Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 17.6.26, 19:51

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 216 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Další
 Autorádiové chinče 
Autor Zpráva
rejpal

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
...testovali jsme 6 párů repro kabelů ve stejné délce se stejnýma konektory a malé věžičce od Sharpu (to bylo záměrně, že ten rozdíl pozná každý i na laciném zařízení) a opravdu čím jsme šli výš, tím byl zvuk dynamičtější s lepší focusem na jednotlivé nástroje.

Mohl bys mi prozradit, zda to byl "slepý" test a nebo jste předem věděli, co je tam zapojeno? Dále by mě zajímalo, čím může kabel jakožto lineární součástka ovlivnit dynamiku. A focusem na jednotlivé nástroje je myšleno co? :shock:

Tuner#2 píše:
...dobrý kabel dokáže pozvednout sestavu o hodně jinam a taky naopak.

Tak to je jasné, ale rozdíl nedělá cena nebo název kabelu, ale parametry. 8)

Tuner#2 píše:
Po auto platí, že kabel by měl být perfektně ohebný bez změny vlastností, měl by mít odolou izolaci a nejlépe a pořádné stínění, klidně 2 - 3 násobné, aby odolal rušení.

Konečně nějaké rozumné požadavky, ale pokud ta stínění nejsou nezávislá a připojovaná na nezávislé "země", je to přece jen jedno stínění s odlišnou konstrukcí. Máš nějaké konkrétnější údaje o odolnosti proti rušení jednoduchého versus dvojitého stínění?

8.6.08, 09:24
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama

rejpal

Příspěvek 
deekay píše:
mozno by nebolo odveci nahrat ten isty monofonny (L=R) zvukovy zaznam zaroven cez 2 rozne kable...

Dobrý nápad. :)

deekay píše:
moj osobny nazor je ze kvalita zavisi od kablu ale kvalitu ovplyvnuje v takej malej miere ze je nepocutelna

Kabel má samozřejmě velký vliv, je to článek řetězce, ale rozdíl je slyšitelný jen mezi absolutně nejobyčejnějším kusem a kvalitním kusem. Jestli někdo tvrdí, že poslechem rozezná decibelový rozdíl na 100kHz, pak pěkně kecá. :wink:

deekay píše:
ak budete mat zaujem, mam pristup k zvukovemu laboratoriu s presnymi meracimi pristrojmi

Škoda, že jsi tak daleko, přitáhl bych na test své levné kabely... :roll:

8.6.08, 09:34
rejpal

Příspěvek 
deekay píše:
... to sa moze velmi skaredo odzrkadlit pri pocuvani na domacom kine ktore bude len dunet a dunet :D

Subwoofery pro domácí kino jsou snad jen od toho aby duněly, ne? :lol:

8.6.08, 09:40
Hluchoň

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
Tak jsem se zas pobavil :lol: Pokud někdo chce slyšet opravdové car hifi, tak může zaject na každý sraz kde je EMMA SQ a najde tam spoustu dobře hrajících aut. Moje auto je k poslechu taky kdykoliv a srazů jezdím celkem dost, ale proč bych měl jako jezdit na nějaký pro mě nezajímavý sraz? Když dotyčný něco chce, tak pro to taky musí něco udělat.

Rozumně zase, tolik po tom netoužím, ale kdyby náhodou měl chuť, omrknu to... asi tak, ale že bych se kvůli tomu musel účastnit speciální akce, to fakt jako ne, žil jsem bez toho kupu let, tak to ještě klidně nějakej pátek vydržím. Je mě to celkem fuk, poněvadž to stejně neuslyším, když mě posadíš do starýho kina, užiju si film stejně jako v novým, nějak nepoznám rozdíl, maximálně v pohodlí židliček (a ceně vstupenky).

8.6.08, 11:21
Profil ICQ

Příspěvek 
To rádio je Sony CDX-GT610U.

Nie som odborník cez kabeláž ako takú, ale zo všeobecnosti viem, že kábel čo má kvalitnejšiu meď, dostatočný priemer, použité kvalitné materiály, väčší počet tienení atď. je oveľa kvalitnejší ako nejaký káblik z bežnej medi, z obyčajných materiálov a len s klasický jedným tienením. Ako bolo spomenuté tak tie kvalitnejšie káble, ktoré majú tie parametre, čo som uviedol sú ako niekto povedal odolnejšie voči šumu a iným nežiadúcim vplyvom. To vám povie aj hociaký iný elektrikár, ktorý sa takisto ako ja, nie veľmi rozumie do autohifi.

