| Autor |
Zpráva |
|
fatal
rejpal
|
Tuner#2 píše: Pokud nechceš řezat, tak pak je řešení to co jsem dělal MATTESSovi v Rapidu a to je opět 100x lepší jak plato a je to absolutně bez porušení auta.
Na to se nedá říct nic jiného než LOL. Prý zkreslený příjemný zvuk. Málem jsem spadnul ze židle... Víš vůbec co dělají časové korekce? Víš vůbec v čem je výhoda aktivního zapojení?
100x lepší než plato, nepřeháníš to tak trochu?  URL náhodou po ruce nemáš?
Zkreslení není možná nejlepší termín, ale jak jinak nazvat změnu signálu pomocí aktivního prvku? Ne, opravdu netuším, co dělají časové korekce (že by zpoždění signálu?), stejně tak netuším, v čem je výhoda aktivního zapojení (jak může být zapojení aktivní?). Pouč mě.
|
| 27.6.08, 12:16 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
Tuner#2
Registrován: 30.1.08, 15:01 Příspěvky: 2753 Bydliště: Rokycansko
|
fatal: Nepřeháním, protože má středobass pod sedačkou, výškáče na palubce a tím pádem má velmi solidní scénu a prostorovost a hraje mu to stereo a z předu. Takže proti platu opravdu nebe a dudy.
Ty nevíš na co jsou časové korekce a aktivní zapojení? To bych od člověka, který slyšel rozdíl mezi Teslou a zesíkem střední třídy, měl možnost porovnat levně a drahé kabely a ty drahé odsoudil, že jsou horší, to bych teda nečekal.
Aktiv má několik výhod proti pasivnímu zapojení. Pokud budu mít kompa (rozuměj výškáč a středobass, nebo výškáč, střeďák a basový měnič) zapojené pasivně, tak záleží na kvalitě výhybky a součástkách a stejně jakákoliv součástka je - pro zvuk. U aktivu mám zapoje všechny zmíněné repro na samostatný výstup zesilovače, bež žádných odporů, tlumivek, cívek atd. U pasivu nemůžu nic nastavit, vše je dáno konstrukcí výhybky a každé oddělení reproduktoru určitou strmostí natáčí fázi. To je třeba důvod proč dost často se u třípásma otáčí polarita na středovém měniči, ale 100% vyřešit správné sfázování u pasivu je dost velký boj téměř předem prohraný. U aktivu si všechno tohle nastavím na DSP procesoru a ten mě posílá signál třeba 20Hz - 350Hz pro basák, 350 - 2,5kHz pro střeďák a 2,5 - 20kHz pro výškáč, kde si libovolně volím strmost výhybky (6,12,18,24dB) a zesilovač tím pádem zesiluje jen to dané pracovní pásmo. Tím se třeba výrazně zlepší podání výšek, protože zesilovač nemusí zpracovávat velké proudy, které jsou potřeba na basy. Dále je možné pomocí časových korekcí přesně nafázovat jednotlivá repro tak, že u ucha se sejdou v jeden moment. Dá se ovlivnit i zisk, takže se dá donastavit přesně hlasitost jednotlivých měničů pro srovnání frekvenční charakteristiky, která je ovlivněná akustikou interiéru atd. Časové korekce navíc dokážou částečně a nebo úplně eliminovat jinou vzdálenost levé a pravé strany a vznikne tím jasně definovaný stereo obraz a prostor. Ale že se vůbec namáhám, Ty stejně napíšeš, že to je na ho*no, stejně jako lepší zesilovač, kabely, umístění repro atd. 
