fandax17 - škoda Forman LXi - PRODÁVÁM
| Autor |
Zpráva |
|
fandax17
|
 Re: fandax17 - škoda Forman LXi
gokralik: já vím. povím ti jak jsem to udělal: při trase z chalupy do Prahy znám jeden kopec, dlouhý, táhlý, dá se to tam rozjet. takže jsem nahoře na kopci jel 90km/h, vypnul jsem motor. (zapnul jsem si hned ale zapalování). přihrzdil jsem si dvakrát lehce, měl jsem rychlost 60 km/h. začal jsem silně brzdit až do zastavení, v závěru brždění jsem zablokoval všechna kola. můj pocit? velice malý rozdíl než brždění s posilovačem - musel jsem na pedál šlapat o něco věcí silou, a pedál jsem muset zatlačit o něco více,ale rozdíl nebyl velký. rozhodně jsem neměl pocit, že bych měl utrhnout sedačku. tento pokus jsem provedl loni v létě.
musím upozornit, že jsem měl polo-plný kufr a na sedadle spolujezdce seděl otec, který mi tento pokus schválil. už roky mám poderžení na posilovač že je vadnej. a pokud není a je to normální stav auta, tak se mi to hodně nelíbí a pokud to nepůjde řešit budu muset přehodnotit všechny svoje plány s autem, takhle to prostě brzdit už nemůže...
nevím je to normální stav, jak jsem tu popsal můj pokus. jen říkám jak to bylo a jak jsem to cítil. byl bych rád, kdyby se někdo k tomu vyjádřil. je to pro mě důležité, díky....
ještě doplním že destičky+kotouče jsou v dobrém stavu. pravidelně kontrolováno.
jansjans: dle mého názoru je XS výrobce, v servise mi řekli že "XS je náhrada originálu", taky si všimni že díly XS mají vyšší cenu než Vika, Starline, apod. víc o tom nevím, ale poptám se.
_________________ Škoda Forman LXi r.v.94
|
| 9.2.12, 14:34 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11968 Bydliště: Český Těšín
|
Tak jestli tam byl neznatelný rozdíl, pak bude posilovač v řiti. V tom případě se ti ale celkem divím, že to obstojně brzdí. Já když vypumpuju všechen vzduch a zkouším zablokovat kola už tak při 30 km/h, tak je to nadlidský úkon. Jo, teď mě napadá, že já mám vlastně starý typ brzd, takže třeba ten nový brzdí bez posilovače lépe. S tím XS mám podobný názor jako jansjans.  O žádném takovém výrobci jsem v životě neslyšel. Nic než originál nebo výrobky renomovaných výrobců bych do brzdové soustavy nemontoval, na to se mám moc rád. Radši bych vybral na vrakáči plně funkční posilovač. Většinou bývají sdílní a jsou ochotní jej vyměnit za další, kdyby taky nefungoval.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 9.2.12, 14:51 |
|
 |
|
fandax17
|
jo, cítil jsem to tak. no ale zase máme novou brzovou kapalinu a dobré kotouče a destičky vpředu, vzadu nová prasátka, a ted nové bubny.... navíc brzdy používám málo, často brzdím motorem a pak to dobrzdím brzdama, když se mi tedy zrovna nechce jet ostře. minulé léto jsem byl nucen brzdit vší silou z rychlosti 60km/h abych neboural. zastavil jsem asi metr před dodávnou a neboural jsem, ale odhaduju, že jsem zablokoval kola tak při rychlosti 50km/h. smrdělo to hodně a kvičelo taky. ten posilovač prostě nechápu. zablokovat kola není problém. ale pedál vůbec nereaguje, dokud ho nestlačím aspon na 1/2 a je poměrně tvrdý. musím na něj hodně tlačit, když chci aby vůbec brzdil. nevím jak brzdí ostatní favoriti, ale jak brzdí ten můj se mi vůbec nelíbí. s tím XS teda nevím. proč mi teda říkali něco o náhradě originálu?  stejně ale odhaduju, že to je lepší kvalita jak starline, apod. teda aspon doufám ale lepší výrobce než XS už posilovač na fávo nedělá... brzdový posilovač se sehnat originální nepoužitý nedá. brzdový posilovač se sehnat originálný použitý nedá, protože v praze nejezdí už favoriti na vrakáče, jezdí prej už jen feldy. nedávno jsem sháněl těsnění dveří a obvolal jsem asi 7 vrakáčů a nic, prý na favorita skoro nic nemají, když nějaký náhodou přijede hned to rozpodají a zásoby nemají. takže takhle nic neseženu 
|
| 9.2.12, 15:12 |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11968 Bydliště: Český Těšín
|
Tak si najdi inzerát "rozprodám Favorit na ND" a poptávej. Něco se najít musí, vždyť těch aut bylo vyrobeno přes milion. 
