koda TechWeb   Copyright © 1999-2000, Petr Va & Panda internet studio
Jakkoliv vatek i petisk obsahu serveru koda TechWeb me bt pouit jinde pouze s psemnm svolenm provozovatel serveru, je jsou uvedeni ve.

Tempomat Š120 (popis staršího nápadu)
Rubrika: Elektrika
Publikovn: 9. nora 2000

Tempomat je zařízení, značně usnadňující dlouhé jízdy s konstantní, nebo mírně variabilní rychlostí, tedy typicky na dálnicích. Stranou teď nechám pochyby zda se na našich "dálnicích" najde dostatečně rovný a neporušený kus kde by toto zařízení našlo ekonomické upotřebení ve vozidlech ... Obvykle zařízení pracuje tak, že udržuje buď optimální otáčky, nebo zvolenou rychlost. U novějších vozidel se nad tímto zařízením snad ani nepozastavíme, mají ho Octavie (LaK), nebo třeba Fabie, zajímavé je ho vidět ve Škodě 120.

Již v roce 1983 sestrojil p.Příbramský toto zařízení, které je chráněno patentem Škoda a.s. (AZNP M.B.).  Zařízení p.Příbramského je univerzální a může jím být vybaveno každém vozidlo ovládané třemi pedály. Umožňuje jízdu automobilem bez trvalé obsluhy plynu, přičemž poskytuje možnost plynulého přidávání, nebo ubírání dávky paliva. K tomu je využíváno elektromechanického ovládání škrtící klapky. Zařízení umožňuje fixaci plynu v kterémkoliv jeho bodě, s možností ručního přídávání, nebo ubírání v celém rozsahu.

Pro obsluhu slouží čtyři tlačítka umístěná v dosahu řidiče. Jedním se přístroj zapíná, další dvě slouží pro změnu "plynu" a poslední slouží k vypnutí. Z hlediska bezpečnosti je  zařízení konstruováno tak, aby bylo kdykoliv možno zařízení vypnout šlápnutím na kterýkoliv pedál. Po sešlápnutí spojkového, nebo brzdového pedálu zařízení automaticky nastaví volnoběžný běh motoru. V případě sešlápnutí plynu přestane fixace v původním bodě, díky čemu se podařilo autorovi odstranit trhání při přebrání ovládání plynu nožně. Dnes již víme, že se autorovi bohužel nepodařilo nalézt uplatnění této kdysi novinky v původních vozidlech a možná je to škoda.

Použito materiálů z časopisu Svět Motorů ročník 89

Autor lnku: Chipmen (Petr Váňa)
E-mail: chipmen@skoda.panda.cz