_________________ https://www.facebook.com/Tuner2carphotos https://www.instagram.com/tuner2carphotos/
|
| 27.6.08, 13:08 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
Tuner#2 píše: fatal: Nepřeháním, protože má středobass pod sedačkou, výškáče na palubce a tím pádem má velmi solidní scénu a prostorovost a hraje mu to stereo a z předu. Takže proti platu opravdu nebe a dudy. Jenže to porušuje (asi, neviděl jsem) jednu z mých podmínek. Taky těžko porovnávat zvukově, neslyšel jsem to. A 100x lepší to není. Tuner#2 píše: Ty nevíš na co jsou časové korekce a aktivní zapojení? To bych od člověka, který slyšel rozdíl mezi Teslou a zesíkem střední třídy, měl možnost porovnat levně a drahé kabely a ty drahé odsoudil, že jsou horší, to bych teda nečekal. Já bych zase nečekal, že někdo tak vysazený na hi-fi bude tak nadšený z DSP... Tuner#2 píše: Aktiv má několik výhod proti pasivnímu zapojení...
Tak to všechno vím, akorát jsem netušil, že se to skrývá pod pojmem "aktivní zapojení" a nesetkal jsem se s pásmovými filtry s DSP (i když je to logické, na DSPčku je to jen otázkou software, analog je složité nekonfigurovatelné zapojení). Co se týče časové korekce, taky to není všelék, ono to zpoždění signálu těžko vyrovná všechny vlivy jiné pozice repra. Takže se opět budu opakovat, vrazit někam DSP je už z principu degradace signálu, otázkou je opět, zda je větší degradací DSP nebo otočení fáze výškáče oproti basáku. Sám jsem to vyřešil jednoduše, v autě širokopásmové repro.
PS: Stejně je to na ho*no. 
|
| 27.6.08, 14:16 |
|
 |
|
Tuner#2
|
Já jsem DSP nikam nevrazil, je to součást autorádia a pokud je externí, tak propojení je přes optiku a bez časových korekcí nemůže být o degradaci zvuku vůbec řeč, neb to slouží jen jako "výhybka" a co se týče časových korekcí, tak dokážou vše. Třeba woofer ač ho mám vzadu, tak slyším z předu přesně zakomponovaný do stereo scény. Když to tak všechno víš, tak proč se teda ptáš?  Navíc debata s člověkem, pro něhož je lepší mít širokopásmový reproduktor od Tesly vzadu, než kvalitní 3 pásmový systém vpředu pro mě ztratila úplně význam...
_________________ https://www.facebook.com/Tuner2carphotos https://www.instagram.com/tuner2carphotos/
|
| 27.6.08, 14:24 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
Tuner#2 píše: Já jsem DSP nikam nevrazil... Ale výrobce ho tam vrazil, že to bylo až sem slyšet.  S tou degradací při zapojení jen jako pásmový filtr nebudu raději oponovat, fourierovy transformace a podobné ptákovinky neznám až tak detailně. Ptal jsem se z toho důvodu, že mi byl tvůj pojem neznámý, mohl jsi použít jiný. Tuner#2 píše: Navíc debata s člověkem, pro něhož je lepší mít širokopásmový reproduktor od Tesly vzadu, než kvalitní 3 pásmový systém vpředu pro mě ztratila úplně význam...
To snad nemá cenu ani komentovat. Tahle debata opravdu nemá význam.
|
| 27.6.08, 15:08 |
|
 |
|
WRC
|
Tuner#2 píše: Já jsem DSP nikam nevrazil, je to součást autorádia a pokud je externí, tak propojení je přes optiku a bez časových korekcí nemůže být o degradaci zvuku vůbec řeč, neb to slouží jen jako "výhybka" a co se týče časových korekcí, tak dokážou vše. Třeba woofer ač ho mám vzadu, tak slyším z předu přesně zakomponovaný do stereo scény. Když to tak všechno víš, tak proč se teda ptáš?  Navíc debata s člověkem, pro něhož je lepší mít širokopásmový reproduktor od Tesly vzadu, než kvalitní 3 pásmový systém vpředu pro mě ztratila úplně význam...
