudební oblasti mnohem méně, ale používá se.
CD je sice stereo záznam, ale je možné z něj dekódovat více kanálů.
Nesmysl to byl, neboť v té době nebylo žádné studio na světě, které by umělo udělat pořádnou prostorovou nahrávku (ono jich dodnes moc není) a navíc gramo deska ty 4ch nepojmula v plné kvalitě a frekvenčním rozsahu.

Nechápu proč sem motáš nějaké filmy, ano tam se používají některé mnou už výše zmíněné systémy prostorového zvuku, ale muzika krom SACD, DVD-Audia a pár nahrávek v dts 96/24 je nahraná stereo. Navíc kvalitní prostorovou nahrávku neumí udělat skoro nikdo a slyšet efektní nahrávky typu zpěv ze všech stran, z předu buben, zedadu činel, to fakt ne, děkuji.

Takže prostě opět jen chytáš za slovíčka a navíc o tom ještě ke všemu nic nevíš. Kolik jsi slyšel nahrávek na SACD? a kolik z nich bylo multikanálových vůči stereofonním?

29.6.08, 00:33
Profil Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama

rejpal

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
Nesmysl to byl...

Nesmysl to nebyl, jelikož se ta prostorovost nevytvářela ve studiu, ale přímo rozestavením mikrofonů. A označovat kvadrofonii za nesmysl, protože nebylo dost dobré studio, je jako označovat letadlo za nesmysl, protože bratři Wrightové neměli dost dobrý motor.

Filmy sem motám, protože jsi chtěl vědět, kde se používá kvadrofonie. I muzika bývá občas nahrána ve vícekanálovém formátu. To, že nechceš slyšet zpěv ze všech stran není argument ke kvadrofonii, ale leda tak vyjádření tvé hudební preference.

Nechytám za slovíčka, prostě jen uvádím na pravou míru fakta, která ty zde uvádíš nepřesně nebo úplně špatně. Drž se raději svého sterea s časovou korekcí, to kvadro ti nějak nejde. A co má počet nahrávek, které jsem slyšel z SACD, společného s kvadrofonií?

29.6.08, 00:48
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
fatal píše:
Tuner#2 píše:
Nesmysl to byl...

Nesmysl to nebyl, jelikož se ta prostorovost nevytvářela ve studiu, ale přímo rozestavením mikrofonů. A označovat kvadrofonii za nesmysl, protože nebylo dost dobré studio, je jako označovat letadlo za nesmysl, protože bratři Wrightové neměli dost dobrý motor.

Filmy sem motám, protože jsi chtěl vědět, kde se používá kvadrofonie. I muzika bývá občas nahrána ve vícekanálovém formátu. To, že nechceš slyšet zpěv ze všech stran není argument ke kvadrofonii, ale leda tak vyjádření tvé hudební preference.

Nechytám za slovíčka, prostě jen uvádím na pravou míru fakta, která ty zde uvádíš nepřesně nebo úplně špatně. Drž se raději svého sterea s časovou korekcí, to kvadro ti nějak nejde. A co má počet nahrávek, které jsem slyšel z SACD, společného s kvadrofonií?
A co to má co společného s rozestavěním mikrofonů? Pro stereo se taky používá různé rozmístění mikrofonů, od nahrávek, kde se snímají jednotlivé nástroje, zpěv a pak se to všechno smíchá až po nahrávky Denon One point recording. To vůbec nesouvisí s tím, zda ta nahrávka bude mít prostorový smysl a nebo ne. Pokud je to nahrávka udělaná tak, že ze zadních kanálů slyším ozvěnu daného prostoru a když zavřu oči, tak jsem v té dané místnosti/chrámu/koncertě a slyším ho s přesně definovanou velikostí onoho prostoru, tak pak ano, tahle prostorová nahrávka má smysl a je zapotřebí kvalitních zadních kanálů, ale kvadrofonie tohle nedělala a byl to nesmysl a proto se vůbec neujala a nahradili jí daleko vyspělejší systémy, které už jsem popisoval.

A co má společného poslech SACD s kvadrofonií? Právě že vůbec nic, ale pokud by jsi si to poslechnul na nějaké pořádné aparatuře, tak by jsi konečně pochopil, že stereo je na muziku plně dostatečný formát a konečně by jsi slyšel nějaký dobrý zvuk.

29.6.08, 01:00

Příspěvek 
fatal: Ještě ohledně Tvé poznámky ohledně sterea s časovou korekcí - že by závist? 8)

29.6.08, 01:01
rejpal

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
A co to má co společného s rozestavěním mikrofonů?...