Záver: Čím kvalitnejšie materiály sú použité na výrobu káblov, tým väčšia je cena a plus k tomu je aj cena za značku.

Neviem čo na tom ešte riešite. Ak sa nemýlim tak so zvyšovaním odporu vodičov rastie % šumu, práve preto sa musia používať kvalitnejšie káble, aby mi zosík nezosilňoval šum, ale čo najkvalitnejší NF signál, teda hudbu. Potom je počuť ten rozdiel v kábloch.

Na ľahšie pochopenie: Vodič (kábel) má nejaký odpor a čím je kábel dlhší, tým je väčší odpor a teda vzniká väčší šum a preto je potrebné tento šum redukovať a to tak ako som to uviedol hore.

Toť vše.

8.6.08, 13:10
Voditelj brodice

Příspěvek 
fatal píše:
deekay píše:
... to sa moze velmi skaredo odzrkadlit pri pocuvani na domacom kine ktore bude len dunet a dunet :D

Subwoofery pro domácí kino jsou snad jen od toho aby duněly, ne? :lol:

no, pri cene do 20 tisic vylucne na to :D
ten woofer co kupujeme stoji sam o sebe 38tisic Sk :D tak hadam sa bude dat pocuvat :lol: :lol:

8.6.08, 14:01
Voditelj brodice

Příspěvek 
Dj Kuno píše:
To rádio je Sony CDX-GT610U.

Nie som odborník cez kabeláž...
...Vodič (kábel) má nejaký odpor a čím je kábel dlhší, tým je väčší odpor a teda vzniká väčší šum a preto je potrebné tento šum redukovať a to tak ako som to uviedol hore.

Toť vše.

tak tak ;)
odstup signal sum vsak nehovori nic o kvalite preneseneho signalu ci jeho skresleni
pri dhlych kabloch, tam je uz rozdiel pocutelny jednoznacne, ale to je sposobene odporom nie vypracovanim kabla
uplne najlepsie rozdiel v tieneni a kvalite kabla je pocut na mikrofonnych, gitarovych kabloch
ak mate jednocievkove snimace su medzi kablami priepastne rozdiely v sume. a to aj take ze niektore viac sumia ako je pocut gitaru... ale pripominam, to nie je na linkovej urovni ale pri nepredzosilnenom signale

8.6.08, 14:07

Příspěvek 
Ako vidím, s Fatal-om sme tu začali peknú debatu o kábloch :D

DJ Kuno! No, ten už dosť dobré autorádio, tam už máš 4 kanál pre-out, a aj na sub. To je dobrý začiatok.

8.6.08, 19:51
rejpal

Příspěvek 
Vít píše:
...když mě posadíš do starýho kina, užiju si film stejně jako v novým, nějak nepoznám rozdíl...

Ale jo, poznal bys. :wink:

Dj Kuno píše:
Vodič (kábel) má nejaký odpor...

Nezapomeň na kapacitu a indukčnost. :wink:

deekay píše:
ten woofer co kupujeme stoji sam o sebe 38tisic Sk :D tak hadam sa bude dat pocuvat :lol: :lol:

No nevím, už jsem to někde psal, pokud nemáš na každý kanál jeden a nemáš to dokonale sfázované, bude to zvuk prznit. Ale chápu, že ve studiu to bude spíše pro kontrolu výstupního mixu, aby se pak posluchač s X.1 nedivil co jste to tam stvořili... :wink:

9.6.08, 07:52
Hluchoň

Příspěvek 
fatal píše:
Ale jo, poznal bys. :wink:

i prd, vyzkoušeno :)

9.6.08, 08:20
Profil ICQ

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
dělali jsme s kolegou několikrát slepý test. On zapojoval a já nevěděl který kabel hraje a měli jsme tam i tu zmíněnou tkaničku a rozdíly poznali i návštěvníci studia, takže to není jen o trénovaném uchu.

Lepší focus nástrojů je to, že ten nástroj, např. housle přesně identifikuješ v prostorua mají svůj přirozený objem.

Trojité stínění je lepší kvůli rušení, když vezmu obyčejný koax, tak obyčejná R6tka je dost ubohá a je tam alobal s pár vláskama, když vezmu pořádný belden, tak to stínění je husté a alobal silnější. To samé je i u kabelů do auta, prostě silnější a hustější stínění ve více vrstvách.

9.6.08, 11:17
Profil Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek 
Jo a subwoofer není od toho aby duněl, to je špatně. Woofer musí hrát přesně to co je v nahrávce nic navíc. Pokud slyšíš dunění, tak je to špatně, malý výkon zesilovače, těžká membrána, špatně udělaná bedna, nevhodně zvolený objem, bassreflex atd, atd.

Rozdíl pozná každý, jen si to nechcete přiznat. Klidně se někdy na srazu stavte, pokud někde uvidíte moje auto.

9.6.08, 11:20
rejpal

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
Lepší focus nástrojů je to, že ten nástroj, např. housle přesně identifikuješ v prostorua mají svůj přirozený objem.

Můžeš mi sdělit, který parametr kabelu vlivňuje identifikovatelnost nástroje v prostoru a který ovlivňuje přirozenost objemu? Zatím se tady jen oháníš subjektivními pocity, možná vyčtenými z rádoby odborných časopisů... :roll:

Tuner#2 píše:
Trojité stínění je lepší kvůli rušení...

No nekecej, to jsou ale novinky... :shock: Je to jen stínění s určitými vlastnostmi, nic za co by se dávala Nobelova cena.

PS: Prozradíš mi konečně čím může kabel jakožto lineární součástka ovlivnit dynamiku? Nebo se ti to nedaří v žádném časopise nalistovat? :lol:

9.6.08, 12:13

Příspěvek 
fatal píše:
Tuner#2 píše:

Můžeš mi sdělit, který parametr kabelu vlivňuje identifikovatelnost nástroje v prostoru a který ovlivňuje přirozenost objemu? Zatím se tady jen oháníš subjektivními pocity, možná vyčtenými z rádoby odborných časopisů... :roll:

Tuner#2 píše:
Trojité stínění je lepší kvůli rušení...

No nekecej, to jsou ale novinky... :shock: Je to jen stínění s určitými vlastnostmi, nic za co by se dávala Nobelova cena.

PS: Prozradíš mi konečně čím může kabel jakožto lineární součástka ovlivnit dynamiku? Nebo se ti to nedaří v žádném časopise nalistovat? :lol:
Dělám v poslechovém studiu 10 let a vím co jsem slyšel a slyším, nepotřebuju nic měřit, mě jde o výsledný zvuk a ten prostě kabel dokáže ovlivnit a tak to prostě je. Kdo to nikdy nezkoušel, tak bude tvrdit to co Ty. Časopisy ty rádoby odborné jsem nebral nikdy vážně, hlavně testy kabelů obecně jsou blbost, neboť kabel je přizpůsobovací člen mezi zdrojem signálu a zesilovačem, potažmo mezi zesíkem a repro a v každé sestavě se může chovat jinak. Nemám potřebu Vám tady něco dokazovat, už jste byli "chytrý", když jsem tady psal o časových korekcích, sfázování zvuku pomocí měřící sady Imprint od Alpine a jediný kdo si to sice jen na chvíli a rozhodně ne pořádně poslechl byl Nepér a sám říkal, že na tom něco bude... Stejné je to s kabelama, něco Vás naučili ve škole, ale není to zdaleka tak pravda, dneska šla technologie a výroba vodičů zas nějak jinam, používá se stříbro v teflonu (nejlepší materiální izolant) a i konstrukce kabelu má vliv na jeho parametry a potažmo na zvuk.

9.6.08, 12:22
rejpal

Příspěvek 
Tuner#2 píše:
Dělám v poslechovém studiu 10 let a vím co jsem slyšel a slyším, nepotřebuju nic měřit...

Jinými slovy, slyšíš co chceš slyšet. To je fajn, přeju ti to. :) Ale tím arogantním odmítáním objektivního měření kvůli svým subjektivním pocitům se řadíš právě mezi ty hluché machry z rádoby odborných časopisů. :roll:

Výsledný zvuk kabel dokáže ovlivnit, o tom se tu nikdo nepře, ale jen v rámci možností kabelu. Kabel neovlivňuje dynamiku, ani prostorovost, kabel je prostě pasivní lineární součástka. Ani teflon nebo stříbro na tom nic nezmění. Dokonce ani tvých 10 let v poslechovém studiu na tom nic nezmění.

Kabel není žádný přizpůsobovací člen, to je blbost. Kabel je jen propojení výstupu zdroje signálu se vstupem zesilovače či jiného "spotřebiče". Pokud nějaká aparatura potřebuje určitý kabel jako "přizpůsobení", je to šmejd.

Imprint tady netahej, to s kabely nemá nic společného, kromě tvého neznalého přístupu k věci.

Co naučili o kabelech ve škole tebe? Zatím mám dojem, že vůbec nic.

9.6.08, 12:45
Příspěvek Reklama

Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 216 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Další