Jako nevim co máš pořád za problém že si dá někdo dozadu na plato repro. Dopředu nikdy nedáš takový repro a už vubec ne Subwoofer. A taky repro vzadu je třeba proto že vzadu jsou taky sedačky jestli sis nevšiml. Tak si nech svoje stereo a nekritizuj ostatní, že to za nic nestojí.
|
| 27.6.08, 20:17 |
|
 |
|
Tuner#2
|
WRC píše: Tuner#2 píše: Já jsem DSP nikam nevrazil, je to součást autorádia a pokud je externí, tak propojení je přes optiku a bez časových korekcí nemůže být o degradaci zvuku vůbec řeč, neb to slouží jen jako "výhybka" a co se týče časových korekcí, tak dokážou vše. Třeba woofer ač ho mám vzadu, tak slyším z předu přesně zakomponovaný do stereo scény. Když to tak všechno víš, tak proč se teda ptáš?  Navíc debata s člověkem, pro něhož je lepší mít širokopásmový reproduktor od Tesly vzadu, než kvalitní 3 pásmový systém vpředu pro mě ztratila úplně význam... Jako nevim co máš pořád za problém že si dá někdo dozadu na plato repro. Dopředu nikdy nedáš takový repro a už vubec ne Subwoofer. A taky repro vzadu je třeba proto že vzadu jsou taky sedačky jestli sis nevšiml. Tak si nech svoje stereo a nekritizuj ostatní, že to za nic nestojí. Kolikrát vozíš někoho na zadních sedadlech? Já tak 1% z provozu auta a pokud už někoho vezu, tak rozhodně neposloucháme muziku, ale bavíme se. Muziku si nahlas pouštím jen když jedu sám a tam je potřeba zachovat stereo bázi a přesný prostor, jinak je to poslech o ničem.
|
| 27.6.08, 23:19 |
|
 |
|
WRC
|
Tuner#2 píše: WRC píše: Tuner#2 píše: Já jsem DSP nikam nevrazil, je to součást autorádia a pokud je externí, tak propojení je přes optiku a bez časových korekcí nemůže být o degradaci zvuku vůbec řeč, neb to slouží jen jako "výhybka" a co se týče časových korekcí, tak dokážou vše. Třeba woofer ač ho mám vzadu, tak slyším z předu přesně zakomponovaný do stereo scény. Když to tak všechno víš, tak proč se teda ptáš?  Navíc debata s člověkem, pro něhož je lepší mít širokopásmový reproduktor od Tesly vzadu, než kvalitní 3 pásmový systém vpředu pro mě ztratila úplně význam... Jako nevim co máš pořád za problém že si dá někdo dozadu na plato repro. Dopředu nikdy nedáš takový repro a už vubec ne Subwoofer. A taky repro vzadu je třeba proto že vzadu jsou taky sedačky jestli sis nevšiml. Tak si nech svoje stereo a nekritizuj ostatní, že to za nic nestojí. Kolikrát vozíš někoho na zadních sedadlech? Já tak 1% z provozu auta a pokud už někoho vezu, tak rozhodně neposloucháme muziku, ale bavíme se. Muziku si nahlas pouštím jen když jedu sám a tam je potřeba zachovat stereo bázi a přesný prostor, jinak je to poslech o ničem.
Radši nekomentuju. Nic ve zlym.
|
| 28.6.08, 00:38 |
|
 |
|
MATTESS
|
_________________ člen Coupé clubu TW fotky https://mattess00.rajce.idnes.cz/
|
| 28.6.08, 17:44 |
|
 |
|
Tuner#2
|
MATTESS píše: :lol:  se bavím  Já taky, celý týden co jsi byl pryč 
|
| 28.6.08, 18:04 |
|
 |
|
Dj Kuno
|
Povedz mi niečo bližšie o tých časových korekciách. O tom počujem prvý krát. Čo je to za korekcie, ako to vyzerá, alebo čo to vlastne je?
Zhruba si to popísal, ale nejak mi to moc nehovorí. Ako si napísal, tak je to v podstate načasovanie hrania reprákov, ale čo je to za mašinku?
