koda TechWeb   Copyright © 1999-2000, Petr Va & Panda internet studio
Jakkoliv vatek i petisk obsahu serveru koda TechWeb me bt pouit jinde pouze s psemnm svolenm provozovatel serveru, je jsou uvedeni ve.

Nabíjacia sústava (Š105 - 130 popis a zámena jednotlivých dielov)
Rubrika: Elektrika
Publikovn: 22. prosince 1999

Nabíjaciu sústavu tvorí alternátor a regulátor napätia. U starších prevedení je regulátor samostatnou súčiastkov montovanou na bok skeletu vedľa motora. Od roku 1989 vstaval výrobca súpravy PAL Magneton Kroměžíš regulátor do alternátora.
Alternátor je trojfázový generátor so vstavaným polovodičovým usmerňovačom. Regulátor prúdu je zbytočný, pretože alternátor pri prekročení určitých otáčok svoj prúd obmedzí. Napätie však kolíše podľa otáčok, preto je nutné použiť regulátor napätia. Rôzne typy a modely vozov majú alternátory rozdielneho typu. Podľa maximálneho prúdu to sú alternátory 35 A, 42 A a 55 A s maximálnym prevádzkovým napätím 14V. Typy 35 A a 42 A majú otáčky počiatku nabíjania 1000 min-1 a oddelený regulátor napätia. Alternátor 55 A má oddelený regulátor (do 1987). Regulátory sa nesmú zamieňať. Alternátor 55A (otáčky počiatku nabíjania sú 1100 min-1) so vstavaným regulátorom je montovaný do všetkých vozov od 1987 a prešiel aj na vozy Favorit, len s odlišnou remenicou. Tento typ je použiteľný pre všetky vozy a modely rady 105 - 130. Ak ním nahradzujeme iný typ, musíme zmeniť zapojenie kabeláže. Demontujeme pôvodný regulátor napätia a tie vodiče, ktoré boli k nemu pripojené jednotlivo zaizolujeme. Na nový alternátor pripojíme len tie vodiče, ktoré boli pripojené k pôvodnému alternátoru:

K montáži alternátora k motoru musia byť použité aj odlišné montážne prvky (ich zoznam je v Zozname náhradných dielov).

Autor lnku: Imro (Imrich Šimúth)
E-mail: simuth@biotika.sk