Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 7.7.26, 01:17

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 Kolísající volnoběh Felicia 1.3 MPI 
Autor Zpráva

Příspěvek Kolísající volnoběh Felicia 1.3 MPI
Zdravím kolegové a kolegině :) potřeboval bych poradit s následujícím problémem (podobný problém jsem v historii přízpěvků nenašel) :
Ke známému, který opravuje motory, se od jeho přítelkyně dostala Felicie 1.3 MPI (rok nevím).

Studený motor naskočí bez porblémů, běží na zvýšených volnoběžných otáčkách a po zahřátí otáčky klesnou jak by měli (na otáčkoměr jsem se nedíval ale bude to těch 700 - 800 ot.) - motor je drží asi 1.5s, poté otáčky vzrostou na cca 2000 - 2500 ot. - drží 1.5s a zase klesnou na nižší... atd. jev se neustále opakuje otáčky vzrostou / klesnou / vzrostou atd. furt dokola po asi jedné a půl sekundě.

Motor se takto chová na benzín i na LPG - bez rozdílu, jev je stále stejný. Protože se tak chová i na LPG závada by neměla být v čerpadle, paliv. filru, vstřikách, nemělo by být ani v lambdasondě (tím si jistý nejsem ale lambda není snad nijak na LPG napojena :?:).

Snímač otáček na setrvačníku jsme nahradili jiným (odzkoušeným) - jev je stále stejný takže snímačem by to také být nemělo.
---
Tělěso škrtící klapky (směšovač) :
Vymontovali jsme ho, zkontrolovali tesnění (vše ok ají jsme ho pak přetěsnili, další netěsnosti třeba na hadicích jsme nenašli). Po nastartování (zahřátý motor) se škrtící klapka pootevře a takto je stále pootevřená - nekmitá, ani se nepřivírá - závada se stále projevuje.

Dále jsme odpojily od směšovače podtlakové hadice a otvory po nich ucpali (myslím že byly dvě, jedna ASI od separátoru palivových par (nebo to bylo odvětrání nádrže - mám nějaké zkušenosti s japonskými vozi a teloso o velikosti role toaletního papíru sepárátor velice připomínalo) a druhá (malá hadička) od odsávání olejových par z výka. - závada se stále projevuje.

Udělali jsme pokus - od směšovače jsme odpojili konektor s drátama. DOMNÍVÁM se že když je odpojený tak ECU dávkuje palivo do vstřiků jako při VOLNOBĚHU (pouze moje domněnka), škrtící klapku jsem pootevřel rukou - přibližně tak jako když ju pootevře motorek. Známý pak auto nastartoval - motor běžel OK, konstantní volnoběh. Na okamžik jsem zkusil klapku otevřít víc, motor se ochotně vytočil, ale na určitých vyšších otáčkách došlo k podobnému jevu - jako když motor u auta kde je omezovač otáček "přetočíte" a dojde k omezení dávkování paliva. (Tento jev vyplývá asi z toho že se klapka otevřela, ale ECU dávkuje palivo jako při volnoběhu - ještě opakuji byl to jen krátký test.) - tímto testem bych ASI vyloučil chybu v zapalovacím modulu (lišta u svíček).

Motor jde krásně nastartovat - studený i teplý. Nestřílí do výfuku ani do sání. Při nižších otáčkách a při zvýšených otáčkách (a i při testu bez konektoru na směšovači) má pravidelný chod.
---
Závada se projevila "z ničeho nic" :wink: . Doufám že jsem popsal detailně jak se motor chová, máme velké podezření na vadnou elektroniku ve směšovači - proměřil bych snímač el. plynu ale nenašel jsem referenční hodnoty. Bohužel na "zpřátelených" vrakovištích a ani nikdo z okolí kdo se zabývá řešením problémů okolo aut nemá MPI takže odstranění chyby výmněnou dílu není momentálně možné. Svíčky jsme zkontrolovali, barvu mají stejnou - hnědou lehce do bíla (lehce bíla - může to znamenat chudší směs ale asi to způsobylo krátkodobé vytočení do vyšších otáček bez zapojeného konektoru na směšovači), škrtící klapku jsme nevyčistili - sice je to "základ" ale při tomto opakujícím se projevování chyby by to ušmudlanou klapkou být nemělo.

