|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 8 ] |
|
Výrazně sjeté vnější části běhounu
| Autor |
Zpráva |
|
fatal
rejpal
|
 Výrazně sjeté vnější části běhounu
Neví někdo, co by mohlo být příčinou podezřele velkého ojetí vnějších částí běhounu? Jde sice o Toyotu Auris, ale hádám že to bude na voze nezávislé. Přední zimní pneu jsou po jedné zimě po stranách sjeté až na 3mm, přitom uprostřed běhounu je stále téměř 8mm. Na zadní nápravě je ojetí rovnoměrné. Geometrii bych vyloučil, je to symetrické. Tlak dávám o 0.1 bar větší než předepsaný, tedy při nižších teplotách bude na úrovni předepsaného. Může to být jen záklonem, tedy tím že se staví kolo v zatáčce na hranu? Nebo to chce vyšší tlak?
|
| 20.10.25, 21:28 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |
|
darklord
|
 Re: Výrazně sjeté vnější části běhounu
no pokial su obidve strany jednej pneu viac ojazdene ako stredy, tak je nizky tlak...
_________________ "You only really learn by doing it, I believe." Ayrton Senna
|
| 21.10.25, 16:58 |
|
 |
|
Viky
Pan Kapitán
Registrován: 10.1.06, 13:49 Příspěvky: 12165 Bydliště: Tynec n.L.
|
Ja jsem si takhle osoupal celorocky a pokud muzu soudit, je to jezdenim jako hovado do kazdy zatacky co to jde.
_________________ Forman 1994 Million Edition "Frankie" Rapid 120/1985 "Eda" - BAZ 120R Škoda 742 Forever Team - 
Cvokárium: Youtube Instagram
|
| 21.10.25, 21:30 |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11962 Bydliště: Český Těšín
|
Já můžu asi souhlasit s Vikym. Mám na Formanu taky na předku na obou hranách a vzadu na vnějších hranách ošoupané gumy až až a přisuzuju to tomu, že většinu zatáček řežu s náklonem stíhačky F-16 (akorát na druhou stranu).  Ale není to tak tragické, vzorek se blíží nule až teď, když mám uprostřed pod dva milimetry. Jediné co bych krom geometrie mohl doporučit je zkontrolovat manometr - mně jeden (podle kterého jsem několik let měřil a foukal) podměřoval tak o půl baru. Taky co jsme se bavili s kolegou - hodně záleží na rozměrech pneu. Nízkoprofilové se zesílenými bočnicemi se v zatáčkách tolik nedeformují a nejvíce se namáhají právě hrany.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 22.10.25, 06:39 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
Pamatuji na Favorita, v zatáčkách jsem si připadal jako jeptiška v kachně. Nechal jsem se svézt a nezaznamenal jsem žádné ostré průjezdy zatáček, prostě normální jízda, takže řezání zatáček bych vyloučil. Při stání vozidla na rovné ploše jsem si udělal fota z malé výšky, je na nich vidět že přední pneu vypadají podhuštěně, bočnice vyboulené, běhoun opřený na hrany. Zadní výrazně méně, řekl bych že tak akorát. Takže asi to bude tlak a asi je předepsaný tlak nějakým kompromisem, aby uživatel nemusel řešit dva různé tlaky, protože je vidět že je předek o dost těžší a vyžaduje více. Zvýšil jsem tedy tlak z předepsaných 2.2/2.2 na 2.7/2.6 za tepla, tedy cca 2.5/2.4 při ranním chladu. A za nějakou dobu to zkontroluji, zda neuchází. Zvýšil jsem i zadek, jelikož na zadku jsou teď pneumatiky z předku s ojetými stranami běhounu a bylo by fajn sjíždět hlavně střed. Pneumatiky jsou to standardní, OEM rozměr 205/55R16. Tlakoměry používám dva, ukazují stejně, nenapadá mě jak je snadno zkontrolovat nebo zkalibrovat zcela přesně aniž bych použil jiný tlakoměr, který by mohl být také nepřesný. Možná budu muset vyrobit trubku s přesnou výškou, naplnit kapalinou se známou hustotou, zjistit místní G... 
|
| 2.11.25, 13:04 |
|
 |
|
gokralik
Registrován: 28.12.07, 16:31 Příspěvky: 11962 Bydliště: Český Těšín
|
Martin Vaculík někde vysvětluje, že dnešní auta mají předepsaný přehnaně vysoký tlak v gumách kvůli emisím. Že prý neškodí, když ho o dvě desetiny snížíš, zvýšíš komfort i bezpečnost. Tak uvidíš kam se dostaneš s tím přifouknutím. Ale jak jsem psal, foukal jsem jednu dobu všechny auta skoro na tři bary a nic moc se nedělo. Zlatá nevědomost. Tehdy šlo o manometr na pistoli ke kompresoru.
Mně při pohledu na sundaná kola z auta přijde, že ty boky jsou výše než střed (šířka pneu 225). Teď mě ještě napadá - tohle by mohlo být ovlivněno šířkou disku. Ale ojíždí se to víceméně rovnoměrně.
_________________ Favorit 135GLX, 1992, LPG - Fanouš  Forman 136GLX, 1993, LPG - Miloš_
|
| 3.11.25, 07:49 |
|
 |
|
Lamač
Registrován: 8.6.10, 20:59 Příspěvky: 6413 Bydliště: Snina a okolie
|
Vaculík toho vie nakecať...
_________________ Favo 135L,1990 http://jozo1009.rajce.idnes.cz/favo/ http://www.sptech.sk/
|
| 3.11.25, 22:39 |
|
 |
|
fatal
rejpal
|
Zajímalo by mě, u jakého roku výroby se to láme. Všechna má auta (77, 89, 94, 98, 00, 04) jsem vždy foukal o cca 0.2 více, jelikož při předepsaném tlaku mi to připadalo podhuštěné. Corollu (2016) taky foukám více než je předepsáno. U Aurise (cca 2013) jsem hloupě důvěřoval tlakům na štítku. Na bavoru jsem měl pár desítek km 3.0 (předepsáno 2.2/2.4) a bylo to hrozně tvrdé, 2.5 je akorát. Zajímavé je že u bavora je nerovnoměrné ojetí featura, ne bug, je to i v manuálu. Mám dojem že vyšší boky jsem měl na pneu u Feldy u zimních. Motorku (91) naopak foukám o cca 0.2 méně. To ale Vaculík asi neměl na mysli... 
|
| 3.11.25, 22:48 |
|
 |
|
Reklama
|
 Reklama
|
| |
|
 |