Výměna prahů Škoda 120. Prosím o radu od zkušených
| Autor |
Zpráva |
|
radix
|
 Výměna prahů Škoda 120. Prosím o radu od zkušených
Moje přítelkyně má Škodu 120 a přestože je to vůz hodně starý, je jí líto jej dát do šrotu. Já jsem se proto rozhodl jej zrenovovat na veterána, zaslouží si to, je to rok výroby 1978 po prvním majiteli, který se o to auto dobře staral. Karoserie je v dobrém stavu až na ty prahy. Protože mne všichni profíci autoklempíři poslali s výměnou prahů na škodovce "někam", nezbývá mi nic jiného, než se do toho pustit sám. Vyvařil jsem okraje podlah, vyměnil výztuhy a zbývá nasadit prahy. Tady ale potřebuji poradit. Po odřezání starých prahů mi ve středních sloupcích zůstaly zbytky přechodů starých prahů do středních sloupků a nevím, jak zbytky prahů vyndat ven, abych do středních sloupků mohl zasadit prahy nové. Také potřebuji poradit, jak spojit nové prahy vzadu s blatníkem a vpředu s předním sloupkem. Davají se prahy s přesahem pod zadní blatník, nebo nad zadní blatník a jak by měl přesah a spoj blatníku s prahem vypadat? Kdyby byly k mání alespoň fotografie, byl bych velmi rád.
|
| 12.10.10, 17:32 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Peter50kw
|
S tymi strednymi stlpikmi som to kedysi robil specialnym sekacom zo 4mm ocelovej pruziny. Inak nechat 1 cm stareho prahu a prekryt cez ten. K blatnikom a stlpikom je najelegantnejsie navarit natupo. Ak to chces prekryvat, tak prah zvonka, aby v spoji nestala voda. A hlavne novy prah privarat pri nasadenych a zavretych dverach. Inak hrozi, ze nezavries dvere.
|
| 12.10.10, 19:23 |
|
 |
|
slovacek.milos
Mistr mechanik
|
já to dělával tak že jsem si z plechu nadělal spodní dílprahu, prah jsem uřezal ěcm pod dvdřmi a navařil ten spodní díl, protože horní díl prahu nebyl korodovaný, oby prahy mně tak vyšly na 15O korun i s vyvařením výstuhy i s elkem v podlaze a bylo to miloš
|
| 12.10.10, 20:36 |
|
 |
|
radix
|
Peter50kw píše: S tymi strednymi stlpikmi som to kedysi robil specialnym sekacom zo 4mm ocelovej pruziny. Inak nechat 1 cm stareho prahu a prekryt cez ten. K blatnikom a stlpikom je najelegantnejsie navarit natupo. Ak to chces prekryvat, tak prah zvonka, aby v spoji nestala voda. A hlavne novy prah privarat pri nasadenych a zavretych dverach. Inak hrozi, ze nezavries dvere.
A co mohu nudělat teď, když jsem se pokoušel ten kus starého prahu ze středového sloupku vyrvat sekáčem a hasákem a tak je již dost pokroucený. Jinak, co s tím výliskem, jak je uprostřed nového prahu a měl by se vložit do středového sloupku? Ten se má tedy uříznout?
|
| 12.10.10, 21:21 |
|
 |
|
radix
|
Peter50kw píše: S tymi strednymi stlpikmi som to kedysi robil specialnym sekacom zo 4mm ocelovej pruziny. Inak nechat 1 cm stareho prahu a prekryt cez ten. K blatnikom a stlpikom je najelegantnejsie navarit natupo. Ak to chces prekryvat, tak prah zvonka, aby v spoji nestala voda. A hlavne novy prah privarat pri nasadenych a zavretych dverach. Inak hrozi, ze nezavries dvere.
Jinak, co znamená navařit natupo? S tím sekáčem by nebyl problém, ten si mohu udělat, ale co a jak s ním mám potom provést na tom sloupku?
|
| 12.10.10, 21:29 |
|
 |
|
radix
|
slovacek.milos píše: já to dělával tak že jsem si z plechu nadělal spodní dílprahu, prah jsem uřezal ěcm pod dvdřmi a navařil ten spodní díl, protože horní díl prahu nebyl korodovaný, oby prahy mně tak vyšly na 15O korun i s vyvařením výstuhy i s elkem v podlaze a bylo to miloš
Já mám celé prahy a všechny další díly nové, takže to bych tak neřešil. Já jen potřebuji vědět, jak napasovat nový práh na střední sloupek, když dovnitř sloupku jej nemohu dostat, jelikož tam překáží zbytek výlisku ze střední části starého prahu a ten zbytek se mi nedaří dostat ze sloupku ven.
|
| 12.10.10, 21:32 |
|
 |
|
radix
|
Jinak, budu bodovat céóčkem, nevařím plynem, takže mi nezbývá než překrývat.
|
| 12.10.10, 21:36 |
|
 |
|
varok
|
Nejsem profi karosář, ale nevzdávejte to! Pokud máte trošku zdeformovaný ten konec středního sloupku, do kterého se má vložit ten nový a na novém máte kousek sloupku, tak ten původní uřízněte až zároveň s tím novým, ne? Svařovat na tupo znamená, že oba díly přiložíte k sobě bez podsunutí nebo bez nasazení z venku na starý díl a zavaříte. Tento způsob je sice složitější na přesnost, ale já tak vařím karosařinu taky a jemné nepřesnosti se zakryjí tmelem. Záleží kolik plechu v tom středovém sloupku ještě máte.
