|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 6 ] |
|
Fabia 6Y slabý účinek brzd
| Autor |
Zpráva |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11962 Bydliště: Český Těšín
|
 Fabia 6Y slabý účinek brzd
Ahojte, máme v rodině jedničkovou Fabii HTP, která má velmi slabý účinek brzd. Už od novoty mi to nepřišlo jako zázrak, po výměně kotoučů a desek se nic nezměnilo, nicméně jsem neřešil. Teď, po přesednutí z nových vozů je to opravdu extrém. Při zašlápnutí na suchém asfaltu auto nezablokuje kola, nesepne ABS a jen tak přibrzďuje. Zastavit z rychlosti 50 km/h zabralo tak 30 m (při zadupnutí pedálu vší silou). Různě na fórech jsem se dočetl, že za tím můžou být podtlakové hadice, máte někdo konkrétní zkušenost?
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 31.10.25, 10:21 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
 Re: Fabia 6Y slabý účinek brzd
Zdar, konkrétní zkušenost s tím nemám, ale obvykle sebemenší netěsnost v podtlaku znamená mizerný volnoběh, cukání při lehkém plynu, pečené kuře, apod. Zkusil bych podtlak odpojit (a zaslepit směrem k sání), zda je při brzdění rozdíl, tedy zda posilovač posiluje. Pak mě napadá zpětný ventil, tedy zda je ve správném směru a zda je průchozí. Mimochodem, není to Junior? Nechyběl mu náhodou posilovač? 
|
| 31.10.25, 21:11 |
|
 |
|
ventYl
|
Nemam priamo skusenost s Fabiou, ale na Audi je vakuova pumpa, ktora sa spolupodiela na vytvarani podtlaku pre brzdy. No a ked su v nej netesne ventilky, tak sa spolupodiela na tom, ze posilovac nema dostatocny podtlak a je to sakra citit. Ked sa pumpa rozoberie, ventilky sa vycistia od karbonu a cele sa to (spravne) zlozi, auto zacne lepsie brzdit. Cize by som tomu aj veril.
Najjednoduchsiu vec, co moze spravit je kontrola funkcnosti posilovaca. Vyslap brzdovy pedal pri vypnutom motore az kym uplne nestvrdne, potom nastartuj za stlacenia pedalu a pozoruj ci a kolko pedal klesne. Mal by klesnut DOST.
Dalsia vec, ktoru pozorujem na Honde je, ze ucinok brzd (aspon zjavny) klesa s tym ako sa opotrebuvavaju pakne na zadku. Ma to debilny klikaci samostav, ktory samozrejme neklika a zvacsuje sa chod pakien a s tym sa zda, ze to brzdi horsie.
_________________ This is Linux land, on silent nights you can hear Windows machines rebooting. (--)))o-») Skoda Rapid 136 r.v.1989 biely OOOO Audi 80 2.3E r.v. 1993 - Vopruz durch Technik [H] Honda HR-V 4x4 r.v. 2000 - mula Skoda 742 Forever Team
|
| 31.10.25, 23:46 |
|
 |
|
Lamač
Registrován: 8.6.10, 20:59 Příspěvky: 6413 Bydliště: Snina a okolie
|
Kedy to malo naposledy vymenenú brzdovku?
_________________ Favo 135L,1990 http://jozo1009.rajce.idnes.cz/favo/ http://www.sptech.sk/
|
| 1.11.25, 18:24 |
|
 |
|
21lucas
Ignorant pravidel
|
@Lamač ja myslím ze nikdy 
_________________ otec: Fobia Sedan HTP  m o j e: Citroen C4 1.6HDi FAP auto pro ženu - hračka pro muže - 7.1.25 posledni cesta
|
| 1.11.25, 21:40 |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11962 Bydliště: Český Těšín
|
Brzdovka je tam 4 roky, hele to, že ségra moc nenajezdí neznamená, že na to auto kašlu úplně.  Vakuová pumpa je spíš doménou naftových motorů co jesm se dočetl, HTP předpokládám nic takového nebude mít. Ten jednoduchý test provedu, ale není to tak, že by byl pedál tvrdý jako bez posilovače, jde ovládat celkem lehce, jen je prostě brzdový účinek nízký. Jo a nezmínil jsem za mě brutální mrtvý chod, řekl bych tak do půlky zdvihu pedálu. Předloni jsem nastavoval samostavy vzadu, ručka brzdí tak na 4. zubu (nebo kolik příručka říká), takže velký chod paken by tam taky dle mě neměl být. Podtlakové hadice projdu, ale nenapadá mě žádný dobrý způsob, jak zjistit netěsnost krom vizuální kontroly.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 3.11.25, 08:03 |
|
 |
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 6 ] |
|