Rozmístění mikrofonů bylo důležité právě pro získání opravdového prostorového zvuku, žádné trapné studiové zpožďovací efekty se nekonaly. Stačilo použít čtyři mikrofony a byla na světě kvadrofonní nahrávka s reálným prostorem. Tak kvadrofonie opravdu vytvořila dojem poslechu v konkrétním prostoru, třeba z chrámu. To byl taky účel kvadrofonie. Kvadrofonie nebyla a není nesmysl, můžeš to zopakovat stokrát, ale nemáš pravdu. Stereo je na muziku většinou dostatečný formát. Ale v již zmínených případech (koncert z chrámu apod.) má své opodstatnění kvadrofonie. Poznámky o tom, co jsem slyšel a co ne, si laskavě nech.

Tuner#2 píše:
Ještě ohledně Tvé poznámky ohledně sterea s časovou korekcí - že by závist?

Ne, to není závist. Po časové korekci a podobných ptákovinkách opravdu netoužím, to jsi snad už mohl pochopit, ne? Zkus si tu poznámku přečíst znova, možná ji pochopíš.

29.6.08, 01:32

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
Dj Kuno píše:
Povedz mi niečo bližšie o tých časových korekciách. O tom počujem prvý krát. Čo je to za korekcie, ako to vyzerá, alebo čo to vlastne je?
Zhruba si to popísal, ale nejak mi to moc nehovorí. Ako si napísal, tak je to v podstate načasovanie hrania reprákov, ale čo je to za mašinku?

K tomu zadnému plátu. Prečo to stále odsudzuješ? Podľa toho čo si písal, tak by nemal byť problém doladiť ich, aby si dosiahol čo najkvalitnejšiu priestorovosť. Myslím, že stereo máš zaručené ak máš v predu aj v zadu repro.
Co se týče sterea a stereofonního obrazu, tak to vždy bylo, je a bude tvořenou dvouma reproduktorama svírajícíma s posluchačem rovnoramenný trojúhelník. Pokus o kvadro (4x repro) tady byl kdysi a je to principiální nesmysl, doma se nepoužívá, nepoužívá se ve studiu, na koncertech, tak proč ho zavádět do auta? Co se týče časových korekcí, tak buď to změří automat a nafázuje to úplně přesně a nebo se to dá vypočítat tak, že změříš vzdálenost k nejvzdálenějšímu reproduktoru a ty co jsou blíže, tak ten rozdíl vzdálenosti zadáš do procesoru v rádiu a on na základě toho nastaví určité zpoždění v milisekundách pro ten reproduktor co je blíž. Tudíš pak zvuk dorazí přesně v ten okamžik, kdy má a na zvuku se to projeví dost výrazně zpřesněním prostorové scény a jejím posunutím dle nastavení.

Hmm ty spomínaš, že to nastaviť v rádiu, ale čo ak nemám také možnosti na rádiu? To myslím, že sú rádiá rádovo 12litrov a vyššie.

A ten automat čo si spomínal, čo je to za mašinku? Ako sa to presne volá, že by som niečo otom pohľadal na nete?

29.6.08, 12:41
Hluchoň

Příspěvek 
a já se taky zeptám, ten zvuk s nějakým časovým posuvem upravíš s ohledem na řidiče ? co pak slyší spolujezdec ?

29.6.08, 13:00
Profil ICQ

Příspěvek 
fatal píše:
Tuner#2 píše:
A co to má co společného s rozestavěním mikrofonů?...

Rozmístění mikrofonů bylo důležité právě pro získání opravdového prostorového zvuku, žádné trapné studiové zpožďovací efekty se nekonaly. Stačilo použít čtyři mikrofony a byla na světě kvadrofonní nahrávka s reálným prostorem. Tak kvadrofonie opravdu vytvořila dojem poslechu v konkrétním prostoru, třeba z chrámu. To byl taky účel kvadrofonie. Kvadrofonie nebyla a není nesmysl, můžeš to zopakovat stokrát, ale nemáš pravdu. Stereo je na muziku většinou dostatečný formát. Ale v již zmínených případech (koncert z chrámu apod.) má své opodstatnění kvadrofonie. Poznámky o tom, co jsem slyšel a co ne, si laskavě nech.

Tuner#2 píše:
Ještě ohledně Tvé poznámky ohledně sterea s časovou korekcí - že by závist?

Ne, to není závist. Po časové korekci a podobných ptákovinkách opravdu netoužím, to jsi snad už mohl pochopit, ne? Zkus si tu poznámku přečíst znova, možná ji pochopíš.
Je vidět že Ty nečteš co píšu. Pokud by jsi to četl, tak Denon používá One point recording, neboli mikrofony na jednom bodě a mám symfonický orchestr a chrámovou muziku a nějaká kvadrofonie nebo protorový zvuk se může jít zahrabat. Je vidět, že ten kdo tady neví a nešlyšel nic pořádně nasnímaného jsi Ty. Kvalitní nahrávka s dobře nasnímaným prostorem se rozhodně nedělá tak jako kvadrofonní záznam :lol:

Netoužíš, neb jsi v autě nikdy neslyšel pořádný zvuk... doma, kde je zachována rovnoramenost trojúhelníku, to samozřejmě nemám a je to nesmysl, ale v autě to bez toho nejde.

29.6.08, 13:49

Příspěvek 
Vít píše:
a já se taky zeptám, ten zvuk s nějakým časovým posuvem upravíš s ohledem na řidiče ? co pak slyší spolujezdec ?
Coby? Už jsem psal, že pokud si vychutnávám muziku, tak jen tehdy když jedu sám. Pokud vezu přítelkyni a nebo jednou za rok někoho vzadu, tak si z 99% povídáme a muzika jede jen jako podkres.

Navíc stereo je vždy jen pro jednoho. Doma taky když sedíš mimo rovnoramenný trojúhelník, tak je to o ničem. To samé platí v autě, takže korekce si uděláš na sebe a je to. :wink:

29.6.08, 13:52

Příspěvek 
DJ kuno: Mrkni ke mě k autu na Virtu, tak je pár fotek z instalace a měření. Ano mají to až dražší rádia, ale to je předpoklad kvalitního ozvučení. Pak je na každém zda to chce a nebo ne. Ve spotřebáku to taky nemám a žiju, ale tam kvalitu až tak nepotřebuju, když většinu času jezdím s přítelkyní a kecáme.

29.6.08, 13:54

Příspěvek 
JJ juknem to.

29.6.08, 13:57
rejpal

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
Je vidět že Ty nečteš co píšu...

Čtu, ale předpokládám, že ten tvůj skvělý Denon One point je dvoukanál, jinak bys ho nechválil, že. Nahrávání z jednoho místa není nic nového, právě tak se dělaly kvadrofonní nahrávky. Takže pokud se ve svém předpokladu nemýlím, ty tvrdíš, že dvoukanálová nahrávka Denon One point je lepší než kvadrofonní nahrávka z jednoho místa. To je asi jako bys tvrdil, že monofonní nahrávka je lepší než stereofonní.

Opět tě požádám aby sis poznámky o tom, co jsem slyšel a co ne, laskavě nechal. Mé znalosti bych být tebou také nekomentoval, zvláště po tom, jaké blbosti jsi tu napsal o kvadrofonii...

Pořádný zvuk v autě jsem neslyšel, neboť takový neexistuje. Co se týče toho tvého neustále opěvovaného řešení, asi by mě trefil šlak, kdybych měl vypínat rádio pokaždé, když někoho vezu, a vysvětlovat, že mám časovou korekci nastavenou pro sebe. Nemluvě o tom, co už jsem zmiňoval dříve, že časový posun není vše, protože v autě dochází k rúznému útlumu, odrazům, a podobně. Že ty jezdíš sám v 99% a nejvíce ti vyhovuje přední repro s časovou korekcí opravdu neznamená, že je to nejlepší řešení pro všechny.

29.6.08, 22:33

Příspěvek 
fatal píše:
Tuner#2 píše:
Je vidět že Ty nečteš co píšu...

Čtu, ale předpokládám, že ten tvůj skvělý Denon One point je dvoukanál, jinak bys ho nechválil, že. Nahrávání z jednoho místa není nic nového, právě tak se dělaly kvadrofonní nahrávky. Takže pokud se ve svém předpokladu nemýlím, ty tvrdíš, že dvoukanálová nahrávka Denon One point je lepší než kvadrofonní nahrávka z jednoho místa. To je asi jako bys tvrdil, že monofonní nahrávka je lepší než stereofonní.

Opět tě požádám aby sis poznámky o tom, co jsem slyšel a co ne, laskavě nechal. Mé znalosti bych být tebou také nekomentoval, zvláště po tom, jaké blbosti jsi tu napsal o kvadrofonii...

Pořádný zvuk v autě jsem neslyšel, neboť takový neexistuje. Co se týče toho tvého neustále opěvovaného řešení, asi by mě trefil šlak, kdybych měl vypínat rádio pokaždé, když někoho vezu, a vysvětlovat, že mám časovou korekci nastavenou pro sebe. Nemluvě o tom, co už jsem zmiňoval dříve, že časový posun není vše, protože v autě dochází k rúznému útlumu, odrazům, a podobně. Že ty jezdíš sám v 99% a nejvíce ti vyhovuje přední repro s časovou korekcí opravdu neznamená, že je to nejlepší řešení pro všechny.

Fatal: souhlasím.

30.6.08, 00:18

Příspěvek 
fatal: Ale časové korekce nezpůsobí, že by se nedalo poslouchat ze sedadla spolujezdce, jen prostě to nebude ideální, ale je lepší mít ideální pozici u řidiče a zbytek průměrný, než mít podprůměrný poslech všude. Ke zbytku se nemá cenu vyjadřovat...

30.6.08, 09:57
rejpal

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
fatal: Ale časové korekce nezpůsobí, že by se nedalo poslouchat ze sedadla spolujezdce, jen prostě to nebude ideální...

Napiš to rovnou, bude to horší než bez korekcí.

30.6.08, 10:06
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 115 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další