:arrow: :idea: Tak co si o tom myslíte ? Jakou vadnou komponentu by jste si typly ? Já sázím na směšovač, s ECU jsme nic neprováděli mimo odpojené baterky na dobu cca přes hodinu. Díky za rady a néměty 8) :P

26.10.08, 01:18
Profil Zobrazit autorovy stránky
Příspěvek Reklama

Příspěvek Re: Kolísající volnoběh Felicia 1.3 MPI
môže to robiť "falošný vzduch" napr. medzi hlavou a saním.... (najčastejšia príčina kolísania voľnobehu)

môže to robiť lambda, alebo netesný 1. diel výfuku a prisávanie čerstvého vzduchu ktoré zblbne lambdu...

vyčistenie a základné nastavenie klapky by malo byť samozrejmosťou.... (klapka musí byť krásna lesklá hliníkovo-mosadzná)

26.10.08, 08:27

Příspěvek 
Vycisti klapku, 500km to bude uplne na figu, potom sa ale Rj umudri a zacne drzat volnobeh.

26.10.08, 08:56
Mistr mechanik

Příspěvek 
1. klapka musí být čistá to je stříbro a zlato, pokud tomu tak není a navíc celé zařízení je oblbováno LPG tak řídící jednotka doslova zblbne

2.těsnost sacího potrubí zjistiš že ho ohlulíš já nekouřím tak mi někdo poradil vonné tyčinky tak chodím kolem toho jak šaman a okuřuji tyčinkama

3.musíš jít na vag, pamět záívad a v bloku měřených hodnot zjistit co otáčky motoru, lambáda,teplota, motoru, úhel klapky, jestli jsou údaje v toleranci, a k jaké změně dochází když si motor sám přidá

4.zkusit základní nastavení případně reset řídící jednotky je zdarma ke stažení vag com svoboda

5.výměna zblblé řídící jednotky , ale nová musí se přes vag přispůsobit jinak chytne a chcípne, pokud vše selže tak bych to viděl na tu zblblou řídící jednotku motoru miloš

26.10.08, 10:08

Příspěvek 
Tak na motoru se už pomalu začínají mněnit rozvody. Klapku vyčistíme, ale ještě k té ECU - u MPI je potřeba chybu vymazat ručně přes wag ? Nebo stačí na 24h odpojit baterku apod. ? Ptám se proto že s ECU na MPI jsem přišel poprvé do styku až včera a workshop manual se me najit nepodařilo takže nevím.

26.10.08, 18:57

Příspěvek 
něco podobného řešil soused... po velkét trápení a mnoha marných pokusech, se zjistilo, že to dělá ecu a po výměně je pokoj

26.10.08, 19:30
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Mistr mechanik

Příspěvek 
MichalS píše:
Tak na motoru se už pomalu začínají mněnit rozvody. Klapku vyčistíme, ale ještě k té ECU - u MPI je potřeba chybu vymazat ručně přes wag ? Nebo stačí na 24h odpojit baterku apod. ? Ptám se proto že s ECU na MPI jsem přišel poprvé do styku až včera a workshop manual se me najit nepodařilo takže nevím.

ještě prosím vysvětli co si představuješ pod pojmem ECU u MPi dík miloš

26.10.08, 20:09
Hliník navždy.

Příspěvek 
Milos: Jednotka motoru.

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

26.10.08, 20:10

Příspěvek 
Ano myslím tím jednotku motoru - tu kterou když se před motor postavíš čelem tak nad pravou nápravnicí. Vedou do ní dva el. svazky.

26.10.08, 20:18
Mistr mechanik

Příspěvek 
Matthes píše:
Milos: Jednotka motoru.

jo já se jen ptal ono řídící jenotku lze taky popsat jako kontrolní systém ECU, rozvodová kola jako časová, stíkačka se popíše jako karbec na stříkačku a kdo v tom vyzná :D miloš

26.10.08, 20:33
Hliník navždy.

Příspěvek 
Jasan :)

Liga za čisté silnice: pumpičkářům pumpičkou přes koule.

26.10.08, 20:34

Příspěvek 
:lol: 8) jo jo máte úplnou pravdu

27.10.08, 18:12
Mistr mechanik

Příspěvek 
a jak to jde kolíšeš nekolíšeš :D miloš

27.10.08, 19:23

Příspěvek 
Nemáte někdo schéma elektriky ??? Je to 1.3 MPI rv 1997