K tomu zadnému plátu. Prečo to stále odsudzuješ? Podľa toho čo si písal, tak by nemal byť problém doladiť ich, aby si dosiahol čo najkvalitnejšiu priestorovosť. Myslím, že stereo máš zaručené ak máš v predu aj v zadu repro.
|
| 28.6.08, 19:36 |
|
 |
|
Tuner#2
|
Dj Kuno píše: Povedz mi niečo bližšie o tých časových korekciách. O tom počujem prvý krát. Čo je to za korekcie, ako to vyzerá, alebo čo to vlastne je? Zhruba si to popísal, ale nejak mi to moc nehovorí. Ako si napísal, tak je to v podstate načasovanie hrania reprákov, ale čo je to za mašinku?
K tomu zadnému plátu. Prečo to stále odsudzuješ? Podľa toho čo si písal, tak by nemal byť problém doladiť ich, aby si dosiahol čo najkvalitnejšiu priestorovosť. Myslím, že stereo máš zaručené ak máš v predu aj v zadu repro. Co se týče sterea a stereofonního obrazu, tak to vždy bylo, je a bude tvořenou dvouma reproduktorama svírajícíma s posluchačem rovnoramenný trojúhelník. Pokus o kvadro (4x repro) tady byl kdysi a je to principiální nesmysl, doma se nepoužívá, nepoužívá se ve studiu, na koncertech, tak proč ho zavádět do auta? Co se týče časových korekcí, tak buď to změří automat a nafázuje to úplně přesně a nebo se to dá vypočítat tak, že změříš vzdálenost k nejvzdálenějšímu reproduktoru a ty co jsou blíže, tak ten rozdíl vzdálenosti zadáš do procesoru v rádiu a on na základě toho nastaví určité zpoždění v milisekundách pro ten reproduktor co je blíž. Tudíš pak zvuk dorazí přesně v ten okamžik, kdy má a na zvuku se to projeví dost výrazně zpřesněním prostorové scény a jejím posunutím dle nastavení.
|
| 28.6.08, 22:41 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
Už jsem se nechtěl vyjadřovat, ale tohle mi prostě nedá...
Kvadrofonie samozřejmě není principiální nesmysl, také není pravda, že se nepoužívá.
Také je zcela mimo srovnávat zapojení zadních a předních repro na stereo signál s kvadrofonií.
|
| 28.6.08, 23:36 |
|
 |
|
Tuner#2
|
fatal píše: Už jsem se nechtěl vyjadřovat, ale tohle mi prostě nedá... Kvadrofonie samozřejmě není principiální nesmysl, také není pravda, že se nepoužívá. Také je zcela mimo srovnávat zapojení zadních a předních repro na stereo signál s kvadrofonií. Nesmysl to je, neb se od toho upustilo hned po vzniku  a zajímalo by mě, kde se v běžném životě používá? Doma každý hraje muziku z CD potažmo jeho zkomprimovaných variací a to je stereo záznam. Prostorový zvuk smysl má, ale jen pokud se jedná o DVD-Audio, vícekanálové SACD a nebo systémy Dolby Digital či dts v různých jejich formách. Jinak jsou zadní repro holý nesmysl a pohybuju, že někdo z Vás má v autě systém, který dekóduje třeba zmíněný Dolby Digital o vyšších formátech ani nemluvě. Srovnání zcela mimo není, ano kvadrofonie měla samostatné 4kanály, ale nevím o žádném pořádném studiu, které by jí dnes podporovalo.
|
| 29.6.08, 00:05 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
Tuner#2 píše: Nesmysl to je, neb se od toho upustilo hned po vzniku ...
Nesmysl to není, ale tady zase házím hrách na zeď, že?
Od kvadrofonie se neupustilo, naopak se přidaly další kanály.
Kvadrofonie se v různých obměnách používá v téměř všech filmech, v hudební oblasti mnohem méně, ale používá se.
CD je sice stereo záznam, ale je možné z něj dekódovat více kanálů.
|
| 29.6.08, 00:19 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |