Kolísající volnoběh Felicia 1.3 MPI
Zdravím kolegové a kolegině

potřeboval bych poradit s následujícím problémem (podobný problém jsem v historii přízpěvků nenašel) :
Ke známému, který opravuje motory, se od jeho přítelkyně dostala Felicie 1.3 MPI (rok nevím).
Studený motor naskočí bez porblémů, běží na zvýšených volnoběžných otáčkách a po zahřátí otáčky klesnou jak by měli (na otáčkoměr jsem se nedíval ale bude to těch 700 - 800 ot.) - motor je drží asi 1.5s, poté otáčky vzrostou na cca 2000 - 2500 ot. - drží 1.5s a zase klesnou na nižší... atd. jev se neustále opakuje otáčky vzrostou / klesnou / vzrostou atd. furt dokola po asi jedné a půl sekundě.
Motor se takto chová na benzín i na LPG - bez rozdílu, jev je stále stejný. Protože se tak chová i na LPG závada by neměla být v čerpadle, paliv. filru, vstřikách, nemělo by být ani v lambdasondě (tím si jistý nejsem ale lambda není snad nijak na LPG napojena

).
Snímač otáček na setrvačníku jsme nahradili jiným (odzkoušeným) - jev je stále stejný takže snímačem by to také být nemělo.
---
Tělěso škrtící klapky (směšovač) :
Vymontovali jsme ho, zkontrolovali tesnění (vše ok ají jsme ho pak přetěsnili, další netěsnosti třeba na hadicích jsme nenašli). Po nastartování (zahřátý motor) se škrtící klapka pootevře a takto je stále pootevřená - nekmitá, ani se nepřivírá - závada se stále projevuje.
Dále jsme odpojily od směšovače podtlakové hadice a otvory po nich ucpali (myslím že byly dvě, jedna ASI od separátoru palivových par (nebo to bylo odvětrání nádrže - mám nějaké zkušenosti s japonskými vozi a teloso o velikosti role toaletního papíru sepárátor velice připomínalo) a druhá (malá hadička) od odsávání olejových par z výka. - závada se stále projevuje.
Udělali jsme pokus - od směšovače jsme odpojili konektor s drátama. DOMNÍVÁM se že když je odpojený tak ECU dávkuje palivo do vstřiků jako při VOLNOBĚHU (pouze moje domněnka), škrtící klapku jsem pootevřel rukou - přibližně tak jako když ju pootevře motorek. Známý pak auto nastartoval - motor běžel OK, konstantní volnoběh. Na okamžik jsem zkusil klapku otevřít víc, motor se ochotně vytočil, ale na určitých vyšších otáčkách došlo k podobnému jevu - jako když motor u auta kde je omezovač otáček "přetočíte" a dojde k omezení dávkování paliva. (Tento jev vyplývá asi z toho že se klapka otevřela, ale ECU dávkuje palivo jako při volnoběhu - ještě opakuji byl to jen krátký test.) - tímto testem bych ASI vyloučil chybu v zapalovacím modulu (lišta u svíček).
Motor jde krásně nastartovat - studený i teplý. Nestřílí do výfuku ani do sání. Při nižších otáčkách a při zvýšených otáčkách (a i při testu bez konektoru na směšovači) má pravidelný chod.
---
Závada se projevila "z ničeho nic"

. Doufám že jsem popsal detailně jak se motor chová, máme velké podezření na vadnou elektroniku ve směšovači - proměřil bych snímač el. plynu ale nenašel jsem referenční hodnoty. Bohužel na "zpřátelených" vrakovištích a ani nikdo z okolí kdo se zabývá řešením problémů okolo aut nemá MPI takže odstranění chyby výmněnou dílu není momentálně možné. Svíčky jsme zkontrolovali, barvu mají stejnou - hnědou lehce do bíla (lehce bíla - může to znamenat chudší směs ale asi to způsobylo krátkodobé vytočení do vyšších otáček bez zapojeného konektoru na směšovači), škrtící klapku jsme nevyčistili - sice je to "základ" ale při tomto opakujícím se projevování chyby by to ušmudlanou klapkou být nemělo.

Tak co si o tom myslíte ? Jakou vadnou komponentu by jste si typly ? Já sázím na směšovač, s ECU jsme nic neprováděli mimo odpojené baterky na dobu cca přes hodinu. Díky za rady a néměty