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 9.2.12, 16:56 |
|
 |
|
fandax17
|
takže kluci myslíte z toho co jsem popsal s posilovačem že hlavní problém je v něm? take měnit jen posilovač + hadičky + trubky? a hlavní brzový válec teda měnit nemám? a co ten, co má v autokelly.cz napsáno: "originál, VAP-Fragokov, Slovensko" těch 1000 kč není problém... jsou to brzdy, žejo  musí to být OK jinak na těch brzdách nemám měnit už nic? to je levnější a jednodušší než jsem čekal  ted mě napadlo, posilovač zkusím napřed shánět tady http://www.autodilydana.wz.cz/chodím si tam pro drobnosti - svérázná dáma tam prodává použité autodíly na kdeco, tak schválně když na ní vybalím že chci posilovač i když fakt nechápu, proč by třeba tenhle kousek http://aukro.cz/skoda-favorit-forman-pick-up-posilovac-i1985983994.htmlměl být kvalitnější než druhovýroba XS (lepší jsem nesehnal). je zrezlý a stejný starý kousek mám v autě už ted, a je na prd, takže k tomu nemám důvěru!
|
| 9.2.12, 17:32 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
ja celé posilovače aj s nastaveným HBV už vyhadzujem, už ani za 10eur to nikto nechce...
postav sa niekde na kopček, vypni motor 10X šlapni na brzdu a skús sa bez motora pustiť dole kopcom... ( rukou si drž ručnú, aby si bol nachystaný )
_________________ Škoda Favorit 135(136)(G)Lx 93 LPG klima červeň
Nie je všetko tak ako vyzerá - rozdiel je v technike...
http://skoda.panda.cz/forum/viewtopic.php?t=3336
|
| 9.2.12, 17:43 |
|
 |
|
fandax17
|
michalkatka, prosím přečti si poslední stránku tohoto vlákna, zjistíš, že to co popisuješ už jsem s malými změnami už provedl.
|
| 9.2.12, 17:54 |
|
 |
|
michalkatka
Registrován: 11.2.06, 15:19 Příspěvky: 19160 Bydliště: SR Bratislavský kraj - Senec
|
mne sa nechce veriť že máš pokazený posilovač, ešte tak hadicu k nemu zo sania, tá nesmie sať vzduch, potom by posilovač vlastne nešiel...
malé zmeny sú na nič, Favorit posilovač má takú zásobu podtlaku že s tým poriadne zabrzdíš ešte aj 3 - 4x, je to dané veľkosťou... a "nový" podtlak si naťahuje keď pustíš pedál, ak sústavne brzdíš tak podtlak nenasáva, preto píšem prešlap pedál niekoľko krát... už po niekoľký krát...
|
| 9.2.12, 17:59 |
|
 |
|
fandax17
|
mě se zase nechce věřit tomu jak blbě to brzdí, i když není problém zablokovat kola. mimochodem ta hadice podtlaku k posilovači je nová. její výměna byla k ničemu, rozdíl jsem nepoznal. ted ve sněhu a zimě se bez motoru a bez posilovače ze žádného kopce nepustím, ani kdyby to byla silnice šíře letištní dráhy... prostě to ted zkoušet nebudu, snad chápeš... zároven s opravou rozhodně nechci čekat na jaro, abych to vyzkoušel předtím z kopce.... pokud má posilovač sílu na to, abych s vypnutým posilovačem zabrzdil silně ještě 3-4x, tak stejně tak velký kopec neseženu. vždyt už ted jsem jel z velkého kopce 80km/h, krátce jsem brzdil 2 krát, a napotřetí jsem napůl naložené auto zastavil s kvílením gum. rychleji už pojedu těžko a větší kopec,(kde by nebyl provoz a mohl jsem na konci zastavit) neseženu, takže já nevím jak to líp otestovat ještě k tomu XS označení. koukejte na tenhle posilovač z staré feldy, který má označení ORIGINÁL ale kod má XS 007486201A http://www.e-cat.cz/p-1947794/skoda/felicia-ii-kombi-6u5-01-98-06-01/1-3i-136-m-1289ccm-50kw-68hp-01-98-06-01/brzdovy-system/brzdova-hydraulika/hlavni-brzdove-valce-a-posilovace/posilovac-brzd-original.html?cPath=1314088_1960741_1960742_1969463_1969470_1969471
|
| 9.2.12, 18:39 |
|
 |
|
jansjans
|
Jenom pořád k tomu XS  Např. tady mají údajně taky origo a označení je bez XS. http://goo.gl/YCL6tJak jsem pochopil, spousta e-shopů si tam dává kódy, jak chce, někde je jasné, že když je to čínská výroba, v označení je CX, CN apod; jinde se s tím ani neobtěžujou a klidně to vydávají pod původními Škoda čísly. Např. tohle víčko expanzky má ozn. XS, a přitom to originál není http://goo.gl/tQQvzUž končím, nebudu ti zaplácávat garáž 
_________________ Volvo 940 B230FB aut. '91 dříve: Škoda Favorit 136L '90, LPG
|
| 10.2.12, 10:30 |
|
 |
|
fandax17
|
jansjans: jasně, to je totiž ten samý posilovač co jsem sem dal já o příspěvek výše. stačí si do google zadat: 007486201A a vyjede ti seznam shopů, některý to maj bez XS, některý s tím XS, takže tomu stále příliš nerozumím  takže platí to co říkáš - eshopy si tam dávají co chtějí, ale stejně to XS asi něco má znamenat, otázka je co... v pohodě klidně to sem piš, rád bych tomu přišel na kloub ....
|
| 10.2.12, 10:39 |
|
 |
|
michalkatka
|
aby si vytiahol "podtlak" s posilovača nemusíš autom ísť, stačí na mieste bez motora ten pedál prešlapať, ak budeš stáť dole kopcom stačí povoliť ručnú a uvidiš...
skús niekoho poprosiť nech ťa nechá zviesť s iným Favoritom / Fomanom že ako to brzdí...
|
| 10.2.12, 19:36 |
|
 |
|
fandax17
|
kvůli nemoci až dnes mi strejda projel Formana, aby porovnal jak to brzdí se svým Formanem. po projíždce řekl něco podobného jako já, pedál zabírá pozdě, ale když se na něj šlápne pořádně, tak to sílu má  strejda říkal, že kdyby s tím měl jezdit on, zvykl by si. definoval to "něco jako mezi vlastností a závadou" než se setmělo, ještě jsme se podívali na přední brzdy, sundali jsme kolo a třmen. strejdovo hodnocení: "kotouč vypadá jako nový, destičky jsou nové". pak jsme zkoušeli hýbat s pístem a vodícími čepy, to šlo dost ztuha. nějak tam chybělo mazivo a bylo to narezlé. pod prachovkou jde nakouknout na píst-byla vidět sem tam tečka rzi. zkusili jsme šlápnout na brzdu, jak se to hýbe a zase to celé zkomletovali. jinak ten posilovač by podle strejdy "mohl posilovat víc", což tvrdím právě taky. napadlo mě že bych mohl vypsat co se dělalo s brzdama, takže 2011-nové brzdové bubny zadní 2010-brzdový válaček zadní 2x deštičky a kotouče vpředu jsou podle faktur z roku 2006 a mají tak najeto téměř 40 000km (jedna destička je z roku 2009) STK mám z prosince, při testu brzd jsem byl přítomen a vše ok co si o tom myslíte?
|
| 2.3.12, 22:29 |
|
 |
|
kssg5
|
tak ja nwm skus vybrať valček a prečisti ho jeden aj druhy od tej hrdze potom by to malo byt v pohode
_________________ Fávo 135LS r.v. 92
|
| 2.3.12, 23:25 |
|
 |
|
fandax17
|
a co koupit jedno z těhle? který výrobce je kvalitnější? případně jaký jiný? http://goo.gl/q1xAChttp://goo.gl/5QYHFa když už budu v tom, nemám koupit i vodící čepy? jenže, které? http://goo.gl/M4PE3http://goo.gl/gB0Lla to by bylo vše? pořád chci udělat tu generálku brzd, brzdy jsou základ 
|
| 3.3.12, 21:48 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|