HLAVNĚ SI POBODUJTE NOVÝ PRÁH S NASAZENÝMI DVEŘMI, AŤ TO MÁTE DOBŘE SLÍCOVANÉ!!! Pak můžete dveře sundat a celé to dovařit. Kdysy mi strejda taky měnil prahy na š105. na řidičově straně mi to přivařil nádherně, vypadalo to jako nové. Ale u sousedovy strany to nasadil nakřivo a zadní dveře nešly zavírat. Tak jsem musel prah zklepat a někde jinde nechat navařit druhý. Strejda nedokázal pochopit, že s takovým hnusným pobouchaným prahem nebudu jezdit.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 13.10.10, 09:42 |
|
 |
|
radix
|
varok píše: Nejsem profi karosář, ale nevzdávejte to! Pokud máte trošku zdeformovaný ten konec středního sloupku, do kterého se má vložit ten nový a na novém máte kousek sloupku, tak ten původní uřízněte až zároveň s tím novým, ne? Svařovat na tupo znamená, že oba díly přiložíte k sobě bez podsunutí nebo bez nasazení z venku na starý díl a zavaříte. Tento způsob je sice složitější na přesnost, ale já tak vařím karosařinu taky a jemné nepřesnosti se zakryjí tmelem. Záleží kolik plechu v tom středovém sloupku ještě máte. HLAVNĚ SI POBODUJTE NOVÝ PRÁH S NASAZENÝMI DVEŘMI, AŤ TO MÁTE DOBŘE SLÍCOVANÉ!!! Pak můžete dveře sundat a celé to dovařit. Kdysy mi strejda taky měnil prahy na š105. na řidičově straně mi to přivařil nádherně, vypadalo to jako nové. Ale u sousedovy strany to nasadil nakřivo a zadní dveře nešly zavírat. Tak jsem musel prah zklepat a někde jinde nechat navařit druhý. Strejda nedokázal pochopit, že s takovým hnusným pobouchaným prahem nebudu jezdit.
Děkuji, tak to je jasné. Středový sloupek mám uříznutý rovně, ten je v pořádku a rozumím tomu tedy tak, že ten nový práh musím nahoře seříznout tak, aby lícoval se sloupkem a potom zavařit? Ten původní práh byl totiž nahoře vložen do středního sloupku takovým výběžkem a ten výběžek v tom sloupku po odříznutí zůstal a nechce ven, nevím, zda je tam nějak přibodován a ve kterém místě, abych jej mohl odsekat a vyndat. S těmi dveřmi je mi to jasné, s tím jsem počítal, že je musím napřed nasadit a potom usazovat prahy.
|
| 13.10.10, 10:26 |
|
 |
|
john simple
|
mě to kámoš udělal tak, že se uříznul střední sloupek do rovna dole před tím ohybem, přiměřil se výstupek na prahu, taky uříznul
no a svařilo se to k sobě. nejhorší je dobře nabodovat tu hranu, na které je nasazena ta guma těsnění.
jak to budeš mít blbě, špatně se guma nasazuje a teče pod tím do auta
|
| 13.10.10, 10:52 |
|
 |
|
Peter50kw
|
Novy prah zrezes, aby do stredoveho stlpika vosiel tak zhruba centimeter. Autogenom som tam potom urobil 5 bodov dlzky 1 cm - pri tesneni asi 1 cm, v rohoch stlpika a jeden v strede. S CO ti body vyjdu kratsie, tak ich asi spravis viac.
|
| 13.10.10, 12:22 |
|
 |
|
radix
|
Peter50kw píše: Novy prah zrezes, aby do stredoveho stlpika vosiel tak zhruba centimeter. Autogenom som tam potom urobil 5 bodov dlzky 1 cm - pri tesneni asi 1 cm, v rohoch stlpika a jeden v strede. S CO ti body vyjdu kratsie, tak ich asi spravis viac.
Problém je, že do středového sloupku nový práh nevejde ani o kousek, protože tam je ten zbytek starého prahu, který nejde vyndat.Tak jsem to napasoval k sobě a musím to také svařit natupo.
|
| 13.10.10, 15:01 |
|
 |
|
Peter50kw
|
Ale vlezie, len musis usekat body, na ktorych ten stary plach drzi. Nato je vyssieuvedeny sekac. Sirka cca 25 mm, hrubka 3 az4 mm, dlzka asi 30, zhotoveny z pruzinovej ocele a dobre nabruseny na uhol cca 45 stupnov a usekas vsetky body.
|
| 13.10.10, 19:22 |
|
 |
|
varok
|
No, já to psal z toho důvodu, že kdyby nešel vysekat ten starý práh a nešl dát dovnitř ten nový, tak je jednodušší sloupek i nový práh seříznout a obrousit přesně k sobě a zavařit. Kdysy mi to tak dělal strejda na škodovce a vypadalo to po obroušení docela dobře.
_________________ Škoda Favorit r.v. 94 BMM, Solitaire, Motor-Excel tuning, LPG- Minulost Golf IV 1,6 74kW Jazz Blue perleť Golf VII, 1,4TSi 103kW, Night Blue
|
| 14.10.10, 07:00 |
|
 |
|
radix
|
Peter50kw píše: Ale vlezie, len musis usekat body, na ktorych ten stary plach drzi. Nato je vyssieuvedeny sekac. Sirka cca 25 mm, hrubka 3 az4 mm, dlzka asi 30, zhotoveny z pruzinovej ocele a dobre nabruseny na uhol cca 45 stupnov a usekas vsetky body.
To jsem zkoušel, sekáč na to mám, ale nevím, kde tam ty body jsou, takže jsem sekal naslepo a zkoušel, ale body jsem tam nenašel. Kdybych alespoň věděl, kde je to přibodováno, tak bych si určitě poradil.
|
| 14.10.10, 11:12 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |