|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 9 ] |
|
| Autor |
Zpráva |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11981 Bydliště: Český Těšín
|
 Spotřeba vs. opotřebení
Tak jsem dneska začal přemýšlet nad jednou věcí a tak vás žádám o názor.
Věc se má takhle. Autem často jezdím do města, jsou to 3km z velkého kopce. Bydlím v takové dupě, že než dojedu na kopec, tak se voda ohřeje tak do půlky prvního políčka (do poloviny první rysky). No a pak jak sjíždím kopec, nechávám zařazenou 5ku a na přepínači plyn/benzín dám mezipolohu aby mi to nic nežralo.
Teď mě tak napadá, je lepší takto šetřit plyn, nebo jet s neutrálem a nechávat motor zahřát. Protože když dojedu do města, tak se ručička téměř vrací na začátek stupnice.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 29.7.08, 19:32 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
FerdikF
|
Asi bych z kopce určitě nechával rychlost a klidně šetři vypínačem. Když tady u nás jedu z jednoho táhlýho kopce na neutrál, tak mi teplota motoru taky klesá, takže to výjde na stejno.
_________________ Forman Glxi r.v.93 karbec 43Kw lpg
Ford Fiesta r.v.91 37kw
|
| 29.7.08, 19:43 |
|
 |
|
Dusche
Registrován: 27.1.06, 08:19 Příspěvky: 602 Bydliště: Praha-Zizkov
|
setril bych LPG, favorit motor stejne to auto prezije.
Ja ne nej najel 300 kkm z toho 120 kkm na lpg, prvni kastle totalne zhnila a druha malem taky kdybych ji netuknul, motor porad ve skvelee forme. Favorit neni skoda 120 abys musel delat generalku motoru co kazdejch 100 kkm.
|
| 30.7.08, 07:09 |
|
 |
|
patrik-hp
Registrován: 28.6.06, 20:54 Příspěvky: 3257 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
 Re: Spotřeba vs. opotřebení
gokralik píše: Tak jsem dneska začal přemýšlet nad jednou věcí a tak vás žádám o názor.
Věc se má takhle. Autem často jezdím do města, jsou to 3km z velkého kopce. Bydlím v takové dupě, že než dojedu na kopec, tak se voda ohřeje tak do půlky prvního políčka (do poloviny první rysky). No a pak jak sjíždím kopec, nechávám zařazenou 5ku a na přepínači plyn/benzín dám mezipolohu aby mi to nic nežralo.
Teď mě tak napadá, je lepší takto šetřit plyn, nebo jet s neutrálem a nechávat motor zahřát. Protože když dojedu do města, tak se ručička téměř vrací na začátek stupnice.
Vyřadit...pokud to dovoluje povrch a členitost vozovky a dopravní situace na silnici...pokud buděš chtít rychleji brzdit,je lépe si pomáhat agregátem...jinak volnoběh...proč kvalt???
|
| 31.7.08, 23:02 |
|
 |
|
gokralik
|
patrik-hp píše: Vyřadit...pokud to dovoluje povrch a členitost vozovky a dopravní situace na silnici...pokud buděš chtít rychleji brzdit,je lépe si pomáhat agregátem...jinak volnoběh...proč kvalt???
Protože tam nechám kvalt a na přepínači dám "R" do motoru nejde ani benzín ani plyn, takže brzdím motorem, posilovač brzd i altík jedou normálně a přitom spotřeba je nulová.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 31.7.08, 23:18 |
|
 |
|
Petr105
Registrován: 26.3.08, 11:26 Příspěvky: 5224 Bydliště: Veselí nad Lužnicí
|
Dusche píše: setril bych LPG, favorit motor stejne to auto prezije.
Ja ne nej najel 300 kkm z toho 120 kkm na lpg, prvni kastle totalne zhnila a druha malem taky kdybych ji netuknul, motor porad ve skvelee forme. Favorit neni skoda 120 abys musel delat generalku motoru co kazdejch 100 kkm.
Jde o to kdo a jak s ní jezdí....
_________________ Škoda 105L, r.v.1983 Peugeot 306 HDi Break
|
| 1.8.08, 10:23 |
|
 |
|
Bukaj
|
No, pokud máš vypínač, tak není o čem dumat - vypni přívod paliva a brzdi motorem.
Volnoběh, zvláště při studeném motoru je daleko méně šetrný k motoru, než brždění motorem. Naopak při zahřátém motoru má volnoběh za následek jeho přehřívání (nedostatečná cirkulace chlad. kap.). Takže volnoběh raději jen na světlech a na ME 
_________________ Å 130 L 86 - cestovní limuzína Levandulka 1000 MBG De Luxe 67 - v renovaci Felda Combi GLXi - 1,3 MPi 97 - k užitku tátovi 130LPG 130L 86 - denní vůz 1000MB MB 69, 1.8.68 Ať mi nikdo neříká, že něco nejde...  Škoda 742 Forever Team
|
| 3.8.08, 10:44 |
|
 |
|
utia
|
gokralik píše: Tak jsem dneska začal přemýšlet nad jednou věcí a tak vás žádám o názor.
Zalezi co pak delas.. pokud zastavis na kraji mesta a vracis se za dlouhou dobu nechal bych tam "kvalt " a setril palivo v mezipoloze. Pokud te cekaji dalsi cesty je idealni si motor zahrat prave cestou z kopce kdy pri brzdeni zapnutym motorem mas idelani pracovni rezim (mazani, chlazeni, postupne zahrivani). Pokud jedes na otocku a vracis se zpatky do velkeho kopce se studenym motorem tak potes panbuh.... 
_________________ VAZ 2109
|
| 11.8.08, 16:39 |
|
 |
|
gokralik
|
No když už sjedu z toho kopce a jedu do města, je ručička už někde ve třetině stupnice a když auto zaparkuju, tak je v polovině či výše. Když jedu do kopce, tak se zahřeje poměrně rychle než se vymotám z města.
|
| 11.8.08, 17:20 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |